Εφιάλτης: Δείτε τι έρχεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες

Ηλεκτρικό ρεύμα: Η τιμή του ρεύματος έχει ξεφύγει από τα όρια της λογικής με τις αυξήσεις να έχουν την… τιμητική τους κάθε μέρα! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία έως και σήμερα, σε διάστημα δηλαδή οκτώ ημερών, η τιμή χονδρικής ρεύματος στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 106%. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αριθμό που , όμως, δικαιολογείται, από το ξέφρενο ανοδικό ράλι που πραγματοποιούν, εξαιτίας του πολέμου, οι τιμές του φυσικού αερίου.

Σήμερα η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, σπάει όλα τα ρεκόρ, καθώς διαμορφώνεται 362,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 29% σε σχέση με τη σημερινή ημέρα ενώ η μέγιστη τιμή φθάνει στα 446,52 ευρώ.

Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή ιστορικά στο ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά τις 22 Δεκεμβρίου οπότε είχε διαμορφωθεί στα 415,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι μονάδες φυσικού αερίου καλύπτουν αύριο το 53,7% της ζήτησης ενώ μειωμένη είναι η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών (16,3%), των υδροηλεκτρικών (4,3%) και των εισαγωγών (5,5%).

Σημαντικές (κοντά στις 26 γιγαβατώρες) είναι και οι εξαγωγές ενέργειας.

Παρά την αύξηση η τιμή στο ελληνικό Χρηματιστήριο συγκαταλέγεται στις χαμηλότερες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα η ελληνική αγορά είναι η 6η φθηνότερη μετά την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Ακριβότερες χώρες είναι η Μ.Βρετανία (μέση τιμή στα 434,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα), Ελβετία (388,05) και Σερβία (385,89).

Ηλεκτρικό ρεύμα: Έτσι μας κλέβει η ΔΕΗ

Την ώρα που οι καταναλωτές ματώνουν οικονομικά για να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, μια αποκάλυψη από την Εφημερίδα των Συντακτών, δείχνει τις… διπλοχρεώσεις που πληρώνουμε!

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Ως κατάσταση «για να τραβάς τα μαλλιά σου» περιγράφει αυτό που έζησε με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα στην Πέτρα της Λέσβου ο αναγνώστης μας Στράτος Φίλης.

«Πριν από έναν μήνα, έλαβα με διαφορά έξι ημερών δύο λογαριασμούς ρεύματος.

Το τελικό ποσό χρέωσης ήταν στον πρώτο λογαριασμό 4.269,19 ευρώ και στον δεύτερο 7.031,71 ευρώ.

Και αυτά για ένα ξενοδοχείο που τα προηγούμενα χρόνια έμεινε κλειστό λόγω πανδημίας Covid και μεταναστευτικού, ενώ ο εκκαθαριστικός λογαριασμός δεν υπερέβαινε ποτέ τα 800 ευρώ…».

Τι είχε συμβεί λοιπόν;
Ο Στράτος Φίλης μάς έστειλε τους δύο επίμαχους λογαριασμούς αλλά και αρκετούς ακόμη για να δούμε τις χρεώσεις έως πίσω στο 2019. Από μια απλή παρατήρηση προκύπτει μεταξύ άλλων ότι:

Ο εκκαθαριστικός λογαριασμός για το τετράμηνο από 14 Ιουλίου έως 12 Νοεμβρίου 2021 είχε τελική χρέωση 4.269,19 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.035,19 ευρώ ήταν η διαβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ο λογαριασμός αυτός εκδόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση στις 7 Ιανουαρίου 2022 και έπρεπε να εξοφληθεί έως την 1η Φεβρουαρίου.

Εξι μέρες αργότερα, εκδόθηκε ο λογαριασμός έναντι για το διάστημα από 13 Νοεμβρίου 2021 έως τις 11 Ιανουαρίου 2022.

Αυτός ο λογαριασμός έπρεπε να εξοφληθεί έως τις 7 Φεβρουαρίου. Η χρέωση; 7.031,71 ευρώ για διάστημα στο οποίο τα ξενοδοχεία ούτως ή άλλως υπολειτουργούν.

Ο λόγος; Περιλαμβανόταν και η οφειλή 4.269,19 ευρώ από τον προηγούμενο λογαριασμό σαν να είχε μείνει απλήρωτος!

Ο οποίος όμως δεν είχε ακόμη λήξει για να θεωρηθεί ανεξόφλητος…

Οπως αναγράφεται σε όλους τους λογαριασμούς, ο κ. Φίλης έχει συμφωνήσει να εξοφλούνται αυτόματα μέσω τραπεζικής εντολής.
Αυτό σημαίνει ότι αν ο ίδιος δεν είχε ασχοληθεί, θα σήκωνε η τράπεζα τα 4.269,19 ευρώ την 1η Φεβρουαρίου και στις 7 Φεβρουαρίου θα σήκωνε τα 7.031,71.

Με άλλα λόγια, η ρήτρα αναπροσαρμογής των 2.035,19 ευρώ αλλά και όλες οι υπόλοιπες χρεώσεις του πρώτου λογαριασμού (ρυθμιζόμενες 1.092 ευρώ, δημοτικά τέλη 206, ΦΠΑ 155 κ.λπ.) θα είχαν πληρωθεί δύο φορές.

Αξιοπρόσεκτο και το εξής:

Στον λογαριασμό Ιουλίου-Νοεμβρίου του 2021, η χρέωση προμήθειας της ΔΕΗ είναι 3.355,89 ευρώ για κατανάλωση 17.746 κιλοβατώρες.

Ομως, στον λογαριασμό της ίδιας περιόδου για το 2020, με κατανάλωση 7.555 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 910,09 ευρώ. Δηλαδή, η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 135%, αλλά η χρέωση αυξήθηκε κατά 269%!

Για να επιβεβαιωθεί έτσι η «ορθότητα» των προβλέψεων της κυβέρνησης που έλεγε ότι, με την κρατική επιδότηση και τις εκπτώσεις της εταιρείας, η αύξηση θα είναι «λίγα ευρώ μόνον»…

«Ευτυχώς έχω αναλάβει να παρακολουθώ εγώ όλα τα οικονομικά της οικογενειακής επιχείρησης, κατάλαβα τι συμβαίνει και φυσικά έσπευσα να πληρώσω πριν τη λήξη του τον δεύτερο λογαριασμό», λέει ο κ.Φίλης που κατοικεί εκτός Ελλάδας, ενώ στην Πέτρα της Λέσβου ζουν οι γονείς του.

Το γεγονός ότι ζει και εργάζεται εκτός Ελλάδας, λέει, του επέτρεψε να αναλάβει το κόστος των 7.031,71 (έναντι 1.680 στο αντίστοιχο εξάμηνο Ιουλίου-Δεκεμβρίου του 2020).

Τι θα συνέβαινε όμως εάν οι φουσκωμένοι και διπλοχρεωμένοι λογαριασμοί παραλαμβάνονταν από τους γονείς του;

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οργή από τους καταναλωτές για το ρεύμα

Την ώρα που εκατομμύρια Έλληνες περίμεναν την επιδότηση που διαφήμιζε η κυβέρνηση για το ρεύμα, ξαφνικά την είδαν να μειώνεται, με την οργή πλέον να ξεχειλίζει!

Ακόμη πιο δύσκολα αναμένονται τα πράγματα στο ενεργειακό για τους πολίτες, αφού μειώθηκε η επιδότηση του ρεύματος.

Περισσότερα χρήματα θα πληρώσουν για τον Φεβρουάριο τα νοικοκυριά, καθώς ψαλιδίζεται η επιδότηση του Ιανουαρίου.

Σε σχέση δε με τον Δεκέμβριο η επιδότηση για το μήνα που διανύουμε θα είναι 10 ευρώ μικρότερη.

Μπορεί η ακρίβεια να καλπάζει και οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου να έχουν διπλασιασθεί σε σχέση με προ εξαμήνου, ωστόσο η κυβέρνηση προχώρησε το Φεβρουάριο σε μείωση της επιδότησης ρεύματος.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ελαφρώς μικρότερες επιδοτήσεις στους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος. Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση θα είναι στα 0,15 ευρώ ανά kWh έναντι 0,16 ευρώ τον Ιανουάριο. Για τις επόμενες 150 έως 300 kWh το ύψος της ενίσχυσης θα είναι στα 0,11 ευρώ/kWh έναντι 0,12 τον Ιανουάριο.

Η μέση μηνιαία επιδότηση για λογαριασμό 300 kWh θα διαμορφωθεί στα 39 ευρώ το Φεβρουάριο, αντί για 42 ευρώ τον περασμένο μήνα και 49 ευρώ το Δεκέμβριο. Και για τον Φεβρουάριο οι επιχορηγήσεις θα ισχύουν για την κύρια κατοικία των οικιακών καταναλωτών και κλιμακωτά με βάση την κατανάλωση.

Σε σχέση με τους λογαριασμούς φυσικού αερίου, το ύψος της κρατικής επιχορήγησης δεν αλλάζει τον Φεβρουάριο. Θα είναι στα 20 ευρώ ανά MWh, όπως και η έκπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στα 20 ευρώ ανά MWh.

Το μέτρο θα αφορά σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές. Η ΔΕΠΑ θα προσφέρει 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλη την μηνιαία κατανάλωση. Το όφελος είναι 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ» θα είναι ανοικτή έως τις 15 Μαρτίου.

Μερικά παραδείγματα:

Για μηνιαία κατανάλωση 375 κιλοβατωρών (1500 κιλοβατώρες στο τετράμηνο) η επιδότηση Φεβρουαρίου θα καλύπτει τις πρώτες 300 κιλοβατώρες με το ποσό των 39 ευρώ. Έτσι, αντί για 116 ευρώ, ο καταναλωτής θα πληρώσει 77 ευρώ.

Τον Ιανουάριο πλήρωσε 74 ευρώ. Για μηνιαία κατανάλωση 500 κιλοβατωρών (2000 κιλοβατώρες στο τετράμηνο), επίσης η επιδότηση καλύπτει τις πρώτες 300 κιλοβατώρες με το ποσό των 39 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αντί για 155 ευρώ ο καταναλωτής θα πληρώσει 116 ευρώ. Τον Ιανουάριο πλήρωσε 113 ευρώ.

Να σημειωθεί πως οι σημερινές εξαγγελίες Σκρέκα θα αποτυπωθούν στους λογαριασμούς ρεύματος του επόμενου μήνα. Αυτή την εβδομάδα οι ιδιώτες πάροχοι ξεκίνησαν να περνούν την επιδότηση του Ιανουαρίου στις καταναλώσεις και όσοι δεν πρόλαβαν να προσαρμόσουν τα συστήματά τους με τα νέα δεδομένα της κλιμακωτής χρέωσης (160 ευρώ/μεγαβατώρα για τις πρώτες 150 KWh και 120 ευρώ/MWh για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 KWh) θα περάσουν την επιδότηση μία εβδομάδα αργότερα.

Για τους καταναλωτές που έχουν ήδη τιμολογηθεί, η επιδότηση θα δοθεί αναδρομικά στους επόμενους λογαριασμούς.