Εφορία: Μειωμένα πρόστιμα από 25% έως και 50% μπορούν να εξασφαλίσουν φορολογούμενοι – φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις από την 1η Οκτωβρίου εφόσον αποδεχτούν τα αποτελέσματα των ελέγχων της Εφορίας ή ομολογήσουν φοροδιαφυγή με την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», οι εκπτώσεις θα υπολογίζονται επί των προστίμων για μη υποβολή δηλώσεων ή για υποβολή ανακριβών δηλώσεων, στο πλαίσιο της νέας μόνιμης διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Η έκπτωση στα πρόστιμα εξαρτάται από το ποιο στάδιο γίνεται η αποδοχή των ευρημάτων του ελέγχου. Εάν η ομολογία των παραβάσεων γίνει μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου η έκπτωση θα είναι στο 50%. Αντίθετα, εάν συμβεί λίγο προτού εκδικαστεί η υπόθεση στο διοικητικό δικαστήριο θα πέφτει στο 25%.
Τα πρόστιμα για τους φοροδιαφεύγοντες επιβάλλονται σε ποσοστό 10% έως 50% επί των φόρων που προκύπτουν από τις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις ή επί διαφορών του φόρου. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου και μέσω της πλατφόρμας γίνεται η αίτηση αποδοχής του ελέγχου.
Υποθέσεις που εκκρεμούν και καταλογισμοί
Στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δείχνουν πως από τον Νοέμβριο του 2020 κατατέθηκαν στην επιτροπή περίπου 5.500 υποθέσεις στις οποίες το συνολικό ποσό, που έχει καταλογιστεί από τις εφορίες άγγιζε το 1 δις ευρώ. Οι προτάσεις συμβιβασμού της επιτροπής αφορούν περίπου τα 650 εκατ. ευρώ.
Σε ό, τι αφορά στα πρόστιμα μετά τη μείωσή τους το 25% θα πρέπει να καταβληθεί σε διάστημα εντός τριών ημερών μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, που θα ενεργοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου. Το υπόλοιπο της οφειλής όμως θα πρέπει να εξοφληθεί μέσα σε 12 μηνιαίες δόσεις ή σε 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με πάγια ρύθμιση.
Εφορία: Στη βάσανο του φορολογικού ελέγχου και της δοκιμασίας των εξοντωτικών προστίμων υπέβαλαν άδικα οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ περισσότερους από 21.000 φορολογούμενους, οι οποίοι τελικά δικαιώθηκαν και σβήστηκαν οι φόροι και τα πρόστιμα οποία τους επιβλήθηκαν πρωτοδίκως.
Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία της ίδιας της ΑΑΔΕ που δείχνουν ότι τα τελευταία 11 χρόνια, από το 2013, αμφισβήτησαν τους φορολογικούς ελέγχους 104.464 φορολογούμενοι (φυσικά ή νομικά πρόσωπα).
Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι υπέβαλαν προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, θεωρώντας ότι αδικήθηκαν από τον φορολογικό έλεγχο. Από τις υποθέσεις αυτές, εκδικάστηκαν από τη ΔΕΔ οι 87.738 υποθέσεις εκ των οποίων:
Διαφορών και τα αποτελέσματα ήταν τα ακόλουθα:
Οι παράγοντες αυτοί, έχουν ως αποτέλεσμα να υποβάλλονται κατά χιλιάδες προσφυγές φορολογουμένων στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, προκειμένου να βρουν το δίκιο τους, όταν νιώθουν ότι αδικήθηκαν από τους ελέγχους ή τις διασταυρώσεις των αρχείων του Taxisnet.
Η προσφυγή στη ΔΕΔ υποβάλλεται εντός 30 ημερών από τη ημερομηνία έκδοσης της Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού του Φόρου, ενώ κατόπιν χάνεται το δικαίωμα προσφυγής και ο φορολογούμενος δεν μπορεί να προσφύγει ούτε στα διοικητικά δικαστήρια.
Για να προσφύγει ο ελεγχόμενος στη ΔΕΔ, θα πρέπει να καταβάλει το 50% των φόρων και των προστίμων που του καταλόγισε ο έλεγχος και αν δικαιωθεί, το ποσό επιστρέφεται.
Συγχρόνως παρατηρείται ότι οι μισοί φορολογούμενοι από όσους δεν δικαιώνονται από τη ΔΕΔ, προσφεύγουν κατόπιν στα φορολογικά δικαστήρια και για να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους απαιτούνται πολλά χρόνια.
Μέχρι δε, να τελεσιδικήσει η υπόθεση στα δικαστήρια, παραμένει δεσμευμένο το 50% των φόρων και των προστίμων που έχει καταβάλει ο ελεγχόμενος, αλλά όσο είναι σε εκκρεμότητα παγώνει η είσπραξη για το υπόλοιπο 50%.
Για να διαγραφεί ή να μπει στο «αρχείο» μια οφειλή, θα πρέπει να έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και να μην έχουν αποδώσει, ενώ αν πρόκειται, για μεγάλα χρέη, θα πρέπει να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
Από την καταχώριση της οφειλής στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης και για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο έγινε η καταχώριση:
Ο νέος ΚΕΔΕ προβλέπει επίσης και τη διαδικασία διαγραφής των χρεών προς το Δημόσιο.
Ειδικότερα, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους, που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης, είναι δυνατό να κριθούν διαγραπτέες και να διαγραφούν εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
Ακόμη, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης, είναι δυνατό να διαγραφούν, εφόσον εμπίπτουν αποκλειστικά και μόνο στις ακόλουθες κατηγορίες οφειλών:
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…