Εφορία: Αποφασισμένη να κυνηγήσει μέχρι τέλους τους οφειλέτες του Δημοσίου είναι η ΑΑΔΕ.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων βάζει στο «μικροσκόπιο» εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις από το πρόσφατο παρελθόν, που αφορούν αδήλωτα αναδρομικά από αποδοχές εργαζόμενων και συνταξιούχων, μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ επαγγελματιών και επιχειρήσεων, καθώς και περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα.
Προτεραιότητα για τον φοροελεγκτικό μηχανισμό είναι να ελεγχθούν τάχιστα και να «τακτοποιηθούν» ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις, κυρίως από το 2017, που παραγράφονται στο τέλος του 2023.
Η ΑΑΔΕ, αφού προβεί στους απαραίτητους ελέγχους και διασταυρώσεις για τις εν λόγω εκκρεμείς υποθέσεις, θα αποστείλει τουλάχιστον 15.000 εκκαθαριστικά με φόρο «κατ΄ εκτίμηση» για το εισόδημα που αναλογεί στους φορολογούμενους.
Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών για «παλιές» φορολογικές αμαρτίες βρίσκονται επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2017 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών τις γνωστές ΜΥΦ.
Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων εσόδων και εξόδων, γνωστές και ως Μ.Υ.Φ καταργήθηκαν το 2021, όταν τέθηκε σε ισχύ η ψηφιακή υποβολή των φορολογικών στοιχείων εσόδων στην πλατφόρμα myDATΑ.
Επίσης σε προτεραιότητα για την ΑΑΔΕ βρίσκονται υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2017 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.
Επιπρόσθετα υπό διερεύνηση βρίσκονται και παλαιότερες-πριν το 2017- υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, για τη χρήση του 2014, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2020.
Ακόμη η ΑΑΔΕ εξετάζει και θα αποστείλει «ραβασάκια» σε φορολογούμενους για «αμαρτίες» του παρελθόντος που αφορούν:
Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2012 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2007, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος και οι οποίες παραγράφονται στη 15ετία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για το οικείο φορολογικό έτος δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Κατά της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή της.
ΑΑΔΕ: Στα… μανταλάκια ετοιμάζεται να κρεμάσει χιλιάδες οφειλέτες η ΑΑΔΕ αν δεν τακτοποιήσουν τα ποσά που χρωστάνε.
Τελεσίγραφο σε χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες της Εφορίας σχεδιάζει να στείλει η ΑΑΔΕ για να ρυθμίσουν άμεσα τα χρέη τους αλλιώς θα τους «κρεμάσει στα μανταλάκια» με τις δυο λίστες που ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα στις 30 Ιουνίου 2023.
Οι νέες λίστες θα είναι κοινές για όσους χρωστούν σε Εφορίες, Τελωνεία και ΕΦΚΑ και θα αναγράφουν το σύνολο των οφειλών κάθε φορολογούμενου.
Στη λίστα θα περιληφθούν φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι που έχουν συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΕΦΚΑ και φορολογική διοίκηση άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας περιλαμβανομένων προσαυξήσεων και προστίμων.
Η μια λίστα θα περιλαμβάνει τα φυσικά πρόσωπα και η άλλη τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για χιλιάδες οφειλέτες οι οποίοι παρά τις οχλήσεις και τις προειδοποιήσεις από την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν εξόφλησαν ή δεν ρύθμισαν τα χρέη τους κατά τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες πριν από τη δημοσιοποίηση των οφειλετών τους θα αποστείλουν «ραβασάκι» στους φορολογούμενους και ασφαλισμένους για διακανονισμό των χρεών τους προκειμένου να βγουν από τη λίστα.
Ειδικότερα τα φυσικά ή τα νομικά πρόσωπα που πληρούν τα κριτήρια για τη δημοσιοποίηση θα λάβουν από την ΑΑΔΕ στην γραμματοθυρίδα τους στο Taxisnet καθώς και στην πιστοποιημένη διεύθυνση ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας σχετική ενημέρωση η οποία θα τους προσκαλεί εντός 15 ημερών, να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις προς δημοσιοποίηση οφειλές τους.
Όσοι δεν φροντίσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους θα δουν το όνομά τους να φιγουράρει στις λίστες της ΑΑΔΕ. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία δημοσιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών ήταν για τα φυσικά πρόσωπα στις 10 Ιουλίου 2019 και για τα νομικά πρόσωπα αρχές Δεκεμβρίου 2019.
Ειδικότερα το φως της δημοσιότητας θα δουν φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν:
Για τα φυσικά πρόσωπα η λίστα θα αναγράφει: τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.
Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα δημοσιοποιηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.
Πάντως ακόμα και μετά την δημοσιοποίηση των οφειλών υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.
Ο νόμος προβλέπει ότι από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής:
– οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής
– οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
– οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης
– οι οφειλές οι οποίες αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
– οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.
ΑΑΔΕ: Με εφαρμογή θα μπορούμε να… καρφώνουμε ελεύθερους επαγγελματίες, μετά από απόφαση της ΑΑΔΕ.
Την καταγγελία ελευθέρων επαγγελματιών και καταστηματαρχών που φοροδιαφεύγουν, εκδίδοντας «μαϊμού» αποδείξεις, ζητεί η ΑΑΔΕ με νέα εφαρμογή για κινητά, που έθεσε σε εφαρμογή από χθες το βράδυ.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι στο «μάτι» της Εφορίας καθώς όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία πάνω από τους μισούς δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οι 3 στους 4 δηλώνουν μέχρι και 10.000 ευρώ!
Προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στο χώρο των συγκεκριμένων επαγγελματιών, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, έθεσε σε λειτουργία νέα έκδοση της εφαρμογής appodixi την οποία μπορούν να κατεβάσουν οι χρήστες από το Google Play και το Apple Store, ενώ η παλαιά έκδοση δεν θα λειτουργεί από χθες το βράδυ (19 Μαΐου).
Μέσω της εφαρμογής αυτής, ο χρήστης σκανάρει τις αποδείξεις και διαπιστώνει αν είναι νόμιμες ή όχι. Εφόσον η εφαρμογή υποδείξει την απόδειξη ως μη νόμιμη, μπορεί να υποβάλλει καταγγελία στην ΑΑΔΕ, μέσω της ίδιας εφαρμογής.
Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα ακόλουθα βήματα:
Ειδικότερα, η νέα έκδοση της εφαρμογής περιλαμβάνει τις ακόλουθες νέες λειτουργίες / δυνατότητες:
Η έκκληση της ΑΑΔΕ στους πολίτες για καταγγελίες εναντίον των ελευθέρων επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν, αντανακλά και τα συμπεράσματα από την ανάλυση των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων.
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει, ότι εισόδημα έως 5.000 ευρώ τον χρόνο, κάτω και από το όριο της απόλυτης φτώχειας, δηλώνει πάνω το 50% των ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ 3 στους 4, δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
Εξάλλου, η υψηλή φοροδιαφυγή είναι αυτή που οδήγησε σε δραματική αποτυχία το μέτρο της ειδικού μπόνους για όσους «εξασφάλισαν» αποδείξεις από 20 κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών.
Τα ποσά που δηλώθηκαν τελικά στο Taxisnet, ήταν ελάχιστα και οδηγούν το μέτρο είτε σε απόσυρση είτε σε ενίσχυση, γιατί όπως λειτουργεί, δεν αποδίδει και δεν μειώνει τη φοροδιαφυγή.
Αναφορικά με τα καθαρά κέρδη των ελευθέρων επαγγελματιών που δηλώθηκαν στην Εφορία προκύπτει ότι το 55,2% των επαγγελματιών δηλώνει στην Εφορία εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, ενώ το 23,5% ή ένας στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 1.000 ευρώ.
Πιο αναλυτικά:
Με τόσο χαμηλά εισοδήματα, ακόμη και στην απίθανη περίπτωση επανερχόταν ο ν. Κατρούγκαλου, που επέβαλε εισφορές με ποσοστό 26,9%, το ύψος τους θα ήταν μικρότερο σε σχέση με τις εισφορές που επιβάλει το ισχύον καθεστώς του ν. Βρούτση, για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών.
Ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι βλέπουν τα χρέη τους από την Εφορία να διαγράφονται.
Σύμφωνα με τον επικαροποιημένο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, για να μπει στο «ψυγείο» μια οφειλή, θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και να μην έχουν αυτά αποδώσει.
Επίσης, για μεγάλα χρέη θα πρέπει να υπάρξει η σύμφωνα γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η ΑΑΔΕ έχει χαρακτηρίσει ως «ανεπίδεκτα» είσπραξης χρέη ύψους 26,3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των οφειλών, από 113,2 δισ. ευρώ που ήταν το συνολικό στο τέλος του Οκτωβρίου 2022, το εισπράξιμο να περιορίζεται σε 86,9 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, το πραγματικό εισπράξιμο είναι πολύ μικρότερο, καθώς οι έλεγχοι συνεχίζονται, ώστε να εντοπιστούν τα χρέη εκείνα που είναι αδύνατον να εισπραχθούν.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
Από την καταχώριση της οφειλής στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης και για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο έγινε η καταχώριση:
Ειδικότερα, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους, που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης, είναι δυνατό να κριθούν διαγραπτέες και να διαγραφούν εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
Ακόμη, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης, είναι δυνατό να διαγραφούν, εφόσον εμπίπτουν αποκλειστικά και μόνο στις ακόλουθες κατηγορίες οφειλών:
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…