Εθνική Τράπεζα

Εθνική Τράπεζα: Σε μια κίνηση που θα συζητηθεί προχωρά η Εθνική Τράπεζα καθώς… ξεφορτώνεται δάνεια. Διαβάστε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις.

Δάνεια σειράς επιχειρήσεων, από όλους τους κλάδους της οικονομίας, τα οποία, είτε έχουν ρυθμιστεί, είτε είναι καταγγελμένα με υψηλές προβλέψεις, περιλαμβάνει η περίμετρος της τιτλοποίησης Frontier της Εθνικής Τράπεζας.

Η συντριπτική πλειονότητα των δανείων του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου είναι στεγαστικά δάνεια, ή δάνεια πολύ μικρών επιχειρήσεων και καταναλωτικά, για τα οποία η Εθνική διαθέτει εξασφαλίσεις επί ακινήτων.

Με βάση τα στοιχεία του σύντομου πληροφοριακού σημειώματος, περίπου το 89% των τιτλοποιημένων δανείων έχει εξασφαλίσεις επί ακινήτων, κυρίως οικιστικών, εκ των οποίων το 87% αποτελεί πρώτη προσημείωση.

Επιπρόσθετα, μόνο το 53% των δανείων είναι καταγγελμένα, ενώ μόλις το 41% έχουν υποστεί ρύθμιση καθώς το χαρτοφυλάκιο εμπεριέχει και αρκετά δάνεια με προστασία από νόμο Κατσέλη.

Στην περίμετρο, όμως, του χαρτοφυλακίου περιλαμβάνονται και δάνεια επιχειρήσεων, συνολικής απαίτησης ( εντός και εκτός ισολογισμού) 1,6 δισ. ευρώ και μικτής λογιστικής αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ.

Εθνική Τράπεζα: Τι… ξεφορτώνεται

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται ρυθμισμένα δάνεια, που είτε δεν έχουν καταστεί τυπικά ενήμερα, είτε είναι αμφίβολης είσπραξης.

Τα δάνεια των εισηγμένων Αλουμύλ, Μπήτρος, Δρομέας ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, όπως και τα δάνεια της εταιρειών, που ανήκαν στον όμιλο Δάβαρη (Autodeal και Hyundai Hellas), οι οποίες, μετά τη συμφωνία εξυγίανσης, αποκτήθηκαν από την Autohellas.

Στην αρχική περίμετρο της τιτλοποίησης εξεταζόταν να μπουν και τα δάνεια της Vivartia, τα οποία τελικώς εξαιρέθηκαν, μετά την πώληση της εταιρείας στη CVC και τη συμφωνία αποπληρωμής του 50% των απαιτήσεων, που είχαν οι τράπεζες από τον υπερχρεωμένο κλάδο Εστίασης του ομίλου.

Αντίθετα, εντός του χαρτοφυλακίου παρέμειναν τα δάνεια της Aλουμύλ, παρά το γεγονός ότι τραπεζικά στελέχη και στελέχη εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων χαρακτηρίζουν τη ρύθμισή τους, ως υπόδειγμα μακροπρόθεσμης αναδιάρθρωσης. Υπενθυμίζεται ότι τις απαιτήσεις τους από την Αλουμύλ έχουν, ήδη, τιτλοποιήσει Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank.

Έτσι, αυτή τη στιγμή, η εισηγμένη χρωστά στα SPVs Cairo III (doValue), Galaxy IV ( Davidson Kempner), Piraeus SNF ( Intrum) και προς το παρόν στην Εθνική.

Ο mega-servicer, που θα κληθεί να αναλάβει τη διαχείριση των δανείων της τιτλοποίησης Frontier, κατόπιν απόφασης του προτιμητέου επενδυτή, θα κληθεί να εισπράξει ό,τι είναι δυνατόν από επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υπερχρέωσης ή έχουν πτωχεύσει, όπως οι Τοξότης, συμφερόντων Καλογρίτσα, Καρούζος, Δωδώνη Παγωτά, Ολύμπιον Θεραπευτήριο-Γενική Κλινική Πατρών κ.ά. Τέλος, στην τιτλοποίηση περιλαμβάνονται και τα δάνεια της Ακρίτας.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική, με το project Icon, πώλησε στη Bain σειρά απαιτήσεων από δάνεια άλλοτε μεγάλων εταιρειών, που κατέρρευσαν (Κλωνατέξ, Κλωστήρια Ναούσης) καθώς και απαιτήσεις από περίπου 1.500 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την τελευταία διετία έχει πωλήσει επίσης ναυτιλιακά δάνεια, μεταξύ των οποίων και αυτά της ΑΝΕΚ, καθώς και τα δάνεια των Audiovisual και Ελληνικής Χαλυβουργίας (Μάνεσης).

Παραμένουν στο βιβλίο της οι απομειωμένες, με υψηλές προβλέψεις, απαιτήσεις από τη Χαλυβουργική, μετά την απόρριψη της αίτησης υπαγωγής της ιστορικής χαλυβουργίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης καθώς και οι απαιτήσεις από τη Notos Com, την Athens Heart για τις οποίες εκκρεμεί εδώ και χρόνια η εξεύρεση επενδυτή επί ενός αξιόπιστου σχεδίου εξυγίανσης.

Στην περίπτωση της Χαλυβουργικής η Εθνική ετοιμάζεται να εφεσιβάλει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Εθνική Τράπεζα: Πώς θα ξεχρεώσετε τα δάνειά σας με… επίδομα!

Μεγάλη «ανάσα» για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Ποιο πιστοποιητικό πρέπει να βγάλετε για να πάρετε επίδομα έως και 210 ευρώ κάθε μήνα, προκειμένου να αποπληρώσετε το στεγαστικό δάνειο. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Πιστοποιητικό «ευάλωτου» δανειολήπτη θα χορηγεί από τις αρχές Ιουλίου η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους προκειμένου να προστατεύεται η πρώτη κατοικία αυτών των οφειλετών από τους πλειστηριασμούς.

Το ίδιο πιστοποιητικό θα χρησιμοποιείται προκειμένου τα ευάλωτα νοικοκυριά να επιδοτηθούν από το κράτος με τη μορφή επιδόματος στέγασης, έως ότου δημιουργηθεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, στον οποίο όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα και δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία θα μπορούν να καταφεύγουν προκειμένου να μην εκδιωχθούν από το ακίνητο.

Το επίδομα θα είναι μεταξύ 70 και 210 ευρώ το μήνα ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του νοικοκυριού και θα επιτρέπει την πληρωμή της δόσης του στεγαστικού δανείου προκειμένου να αποτραπεί ο πλειστηριασμός του ακινήτου τόσο στη φάση της μεταβατικής περιόδου όσο και μετά, δηλαδή όταν θα έχει δημιουργηθεί ο Φορέας.

Αυτό πρότειναν οι τράπεζες στη χθεσινή σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της συζήτησης για το μεταβατικό καθεστώς που θα ισχύει για τα ευάλωτα νοικοκυριά, δηλαδή από τις αρχές Ιουλίου έως και τα τέλη Μαρτίου του 2022, οπότε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο Φορέας θα μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία.

Για να χαρακτηριστεί κάποιος «ευάλωτος» θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια.

Τα κριτήρια αυτά προσδιορίζονται στο νόμο 4472/2017, δηλαδή αυτά που ισχύουν για την επιδότηση ενοικίου και είναι τα εξής:

Α) Εισοδηματικά

Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ.

Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Β) Περιουσιακά

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ.

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κλπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Γ) Διαμονής

Ο δικαιούχος όπως και υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία 5 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα έτη αυτά.

Εθνική Τράπεζα: Τι προσφέρει στα στεγαστικά

Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει μια ευρεία γκάμα δανείων για στέγη, επισκευή, ανακαίνιση, κατανάλωση και έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Πιο συγκεκριμένα, τα στεγαστικά δάνεια που προσφέρει η τράπεζα είναι τα εξής:

· ESTIA ΣΤΑΘΕΡΟ: Αφορά αγορά ή ανέγερση κατοικίας. Το επιτόκιο είναι το Euribor 3 μηνών, έχει διάρκεια 10-40 έτη και ελάχιστο ποσό €10.000, που μπορεί να ανέλθει μέχρι το 100% του οφειλόμενου τιμήματος σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοράς του ακινήτου ή του κόστους για την εκτέλεση εργασιών. Παρέχονται επιμέρους προνόμια αν υπάρχει λογαριασμός μισθοδοσίας καθώς και πόντοι με βάση το πρόγραμμα go4more. Επίσης, παρέχεται μέσω της Εθνικής Ασφαλιστικής ασφάλιση στο ακίνητο, καθώς και στον δανειολήπτη/εγγυητή.

· ESTIA ΠΡΟΝΟΜΙΟ: Έχει κυμαινόμενο επιτόκιο Euribor 3 μηνών, με ελάχιστο το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ, πλέον ενός περιθωρίου σταθερού για όλη τη διάρκεια του δανείου. Παρέχει τις ίδιες καλύψεις με το δάνειο της προηγούμενης περίπτωσης.

· ESTIA ΠΡΑΣΙΝΗ: Αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας, έχει επιτόκιο Euribor, αφορά ποσά από €10.000 και έως 100% του οφειλόμενου τιμήματος αγοράς ή του κόστους για την εκτέλεση εργασιών. Η διάρκεια αποπληρωμής είναι 5 έως 30 έτη, ενώ για επισκευές είναι έως 15 έτη. Παρέχονται τα ίδια προνόμια και καλύψεις με τα κλαστικά στεγαστικά δάνεια.

· ESTIA 3, 5 ΠΡΟΝΟΜΙΟ: Είναι δάνεια κυμαινόμενου ή σταθερού επιτοκίου 3 και 5 ετών (μετά γίνεται κυμαινόμενο) και αφορούν ποσά άνω των €10.000 και έως το 100% του οφειλόμενου τιμήματος ή του κόστους εργασιών. Ισχύουν τα ίδια προνόμια και καλύψεις με τα άλλα δάνεια της τράπεζας.