Εφορία: Δημόσια διαπόμπευση για χιλιάδες οφειλέτες της Εφορίας, καθώς τα ονόματά τους θα βρεθούν στα μανταλάκια.
Αναβάλλεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων χρωστούν σε Εφορία και Ταμεία πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας – Νέα ημερομηνία ανακοινώνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Ανατροπή της τελευταίας στιγμής με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων μεγαλοοφειλετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λίστες με τα ονόματα όσων χρωστούν σε Εφορία και ΕΦΚΑ πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας δεν θα δοθούν στη δημοσιότητα σήμερα Παρασκευή (30/6) όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Η δημοσιοποίηση των ονομάτων αναβάλλεται με τη νέα ημερομηνία να αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αναβολή της διαπόμπευσης των μεγαλοοφειλετών συνδέεται με τις ρυθμίσεις που «τρέχουν» όπως η αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 120 και 72 δόσεων (χρέη πανδημίας) και της νέας ρύθμισης των 36/72 δόσεων για τα χρέη της ενεργειακής κρίσης.
Σημειώνεται ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στις ρυθμίσεις λήγει κανονικά στις 31 Ιουλίου 2023 με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί νέα ημερομηνία.
Συνεπώς, οι μεγαλοφειλέτες θα έχουν άλλη μια ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους για να γλιτώσουν τη διαπόμπευση.
Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι:
Στις 36-72 δόσεις για τα χρέη της πανδημίας και στις 120 δόσεις έχουν επανενταχθεί 20.800 οφειλέτες με το συνολικό ποσό που έχει ρυθμιστεί να ανέρχεται στα 292 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι που έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων και έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν ανέρχονται σε 190.000 ενώ περίπου 10.000 είναι αυτοί που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36-72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.
Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινείται η ανταπόκριση των φορολογούμενων στο νέο σχήμα των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης καθώς αίτηση έχουν υποβάλει και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση της ρύθμισης 9.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα με το ρυθμιζόμενο ποσό να φθάνει τα 190 εκατ. ευρώ.
Νέα ήθη και έθιμα από τους Έλληνες φορολογούμενους σε σημείο που δεν το πιστεύει ούτε η Εφορία!
Όσκαρ… συνέπειας διεκδικούν οι Έλληνες φορολογούμενοι, αφού καταβάλλουν εμπρόθεσμα τα 8,5 στα 10 ευρώ που βεβαιώνονται από την εφορία.
Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την ΑΑΔΕ, για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου του 2023, ενώ οι φόροι που προηγούνται στην αποπληρωμή τους, είναι ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεις, ο ΦΠΑ και ο ΕΝΦΙΑ.
Επίσης ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός αυτών των οφειλετών στο τέλος Απριλίου του 2023 προς την εφορία, σε σχέση με πέρυσι έχει μειωθεί κατά σχεδόν 257 χιλ., ενώ μειωμένος κατά 50 χιλ. είναι ο αριθμός και σε σύγκριση με το τέλος Μαρτίου του 2023.
Σε σχέση με τον Ιανουάριο, που είχαν υπερβεί τα 4 εκατομμύρια, είναι μειωμένος κατά 348.167 ΑΦΜ.
Συγκεκριμένα ο αριθμός των οφειλετών της Εφορίας ανήλθε σε 3.687.278 φυσικά και νομικά πρόσωπα και είναι μειωμένος.
Παράλληλα για το 4μηνο, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος που αφορά τους φόρους έφτασε τα 2,140 δις ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι είχε φτάσει τα 3,504 δις, έχοντας σημαντική μείωση 38,9%.
Αντίστοιχα για τον Απρίλιο ο νέο ληξιπρόθεσμο χρέος έφτασε τα 183 εκατ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 178 εκατ. σημειώνοντας μικρή αύξηση κατά 3%.
Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά αυτό το γεγονός είναι τεχνικού χαρακτήρα, λόγω διαγραφής των οφειλών του Ο.Σ.Ε.
Το σύνολο του ληξιπρόθεσμου χρέους ανέρχεται στο τέλος Απριλίου σε 107,7 δις, ενώ στο τέλος Απριλίου ήταν 115,2 δισ. Αντίστοιχα πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο ανέρχεται σε 81,4 δις από 88,9 δισ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι και τον Μάιο η πορεία των εσόδων ήτα θετική.
Τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αναμένεται να ανακοινωθούν στις επόμενες ημέρες. Από τους οφειλέτες αυτούς ανοιχτοί σε κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων και σε πλειστηριασμούς βρίσκονται 2.050.089 φορολογούμενοι ενώ σε 1.441.895 εκατ. οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών.
Η εισπραξιμότητα των φόρων ανά κατηγορία είναι η εξής:
Η συνολική συμμόρφωση των φορολογούμενων στη πληρωμή όλων των φόρων, (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ) τον Απρίλιο ανήλθε σε 85,77% από 88,50% τον Μάρτιο και 83,30% ολόκληρο το 2022.
Εφορία: Χιλιάδες (μπορεί και εκατομμύρια) Έλληνες ανησυχούν καθημερινά για τις κατασχέσεις από το κράτος.
Πλήθος επιλογών για κατασχέσεις και δεσμεύσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ακινήτων, αυτοκινήτων, ενοικίων και επιδομάτων έχει η Εφορία για όσους χρωστάνε στο δημόσιο.
Τα μέτρα κατά των οφειλετών κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος του χρέους και τη συμπεριφορά του οφειλέτη και φτάνουν μέχρι και σε πλειστηριασμούς ακινήτων.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία το όριο οφειλής για να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων κατά των οφειλετών είναι το ποσό των 30 ευρώ.
Πάνω από αυτό, η Εφορία μπορεί να κατασχέσει χρήματα από τους οφειλέτες, ενώ αν η οφειλή είναι πάνω από 500 ευρώ, με το γράμμα του νόμου, μπορεί να κατάσχει ακίνητο οφειλέτη, ακόμη και για χρέος που υπερβαίνει οριακά το ποσό των 500 ευρώ.
Επίσης:
Κατασχέσεις χρημάτων
Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η Εφορία έχει το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα χρήματα:
ΑΑΔΕ: Στα… μανταλάκια ετοιμάζεται να κρεμάσει χιλιάδες οφειλέτες η ΑΑΔΕ αν δεν τακτοποιήσουν τα ποσά που χρωστάνε.
Τελεσίγραφο σε χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες της Εφορίας σχεδιάζει να στείλει η ΑΑΔΕ για να ρυθμίσουν άμεσα τα χρέη τους αλλιώς θα τους «κρεμάσει στα μανταλάκια» με τις δυο λίστες που ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα στις 30 Ιουνίου 2023.
Οι νέες λίστες θα είναι κοινές για όσους χρωστούν σε Εφορίες, Τελωνεία και ΕΦΚΑ και θα αναγράφουν το σύνολο των οφειλών κάθε φορολογούμενου.
Στη λίστα θα περιληφθούν φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι που έχουν συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΕΦΚΑ και φορολογική διοίκηση άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας περιλαμβανομένων προσαυξήσεων και προστίμων.
Η μια λίστα θα περιλαμβάνει τα φυσικά πρόσωπα και η άλλη τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για χιλιάδες οφειλέτες οι οποίοι παρά τις οχλήσεις και τις προειδοποιήσεις από την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν εξόφλησαν ή δεν ρύθμισαν τα χρέη τους κατά τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες πριν από τη δημοσιοποίηση των οφειλετών τους θα αποστείλουν «ραβασάκι» στους φορολογούμενους και ασφαλισμένους για διακανονισμό των χρεών τους προκειμένου να βγουν από τη λίστα.
Ειδικότερα τα φυσικά ή τα νομικά πρόσωπα που πληρούν τα κριτήρια για τη δημοσιοποίηση θα λάβουν από την ΑΑΔΕ στην γραμματοθυρίδα τους στο Taxisnet καθώς και στην πιστοποιημένη διεύθυνση ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας σχετική ενημέρωση η οποία θα τους προσκαλεί εντός 15 ημερών, να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις προς δημοσιοποίηση οφειλές τους.
Όσοι δεν φροντίσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους θα δουν το όνομά τους να φιγουράρει στις λίστες της ΑΑΔΕ. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία δημοσιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών ήταν για τα φυσικά πρόσωπα στις 10 Ιουλίου 2019 και για τα νομικά πρόσωπα αρχές Δεκεμβρίου 2019.
Ειδικότερα το φως της δημοσιότητας θα δουν φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν:
Για τα φυσικά πρόσωπα η λίστα θα αναγράφει: τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.
Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα δημοσιοποιηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.
Πάντως ακόμα και μετά την δημοσιοποίηση των οφειλών υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.
Ο νόμος προβλέπει ότι από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής:
– οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής
– οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
– οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης
– οι οφειλές οι οποίες αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
– οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.
ΑΑΔΕ: Με εφαρμογή θα μπορούμε να… καρφώνουμε ελεύθερους επαγγελματίες, μετά από απόφαση της ΑΑΔΕ.
Την καταγγελία ελευθέρων επαγγελματιών και καταστηματαρχών που φοροδιαφεύγουν, εκδίδοντας «μαϊμού» αποδείξεις, ζητεί η ΑΑΔΕ με νέα εφαρμογή για κινητά, που έθεσε σε εφαρμογή από χθες το βράδυ.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι στο «μάτι» της Εφορίας καθώς όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία πάνω από τους μισούς δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οι 3 στους 4 δηλώνουν μέχρι και 10.000 ευρώ!
Προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στο χώρο των συγκεκριμένων επαγγελματιών, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, έθεσε σε λειτουργία νέα έκδοση της εφαρμογής appodixi την οποία μπορούν να κατεβάσουν οι χρήστες από το Google Play και το Apple Store, ενώ η παλαιά έκδοση δεν θα λειτουργεί από χθες το βράδυ (19 Μαΐου).
Μέσω της εφαρμογής αυτής, ο χρήστης σκανάρει τις αποδείξεις και διαπιστώνει αν είναι νόμιμες ή όχι. Εφόσον η εφαρμογή υποδείξει την απόδειξη ως μη νόμιμη, μπορεί να υποβάλλει καταγγελία στην ΑΑΔΕ, μέσω της ίδιας εφαρμογής.
Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα ακόλουθα βήματα:
Ειδικότερα, η νέα έκδοση της εφαρμογής περιλαμβάνει τις ακόλουθες νέες λειτουργίες / δυνατότητες:
Η έκκληση της ΑΑΔΕ στους πολίτες για καταγγελίες εναντίον των ελευθέρων επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν, αντανακλά και τα συμπεράσματα από την ανάλυση των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων.
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει, ότι εισόδημα έως 5.000 ευρώ τον χρόνο, κάτω και από το όριο της απόλυτης φτώχειας, δηλώνει πάνω το 50% των ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ 3 στους 4, δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
Εξάλλου, η υψηλή φοροδιαφυγή είναι αυτή που οδήγησε σε δραματική αποτυχία το μέτρο της ειδικού μπόνους για όσους «εξασφάλισαν» αποδείξεις από 20 κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών.
Τα ποσά που δηλώθηκαν τελικά στο Taxisnet, ήταν ελάχιστα και οδηγούν το μέτρο είτε σε απόσυρση είτε σε ενίσχυση, γιατί όπως λειτουργεί, δεν αποδίδει και δεν μειώνει τη φοροδιαφυγή.
Αναφορικά με τα καθαρά κέρδη των ελευθέρων επαγγελματιών που δηλώθηκαν στην Εφορία προκύπτει ότι το 55,2% των επαγγελματιών δηλώνει στην Εφορία εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, ενώ το 23,5% ή ένας στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 1.000 ευρώ.
Πιο αναλυτικά:
Με τόσο χαμηλά εισοδήματα, ακόμη και στην απίθανη περίπτωση επανερχόταν ο ν. Κατρούγκαλου, που επέβαλε εισφορές με ποσοστό 26,9%, το ύψος τους θα ήταν μικρότερο σε σχέση με τις εισφορές πο
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…