Έχεις πάρει δάνειο; Λάβε τώρα κρατική επιδότηση

Δάνεια: Πολύ κοντά σε συμφωνία με τους Θεσμούς για την «Γέφυρα 2», με την οποία θα δοθεί κρατική επιδότηση και στα επιχειρηματικά δάνεια. Εντός και καταγγελμένα δάνεια. Ποια είναι τα κριτήρια και τα απαραίτητα έγγραφα. Δείτε στο xristika.gr όλες τις λεπτομέρειες.

Πολύ κοντά στη συμφωνία με τους Θεσμούς για την «Γέφυρα 2», με την οποία θα δοθεί κρατική επιδότηση και στα επιχειρηματικά δάνεια, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Η «Γέφυρα 2» συζητείται «πακέτο» με τους πλειστηριασμούς και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν καταλήξει σε περίμετρο περίπου 150.000 δανειοληπτών με οφειλές 40 – 50 δισ. ευρώ που θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα. Στους ωφελούμενους αυτούς περιλαμβάνονται και οφειλέτες με καταγγελμένα δάνεια, αλλά σε πιο στενή περίμετρο από αυτήν που προτεινόταν αρχικά.

Εντασσόμενοι στην «Γέφυρα 2», και οι οφειλέτες επιχειρηματικών δανείων θα σώσουν την πρώτη κατοικία τους ως πληγέντες από την πανδημική κρίση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, πάντως, προκειμένου να αποδεικνύεται ότι οι επιλέξιμοι οφειλέτες έχουν πληγεί από την πανδημία, θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό κορονόπληκτου, το οποίο θα εκδίδεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλλεται η αίτηση του ενδιαφερόμενου οφειλέτη.

Η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς και όσα καταφέρνει να αποσπάσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διευρύνει την ομπρέλα προστασίας για την πρώτη κατοικία, έχουν ως «αντίτιμο» τον εξορθολογισμό της άρσης του απαγορευτικού για τους πλειστηριασμούς. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι Θεσμοί ζητούν οι πλειστηριασμοί να ανοίξουν την 1η Μαρτίου για τους «μπαταχτσήδες», καθώς δεν υφίσταται λόγος προστασίας για όσους έχουν… παράδοση στα μεγάλα χρέη και στην μεγάλη ζωή, την οποία συνεχίζουν και εν μέσω της πανδημικής κρίσης, θέλοντας, παράλληλα, να εκμεταλλευτούν την προστασία που προορίζεται για τους πληγέντες.

Πάντως, καθώς θεωρείται απίθανο, λόγω των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, τα δικαστήρια να ανοίξουν στις 28 Φεβρουαρίου, η ημερομηνία της 1ης Μαρτίου για το άνοιγμα των πλειστηριασμών για τους «μπαταχτσήδες», μάλλον οδεύει για την 1η Απριλίου.

Δάνεια: Η περίμετρος για το «Γέφυρα 2»

Το τελευταίο σχέδιο που συζητείται για τη «Γέφυρα 2», σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, ορίζει ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και ελεύθερους επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν διαθέτουν εργαζόμενους, των οποίων τα έσοδα του 2020 παρουσίασαν μείωση τουλάχιστον 20% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2019.

Στην ίδια προϋπόθεση της μείωσης των ακαθάριστων εσόδων κατά 20% περιλαμβάνονται επίσης νομικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενο την εκμετάλλευση ακινήτων και που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα, εταίροι προσωπικών ή κεφαλαιουχικών εταιρειών των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί υποχρεωτικά ή έχουν λάβει ενίσχυση ή έχουν ενταχθεί σε άλλα μέτρα στήριξης, δικαιούχοι ή λήπτες της ενίσχυσης με την μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, και νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που έχουν εντάξει τους εργαζόμενους στον Μηχανισμό «Συνεργασία».

Το πρόγραμμα θα καλύπτει οφειλέτες με δάνεια που δεν έχουν λάβει κάποια άλλη κρατική ενίσχυση ή εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ ήταν εξυπηρετούμενα ή σε καθυστέρηση μέχρι 90 ημερών στις 31/12/2020.

Α) Για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν διαθέτουν εργαζόμενους, τίθενται οι επιπλέον προϋποθέσεις:

– H ακίνητη περιουσία του αιτούντος να μην υπερβαίνει σε συνολική αξία τα 600.000 ευρώ (για εξυπηρετούμενα δάνεια) ή 500.000 ευρώ (για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20).

– Ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το εισόδημα κατά περίπτωση, κατά το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, να μην υπερβαίνει τα 24.000 ευρώ (17.000 για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20). Το ποσό προσαυξάνεται κατά 18.000 για τον/την σύζυγο (13.000 για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20) και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι 3 εξαρτώμενα μέλη (το ίδιο ισχύει και για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20).

– Οι καταθέσεις και τα επενδυτικά προϊόντα του αιτούντος στην ημεδαπή ή αλλοδαπή να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ (25.000 ευρώ για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20).

– Στην περίπτωση φυσικών προσώπων, το πλαφόν αυτό περιλαμβάνει αθροιστικά τα εισοδήματα του αιτούντος, του/της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών.

– Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου των επιδεκτικών για τη συνεισφορά του Δημοσίου οφειλών, στο οποίο υπολογίζονται λογιστικοποιημένοι από τους πιστωτές τόκοι, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ ανά πιστωτή (250.000 ευρώ για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20).

Β) Για τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών που απασχολούν από 1 έως 10 εργαζόμενους σε ετήσια βάση και έχουν κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ, οι προϋποθέσεις που τίθενται είναι:

– Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του αιτούντος να μην υπερβαίνει τα 2,5 εκατ. ευρώ (1,5 εκατ. ευρώ για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20).

– Ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το εισόδημα κατά περίπτωση, κατά το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, να μην υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ, ή το σύνολο ισολογισμού να μην ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ (το ίδιο ποσό ισχύει και για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20).

– Οι καταθέσεις και τα επενδυτικά προϊόντα του αιτούντος στην ημεδαπή ή αλλοδαπή να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ (500.000 ευρώ για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20).

– Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου των επιδεκτικών για τη συνεισφορά του Δημοσίου οφειλών, στο οποίο υπολογίζονται λογιστικοποιημένοι από τους πιστωτές τόκοι, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ ανά πιστωτή (500.000 ευρώ για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20).

Γ) Για τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών που απασχολούν από 11 έως 50 εργαζόμενους σε ετήσια βάση και έχουν κύκλο εργασιών από 2 έως 10 εκατ. ευρώ ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού κινείται από 2 έως 10 εκατ. ευρώ, θα πρέπει:

– Ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το εισόδημα κατά περίπτωση, κατά το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, να μην υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ, ή το σύνολο ισολογισμού να μην ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ (το ίδιο πλαφόν και για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20)

– Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου των επιδεκτικών για τη συνεισφορά του Δημοσίου οφειλών, στο οποίο υπολογίζονται λογιστικοποιημένοι από τους πιστωτές τόκοι, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει τα 2,5 εκατ. ευρώ ανά πιστωτή (1 εκατ. ευρώ για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20)

Δ) Τα νομικά πρόσωπα που απασχολούν από 51 μέχρι 250 εργαζόμενους σε ετήσια βάση και έχουν κύκλο εργασιών ή σύνολο ετήσιου ισολογισμού από 10 έως 43 εκατ. ευρώ, θα πρέπει:

– Ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το εισόδημα κατά περίπτωση, κατά το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, να μην υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ, ή το σύνολο ισολογισμού να μην ξεπερνά τα 43 εκατ. ευρώ (το ίδιο πλαφόν και για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20)
– Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου των επιδεκτικών για τη συνεισφορά του Δημοσίου οφειλών, στο οποίο υπολογίζονται λογιστικοποιημένοι από τους πιστωτές τόκοι, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει συνολικά προς όλους τους πιστωτές τα 25 εκατ. ευρώ (15 εκατ. ευρώ για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20)

Δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών στις 31/12/20 ή καταγγελμένα

Α) Για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν διαθέτουν εργαζόμενους, τίθενται οι επιπλέον προϋποθέσεις:

– H ακίνητη περιουσία του αιτούντος να μην υπερβαίνει σε συνολική αξία τα 280.000 ευρώ.

– Ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το εισόδημα κατά περίπτωση, κατά το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, να μην υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 8.500 για τον/την σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι 3 εξαρτώμενα μέλη.

– Οι καταθέσεις και τα επενδυτικά προϊόντα του αιτούντος στην ημεδαπή ή αλλοδαπή να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ. Στην περίπτωση φυσικών προσώπων, το πλαφόν αυτό περιλαμβάνει αθροιστικά τα εισοδήματα του αιτούντος, του/της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών.

– Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου των επιδεκτικών για τη συνεισφορά του Δημοσίου οφειλών, στο οποίο υπολογίζονται λογιστικοποιημένοι από τους πιστωτές τόκοι, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ ανά πιστωτή.

– Σε περίπτωση ύπαρξης συνοφειλέτη ή εγγυητή, ο καθένας από αυτούς πρέπει να πληροί τα εξής κριτήρια επιλεξιμότητας: α) το ατομικό του εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ, β) η αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει τα 280.000 ευρώ, γ) να θεωρείται πληγείς σύμφωνα με το άρθρο 71 παρ. 3 του ν. 4714/2020.

Β) Για τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών που απασχολούν από 1 έως 10 εργαζόμενους σε ετήσια βάση και έχουν κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ, οι προϋποθέσεις που τίθενται είναι:
– Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του αιτούντος να μην υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ.

– Ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το εισόδημα κατά περίπτωση, κατά το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, να μην υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ, ή το σύνολο ισολογισμού να μην ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ.

– Οι καταθέσεις και τα επενδυτικά προϊόντα του αιτούντος στην ημεδαπή ή αλλοδαπή να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ.

– Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου των επιδεκτικών για τη συνεισφορά του Δημοσίου οφειλών, στο οποίο υπολογίζονται λογιστικοποιημένοι από τους πιστωτές τόκοι, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ ανά πιστωτή.

Γ) Για τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών που απασχολούν από 11 έως 50 εργαζόμενους σε ετήσια βάση και έχουν κύκλο εργασιών από 2 έως 10 εκατ. ευρώ ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού κινείται από 2 έως 10 εκατ. ευρώ, θα πρέπει:

– Ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το εισόδημα κατά περίπτωση, κατά το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, να μην υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ, ή το σύνολο ισολογισμού να μην ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.

– Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου των επιδεκτικών για τη συνεισφορά του Δημοσίου οφειλών, στο οποίο υπολογίζονται λογιστικοποιημένοι από τους πιστωτές τόκοι, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ ανά πιστωτή.

Δ) Τα νομικά πρόσωπα που απασχολούν από 51 μέχρι 250 εργαζόμενους σε ετήσια βάση και έχουν κύκλο εργασιών ή σύνολο ετήσιου ισολογισμού από 10 έως 43 εκατ. ευρώ, θα πρέπει:

– Ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το εισόδημα κατά περίπτωση, κατά το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, να μην υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ, ή το σύνολο ισολογισμού να μην ξεπερνά τα 43 εκατ. ευρώ.

– Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου των επιδεκτικών για τη συνεισφορά του Δημοσίου οφειλών, στο οποίο υπολογίζονται λογιστικοποιημένοι από τους πιστωτές τόκοι, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει συνολικά προς όλους τους πιστωτές τα 5 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr