Κορονοϊός: H Ελλάδα έχει… γονατίσει από την πανδημία, σε μια κατάσταση που έχει βγει πλέον από κάθε έλεγχο. Και όλα αυτά είχαν προβλεφθεί από τον κορυφαίο λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα τον οποίο δεν άκουσε κανείς!
Στις 7 Απριλίου ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εμβληματική μορφή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είχε εκτιμήσει ότι την εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα -δηλαδή μεταξύ 3 και 10 Μαΐου, εάν ο δείκτης Rt βρίσκεται στο 1,1, οι διασωληνωμένοι αναμένεται να φτάσουν τους 1.200.
Είχε μάλιστα τονίσει πως πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι είναι μεταξύ των ηλικιών 20-50 ετών.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Τσιόδρας ήταν από αυτούς τους επιστήμονες που διαφώνησε κάθετα με το άνοιγμα δραστηριοτήτων τονίζοντας ότι θα φέρει αρνητικά και τραγικά αποτέλεσματα στη διαχείριση της νόσου.
Στην ενημέρωση για τον κορονοϊό η Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για μείωση του δείκτη θετικότητας μεν, έσπευσε όμως να επισημάνει ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και ο δείκτης R πάνω από τη μονάδα.
Με τον αριθμό των διασωληνωμένων να σπάει διαδοχικά τα αρνητικά ρεκόρ και με την ανακοίνωση ότι ο δείκτης R παραμένει πάνω από το 1, φαίνεται πως η πρόβλεψη του Σωτήρη Τσιόδρα πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην επιβεβαίωση.
Εξάλλου, τα δύσκολα είναι μπροστά.
Σχεδόν όλοι οι επιστήμονες -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- συμμερίζονται την άποψη ότι δεν πρέπει να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα, ότι πρέπει στο πασχαλινό τραπέζι να καθίσουν λιγότερα από 9 άτομα που ίσχυε για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ενώ οι συνέπειες των υπαίθριων πάρτι που στήνονται ανά την Ελλάδα εκτιμούν ότι θα φανούν σε περίπου 15 ημέρες, δηλαδή στις αρχές Μαΐου.
Και όλα αυτά, καθώς η τουριστική βιομηχανία της χώρας βαδίζει ολοταχώς για το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στις 14 Μαΐου.
Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα της Covid19
Αν και σήμερα ο κορονοϊός έχει προκαλέσει πανδημία τρομακτικής έκτασης και έντασης σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη, λίγοι είναι εκείνοι που γνώριζαν ότι οι κορονοϊοί προϋπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια στον κόσμο, και μάλιστα όχι μόνο μεταξύ ανθρώπων.
Υπάρχουν στελέχη που ανήκουν στην κατηγορία των κορονοϊών, τα οποία πλήττουν ομάδες του ζωικού βασιλείου.
Ο κορονοϊός, λοιπόν, ανήκει σε μια κατηγορία ιών, που μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα, το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας και το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής.
Το 2019, εντοπίστηκε νέο στέλεχος της κατηγορίας αυτής, το οποίο προκάλεσε το ξέσπασμα μιας νέας ασθένειας στην πόλη Wuhan της Κίνας. Σήμερα ο ιός αυτός είναι πλέον γνωστός, ως η αιτία της πανδημίας COVID-19 και η επίσημη ονομασία του είναι SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2).
Είναι απαραίτητο πλέον, να γνωρίζουμε όλοι τα συμπτώματα του κορονοϊού, ώστε να μπορέσουμε να δράσουμε άμεσα, σε περίπτωση που νοσήσουμε. Τα συμπτώματα εμφανίζονται από 2 εώς 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και μπορεί να παρατηρηθούν μεμονωμένα, κατά ομάδες ή και καθόλου (δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε ακόμα σε τι βαθμό μεταδίδεται ο ιός από τα ασυμπτωματικά περιστατικά). Μερικά από τα συχνότερα είναι:
- Ο πυρετός
- Ο βήχας
- Η κόπωση
- Η απώλεια γεύσης και όσφρησης
Λιγότερο συχνά οι ασθενείς εμφανίζουν:
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Πόνους στους μύες
- Ρίγος
- Ξηρολαιμία
- Συνάχι
- Πονοκέφαλο
- Πόνο στο στήθος
- Επιπεφυκίτιδα
Στην παραπάνω λίστα, προστίθενται κατά περίπτωση και άλλα, λιγότερο συχνά συμπτώματα, όπως εξανθήματα, διάρροια και εμετοί. Σε περίπτωση που βιώσετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, ή έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από τον COVID-19, καλέστε τον γιατρό σας ή τον ΕΟΔΥ (2105212054) για να σας καθοδηγήσουν. Μοιραστείτε μαζί τους το ιατρικό ιστορικό σας, αλλά και εάν έχετε πραγματοποιήσει κάποιο ταξίδι πρόσφατα.
Τα παιδιά έχουν παρόμοια συμπτώματα με τους ενήλικες, συνήθως σε πιο ήπια μορφή, ενώ οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας κινδυνεύουν να εμφανίσουν κάποια σοβαρότερη ασθένεια ή επιπλοκή, καθώς ο COVID-19 γίνεται επικινδυνότερος αναλογικά με την αύξηση της ηλικίας.
Σε υψηλότερο βαθμό κινδύνου βρίσκονται, επίσης, οι ασθενείς χρόνιων νοσημάτων. Μερικά από τα νοσήματα υψηλής επικινδυνότητας είναι:
- Οι σοβαρές καρδιακές παθήσεις
- Ο καρκίνος
- Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
- Ο Διαβήτης Τύπου 2
- Η παχυσαρκία
- Η βεβαρημένη υγεία λόγω καπνίσματος
- Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ)
- Η Δρεπανοκυτταρική Αναιμία
- Το βεβαρημένο Ανοσοποιητικό Σύστημα λόγω μεταμόσχευσης οργάνων
- Η εγκυμοσύνη
Άλλα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών και την πρόκληση σοβαρότερων ασθενειών λόγω COVID-19 είναι:
- Το άσθμα
- Οι παθήσεις στα νεφρά
- Οι χρόνιες παθήσεις στους πνεύμονες
- Οι παθήσεις στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα
- Το βεβαρημένο Ανοσοποιητικό Σύστημα λόγω μεταμόσχευσης μυελού των οστών, λόγω HIV ή λήψης ορισμένων φαρμάκων
- Ο Διαβήτης Τύπου 1
- Η υψηλή Πίεση.
Κορονοϊός: Ποια ομάδα αίματος κινδυνεύει περισσότερο
Η καναδική μελέτη δείχνει, επίσης, ότι ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2 είναι 15% μεγαλύτερος για την ομάδα ΑΒ σε σχέση με την ομάδα Α και 5% μικρότερος για την ομάδα Ο σε σχέση με την Α, ποσοστό που αυξάνει στο 12% κατά μέσο όρο σε σχέση με τις άλλες τρεις ομάδες συνολικά. Όσοι έχουν ομάδα Β, αντιμετωπίζουν 21% μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή Covid-19 έναντι εκείνων με ομάδα Α.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζόελ Ρέι του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Σεντ Μάικλ του Τορόντο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία εξετάσεων αίματος από 225.556 ανθρώπους με μέση ηλικία 54 ετών, καθώς επίσης δειγμάτων τεστ για κορονοϊό. Εξ αυτών, το 44% είχαν ομάδα Ο, το 36% ομάδα Α, το 15% Β και το 5% ΑΒ.
Τα ευρήματα της καναδικής μελέτης, σε γενικές γραμμές, συνάδουν με εκείνα μίας παλαιότερης κινεζικής, η οποία είχε βρει πρώτη ότι δεν έχουν όλες οι ομάδες αίματος τον ίδιο κίνδυνο λοίμωξης από τον κορονοϊό.
Η κινεζική έρευνα σε 2.173 ασθενείς με Covid-19, σε τρία νοσοκομεία της Γουχάν και της γύρω περιοχής Χουμπέι, διαπίστωσε ότι το ποσοστό θανάτων από Covid-19 ήταν μεγαλύτερο στην ομάδα αίματος Α (41% των συνολικών θανάτων), ενώ η αναλογία των ανθρώπων με την ίδια ομάδα αίματος στον πληθυσμό της Γουχάν δεν ξεπερνούσε το 34%.
Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό θανάτων ατόμων με Covid-19 στην ομάδα Ο ήταν χαμηλότερο (25%) έναντι του ποσοστού της ομάδας Ο στον γενικό πληθυσμό (32%).
Κάθε άνθρωπος ανήκει σε μία από τις οκτώ ομάδες αίματος. Αυτές οι ομάδες αποτελούν υποκατηγορίες των τεσσάρων κύριων ομάδων του συστήματος ΑΒΟ (A, B, AB ή O). Το σύστημα ρέζους (Rh) διαχωρίζει περαιτέρω αυτές τις τέσσερεις ομάδες σε Rh θετικό (+) ή Rh αρνητικό (-), δημιουργώντας οκτώ βασικούς τύπους ή ομάδες αίματος: O-, O+, B-, B+, A-, A+, AB- ή AB+.
Το σύστημα Rhesus ανακαλύφθηκε το 1939 και βασίζεται στην παρουσία αντιγόνων, κυρίως του D αντιγόνου. Τα αντιγόνα είναι μόρια που συνδέονται σε ένα αντίσωμα. Ένας άνθρωπος μπορεί να έχει ή να μην έχει τον παράγοντα Rh (D αντιγόνο) στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων του, οπότε χαρακτηρίζεται ως ρέζους θετικός (Rh+) ή αρνητικός (Rh-).
Δεν είναι όλες οι ομάδες αίματος συμβατές μεταξύ τους. Αυτό οφείλεται στα διαφορετικά αντισώματα που έχει κάθε άνθρωπος ανάλογα με την ομάδα αίματός του.
Όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο θεωρούνται ως «πανδότες» και το αίμα τους μπορεί να δοθεί σε οποιονδήποτε ασθενή ανεξαρτήτως της ομάδας του. Αντίθετα, όσοι έχουν ομάδα αίματος AB+, είναι «πανδέκτες», οπότε μπορούν να πάρουν αίμα από όλες τις ομάδες.