Κορονοϊός: Μετά το Merck, η Pfizer ανακοίνωσε πως έφτασε στην δοκιμή του πειραματικού χαπιού της, το οποίο μειώνει τους θανάτους από κορονοϊό στο 89%!
Τα αποτελέσματα φαίνεται να υπερβαίνουν εκείνα του χαπιού molnupiravir της Merck, το οποίο έδειξε τον περασμένο μήνα να μειώνει στο μισό την πιθανότητα θανάτου ή νοσηλείας για ασθενείς της COVID-19 που κινδυνεύουν επίσης να νοσήσουν σοβαρά.
Δεν είναι ακόμη διαθέσιμα πλήρη στοιχεία για τη δοκιμή είτε της μιας είτε της άλλης εταιρίας.
Η Pfizer ανέφερε πως σχεδιάζει να υποβάλει τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για το χάπι της, που δίνεται σε συνδυασμό με ένα παλαιότερο αντιιικό φάρμακο, το ritonavir, στον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων (Food and Drug Administration — FDA) στο πλαίσιο αίτησης για χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης που κατέθεσε τον Οκτώβριο.
Η συνδυαστική θεραπεία, η οποία θα έχει την εμπορική ονομασία Paxlovid, αποτελείται από τρία χάπια που χορηγούνται δύο φορές ημερησίως.
Η σχεδιαζόμενη ανάλυση 1.219 ασθενών στην έρευνα της Pfizer εξέτασε τις νοσηλείες ή τους θανάτους μεταξύ ανθρώπων που διαγνώστηκαν με ήπια έως μέτρια COVID-19 με τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου να αναπτύξουν σοβαρή νόσηση, όπως η παχυσαρκία ή η μεγαλύτερη ηλικία.
Βρήκε ότι το 0,8% όσων έλαβαν το φάρμακο της Pfizer μέσα σε τρεις μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων νοσηλεύθηκαν και κανείς δεν πέθανε 28 ημέρες μετά τη θεραπεία, σε σύγκριση με ποσοστό 7% νοσηλείας για τους ασθενείς που έλαβαν ψευδοφάρμακο (placebo). Σημειώθηκαν επίσης επτά θάνατοι στην ομάδα με το placebo.
Τα ποσοστά είναι παρόμοια για τους ασθενείς που έλαβαν μέσα σε πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων — 1% της ομάδας που έλαβε τη θεραπεία νοσηλεύθηκαν, σε σύγκριση με 6,7% για την ομάδα placebo, η οποία περιελάμβανε 10 θανάτους.
Τα αντιιικά φάρμακα πρέπει να δίνονται το νωρίτερο δυνατό, πριν από την εγκατάσταση της λοίμωξης, προκειμένου να είναι περισσότερο αποτελεσματικά. Η Merck δοκίμασε το φάρμακό της μέσα σε πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.
“Είδαμε ότι είχαμε πράγματι υψηλή αποτελεσματικότητα, αν και ήταν πέντε ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων από τον ασθενή… οι άνθρωποι μπορεί να περιμένουν μερικές ημέρες προτού κάνουν τεστ ή κάτι, και αυτό σημαίνει ότι έχουμε χρόνο να φροντίσουμε ανθρώπους και να δώσουμε πραγματικά ένα όφελος από την οπτική της δημόσιας υγείας”, δήλωσε στο Reuters η Αναλιέζα Άντερσον, επικεφαλής του προγράμματος της Pfizer.
Η εταιρία δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς στις παρενέργειες της θεραπείας αλλά είπε πως ανεπιθύμητες ενέργειες παρατηρήθηκαν σε περίπου το 20% και των δύο ομάδων.
“Αυτά τα στοιχεία υποδεικνύουν πως το χορηγούμενο από το στόμα υποψήφιο αντιιικό φάρμακό μας, εφόσον εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, μπορεί να σώσει ζωές ασθενών, να μειώσει τη σοβαρότητα των μολύνσεων COVID-19, και να εξαλείψει εννέα στις δέκα νοσηλείες”, ανέφερε σε μια δήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.
H Pfizer είπε πως αναμένει να παραγάγει περισσότερες από 180.000 συσκευασίες μέχρι το τέλος του 2021 και τουλάχιστον 50 εκατ. έως τα τέλη του 2022, από τις οποίες 21 εκατ. θα παραχθούν το πρώτο εξάμηνο.
“Αυτή τη στιγμή αυξάνουμε την παραγωγική μας ικανότητα και προσβλέπουμε να επικαιροποιήσουμε τους αριθμούς αυτούς τις ερχόμενες εβδομάδες”, ανέφερε η εταιρία.
Ειδικοί στις μεταδοτικές ασθένειες τονίζουν πως η πρόληψη της COVID-19 μέσω της ευρείας χρήσης εμβολίων παραμένει ο καλύτερος τρόπος να εελεγχθεί η πανδημία.
Το φάρμακο της Pfizer, που ανήκει σε μια κατηγορία γνωστή ως αναστολείς πρωτεάσης, έχει σχεδιαστεί για να μπλοκάρει ένα ένζυμο που χρειάζεται ο κορονοϊός προκειμένου να πολλαπλασιαστεί.
Το molnupiravir έχει έναν διαφορετικό μηχανισμό δράσης που έχει σχεδιαστεί για να εισαγάγει λάθη στον γενετικό κώδικα του ιού. Η Merck έχει ήδη πουλήσει εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου, το οποίο εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα από τις ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας, στις ΗΠΑ και αλλού.
Η Pfizer ερευνά επίσης αν το χάπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπους χωρίς παράγοντες κινδύνου για σοβαρή COVID-19 καθώς και για την πρόληψη της μόλυνσης από κορονοϊό στους ανθρώπους που εκτίθενται στον ιό.
Κορονοϊός: Αυτά είναι τα νέα μέτρα μετά το ρεκόρ κρουσμάτων – Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους
“Βρισκόμαστε σε μία αυξητική τάση της πανδημίας. Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα έχοντας διπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ και με προσλήψεις προσωπικού. Παράλληλα έχουμε έρθει σε πλήρη συνεννόηση με ιδιωτικές κλινικές σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, όπου έχουν παραχωρηθεί κλίνες”, είπε αρχικά ο κ. Πλεύρης.
Το μέτρο της αναστολής για τους ανεμβολίαστους γιατρούς θα παραμείνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και η σύμβαση των ανεμβολίαστων επικουρικών γιατρών δεν θα ανανεωθεί, τόνισε στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “τα στοιχεία είναι αμείλικτα” για τους ανεμβολίαστους και πως είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εμβολιασμένοι πολίτες να κάνουν και την τρίτη δόση.
“Οι περιορισμοί θα αφορούν τους συμπολίτες μας που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν διότι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο. Από το Σάββατο (06.11.2021) θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα προσαρμογής για την προστασία της κοινωνίας. Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και στις εκκλησίες, θα είναι υποχρεωμένοι με δύο rapid test ή μοριακό εβδομαδιαίως. Σε όλους τους χώρους διασκέδασης, σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες θα εισέρχονται επίσης με rapid test ή μοριακό. Το μέτρο δεν αφορά αγορές τροφίμων, φαρμακεία και την εκτέλεση θρησκευτικών καθηκόντων.
Επιπλέον, αυξάνονται τα πρόστιμα για τα καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα, καθώς θα ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ. Επίσης, θα υπάρξει ποινή στις ομάδες αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα”, ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης.
Έτσι από το Σάββατο τα νέα μέτρα προσαρμογής για την προστασία των ανεμβολίαστων πολιτών είναι τα εξής:
Όλοι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό σε όποια θέση και αν βρίσκονται θα προσέρχονται στη δουλειά τους με δύο rapid test.
Επίσης, οι ανεμβολίαστοι πολίτες σε όλη τη χώρα θα πρέπει να επιδεικνύουν υποχρεωτικά αρνητικό rapid test για την πρόσβασή τους σε:
τράπεζες,
δημόσιες υπηρεσίες
εμπορικά καταστήματα,
κομμωτήρια και
σε μικτούς χώρους διασκέδασης
Κορονοϊός: Πάμε σε ολικό lockodwn;
Ο Νοέμβριος μπήκε «τρομάζοντας» κυβέρνηση και επιστήμονες με τα σχεδόν 5.500 χιλιάδες κρούσματα.
Οι αναλογίες άλλωστε με τον περσινό Νοέμβρη, τον χειρότερο μήνα της πανδημίας στην Ελλάδα, είναι εντυπωσιακές και φτάνουν για να προκαλέσουν τρόμο σε κυβέρνηση και επιστήμονες.
Οι συσκέψεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, μεταξύ των λοιμωξιολόγων αλλά και σε μικτά σχήματα διαδέχονται η μια την άλλη.
Τα προτεινόμενα μέτρα που πέφτουν στο τραπέζι όμως είναι περιορισμένα. Και αυτό καθώς η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε σκέψη για καθολικό lockdown.
Το «ξόρκισε» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο briefing, ενώ με τον ίδιο τρόπο φέρεται να ξεκινάει κάθε σχετική κουβέντα και ο πρωθυπουργός.
Η επιλογή για δεύτερο υποχρεωτικό rapid test που εξετάζεται να επιβληθεί καθολικά σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, μοιάζει αρκετά με επιβολή υποχρεωτικότητας εμβολιασμού πέρα από τους υγειονομικούς.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βέβαια απέκρουσε κάθε τέτοια σκέψη, για επιβολή υποχρεωτικότητας την οποία χαρακτήρισε και «συνταγματικά προβληματική», δύο rapid test όμως για εργαζόμενους κάθε εβδομάδα με δικά τους έξοδα, είναι μέτρο σχεδόν εξοντωτικό που θα κοστίζει στην καλύτερη περίπτωση 80 ευρώ την εβδομάδα (με 2 rapid test) ίσως μάλιστα να φτάσει και τα 120 ευρώ αν επιλεγούν τα 3 rapid test την εβδομάδα, στο πιο ακραίο σενάριο.
Μέχρι σήμερα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αναγκάζονται να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα. Σε μερικούς κλάδους τα rapid test είναι 2 την εβδομάδα και συγκεκριμένα σε: εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις, μεταφορές προσώπων, τηλεοπτικές κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές παραγωγές, εργαζόμενοι σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης, υγειονομικό προσωπικό που έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού εμβολιασμού για τους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο.
Υπέρ των τοπικών lockdown έχουν ταχθεί πάντως οι επιστήμονες, με απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο καταστημάτων τα βράδια στις «κόκκινες περιοχές», όπως δηλαδή ίσχυε μέχρι και πριν ένα μήνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι δεν λένε «όχι» στο ενδεχόμενο επιβολής περισσότερων rapid test στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αλλά και στους περιορισμούς που «βγάζουν» εκτός εστίασης τους ανεμβολίαστους θαμώνες.