Εφορία: Με αγριεμένες διαθέσεις μπαίνει το 2024 για την Εφορία, η οποία θα προχωρήσει σε μαζικούς ελέγχους.
Βαρύ είναι το ελεγκτικό φορτίο που καλούνται να σηκώσουν το νέο έτος οι «ράμπο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Στους 72.885 προγραμματισμένους ελέγχους θα προχωρήσει η Εφορία, σε ακίνητα, εισοδήματα και υποθέσεις με «μαύρο χρήμα», προστέθηκαν ήδη και 3.500 καταγγελίες φοροδιαφυγής που έχουν γίνει από πολίτες μέσω της εφαρμογής «appodixi» που τρέχει στα κινητά τηλέφωνα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με εντολές του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, πρόκειται να πραγματοποιηθούν:
- 27.500 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Από αυτούς το 75% θα επικεντρώνεται σε υποθέσεις της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
- 25.400 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων προκειμένου να αποκλεισθούν κραυγαλέες περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων.
- 2.500 έλεγχοι για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου με έμφαση τις αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά και τις αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές. Με ειδικές διασταυρώσεις θα διερευνηθεί εάν τα χρήματα με τα οποία αγοράσθηκαν τα ακίνητα δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην εφορία οι αγοραστές. Σε διαφορετική περίπτωση οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και όσοι δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τη προέλευση τους θα χρεωθούν με έξτρα φόρο 33% επί του «ακάλυπτου» ποσού καθώς θα θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.
- 16.600 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι.
- 885 έλεγχοι – έρευνες σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Με την έκδοση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΑΑΔΕ για το 2024, αναμένεται ο προγραμματισμός και άλλων φορολογικών ελέγχων σε άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας (τελωνειακοί, στους οδικούς άξονες, επιστροφές φόρου, ΦΠΑ, εικονικά ΑΦΜ, τριγωνικές συναλλαγές. κ.λπ.).
Στο μεταξύ με κάμερες και σε ζωντανή μετάδοση θα διενεργούνται σύντομα οι επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΑΑΔΕ οι εφοριακοί υπάλληλοι θα φέρουν μαζί τους κάμερες, οι οποίες, αφενός θα καταγράφουν τη δραστηριότητά τους όταν επισκέπτονται για έλεγχο μια επιχείρηση, αφετέρου θα μεταδίδουν ζωντανά στο επιχειρησιακό Κέντρο όλες τις ενέργειες και τις κινήσεις συμβάλλοντας στον περιορισμό των φαινομένων διαφθοράς.
Προηγουμένως και για λόγους που έχουν να κάνουν με την Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων θα έχουν ενημερώσει τους ελεγχόμενους, ότι όλη η διαδικασία θα καταγραφεί με ήχο και εικόνα σε βίντεο και αν συναινούν σε αυτό.
Το οπτικοακουστικό υλικό θα φυλάσσεται για έξι μήνες και μετά θα καταστρέφεται.
Επιπρόσθετα με την ενεργοποίηση του «Έλεγχος Live» οι ελεγκτές θα έχουν άμεση πρόσβαση στο φορολογικό προφίλ των επιχειρήσεων ή των ελευθέρων επαγγελματιών και σε πραγματικό χρόνο θα μπορούν να διαπιστώνουν αν έχουν ιστορικό παραβατικότητας, αν έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου εισοδήματος και περιοδικές ΦΠΑ, αν έχουν βεβαιωμένα χρέη προς την εφορία και αν έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA.
Επίσης θα μπορούν να ελέγχουν τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές καθώς θα είναι εφοδιασμένοι με φορητά Scanners και θα εκδίδουν επιτόπου αναφορά για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.
Εφορία: Έσκασε η «βόμβα»! Κατασχέσεις σε 561.727 οφειλέτες – Σε ποιους τα παίρνει
Δεν σταματά τις κατασχέσεις η Εφορία, με μισό εκατομμύριο Έλληνες να βλέπουν τους λογαριασμούς τους να αδειάζουν!
Σε κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και ακινήτων σε βάρος 561.727 οφειλετών του Δημοσίου προχωρεί το Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών της Αττικής, καθώς και τα δικαστικά τμήματα όλων των ΔΟΥ της χώρας.
Πρόκειται για τους φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 500 ευρώ ανά ΑΦΜ και δεν τα έχουν ρυθμίσει.
Σύμφωνα με την πρακτική της ΑΑΔΕ, οι συγκεκριμένοι οφειλέτες κινδυνεύουν με κατασχέσεις σε κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους, καθώς υπερβαίνουν το όριο οφειλής που είναι 500 ευρώ, προκειμένου να εφαρμοστούν τα σκληρά εισπρακτικά μέτρα.
Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προκύπτει πως 4.013.138 φορολογούμενοι (οι μισοί) είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της 31ης Οκτωβρίου 2023.
Από αυτούς, οι 2.041.234 φορολογούμενοι βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη των κατασχέσεων καθώς η Εφορία μπορεί ανά πάσα στιγμή να λάβει αναγκαστικά μέτρα εναντίον τους.
Επίσης, σε 1.479.507 από αυτούς ή στο 72%, έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε εκκρεμότητα παραμένει η λήψη αναγκαστικών μέτρων επί καταθέσεων, ποσών εις χείρας τρίτων, ενοικίων, μισθών, συντάξεων και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων σε 561.727οφειλέτες.
Εφορία: Τι μπορεί να κατασχέσει
Τα αναγκαστικά μέτρα εναντίον των οφειλετών κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος του χρέους και τη συμπεριφορά του οφειλέτη και φτάνουν μέχρι και σε πλειστηριασμούς ακινήτων.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία το όριο οφειλής για να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων κατά των οφειλετών είναι το ποσό των 30 ευρώ, αλλά συνήθως εφαρμόζεται σε ποσά άνω των 50 ευρώ.
Πάνω από αυτό, η Εφορία μπορεί να κατασχέσει χρήματα από τους οφειλέτες, ενώ αν η οφειλή είναι πάνω από 500 ευρώ, με το γράμμα του νόμου, μπορεί να κατάσχει ακίνητο οφειλέτη, ακόμη και για χρέος που υπερβαίνει οριακά το ποσό των 500 ευρώ. Επίσης:
Αν φορολογούμενος οφείλει στο Δημόσιο ένα ποσό άνω των 500 ευρώ και δεν έχει καταθέσεις στις τράπεζες ούτε εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια τα οποία μπορούν να κατασχεθούν άμεσα, τότε η Εφορία προχωρεί σε κατάσχεση ακινήτων, που είναι δηλωμένα στο Ε9.
Η ΑΑΔΕ μπορεί να προχωρήσει και σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη για χρέος άνω 500 ευρώ.
Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η Εφορία έχει το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα χρήματα:
- Μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.
- Το 25% οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
- Το 20% των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
- Το 50% του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
- Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
- Έως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για απόλυση του οφειλέτη από την εργασία ή για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.)
- Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).
- Ολόκληρα τα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ.
Εφορία: Αλλάζει ο τρόπος κατασχέσεων – Έτσι θα μας τα… παίρνει
Νέο σύστημα κατασχέσεων σε όσους έχουν οφειλές στην Εφορία.
Με συγκεκριμένες διαδικασίες και κινήσεις θα γίνονται οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, δηλαδή μισθών, συντάξεων, ενοικίων κ.λπ. από την Εφορία, στους οφειλέτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.
Σύμφωνα με το Εγχειρίδιο Επιλεγμένων Λειτουργικών Διαδικασιών των Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας της ΑΑΔΕ, οι κατασχέσεις των χρηματικών ποσών εις χείρας τρίτων αποτελούν προτεραιότητα όπως και οι άμεσες κατασχέσεις των καταθέσεων.
Το νέο Εγχειρίδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει πλήθος ελέγχων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των βασικών οφειλετών και των συνυπόχρεων προσώπων.
Αρχικά θα επιλέγεται ο οφειλέτης, κατά την κρίση του αρμόδιου προϊσταμένου της αρμόδιας φορολογικής υπηρεσίας και κατόπιν θα προτεραιοποιείται η οφειλή με συγκεκριμένα κριτήρια που είναι:
- Το ύψος και η παλαιότητα της οφειλής,
- Η φορολογική συμπεριφορά
- Η διακοπή της παραγραφής.
- Οι διασταυρώσεις οφειλετών.
Αρμόδιες υπηρεσίες για τη διεκπεραίωση των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων είναι η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (Ε.Μ.ΕΙΣ.), οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.), το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.), το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών Αττικής (Κ.Ε.ΟΦ.), καθώς και τα Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης (ΚΕΒΕΙΣ) Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Οι φορολογικές αρχές θα διεξάγουν έρευνα για τον εντοπισμό χρηματικών, κυρίως, απαιτήσεων του οφειλέτη (μισθό, σύνταξη, ενοίκιο, απαιτήσεις από τρίτους, κ.λπ.) για την επιβολή κατάσχεσης στα χέρια του τρίτου, του ποσού που οφείλει στον οφειλέτη του Δημοσίου, μέσω:
- Του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών (Σ.Μ.Τ.Λ. και Λ.Π.).
Άλλων πηγών πληροφόρησης. - Κατόπιν δημιουργείται ένα κατασχετήριο, το οποίο είναι ηλεκτρονικό ή μη, ανάλογα με την περίπτωση, ενώ για κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, δημιουργείται ηλεκτρονικό κατασχετήριο, διευκρινίζουν οι οδηγίες της ΑΑΔΕ.
- Στο κατασχετήριο εισάγονται τα στοιχεία του οφειλέτη ή των οφειλετών (μαζικό κατασχετήριο στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων) και του τρίτου, όπως επίσης στον πίνακα χρεών αναγράφονται τα ληξιπρόθεσμα ατομικά χρέη και των χρεών συνυποχρέωσης ή συνυπευθυνότητας του οφειλέτη.
- Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο ποσοστό συνυπευθυνότητας, αν πρόκειται για συνυπόχρεο πρόσωπο.
Η απόδοση του κατασχεθέντος ποσού, βάσει της θετικής δήλωσης του τρίτου επί ηλεκτρονικών κατασχετηρίων διενεργείται μέσω του διατραπεζικού συστήματος, με αναφορά στη μοναδική ταυτότητα οφειλής κατασχετηρίου (ΤΟΚ).
Η απόδοση διενεργείται εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης του πιστωτικού ιδρύματος στο λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, είτε στην Υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση.
Επίσης, ο τρίτος στον οποίο κοινοποιείται το κατασχετήριο, έχει προθεσμία 8 ημερών να δηλώσει εάν αποδέχεται ή όχι την οφειλή και πρέπει να υποβάλει σχετική δήλωση στον δικαστικό επιμελητή ή στο Ειρηνοδικείο της περιοχής του.
Στην περίπτωση που δεν υποβληθεί δήλωση ή υποβληθεί εκπρόθεσμη δήλωση ή χωρίς την τήρηση του προβλεπόμενου τύπου, ο τρίτος καθίσταται οφειλέτης του Δημοσίου για ότι οφείλει ή μέλλεται να οφείλει το πρόσωπο επί του οποίο κινήθηκε η διαδικασία κατάσχεσης, εφόσον αυτό προκύπτει από τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της Φορολογικής Διοίκησης, άλλως για το σύνολο της απαίτησης για την οποία επιβλήθηκε η κατάσχεση.
Σε κάθε περίπτωση ο τρίτος δύναται να αποδείξει στον αρμόδιο για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. ή Ελεγκτικού Κέντρου ότι δεν οφείλει στον βασικό οφειλέτη ή ότι η οφειλή του είναι μικρότερη από την απαίτηση του Δημοσίου οπότε απαλλάσσεται ή ευθύνεται μέχρι του ύψους της οφειλής του κατά περίπτωση.
Εφορία: Απόλυτο σοκ – Ξεκινάει κατασχέσεις και για 50 ευρώ
Απίστευτα πράγματα από την Εφορία καθώς θα προχωράει πλέον σε κατασχέσεις ακόμη και για 50 ευρώ!
Κατασχέσεις καταθέσεων για χρέη άνω των 50 ευρώ προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που εφαρμόζουν οι ΔΟΥ και τα εισπρακτικά κέντρα της Εφορίας, βασικά σε μικροοφειλέτες, ενώ οι μεγαλοοφειλέτες που χρωστάνε πάνω από 80 δισ. ευρώ, δεν ενοχλούνται και δεν πληρώνουν.
Τα αναγκαστικά μέτρα τα γλιτώνουν μόνο οι οφειλέτες έως 50 ευρώ ενώ για μεγαλύτερα χρέη, προβλέπονται κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων ενοικίων και γενικά ποσά εις χείρας τρίτων, αλλά και δεσμεύσεις και πλειστηριασμοί ακινήτων.
Όπως διευκρινίζει ο νέος Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, τα αναγκαστικά μέτρα είναι αντίστοιχα του ύψους των οφειλών ενώ συγχρόνως, σε ότι αφορά στις κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ισχύουν συγκεκριμένα όρια και ειδικότερα:
- Δεν επιβάλλεται κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς την Εφορία που υπολείπονται του συνολικού ποσού ύψους πενήντα (50) ευρώ, αλλά εφόσον επιβληθεί, το ποσό δεν επιστρέφεται. Προφανώς οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών επιβάλλονται για ποσά από 51 ευρώ και πάνω.
- Δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, εφόσον το συνολικό ύψος του χρέους υπολείπεται των πεντακοσίων (500) ευρώ. Οι κατασχέσεις κινητών και ακινήτων επιβάλλονται για χρέη άνω των 500 ευρώ.
- Για οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 70.000 ευρώ, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών γίνονται αυθημερόν με ένα e-mail. Ο ΚΕΔΕ προβλέπει πως ο Διοικητής της ΑΑΔΕ μπορεί να αποστέλλει ηλεκτρονικά στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας τα στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου, με συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή πάνω από εβδομήντα χιλιάδες (70.000) ευρώ. Τα ανωτέρω ιδρύματα υποχρεούνται να προβαίνουν αυθημερόν στις ενέργειες που απαιτούνται για τη δέσμευση των χρημάτων, που βρίσκονται ή κατατίθενται στους λογαριασμούς των οφειλετών, μέχρι του ύψους της συνολικής οφειλής.
- Μετά τη δέσμευση και εντός δύο (2) ημερών, ενημερώνεται για το ύψος του δεσμευθέντος ποσού η ΑΑΔΕ, η οποία οφείλει να επιβάλει κατάσχεση, το αργότερο σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την ηλεκτρονική παραλαβή της ενημερωτικής απάντησης, άλλως το πιστωτικό ίδρυμα προβαίνει στην άμεση άρση της επιβληθείσας δέσμευσης.
Επίσης, για οφειλές άνω των 50 ευρώ προς το Δημόσιο, η Εφορία έχει το δικαίωμα να κατασχέσει από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας (οι οποίοι βέβαια έχουν ήδη δηλωθεί στην ΑΑΔΕ), τα ακόλουθα ποσά:
- Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 ευρώ και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.
- Το 50% οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
- Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
- Το 1/2 του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
- Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
- Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πώληση προϊόντων ή οποιωνδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ, σκαφών, κ.λπ.).
Εφορία: Το κόλπο που δεν θέλουν να ξέρετε – Πότε είναι υποχρεωμένη να σας διαγράψει τα χρέη
Βαθιά ανάσα σε υπερχρεωμένους οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα) οι οποίοι είχαν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη και έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους βάσει δικαστικής απόφασης, θα δώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες θα δουν να διαγράφεται το υπόλοιπο του χρέους που έχουν στην εφορία, εφόσον πληρούν μια σειρά από προϋποθέσεις και κριτήρια που θέτει η ΑΑΔΕ.
Κατ’ αρχάς και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει η διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής προς τα Ελεγκτικά Κέντρα, τα οποία θα βάλουν στο μικροσκόπιο τις εν λόγω υποθέσεις θα πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
Να έχει περιληφθεί απαίτηση του Δημοσίου ως πιστωτή στο σχέδιο διευθέτησης οφειλών που περιλαμβάνεται στην αίτηση του οφειλέτη ενώπιον του αρμοδίου Ειρηνοδικείου και να δεν έχει εξαιρεθεί από το δικαστήριο.
Να έχει επιδοθεί η αίτηση του οφειλέτη περί υπαγωγής των οφειλών του στον ν. 3869/2010 στο Δημόσιο.
Να έχει συμμορφωθεί ο οφειλέτης στη ρύθμιση των οφειλών του, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση και το νόμο, στις οριζόμενες καταβολές εντός της τριετίας, προς όλους τους πιστωτές
Στις οφειλές που διαγράφονται περιλαμβάνονται:
οι βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση προς το Δημόσιο ή υπέρ τρίτων,
οι ατομικές, δηλαδή βεβαιωμένες στον ΑΦΜ του οφειλέτη ή σε Α.Φ.Μ. τρίτου, για τις οποίες όμως ο οφειλέτης έχει αποκλειστική ευθύνη, όπως οφειλές από κληρονομική διαδοχή, ή από συνυπευθυνότητα, δηλαδή βεβαιωμένες στον Α.Φ.Μ. τρίτου προσώπου, για την καταβολή των οποίων ο οφειλέτης ευθύνεται εις ολόκληρον με το πρόσωπο αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι ρυθμίζονται από τη δικαστική απόφαση
Ο οφειλέτης δεν απαλλάσσεται από βεβαιωμένες οφειλές που
α) ενώ είχαν συμπεριληφθεί στην αίτηση περί υπαγωγής τους στον ν. 3869/2010, εξαιρέθηκαν και δεν ρυθμίστηκαν και
β) που δεν συμπεριλήφθηκαν από τον οφειλέτη στην αίτησή του ούτε εντάχθηκαν στη διαδικασία από το δικαστήριο.
Οριστική διαγραφή
Υπάρχει και πρόβλεψη για την οριστική διαγραφή των οφειλών και πλήρη απαλλαγή των οφειλετών από αυτές. Για να καταστεί αυτό εφικτό, σύμφωνα με τις νόρμες της ΑΑΔΕ, θα πρέπει οφειλέτης να:
να έχει καταστεί αμετάκλητη η δικαστική απόφαση με την οποία ρυθμίστηκαν οι οφειλές σύμφωνα με το ν. 3869/2010.
να έχει παρέλθει άπρακτη η προθεσμία για την άσκηση αίτησης έκπτωσης, δηλαδή να έχουν παρέλθει 2 έτη από την επέλευση της απαλλαγής, χωρίς να έχει ασκηθεί από πιστωτή αίτηση έκπτωσης ή, σε περίπτωση που έχει ασκηθεί αίτηση έκπτωσης, να έχει εκδοθεί αμετάκλητη απορριπτική απόφαση επί αυτής.
να μην υφίστανται άλλοι οφειλέτες / ευθυνόμενα πρόσωπα πέραν του απαλλασσόμενου οφειλέτη για τις οφειλές που υπόκεινται σε απαλλαγή.
να έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή των δόσεων που ορίζονται σε αυτή εφόσον με τη δικαστική απόφαση εξαιρείται από την εκποίηση η κύρια κατοικία του οφειλέτη.
Εφορία: Έχετε crypto; Μην αγοράσετε ΤΙΠΟΤΑ – Δείτε το πρόστιμο
Τεράστιο πρόστιμο, πάνω από 96.000 ευρώ, επιβλήθηκε σε ζευγάρι φορολογουμένων, στους οποίους δεν αναγνωρίστηκε η υπεραξία από κρυπτονομίσματα που επικαλέστηκαν προκειμένου να δικαιολογήσουν την απόκτηση ακινήτου.
Το ζευγάρι απέκτησε ακίνητο το 2021, αξίας 183.273,56 ευρώ δηλώνοντας δαπάνη ύψους 91.636,78 έκαστος. Για να δικαιολογήσουν τη δαπάνη αγοράς επικαλέστηκαν κέρδος από κρυπτονομίσματα ύψους 182.500.000 ευρώ.
Όμως, η Εφορία απέρριψε το κέρδος από τα κρυπτονομίσματα και το ζευγάρι έπεσε στην απόχη των τεκμηρίων, με αποτέλεσμα να φορολογηθεί με βάση το πόθεν έσχες και να επιβληθούν φόρος εισοδήματος, προκαταβολή φόρου και εισφορά αλληλεγγύης.
Στον σύζυγο επιβλήθηκε συνολικός φόρος ύψους φόρος 62.775,83 ευρώ και 33.320 ευρώ στη σύζυγο, ήτοι σύνολο φορολογικής επιβάρυνσης ύψους 96.096,01 ευρώ, που ανέρχεται σχεδόν στο 50% της αξίας του ακινήτου που απέκτησαν.
Ο λόγος που η εφορία δεν δέχτηκε το κέρδος από τα crypto, είναι επειδή, όπως αναφέρει τα συγκεκριμένα ποσά δεν αναγνωρίζονται από την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία.
Το ζευγάρι προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, η οποία όμως με την υπ. αρ. 417/1/3/ 2023 απόφασή της την απέρριψε και επικύρωσε το πρόστιμο.
Ας δούμε όμως την ιστορία του φορολογικού παράδοξου, όπως την περιγράφει η απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.
Με την με αριθμό ειδοποίησης………/……….2022 πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, φορολογικού έτους 2021, της Α.Α.Δ.Ε., που εκδόθηκε βάσει της υπ’ αρ………. αρχικής ηλεκτρονικής δήλωσης επιβλήθηκε στον προσφεύγοντα ποσό φόρου 36.247,64€ πλέον προκαταβολής φόρου 20.060,03€ και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ποσού 6.468,16€, ήτοι συνολικό ποσό πληρωμής 62.775,83€.
Με την με αριθμό ειδοποίησης………/……….2022 πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, φορολογικού έτους 2021. της Α.Α.Δ.Ε., που εκδόθηκε βάσει της υπ’ αρ………. αρχικής ηλεκτρονικής δήλωσης επιβλήθηκε στην προσφεύγουσα, σύζυγο του υπόχρεου, ποσό φόρου 33.320,18€.
Οι προσφεύγοντες υπέβαλαν ηλεκτρονικά την με αρ. καταχώρησης………107.07.2022 κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, με την οποία δήλωσαν, μεταξύ άλλων, στους κωδικούς 735 και 736 «Δαπάνη για αγορά ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή δεξαμενής κολύμβησης» συνολικό ποσό 91.636,78€, έκαστος, και στον κωδικό 865 εισόδημα από «Υπεραξία των άρθρων 42 και 42Α του ΚΦΕ. αλλοδαπής προέλευσης» ποσό 182.500.000 ευρώ.
Ακολούθως, ο προσφεύγων προσκόμισε στην Δ.Ο.Υ. Καλαμαριάς τα δικαιολογητικά της ως άνω δήλωσης προς έλεγχο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της.
Από τον έλεγχο των προσκομισθέντων δικαιολογητικών προέκυψε ότι το ως άνω δηλωθέν στον κωδικό 865 ποσό αντιστοιχεί σε εισόδημα, το οποίο ο προσφεύγων φέρεται να απέκτησε από την μεταβίβαση κρυπτονομισμάτων και εισήγαγε μέσω τραπεζικών εμβασμάτων στην Ελλάδα κατά το έτος 2021.
Η Δ.Ο.Υ. Καλαμαριάς έκρινε ότι το ως άνω εισόδημα δεν εμπίπτει στις διατάξεις των άρθρων 42 και 42Α ΚΦΕ και για τον λόγο αυτό ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 των άρθρου 32 Ν. 4174/2013, χωρίς να ληφθεί υπόψη το ως άνω εισόδημα συνολικού ποσού 182.500,00€.
Οι προσφεύγοντες, ζητούν να γίνει δεκτή η υπό κρίση ενδικοφανής προσφυγή, να ακυρωθούν οι προσβαλλόμενες πράξεις και να επαναϋπολογισθεί με ορθό, δίκαιο και νόμιμο τρόπο ο οφειλόμενος φόρος εισοδήματος, προβάλλοντας τους κάτωθι ισχυρισμούς:
- Εσφαλμένη ερμηνεία των νομοθετικών διατάξεων ως προς την μη αναγνώριση του ως άνω εισοδήματος
- Παραβίαση της αρχής της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και
- Έλλειψη νόμιμης αιτιολογίας
- Επειδή, στο άρθρο 23 του Ν. 4174/2013 ορίζεται ότι:«7. Η Φορολογική Διοίκηση έχει την εξουσία να επαληθεύει, να ελέγχει και να διασταυρώνει την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων εκ μέρους του φορολογούμενου, την ακρίβεια των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται σε αυτήν και να επιβεβαιώνει τον υπολογισμό και την καταβολή του οφειλόμενου φόρου, διενεργώντας έλεγχο σε έγγραφα, λογιστικά στοιχεία και στοιχεία γνωστοποιήσεων και παρόμοιες πληροφορίες, θέτοντας ερωτήσεις στον φορολογούμενο και σε τρίτα πρόσωπα, ερευνώντας εγκαταστάσεις και μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τις διαδικασίες και χρησιμοποιώντας μεθόδους που προβλέπονται στον Κώδικα».
Επειδή, στην υπό κρίση περίπτωση οι προσφεύγοντες επικαλούνται μη ορθή εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4172/2013, ισχυριζόμενοι ότι η Δ.Ο.Υ. Καλαμαριάς έσφαλε, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ποσό των 182.5Ό0,00€ που δηλώθηκε στον κωδικό 865 «Υπεραξία των άρθρων 42 και 42 Κ.Φ.Ε. αλλοδαπής προέλευσης» της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 και αφορούσε εισόδημα που όπως ισχυρίζονται αποκτήθηκε από την μεταβίβαση κρυπτονομισμάτων και εισήχθη μέσω τραπεζικών εμβασμάτων στην Ελλάδα κατά το οικείο έτος.
Τούτου είχε ως αποτέλεσμα κατά την εκκαθάριση της ανωτέρω δήλωσης να προσδιοριστεί εισόδημα από προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων ύψους 72.902,41€ για τον προσφεύγοντα και 94.136,78€ για την προσφεύγουσα (λόγω αγοράς ακινήτου και δήλωσης του τιμήματος αυτού συνολικού ύψους 183.273.56€ στους κωδ. 735-736 της δήλωσης), το οποίο φορολογήθηκε βάσει της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του Ν. 4172/2013 σε συνδυασμό με τα άρθρα 29 παρ. 1 και 15 παρ. 1 του ίδιου νόμου, με αποτέλεσμα να προκύψει μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση, συγκριτικά με την υπεραξία των άρθρων 42 και 42Α του Κ.Φ.Ε. η οποία φορολογείται με συντελεστή 15% (άρθρο 43 του Ν. 4172/2013.
Επειδή η φορολογική αρχή ορθώς δεν έκανε αποδεκτό το δηλωθέν από τον προσφεύγοντα ποσό ύψους 182.500,00 € στον κωδικό 865 «Υπεραξία των άρθρων 42 και 42Α Κ.Φ.Ε. αλλοδαπής προέλευσης» της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, αφενός διότι το εισόδημα από την μεταβίβαση κρυπτονομισμάτων στο εξωτερικό δεν εμπίπτει στις ως άνω διατάξεις των άρθρων 42 και 42Α ΚΦΕ, με τις οποίες προβλέπονται και απαριθμούνται περιοριστικά οι τίτλοι από την μεταβίβαση των οποίων προκύπτει υπεραξία που θεωρείται εισόδημα και αφετέρου δεν προσκομίζονται επαρκή στοιχεία με τα οποία να προσδιορίζεται με ειδικό και σαφή τρόπο η υπεραξία που προέκυψε από την μεταβίβαση των εν λόγω κρυπτονομισμάτων.
Ειδικότερα, ο προσφεύγων προς απόδειξη των ισχυρισμών του προσκομίζει μια εκτύπωση της τράπεζας Πειραιώς, όπου εμφανίζονται εισερχόμενα εμβάσματα από την εταιρία ……..(μητρική της εταιρίας ……) συνολικού ύψους 182.498.92€ τα οποία πιστώνονται στον τραπεζικό του λογαριασμό, με αρ. ……….. καθώς και διάφορα στιγμιότυπα οθόνης υπολογιστή (screenshots) από αναλήψεις και καταθέσεις χρημάτων που διενεργήθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων της εταιρίας………
Ωστόσο, τα προσκομισθέντα δεν αποδεικνύουν τη φύση και το ύψος του επικαλεσθέντος από τους προσφεύγοντες εισοδήματος, στο βαθμό που δεν πιστοποιείται ούτε η προέλευση και ο χρόνος κατάθεσης του επενδεδυμένου κεφαλαίου για την αγορά των κρυπτονομισμάτων ούτε και ο χρόνος ρευστοποίησης αυτών και το ύψος της υπεραξίας που αποκτήθηκε.
Οι περί του αντιθέτου δε ισχυρισμοί των προσφευγόντων περί εσφαλμένης ερμηνείας διατάξεων, πλημμελούς αιτιολογίας και παραβίασης της αρχής της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, απορρίπτονται ως αβάσιμοι.