Εφορία: Τις αγορές ενόψει της Black Friday και των Χριστουγέννων καλούνται να εκμεταλλευτούν οι φορολογούμενοι που έχουν ελλείψεις στο ποσό των ηλεκτρονικών αγορών, για να συμπληρώσουν τα ελάχιστα όρια που ορίζει η φορολογική νομοθεσία.
Συνολικά η προθεσμία που έχουν για να καλύψουν το όριο των αποδείξεων είναι 36 μέρες, προκειμένου να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσό των αποδείξεων και να αποφύγουν το πρόστιμο από την Εφορία ύψους 22%, για το φορολογικό έτος 2024.
Υπενθυμίζεται ότι φέτος, χιλιάδες φορολογούμενοι έχασαν την έκπτωση φόρου με αποδείξεις καταναλωτικών αγαθών, με συνέπεια να λάβουν τσουχτερά εκκαθαριστικά σημειώματα και πλήρωσαν αυξημένο φόρο εισοδήματος, επειδή δεν κάλυψαν το ποσό των αποδείξεις με αγορές μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή μέσω e-banking.
Καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους, οι φορολογούμενοι, οφείλουν να τσεκάρουν, μέσω των τραπεζών, τα ποσά των ηλεκτρονικών αγορών που έχουν συγκεντρώσει και αν υπολείπονται των ελάχιστων ορίων να φροντίσουν να τα καλύψουν, στις επόμενες μέρες, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, το 2023 χιλιάδες φορολογούμενοι πλήρωσαν πρόστιμο επειδή δεν συγκέντρωσαν το απαιτούμενο ποσό των αποδείξεων και τιμωρήθηκαν από την Εφορία, με φόρο 22%, στη διαφορά των αποδείξεων που συγκέντρωσαν και εκείνων που όφειλαν να συγκεντρώσουν βάσει του εισοδήματός τους.
Μάλιστα, το συνολικό ποσό επιπλέον φόρου που κλήθηκαν να καταβάλουν, ανήλθε σε 55,49 εκατ. ευρώ και όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι μισθωτοί και οι επαγγελματίες είναι εκείνοι, που πλήρωσαν τα περισσότερα πρόστιμα για τη μη συγκέντρωση αποδείξεων ηλεκτρονικών αγορών. Ειδικότερα:
Οι μισθωτοί πλήρωσαν επιπλέον φόρο ύψους 21,88 εκατ. ευρώ.
Οι συνταξιούχοι πλήρωσαν επιπλέον φόρο ύψους 7,34 εκατ. ευρώ.
Οι αγρότες πλήρωσαν επιπλέον φόρο ύψους 6,18 εκατ. ευρώ.
Οι ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα πλήρωσαν επιπλέον φόρο ύψους 15,74 εκατ. ευρώ.
Οι εισοδηματίες πλήρωσαν επιπλέον φόρο λόγω αποδείξεων ύψους 4,35 εκατ. ευρώ.
Όλα για τις αποδείξεις
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μόνο οι πληρωμές, μέσω πιστωτικών, χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών ή με τη χρήση άλλων ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής, θα πρέπει να πραγματοποιούν φέτος οι φορολογούμενοι σε δεκάδες κατηγορίες επαγγελματιών, προκειμένου να μειώσουν τον φόρο, για τα εισοδήματα του 2024, που θα δηλωθούν το 2025.
Οι πληρωμές των αμοιβών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, εφόσον πραγματοποιούνται φέτος με ηλεκτρονικά μέσα θα εκπέσουν από το εισόδημα κατά ποσοστό 30%, με στόχο να αποτελέσει κίνητρο για τη λήψη απόδειξης και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ωστόσο, αυτό στην πράξη δεν ισχύει, καθώς, οι επιχειρηματίες που δεν εκδίδουν αποδείξεις είναι αρκετοί, όπως αποδεικνύουν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται και παζάρι, με τον φορολογούμενο, με τη γνωστή φράση «τόσο με απόδειξη, τόσο χωρίς απόδειξη».
Πάντως, για να μη μπλέξουν με την Εφορία οι φορολογούμενοι και για να μην τους έρθει “βαρύ” το εκκαθαριστικό το 2025, στους τέσσερις μήνες που απομένουν μέχρι το κλείσιμο της φετινής φορολογικής χρονιάς πρέπει να τσεκάρουν το ποσό των αποδείξεων που έχουν συγκεντρώσει και να προγραμματίσουν την κάλυψη του επιπλέον ποσού που απομένει.
Τέλος σημειώνεται ότι προβλέπεται και έξτρα έκπτωση εισοδήματος ίση με το 30% των αποδείξεων που θα προσκομιστούν από 20 επαγγελματικές κατηγορίες οι οποίες αφορούν:
Κτηνιατρικές υπηρεσίες
Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης
Εργασίες ηλεκτρολόγου
Εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων
Εργασίες ξυλουργού
Εργασίες τοποθεσίας στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κλπ
Εργασίες σκυροδέματος
Υπηρεσίες ταξί
Κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς
Υπηρεσίες κηδειών
Υπηρεσίες μασάζ
Υπηρεσίες φυσικής ευεξίας
Υπηρεσίες καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες
Ανάπτυξη φωτογραφιών
Σχολές χορού
Γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή
Διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου
Προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες)
Νομικές υπηρεσίες
Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
Το όφελος για τους φορολογούμενους θα είναι ανάλογο του ύψους του εισοδήματος. Συγκεκριμένα θα γλιτώνουν φόρο:
έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ
έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ
έως 1.400 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 20.000,01 έως 30.000 ευρώ
έως 1.800 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 30.000,01 έως 40.000 ευρώ
έως 2.200 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.
Ακόμη, οι φορολογούμενοι, έχουν πρόσθετο μπόνους, αν λάβουν αποδείξεις από γιατρούς, ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και ορισμένες ακόμη κατηγορίες επαγγελματιών του τομέα της υγείας, με την υποσημείωση ότι είναι δύσκολη υπόθεση η λήψη απόδειξης και από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες.
Για τους τυχερούς φορολογούμενους που θα λάβουν τις συγκεκριμένες αποδείξεις, αυτές θα μετρούν διπλά για την κάλυψη του 30% του φετινού ατομικού ετησίου εισοδήματος με δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα.
Δηλαδή, μια απόδειξη από έναν γιατρό αξίας 100 ευρώ, θα μετράει για 200 ευρώ στον υπολογισμό του ορίου. Έτσι συμπληρώνεται ευκολότερα το ποσό των αποδείξεων που θα αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματος.
Εφορία: Ποια χρέη ξεχνιούνται
Για να διαγραφεί ή να μπει στο «αρχείο» μια οφειλή, θα πρέπει να έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και να μην έχουν αποδώσει, ενώ αν πρόκειται, για μεγάλα χρέη, θα πρέπει να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
- Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της ΑΑΔΕ και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων ή απαιτήσεων αυτών έναντι τρίτων ή διαπιστώθηκε η καθ’ οποιονδήποτε τρόπο εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων που δεν υπόκειται σε ακύρωση ή σε διάρρηξη και ειδικότερα διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή με διαδικασία εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον πρόκειται για πτωχό.
- Έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης ή δεν είναι δυνατή η υποβολή της.
- Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας φορολογικής ή τελωνειακής αρχής, ο οποίος πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.
- Οι πράξεις του χαρακτηρισμού των επιδεκτικών ή ανεπίδεκτων είσπραξης και της καταχώρισης των απαιτήσεων σε ειδικά βιβλία ανεπίδεκτων είσπραξης γίνονται με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις που τη διέπουν.
- Εφόσον πρόκειται για συνολική βασική οφειλή άνω του 1.500.000 ευρώ, οι πράξεις αυτές κοινοποιούνται στην υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των δημόσιων εσόδων, από την οποία και ελέγχονται. Αν κρίνεται αναγκαίο, έλεγχος μπορεί να διενεργηθεί και στις πράξεις της παρούσας που αφορούν συνολική βασική οφειλή κατώτερη του ως άνω ποσού.
Από την καταχώριση της οφειλής στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης και για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο έγινε η καταχώριση:
- Αναστέλλεται αυτοδικαίως η παραγραφή της,
- Δεν χορηγείται στον οφειλέτη και στα συνυπόχρεα πρόσωπα αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία ούτε άλλο νομίμως προβλεπόμενο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, εκτός εάν πρόκειται για είσπραξη χρημάτων που θα διατεθούν για την ικανοποίηση του Δημοσίου ή για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, το προϊόν των οποίων θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό,
- Δεσμεύονται στο σύνολό τους οι τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί και το περιεχόμενο των θυρίδων σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα των παραπάνω προσώπων.
- Το Δημόσιο διατηρεί ακέραιο το δικαίωμά του για την είσπραξη της οφειλής ή συμψηφισμό και μετά την καταχώρισή της στα ειδικά βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης.
- Οφειλή που έχει καταχωρισθεί, κατά τα ανωτέρω, ως ανεπίδεκτη είσπραξης επαναχαρακτηρίζεται ως εισπράξιμη, εάν πριν από την παραγραφή της, διαπιστωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησής της είτε από τον οφειλέτη είτε από συνυπόχρεο πρόσωπο.
Εφορία: Πότε διαγράφονται τα χρέη προς το Δημόσιο
Ο νέος ΚΕΔΕ προβλέπει επίσης και τη διαδικασία διαγραφής των χρεών προς το Δημόσιο.
Ειδικότερα, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους, που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης, είναι δυνατό να κριθούν διαγραπτέες και να διαγραφούν εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
- έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες για τον χαρακτηρισμό τους ως ανεπίδεκτων είσπραξης,
- έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές ενέργειες για την ανταλλαγή των πληροφοριών και των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης για τα κράτη με τα οποία υφίστανται αντίστοιχες συμφωνίες και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον με τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
- έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες στην αλλοδαπή κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή απαιτήσεων αυτού έναντι τρίτων,
- έχει ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία σε βάρος των οφειλετών, εφόσον προβλέπεται, με την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.
Ακόμη, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης, είναι δυνατό να διαγραφούν, εφόσον εμπίπτουν αποκλειστικά και μόνο στις ακόλουθες κατηγορίες οφειλών:
- οφειλές αποβιωσάντων που δεν καταλείπουν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο και των οποίων οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την επαχθείσα κληρονομιά,
- οφειλές ανά φορολογούμενο μικρότερες του ποσού του εκάστοτε ελάχιστου ποσού φόρου από την καταβολή του οποίου απαλλάσσεται ο φορολογούμενος.