Εφορία: Hi-Tech έλεγχοι της εφορίας. Mε φορητές κάμερες, τάμπλετ και σκάνερ βγαίνουν περιπολία οι ελεγκτές. Το οπλοστάσιο της ΑΑΔΕ συμπληρώνουν ειδικά εκπαιδευμένοι ελεγκτές που σκανάρουν καθημερινά φωτογραφίες και αναρτήσεις στα social media. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Hi-tech φορολογικούς ελέγχους, σαν να είναι βγαλμένοι από κινηματογραφική ταινία, πραγματοποιεί πλέον η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Το μολυβί και το χαρτί αποτελούν παρελθόν! Οι εφοριακοί πηγαίνουν πλέον στα ραντεβού με φορητές κάμερες που στέλνουν σε πραγματικό χρόνο εικόνα και ήχο στο κέντρο επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ.
Εχουν μάλιστα ανά χείρας και τάμπλετ που περιλαμβάνουν την πλήρη περιουσιακή εικόνα του φορολογούμενου και μπορούν να κάνουν άμεσα διασταυρώσεις και να εκδίδουν επιτόπου σημειώματα με τη βεβαίωση φόρων και προστίμων.
Ακόμη όμως και στον δρόμο, με ειδικές συσκευές που μοιάζουν με κινητό τηλέφωνο, τα στελέχη της ΑΑΔΕ ελέγχουν την εγκυρότητα μιας απόδειξης που πήρε κάποιος από ένα κατάστημα. Σύντομα θα βγουν «περιπολία» και ειδικές ομάδες με φορητά σκάνερ που θα ελέγχουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων και θα τσεκάρουν αν το όχημα θα έπρεπε κανονικά να είναι σε ακινησία και αν ο οδηγός έχει καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας.
Την ίδια ώρα, μέσα από drones και δορυφορικούς χάρτες στο στρατηγείο της ΑΑΔΕ στο Μοσχάτο γίνονται έλεγχοι για πισίνες σε σπίτια οι οποίες δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία.
Το οπλοστάσιο της ΑΑΔΕ συμπληρώνουν οι επτά ειδικά εκπαιδευμένοι ελεγκτές που σκανάρουν καθημερινά φωτογραφίες και αναρτήσεις στα social media για κρυμμένο πλούτο, ενώ θα τρέχουν και έναν ειδικό αλγόριθμο που μπορεί να αποκαλύψει αναληθείς δηλώσεις και να εντοπίζει εστίες «μαύρου» χρήματος.
Εφορία: Tο σύστημα ElenxisLive
Ολα αυτά συνθέτουν την εικόνα του σύγχρονου ελεγκτικού μηχανισμού που διαρκώς ανανεώνεται και προσαρμόζεται σε τεχνολογικές εξελίξεις και στα δεδομένα που αντλεί από άλλες χώρες. Αιχμή του δόρατος αποτελεί το σύστημα ElenxisLive μέσω του οποίου οι εφοριακοί διενεργούν διασταυρώσεις με διαδικασίες-εξπρές.
Eχουν δε άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα που σκιαγραφούν το οικονομικό προφίλ του επαγγελματία ή της επιχείρησης και θα μπορούν να βλέπουν το φορολογικό ιστορικό τους, εάν δηλαδή έχουν υποπέσει σε παραβάσεις στον παρελθόν ή εάν είναι υπότροποι.
Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές:
■ Tσεκάρουν επιτόπου και με αυτόματες διαδικασίες τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα τάμπλετ είναι εφοδιασμένοι και με φορητά σκάνερ χειρός (QR Scanners),
■ Eλέγχουν αν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA.
■ Διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων.
■ Eκδίδουν πόρισμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.
Προηγουμένως -και για λόγους που έχουν να κάνουν με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα– θα έχουν ενημερώσει τους ελεγχόμενους ότι όλη η διαδικασία θα καταγραφεί με ήχο και εικόνα σε βίντεο και αν συναινούν σε αυτό. Το οπτικοακουστικό υλικό θα φυλάσσεται για έξι μήνες και μετά θα καταστρέφεται.
Εφορία: Σάρωση πινακίδων
Παράλληλα, σχεδιάζεται από την ΑΑΔΕ μια νέα εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας, έλεγχο ακινησίας οχημάτων και πληρωμή τελών κυκλοφορίας.
Οι ελεγκτές μάλιστα μέσα από την εφαρμογή Audit-Car θα έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία και δεδομένα ώστε να προχωρούν σε διασταυρώσεις σχετικά με τα οχήματα για να επιβάλλουν άμεσα τα πρόστιμα.
Εκτός από αυτή την εφαρμογή σχεδιάζεται επίσης σύστημα παρακολούθησης της κίνησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων κατά την είσοδο και την κυκλοφορία τους στη χώρα.
Το σύστημα περιλαμβάνει τεχνολογικό εξοπλισμό (κάμερες, μπάρες, υποδομές κ.λπ.) και αυτόματη αναγνώριση και καταγραφή στοιχείων οχημάτων παντός τύπου (Ι.Χ., φορτηγών, λεωφορείων, βυτιοφόρων, μοτοσικλετών κ.λπ.) κατά τη διέλευσή τους από συγκεκριμένο σημείο ελέγχου σε περίπου 30 συνοριακά σημεία και λιμένες.
Ολα αυτά καταλήγουν στην Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ που συντονίζει τους ψηφιακούς ελέγχους. Η αίθουσα διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό τόσο σε συσκευές όσο και σε ειδικό λογισμικό.
Το κέντρο επιχειρήσεων παρακολουθεί και παίρνει στοιχεία από συνεργεία ελέγχων, τα drones και τα αντιλαθρεμπορικά πλοία.
Εκεί βρίσκεται και η ειδική ομάδα που τσεκάρει Facebook, Instagram, TikTok κ.λπ. Αποτελείται από νέους εφοριακούς-ελεγκτές που μπορούν να αλιεύουν φοροδιαφυγή όχι μόνο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και από αγγελίες ακινήτων και διάφορες ιστοσελίδες e-shop κ.λπ.
Εφορία: Καμία ντροπή πλέον – Φακελώνουν τα παιδιά μας από 1 έτους!
Δώρο… ΑΦΜ κάνουν πλέον από την Εφορία, όταν αυτά συμπληρώσουν το ένα έτος.
Με τα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις αλλά και τα στοιχεία ΑΜΚΑ, η εφορία θα εντοπίζει τους «νέους φορολογούμενους» και θα τους αποστέλλει ΑΦΜ, χωρίς την σύμπραξη των γονέων.
Οι γονείς θα ενημερώνονται για τα νέα ΑΦΜ μέσω:
• ηλεκτρονικής ειδοποίησης, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Επικοινωνίας • ανάρτησης, στην ψηφιακή πύλη myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία/ Τα Μηνύματά μου.
Επιπλέον, τα στοιχεία του ΑΦΜ του ανηλίκου θα εμφανίζονται εφεξής ως «Σχετιζόμενος ΑΦΜ» στην εικόνα των σχέσεων φυσικού προσώπου των γονέων, στην ψηφιακή πύλη myAADE/ Μητρώο & Επικοινωνία/ Στοιχεία Φυσικού Προσώπου.
Με τη νέα διαδικασία, διευκολύνονται σημαντικά οι γονείς, καθώς δεν θα χρειάζεται εφεξής να υποβάλλουν αίτηση και να επισκέπτονται τη ΔΟΥ για να λάβουν ΑΦΜ τα ανήλικα παιδιά τους.
Σύμφωνα με τον νόμο όλοι οι πολίτες πάνω από 18 ετών πρέπει να έχουν ΑΦΜ, άσχετα αν καταθέσουν δική τους φορολογική δήλωση ή αναγραφούν ως εξαρτώμενα μέλη στη δήλωση του γονέα που έχει τη γονική επιμέλεια (μαθητές, φοιτητές, στρατευμένοι).
Εφορία: Είναι επίσημο – Θα μας παίρνει αυτόματα τα χρωστούμενα από τους λογαριασμούς μας!
Το ερχόμενο Ιούνιο αντί το ερχόμενο Μάρτιο θα λειτουργήσει σε όλο το εύρος του το σύστημα των ηλεκτρονικών κατασχέσεων της εφορίας και η περαιτέρω αυτοματοποίησή τους. Θα ενεργοποιηθεί δηλαδή, πλήρως, το σύστημα Eispraxis που θα διευκολύνει τους ελεγκτές να εντοπίσουν και να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία από οφειλέτες.
Το Eispraxis είναι μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή που ήδη έχει ενεργοποιηθεί στα ελεγκτικά και εισπρακτικά κέντρα και σύντομα θα διευρύνει και θα εγκατασταθεί σε όλες τις εφορίες της χώρας.
Το Eispraxis «σκανάρει» το οικονομικό προφίλ κάθε οφειλέτη και προχωρά άμεσα σε εξονυχιστικούς ελέγχους, μέσω μάλιστα νέων «έξυπνων» ελεγκτικών μεθόδων, με τη χρήση ακόμα και της τεχνητής νοημοσύνης.
Εφόσον οι οφειλέτες δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους τότε το σύστημα θα περνάει στο στάδιο των κατασχέσεων. Δηλαδή, παρέχει πληροφορίες για το τι μπορεί να κατάσχει η εφορία έναντι των χρεών.
Με το σύστημα Eispraxis στην πλήρη του ανάπτυξη:
- θα επιλέγονται υποθέσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου με σκοπό την προτεραιοποίηση των πλέον εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων οφειλών της φορολογικής διοίκησης
- θα παρακολουθείται η πορεία και το είδος των οφειλών καθώς και οι ενέργειες για την είσπραξή τους
- θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την εικόνα του οφειλέτη και των οφειλών και λοιπών συνδεδεμένων στοιχείων ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση συμψηφισμών και ρυθμίσεων, η αποστολή ορθών ειδοποιήσεων και η λήψη κατάλληλων μέτρων
- θα υπάρξει αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφών και συμψηφισμών από διάφορες πηγές (φορολογικά χρέη, ασφαλιστικά χρέη, τελωνεία, παρακράτηση μέσω φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής) και σύνδεση όλων των τρόπων εξόφλησης στον ίδιο τίτλο πληρωμής
- θα παρακολουθούνται οι ρυθμίσεις των οφειλών φορολογουμένων
- θα ενημερώνονται αυτόματα οι φορολογούμενοι για τις βεβαιωμένες οφειλές τους, την τήρηση ή μη των ρυθμίσεών τους καθώς και για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις και κοινοποιήσεις μέτρων αναγκαστικής είσπραξης
- θα ταξινομούνται οι υποθέσεις οφειλής βάσει συνόλου ιδιοτήτων (ονοματεπώνυμο οφειλέτη, ποσό οφειλής, χρονικό διάστημα καθυστέρησης υπόθεσης, ημερομηνία τελευταίας ενέργειας κ.λπ.)
- θα εφαρμόζονται κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και θα λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης με βάση τη συμπεριφορά του οφειλέτη και τις ειδοποιήσεις και υπενθυμίσεις για τα προτεινόμενα μέτρα
- θα παρακολουθούνται η απόδοση των μέτρων είσπραξης και η διαδικασία χαρακτηρισμού των οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης.
Mε το πληρες σύστημα Eispraxis θα προχωρά άμεσα η αποστολή των ειδοποιητηρίων για την επιβολή κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων που δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους προς το Δημόσιο.
Οι αποστολές θα γίνονται μαζικά και αυτοματοποιημένα κάθε φορά που λήγει κάποια προθεσμία πληρωμής φόρου.
Εάν δεν υπάρξει κάποια κίνηση από τον υπόχρεο μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε το σύστημα θα ενεργοποιεί τη διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και την κατάσχεση του ποσού της οφειλής από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, ώστε το Δημόσιο να μην χάνει καθόλου χρόνο στη διεκδίκηση των οφειλών.
Διαδικασίες-εξπρές θα δρομολογούνται και για απλήρωτα χρέη άνω των 500 ευρώ για τα οποία επιτρέπονται κατασχέσεις κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.
Εφορία: Διέγραψε στα «μουγκά» χρέη – Ποιοι είναι οι υπερτυχεροί
Χρέη ύψους πάνω από 36 δισ. ευρώ διέγραψε ή «πάρκαρε» η Εφορία τα τελευταία χρόνια, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες και αφού πείστηκαν οι εισπρακτικές υπηρεσίες ότι, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για να εισπραχθούν.
Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων της ΑΑΔΕ, για να διαγραφεί ή να ξεχαστεί μπει στο «αρχείο» μια οφειλή, θα πρέπει να έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και να μην έχουν αποδώσει.
Αν μάλιστα πρόκειται, για μεγάλα χρέη, θα πρέπει να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η ΑΑΔΕ έχει χαρακτηρίσει ως «ανεπίδεκτα» είσπραξης χρέη ύψους 26,3 δισ. ευρώ, ενώ διαγράφηκαν και χρέη πάνω από 10 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το ύψος των θεωρητικά εισπράξιμων οφειλών, να περιορίζεται σε 79,4 δισ. ευρώ, από 115,5 δισ. ευρώ. σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ που αφορούν στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου.
Εφορία: Τι προβλέπει ο νέος ΚΕΔΕ
Αναλυτικότερα σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
- Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της ΑΑΔΕ και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων ή απαιτήσεων αυτών έναντι τρίτων ή διαπιστώθηκε η καθ’ οποιονδήποτε τρόπο εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων που δεν υπόκειται σε ακύρωση ή σε διάρρηξη και ειδικότερα διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή με διαδικασία εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον πρόκειται για πτωχό.
- Έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης ή δεν είναι δυνατή η υποβολή της.
- Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας φορολογικής ή τελωνειακής αρχής, ο οποίος πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.
- Οι πράξεις του χαρακτηρισμού των επιδεκτικών ή ανεπίδεκτων είσπραξης και της καταχώρισης των απαιτήσεων σε ειδικά βιβλία ανεπίδεκτων είσπραξης γίνονται με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις που τη διέπουν.
- Εφόσον πρόκειται για συνολική βασική οφειλή άνω του 1.500.000 ευρώ, οι πράξεις αυτές κοινοποιούνται στην υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των δημόσιων εσόδων, από την οποία και ελέγχονται. Αν κρίνεται αναγκαίο, έλεγχος μπορεί να διενεργηθεί και στις πράξεις της παρούσας που αφορούν συνολική βασική οφειλή κατώτερη του ως άνω ποσού.
Από την καταχώριση της οφειλής στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης και για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο έγινε η καταχώριση:
- Αναστέλλεται αυτοδικαίως η παραγραφή της,
- Δεν χορηγείται στον οφειλέτη και στα συνυπόχρεα πρόσωπα αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία ούτε άλλο νομίμως προβλεπόμενο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, εκτός εάν πρόκειται για είσπραξη χρημάτων που θα διατεθούν για την ικανοποίηση του Δημοσίου ή για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, το προϊόν των οποίων θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό,
- Δεσμεύονται στο σύνολό τους οι τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί και το περιεχόμενο των θυρίδων σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα των παραπάνω προσώπων.
- Το Δημόσιο διατηρεί ακέραιο το δικαίωμά του για την είσπραξη της οφειλής ή συμψηφισμό και μετά την καταχώρισή της στα ειδικά βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης.
- Οφειλή που έχει καταχωρισθεί, κατά τα ανωτέρω, ως ανεπίδεκτη είσπραξης επαναχαρακτηρίζεται ως εισπράξιμη, εάν πριν από την παραγραφή της, διαπιστωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησής της είτε από τον οφειλέτη είτε από συνυπόχρεο πρόσωπο.
Εφορία: Πότε διαγράφονται τα χρέη προς το Δημόσιο
Ο νέος ΚΕΔΕ προβλέπει επίσης και τη διαδικασία διαγραφής των χρεών προς το Δημόσιο.
Ειδικότερα, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους, που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης, είναι δυνατό να κριθούν διαγραπτέες και να διαγραφούν εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
- έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες για τον χαρακτηρισμό τους ως ανεπίδεκτων είσπραξης,
- έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές ενέργειες για την ανταλλαγή των πληροφοριών και των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης για τα κράτη με τα οποία υφίστανται αντίστοιχες συμφωνίες και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον με τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
- έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες στην αλλοδαπή κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή απαιτήσεων αυτού έναντι τρίτων,
- έχει ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία σε βάρος των οφειλετών, εφόσον προβλέπεται, με την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.
Ακόμη, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης, είναι δυνατό να διαγραφούν, εφόσον εμπίπτουν αποκλειστικά και μόνο στις ακόλουθες κατηγορίες οφειλών:
- οφειλές αποβιωσάντων που δεν καταλείπουν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο και των οποίων οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την επαχθείσα κληρονομιά,
- οφειλές ανά φορολογούμενο μικρότερες του ποσού του εκάστοτε ελάχιστου ποσού φόρου από την καταβολή του οποίου απαλλάσσεται ο φορολογούμενος.
Εφορία: Από γκάφα σε γκάφα – 21.000 πολίτες πλήρωσαν… τζάμπα πρόστιμο!
Δεν σταματάει να μας παίρνει λεφτά η Εφορία ακόμη και χωρίς… λόγο!
Αδικαιολόγητα πρόστιμα και μη οφειλόμενους φόρους εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η Εφορία σε 20.294 φορολογούμενους, οι οποίοι αφού έμπλεξαν σε γραφειοκρατικές περιπέτειες μηνών και ετών, στο τέλος δικαιώθηκαν.
Η πολυδαίδαλη φορολογική νομοθεσία, που αφήνει πολλές ερμηνείες για μία διαδικασία ή παράβαση, οι πιέσεις στους εφοριακούς υπαλλήλους να διενεργήσουν συγκεκριμένο αριθμό ελέγχων και να βεβαιώσουν συγκεκριμένα ποσά φόρων και προστίμων, καθώς και οι χρόνοι παραγραφής των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, οδηγούν σε πλήθος λαθών, τα οποία ταλαιπωρούν χιλιάδες φορολογούμενους.
Οι παράγοντες αυτοί, έχουν ως αποτέλεσμα να υποβάλλονται κατά χιλιάδες προσφυγές φορολογουμένων στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, προκειμένου να βρουν το δίκιο τους, όταν νιώθουν ότι αδικήθηκαν από τους ελέγχους ή τις διασταυρώσεις των αρχείων του Taxisnet.
Η προσφυγή στη ΔΕΔ υποβάλλεται εντός 30 ημερών από τη ημερομηνία έκδοσης της Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού του Φόρου, ενώ κατόπιν χάνεται το δικαίωμα προσφυγής και ο φορολογούμενος δεν μπορεί να προσφύγει ούτε στα διοικητικά δικαστήρια.
Συγχρόνως, οι μισοί φορολογούμενοι από όσους δεν δικαιώνονται από τη ΔΕΔ, προσφεύγουν στα φορολογικά δικαστήρια, που σημαίνει την επιβάρυνσή τους με πρόσθετα έξοδα αλλά και χρόνο, αφού μια υπόθεση για να τελεσιδικήσει απαιτεί αρκετά χρόνια.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου Οκτωβρίου υποβλήθηκαν συνολικά 5.928 ενδικοφανείς προσφυγές, από φορολογούμενους στους οποίους επιβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα, για διάφορες υποθέσεις.
Από τις ανωτέρω υποθέσεις εκδικάστηκαν οι 5.529 και από αυτές, στις 1.687 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι άδικα καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα είτε εν μέρει είτε στο σύνολό τους.
Οι 3.543 προσφυγές απορρίφθηκαν από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, 31 υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο λόγω παραίτησης των προσφυγόντων, ενώ 268 προσφυγές απορρίφθηκαν σιωπηρώς, επειδή εξέπνευσε το περιθώριο των 120 ημερών για την εξέτασή τους.
Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, από το 2013 οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί η ΔΕΔ, έχουν υποβληθεί 87.610 ενδικοφανείς προσφυγές, από τις οποίες εκδικάστηκαν οι 83.421.
Σε 20.294 περιπτώσεις, η ΔΕΔ ακύρωσε στις αποφάσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού και δικαίωσε τους φορολογούμενους.
Στις 44.442 περιπτώσεις απορρίφθηκε η προσφυγή και επικυρώθηκαν οι φόροι, για 14.938 εξέπνευσε η προθεσμία εκδίκασης και απορρίφθηκαν ενώ στις υπόλοιπες είτε παραιτήθηκαν οι ενάγοντες είτε έκλεισαν με «ρητή απόφαση».
Οι φορολογούμενοι που έχασαν την υπόθεση στη ΔΕΔ και επικυρώθηκαν οι φόροι και τα πρόστιμα των ελεγκτών, μπορούν να προσφύγουν στα φορολογικά δικαστήρια, εφόσον θεωρούν ότι έχουν πιθανότητες δικαίωσης.
Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται, πως, βασική προϋπόθεση για να φτάσει μια υπόθεση στα δικαστήρια θα πρέπει προηγουμένως να περάσει από τη ΔΕΔ. Αν δεν υποβληθεί προσφυγή στη ΔΕΔ, δεν μπορεί να εξεταστεί η υπόθεσή του στο δικαστήριο.
Όσον αφορά δε την προθεσμία, προβλέπεται ότι η ΔΕΔ θα πρέπει να δώσει απάντηση σε όποιον προσφεύγει εντός 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της υπόθεσης στην αρμόδια φορολογική αρχή.
Αν δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί σχετικά ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας.
Επίσης, για την προσφυγή στη ΔΕΔ καταβάλλεται το 50% των φόρων και των προστίμων που έχουν καταλογιστεί. Αν χάσει την υπόθεση, τότε καταβάλει και το υπόλοιπο 50%. Αν κερδίσει είτε στη ΔΕΔ είτε στο δικαστήριο, τότε του επιστρέφεται το ποσό που έχει καταβάλει.
Μια άλλη παράμετρος που χρησιμοποιούν ορισμένοι, αφορά στο χρόνο πληρωμής των προστίμων. Με την προσφυγή στη ΔΕΔ και κατόπιν στο δικαστήριο και μέχρι την τελική εκδίκαση της υπόθεσης, ο υπόχρεος έχει καταβάλει το 50% των φόρων και των προστίμων.