ΕΦΚΑ: Χρωστάς; Το «κόλπο» για να βγεις στη σύνταξη

ΕΦΚΑ: Στη σύνταξη ακόμη και με οφειλές στον ΕΦΚΑ με παραγραφή στην 10ετία. Τι είπε ο Κωστής Χατζηδάκης. ‘Ολες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Διάταξη η οποία θα προβλέπει την παραγραφή χρεών προς τον ΕΦΚΑ θα περιλαμβάνει το επόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή, ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ νωρίτερα σήμερα, η ευεργετική διάταξη αφορά μόνο τους οφειλέτες «που δεν έχουν αναζητηθεί μετά την παρέλευση της δεκαετίας».

«Προσπαθούμε να παίρνουμε μέτρα στα πλαίσια της λογικής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «εάν ο ΕΦΚΑ χάριζε τα χρέη, δεν θα είχε εισφορές για να δίνει συντάξεις.

Εμείς γνωρίζοντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί θα προχωρήσουμε με εναρμόνιση των ρυθμίσεων που υπάρχουν από την Εφορία, με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις στον ΕΦΚΑ».

Για παράδειγμα, όπου υπάρχει στην ΑΑΔΕ ρύθμιση χρεών σε 24 δόσεις και στον ΕΦΚΑ ρύθμιση σε 12 δόσεις, θα εναρμονιστούν και οι δύο οφειλές στις 24 δόσεις «για να υπάρχει εκλογίκευση του συστήματος» τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως θα υπάρξει συμμόρφωση με την «απόφαση του ΣτΕ που μειώνει τον χρόνο παραγραφής των οφειλών από την 20ετία στη 10ετία, όπως ήταν και πριν το νόμο Κατρούγκαλου, αναφορικά με τις οφειλές προς το ΙΚΑ» ενώ υπογράμμισε ακόμα μια φορά ότι πρόκειται «για παραγραφή οφειλών που δεν έχουν αναζητηθεί από τον ΕΦΚΑ εντός της 10ετίας. Αν έχουν αναζητηθεί, δεν παραγράφονται.

Όπως δεν παραγράφονται πουθενά και δεν παραγράφονταν και πριν το νόμο Κατρούγκαλου».

Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης, ο υπουργός σχολίασε ότι εάν παραγράφονταν οφειλές που έχουν αναζητηθεί από τον ΕΦΚΑ, θα υπήρχε ο «ηθικός κίνδυνος», οι οφειλέτες να έχουν το κίνητρο να είναι ασυνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους.

ΕΦΚΑ: Ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ρούλας Σαλούρου στην Καθημερινή, η διάταξη της 10ετούς παραγραφής των οφειλών, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Εργασίας, αφορά οφειλές ύψους 250 εκατ. ευρώ. Είναι χρέη για τα οποία δεν έχουν ασκηθεί εγκαίρως διακοπτικά της παραγραφής μέτρα, όπως είναι τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί κ.λπ.) είτε από τον ΕΦΚΑ είτε από το ΚΕΑΟ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, με την προωθούμενη παρέμβαση θα ανοίξει ο δρόμος της συνταξιοδότησης σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, που λόγω των αυξημένων χρεών προς τον ΕΦΚΑ δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Με την παραγραφή ενός σημαντικού μέρους των οφειλών, κι εφόσον το εναπομείναν χρέος δεν ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και τις 6.000 για τους αγρότες, η πόρτα της συνταξιοδότησης θα ανοίξει.

Αντίστοιχα, ανάσα σε περισσότερους από 150.000 ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ με χρέη προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια και κυρίως εντός της πανδημίας του κορωνοϊού, εκτιμάται ότι θα δώσει η διάταξη που θα αυξάνει σε 24 τις δόσεις για την πάγια ρύθμιση οφειλών.

Η διάταξη που προωθείται αναμένεται να εισαγάγει ενιαίους κανόνες ως προς τη δυνατότητα πάγιας ρύθμισης οφειλών στο Δημόσιο, μεταξύ ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι 96.837 οφειλέτες που βρίσκονταν στο τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ, στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων (για συνολικό ρυθμιζόμενο χρέος 497,7 εκατ. ευρώ) αυτόματα θα ενταχθούν στη ρύθμιση των 24 δόσεων με αποτέλεσμα να μειωθεί στο μισό το ποσό της μηνιαίας δόσης.

Υπάρχουν βέβαια και οι πάνω από 90.000 ασφαλισμένοι που βγήκαν εκτός της ρύθμισης, και οι ειδικοί εκτιμούν ότι κάποιοι από αυτούς, εφόσον οι δόσεις αυξηθούν, θα μπορέσουν να ενταχθούν εκ νέου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ισχύει και σήμερα, στην πάγια ρύθμιση οφειλών μπορούν να ενταχθούν και όλοι οι υπόλοιποι «αρρύθμιστοι» οφειλέτες.

ΕΦΚΑ: Τι θα γίνει με αναδρομικά, αυξήσεις και 13η σύνταξη

Επιστροφές για όσους έχουν προσφύγει σε δικαστήρια. Σε πόσες δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν οι οφειλές στον ΕΦΚΑ. Προς αύξηση από 12 σε 24 των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τον ΕΦΚΑ. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Δημοσιονομικό χώρο αναζητά το οικονομικό επιτελείο προκειμένου ανάμεσα στα άλλα μέτρα στήριξης που θα εξαγγελθούν στη ΔΕΘ να συμπεριληφθούν παροχές για τους συνταξιούχους που αφορούν την επιστροφή των αναδρομικών καθώς και την καταβολή εφάπαξ βοηθήματος (13η σύνταξη).

Και μπορεί ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους να είπε πριν από λίγες εβδομάδες εκτός κάμερας σε συζήτηση με δημοσιογράφους «αφήστε να ανακοινώσουμε και κάτι στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο», αναπτερώνοντας τις ελπίδες των δικαιούχων, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, όμως, συνιστούν να μην προδικάζουμε το αποτέλεσμα προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία κοστολόγησης των μέτρων.

Αλλωστε το μείγμα των μέτρων στήριξης έχει αλλάξει.

Η πλειονότητα των παροχών κατευθύνεται πλέον στην ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που επιβαρύνονται υπέρμετρα από τις δαπάνες για την ενέργεια.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον μέτρα στους συνταξιούχους. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις για τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ λαμβάνονται πάντα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια ώρα, ο υπορυγός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ανακοίνωσε δύο σημαντικές παρεμβάσεις που θα αφορούν στις παραγραφές χρεών ιδιωτών σε σχέση με τον ΕΦΚΑ, αλλά και την αύξηση από 12 σε 24 των δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τον ΕΦΚΑ. Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί το Φθινόπωρο, πρόσθεσε δε ότι εξετάζεται -από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών- πώς θα καταργηθεί η παρακράτηση του 1% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας.

Τα σενάρια για την επιστροφή αναδρομικών: Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση του ΣτΕ έκλεισε τον δρόμο της επιστροφής των αναδρομικών για τις αντισυνταγματικές μειώσεις 11 μηνών σε επικουρικές συντάξεις και δώρα σε 1,3 εκατ. συνταξιούχους που δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια.

Αντίθετα, οι περίπου 350.000 συνταξιούχοι από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που είχαν καταθέσει αγωγές μπορούσαν να περιμένουν να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους προκειμένου να λάβουν τις επιστροφές.

Το κόστος των επιστροφών υπολογιζόταν σε 2,5 δισ., 723 εκατ. για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου δικαιούνται αναδρομικά έως 2.900 ευρώ, του ΙΚΑ έως 1.900 ευρώ, των ΔΕΚΟ έως 3.300 ευρώ και των τραπεζών έως 3.200 ευρώ.

Τα σενάρια που εξετάζονται (χωρίς να έχουν ωριμάσει οι συζητήσεις πριν κοστολογηθούν τα μέτρα) είναι:

■ Να δοθούν με πολιτική απόφαση τα αναδρομικά στους δικαιούχους που έχουν προσφύγει (με αγωγές έως 31/7/2020) ώστε να μη χρειαστεί να περιμένουν έως και 5 χρόνια να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους, με δεδομένο ότι σε όλα τα πρωτοδικεία οι δίκες έχουν κερδηθεί. Διευκρινίζεται ότι οι υποθέσεις που θα τελεσιδικήσουν στο Εφετείο πρέπει να καταστούν εκτελεστές προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι.

Το κόστος της επιστροφής των αναδρομικών γι’ αυτή την κατηγορία ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ. Το σενάριο δίνει ως εναλλακτική για να μην επιβαρυνθεί ο Προϋπολογισμός την καταβολή των ποσών με ετήσιες δόσεις από το 2023.

■ Για όσους δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια εξετάζεται το σενάριο του συμψηφισμού των αναδρομικών με τις θετικές προσωπικές διαφορές του νόμου Κατρούγκαλου. Η λύση αυτή είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. Το μεν Δημόσιο θα αποφύγει να φουσκώσει τον λογαριασμό των επιστροφών που γι’ αυτή την πολυπληθή κατηγορία ανέρχεται σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ, οι δε συνταξιούχοι θα έχουν την ευκαιρία να μειώσουν ή ακόμη και να μηδενίσουν την προσωπική τους διαφορά, εξασφαλίζοντας την αύξηση των συντάξεών τους από 1/1/2023. Π.χ. συνταξιούχος που δικαιούται αναδρομικά από τα κομμένα δώρα ύψους 800 ευρώ έχει προσωπική διαφορά 200 ευρώ. Με τον συμψηφισμό θα μηδενίσει την προσωπική διαφορά και θα μείνει ένα υπόλοιπο 600 ευρώ, το οποίο θα λάβει σε δόσεις. Την ίδια ώρα θα δικαιούται αύξηση από 1/1/2023, η οποία θα ανέρχεται σε περίπου 55 ευρώ αν το ύψος της σύνταξής του είναι 1.000 ευρώ.

■ Ενα ακόμα σενάριο που εξετάζεται εναλλακτικά είναι να δοθεί ένα βοήθημα με τη μορφή 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους που αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και σε βασικές υποχρεώσεις εξαιτίας της επέλασης του πληθωρισμού και της ενεργειακής ακρίβειας.

Μία ακόμα εκκρεμότητα με την οποία δεν έχει ασχοληθεί επί του παρόντος το υπουργείο Οικονομικών είναι η επιστροφή των αναδρομικών σε περίπου 380.000 συνταξιούχους του Δημοσίου από την Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) που κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τα έτη 2017 και 2018.