Έχετε φυσικό αέριο; Σας κορονοϊδεύουν! Αυξήσεις 450%

Φυσικό αέριο: Στο… θεό η τιμή του φυσικού αερίου. Μετανιώνουν όσοι πέταξαν τουςς καυστήρες πετρελαίου και το γύρισαν σε φυσικό αέριο. Κορυφώνεται η ενεργειακή κρίση και το φυσικό αέριο καλπάζει με αύξηση 450%. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Μικρή αποκλιμάκωση καταγράφεται για σήμερα στις χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος, οι οποίες πάντως παραμένουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, για σήμερα, η τιμή στην ελληνική αγορά διαμορφώνεται στα 250,22 ευρώ/MWh, την ώρα που η υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη καταγράφεται στην Ελβετία (276,53 ευρώ/MWh) και τη Γαλλία (275,16 ευρώ/MWh). Στις γειτονικές αγορές οι τιμές κινούνται από τα 217,25 ευρώ/MWh (Βουλγαρία) έως τα 256,4 ευρώ/MWh (Ιταλία).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές για το φυσικό αέριο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, στα 92,5 ευρώ/MWh, ενώ τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται, στα 73,1 ευρώ/τόνο.

Το ράλι των τιμών εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης πάντως, δεν επηρεάζει μόνο τις τιμές του ρεύματος για καταναλωτές και νοικοκυριά. Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις που καταγράφονται στις λιανικές τιμές για το φυσικό αέριο.

Είναι χαρακτηριστικός ο επίσημος τιμοκατάλογος μεγάλου παρόχου φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον οποίο οι τιμές έχουν υπερτετραπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.

Ενδεικτικά η τιμή του φυσικού αερίου για αυτόνομη θέρμανση και ζεστό νερό από τα 0,017 ευρώ/KWh πέρυσι τον Νοέμβριο, φέτος έχει εκτοξευθεί στα 0,098 ευρώ/KWh (αύξηση 449%).

Αντίστοιχα, το τιμολόγιο για κεντρική θέρμανση από 0,019 ευρώ/KWh πέρυσι τον Νοέμβριο, έχει αυξηθεί φέτος στα 0,10 ευρώ/KWh (αύξηση 426%).

Τέλος, το τιμολόγιο για χρήση κουζίνας και ζεστό νερό από 0,021 ευρώ/KWh πέρυσι, φέτος διαμορφώνεται στα 0,101 ευρώ/KWh (αύξηση 380%).

Είναι προφανές ότι με τις αυξήσεις αυτές, η οριζόντια μείωση του κόστους κατά 15% που έχει εξαγγελθεί από τη ΔΕΠΑ αποτελεί “σταγόνα”, που δεν μπορεί να καλύψει τη σημαντική επιβάρυνση που θα επωμιστούν το επόμενο διάστημα επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Μάλιστα, ο εκτροχιασμός των τιμών του φυσικού αερίου αναμένεται να φανεί αυτόν τον μήνα στους λογαριασμούς των καταναλωτών, καθώς έχουμε ήδη εισέλθει στη σεζόν της θέρμανσης και οι καιρικές συνθήκες έχουν αρχίσει να επιδεινώνονται.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη τη σημαντική αύξηση του κόστους για τα νοικοκυριά, εκφράζονται ανησυχίες για ενδεχόμενο κύμα ανεξόφλητων οφειλών.

Φυσικό αέριο: Η μεγάλη… σφαγή στο ρεύμα – Όλοι εναντίον όλων

Μάχη μέχρις… εσχάτων με φόντο της ηλεκτρική ενέργεια, καθώς οι πάροχοι τσακώνονται μεταξύ τους και οι μόνοι ζημιωμένοι είναι οι καταναλωτές!

Σε πεδίο μάχης της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) εναντίον καθετοποιημένων, Mytilineos εναντίον ΔΕΗ και των περισσότερων κατά των αλλαγών που εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αναδείχθηκε η διαβούλευση της Αρχής για τα τιμολόγια ρεύματος, με κάποιες θετικές και κάποιες αρνητικές αντιδράσεις στις προτάσεις της.

Ειδικότερα, η διαβούλευση ολοκληρώθηκε και ανακοινώθηκαν χθες οι θέσεις των συμμετεχόντων στη διαβούλευση για το τυποποιημένο «Έντυπο Αίτησης Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας» και τον «Λογαριασμό Κατανάλωσης». Το ερώτημα της ΡΑΕ αφορούσε, εκτός από τα τυποποιημένα έντυπα, και τη γνώμη τους για την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων με βάση διαβάθμιση κινδύνου.

Πριν αλλάξει τον τρόπο που παρουσιάζονται τα τιμολόγια προμήθειας, η ΡΑΕ έκανε την ερώτηση:

«Με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας της εύληπτης και πλήρους ενημέρωσης και της συγκρισιμότητας των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, προτείνεται η κατηγοριοποίηση τιμολογίων ΧΤ βάσει συστήματος διαβάθμισης του κινδύνου τιμών. (…) Συγκεκριμένα, προτείνεται να επισημαίνεται ο τύπος του εκάστοτε τιμολογίου βάσει της παγιωμένης κατηγοριοποίησης σε σταθερά, κυμαινόμενα και δυναμικά τιμολόγια και, ακολούθως να δηλώνεται ο συναφής “κίνδυνος τιμών” ως εξής:

 • Τα σταθερά τιμολόγια θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια “μηδενικού κινδύνου”.
 • Τα κυμαινόμενα τιμολόγια με όριο προσαύξησης θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια “οριοθετημένου κινδύνου”.
 • Τα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης θα θεωρούνται ως τιμολόγια “υψηλού κινδύνου”.

Συναφώς, συμφωνείτε με την ανωτέρω κατηγοριοποίηση των τιμολογίων βάσει της προτεινόμενης διαβάθμισης κινδύνου τιμών; Θεωρείτε σκόπιμη την κατηγοριοποίηση βάσει εναλλακτικών παραμέτρων / δεικτών;».

Αντίθετη στην κατηγοριοποίηση με διαβάθμιση κινδύνου ήταν η ΔΕΗ, η οποία σημειώνει ότι αν πρέπει τα τιμολόγια να κατηγοριοποιηθούν, να μη γίνει βάσει κινδύνου αλλά με το πραγματικό όνομα της κατηγορίας τους (κυμαινόμενα με πλαφόν, σταθερά κ.λπ.).

Όπως αναφέρει, η ομογενοποίηση τιμολογίων βάσει συστήματος διαβάθμισης κινδύνου τιμών θέτει δεσμευτικούς και μεροληπτικούς όρους για τη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής των προμηθευτών, δημιουργώντας συναισθήματα φόβου στον καταναλωτή κατά τη λήψη της οικονομικής του απόφασης. Η εταιρεία δεν συμφωνεί με την ύπαρξη προκαθορισμένης κατηγοριοποίησης, που θα οριοθετεί και το ύψος της ρήτρας αναπροσαρμογής, γιατί, όπως αναφέρει, αυτό αφορά την εμπορική πολιτική του προμηθευτή.

Φυσικό αέριο: Αλλάζουν οι λογαριασμοί ρεύματος

Kανόνες που θα ισχύουν για όλη την αγορά όσον αφορά τον τρόπο που θα υποβάλλονται οι προσφορές από εταιρείες λιανικής για την προμήθεια ηλεκτρισμού όσο και για τους λογαριασμούς ρεύματος, προτείνει η ΡΑΕ στο δεύτερο κύκλο δημόσιας διαβούλευσης με τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που ξεκίνησε χθες.

Οι προτάσεις της ΡΑΕ αποσκοπούν στο να ενισχυθεί η διαφάνεια και να καταστεί εφικτή με απλό τρόπο η σύγκριση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, το έντυπο του λογαριασμού πέρα από τα στοιχεία της παροχής και του πελάτη, περιλαμβάνει σε ξεχωριστά σημεία ενδείξεις για:

 • Τον τύπο του τιμολογίου (σταθερή ή κυμαινόμενη χρέωση)
 • Την περιοδικότητα του λογαριασμού (πχ 1, 2, 4 μήνες )
 • Το αν ο καταναλωτής είναι δικαιούχος Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου
 • Αν ο λογαριασμός περιέχει πάγιο
 • Ποια είναι η βασική χρέωση προμήθειας και το όριο διακύμανσης (π.χ. από – 30% ως +30 % όπως έχει εισηγηθεί η ΡΑΕ)
 • Αν προβλέπεται έκπτωση συνέπειας ή άλλες εκπτώσεις, επαναλαμβανόμενες ή εφάπαξ.
 • Αν υπάρχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, ρήτρα αναπροσαρμογής, ρήτρα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή άλλου τύπου ρήτρα
 • Αναλυτική περιγραφή της ρήτρας αναπροσαρμογής
 • Ξεχωριστή αναγραφή της βασικής τιμολόγησης και των επιπλέον ποσών που προκύπτουν από προσαυξήσεις ρητρών όπως και των εκπτώσεων που εφαρμόζονται
 • Ξεχωριστή αναγραφή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων για δίκτυα, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, ΕΤΜΕΑΡ, δημοτικών τελών, φόρων, κ.α.

Παράλληλα, η ΡΑΕ προτείνει την κατηγοριοποίηση των λογαριασμών ρεύματος χαμηλής τάσης, η οποία θα γίνεται με κριτήριο το εύρος των προσαυξήσεων στις ανταγωνιστικές χρεώσεις που μπορεί να προκαλέσει η ύπαρξη ή όχι κάποιας ρήτρας.

Ειδικότερα οι τρεις κατηγορίες σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ είναι τα σταθερά τιμολόγια που προσδιορίζονται ως τιμολόγια «μηδενικού κινδύνου», τα κυμαινόμενα τιμολόγια με όριο προσαύξησης ή αλλιώς «οριοθετημένου κινδύνου» και τέλος τα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης, τα οποία αξιολογούνται ως τιμολόγια «υψηλού κινδύνου».

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν σχόλια, παρατηρήσεις και επιπλέον προτάσεις έως τις 25.10.2021. Στη συνέχεια η ΡΑΕ, κατά την πάγια τακτική της, θα δημοσιοποιήσει τις απόψεις των ενδιαφερομένων.

Φυσικό αέριο: Τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τους λογαριασμούς σας

Την ίδια ώρα, προσπάθειες για να γλυτώσουν οι καταναλωτές το… ηλεκτροσόκ από τις αυξήσεις τους λογαριασμούς ρεύματος, καταβάλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Δείτε στο xristika.gr τι αναφέρει…

Να «προλάβουν» τις συνέπειες των πιθανών αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος έχουν τη δυνατότητα οι καταναλωτές, εφόσον ενημερωθούν και επιλέξουν τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ τους και στις ανάγκες τους.

Οι ανατιμήσεις στη χονδρική αγορά της Ευρώπης έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους καταναλωτές, που αναμένουν τον επόμενο λογαριασμό για να ανακαλύψουν το μέγεθος αύξησης της τιμής.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην ιστοσελίδα www.energycost.gr παρέχει μέσω διαδικτυακού εργαλείου τη δυνατότητα σε οικιακούς αλλά και επαγγελματικούς καταναλωτές να συγκρίνουν το σύνολο των τιμολογίων που προσφέρονται από την αγορά εισάγοντας τα στοιχεία κατανάλωσής τους και τις επιμέρους προτιμήσεις τους, βρίσκοντας το πιο οικονομικό γι’ αυτούς πακέτο. Μάλιστα, η απόκλιση μεταξύ προμηθευτών και εξειδικευμένων αναγκών του κάθε καταναλωτή μπορεί να παρουσιάζουν απόκλιση από 40% έως και 100%.

Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα οδηγεί στην αύξηση των τιμών και της ενέργειας, με την κατάλληλη επιλογή του προμηθευτή να αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις από τους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.

Παράλληλα με την αναζήτηση της καλύτερης προσφοράς από τον καταναλωτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να ελαφρύνει τον καταναλωτή από επιπλέον επιβαρύνσεις.