Ίντερνετ: Σε πονεμένη ιστορία εξελίσσεται το ίντερνετ στην Ελλάδα, με χιλιάδες χρήστες να πληρώνουν για ταχύτητες που δεν έχουν, ωστόσο ο νόμος τους προστατεύει Δείτε στο xristika.gr πώς μπορείτε να αποζημιωθείτε…
Συγεκριμένα, οι συνδρομητές δικαιούνται αποζημίωση σε περίπτωση που διαπιστωθούν συνεχείς ή επαναλαµβανόµενες αρνητικές αποκλίσεις µεταξύ της µετρούµενης ταχύτητας στο ∆ιαδίκτυο και της ταχύτητας που αναφέρεται στους όρους παροχής, ανάλογα πάντα και µε το µέγεθος της απόκλισης.
Βάσει του κανονισµού, οι πάροχοι οφείλουν να εξετάζουν κάθε παράπονο ή καταγγελία συνδροµητή και να αναφέρουν στους όρους παροχής/χρήσης των υπηρεσιών τις επανορθώσεις ή αποζηµιώσεις που δικαιούνται οι συνδροµητές.
Συγκεκριµένα υποχρεούνται σε επανορθώσεις στην περίπτωση αποκλίσεων απόδοσης από την αναφερόµενη ελάχιστη ταχύτητα για συνδροµητές σταθερών δικτύων και από την αναφερόµενη µέγιστη ταχύτητα για συνδροµητές κινητών δικτύων.
Επίσης, οφείλουν να παρέχουν έγκαιρη προειδοποίηση στον χρήστη, µέσω ηλεκτρονικού µηνύµατος ή µε άλλο πρόσφορο τρόπο, σε περίπτωση που ο χρήστης πλησιάζει ένα όριο ορθής χρήσης.
Σε περίπτωση που διαπιστωθούν σημαντικές συνεχείς ή επαναλαμβανόμενες αρνητικές αποκλίσεις και ο πάροχος δεν έχει αποκαταστήσει το πρόβλημα εντός 30 ημερών από την υποβολή του παραπόνου/καταγγελίας, ο συνδρομητής έχει το δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης, είτε είναι ορισμένου είτε αορίστου χρόνου, αζημίως.
Στην περίπτωση αυτή, εξακολουθούν να ισχύουν μόνο οι υποχρεώσεις των μερών όσον αφορά την καταβολή τυχόν υπολοίπων επιδότησης συσκευών ή τερματικού εξοπλισμού, όπως αυτές ίσχυαν κατά την τελευταία συναφθείσα μεταξύ αυτών σύμβαση ορισμένου χρόνου.
Για την επιβεβαίωση από τον πάροχο του παραπόνου ή της καταγγελίας συνδρομητή που αφορά στην ταχύτητα σύνδεσης, γίνεται επαρκής αριθμός μετρήσεων:
α) προκειμένου για σταθερά δίκτυα, στη σύνδεση του συνδρομητή,
β) προκειμένου για κινητά δίκτυα, στην περιοχή όπου αναφέρθηκε το παράπονο (σύμφωνα με την γεωγραφική ανάλυση των χαρτών βάσει του Άρθρου 11), η οποία περιλαμβάνει τη διεύθυνση όπου αναφέρεται το παράπονο/καταγγελία.
Ο έλεγχος γίνεται σε ώρες αιχμής είτε στη ροή καθόδου ή στη ροή ανόδου ή και στις δύο ροές, ανάλογα με το παράπονο/καταγγελία του συνδρομητή. Γενικότερα, η εξέταση του παραπόνου ή της καταγγελίας από τον πάροχο πρέπει να είναι συναφής με τις συνθήκες υπό τις οποίες παρατηρήθηκε από το συνδρομητή (όπως χρόνος όπου αναφέρθηκε το παράπονο/καταγγελία, ή απόσταση από σταθμό βάσης).
Ίντερνετ: Πονεμένη ιστορία στην Ελλάδα…
Παράλληλα, σύμφωνα με μετρήσεις του Speedtest Global Index, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συγκεκριμένα το διάστημα Ιούλιος 2020-Ιούλιος 2021, η ταχύτητα του mobile internet αυξήθηκε παγκοσμίως.
Έτσι η μέση ταχύτητα download παγκοσμίως για τον Ιούλιο του 2021 μετρήθηκε σε 55,07Mbps, αυξημένη κατά 59,5%, ενώ ενισχυμένη κατά 31,9% ήταν η ταχύτητα των σταθερών συνδέσεων με τη μέση ταχύτητα download να φτάνει τα 107,5Mbps.
Ανάμεσα σε 139 χώρες που έγινε η σχετική μέτρηση, η Ελλάδα κατατάσσεται 25η, υποχωρώντας 5 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη συγκριτικά με πέρσι, ενώ διαφορετικά είναι τα πράγματα στις σταθερές συνδέσεις, αφού η χώρα μας καταλαμβάνει μόλις την 100η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες.
Η Ελλάδα κατέγραψε μέσες επιδόσεις mobile internet που αγγίζουν τα 76,36Mbps download και τα 15,91Mbps upload καθώς επίσης ταχύτητες 36,42Mbps download και 8,52Mbps upload στις σταθερές συνδέσεις.
Ίντερνετ: Φόβοι πως θα «πέσει» στην Αθήνα
Μπροστά σε ένα ενδεχόμενο ιντερνετικό μπλακ-άουτ βρίσκεται η Αθήνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του «internet now», Νίκο Βασιλάκο!
Ο ειδικός σε θέματα τεχνολογίας μίλησε στο ΣΚΑΪ για το πολύωρο κραχ και μας προειδοποίησε να προετοιμαστούμε «να πέσει το ίντερνετ στην Αθήνα»!
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βασιλάκος, πρόεδρος του «internet now»:
«Ετοιμαστείτε για ιντερνετικό μπλακ άουτ στην Αθήνα, σε όλες τις συνδέσεις. Σας το λέω και θυμηθείτε το».
Συγκεκριμένα ο ίδιος εξήγησε:
«Λόγω υπερφόρτωσης και μη κάλυψης δικτύων πέμπτης γενιάς 5G. Επειδή δεν υιοθετήσαμε έγκαιρα το 5G ως χώρα έχουμε προβλήματα, τα οποία τα ζείτε. Όταν μιλάμε στο κινητό, υπάρχουν ώρες που έχουμε πρόβλημα στην επικοινωνία. Επίσης, οι πάροχοι αποφάσισαν να περάσουν την τηλεφωνική κλήση, τη φωνή για να το πω απλά, από κλήσεις δεδομένων. Αυτό έριξε την ποιότητα. Ο χαλκός που ήξεραν είναι αναντικατάστατος. Η οπτική ίνα είναι το μέλλον αλλά πρέπει να λειτουργεί παντού για να μην έχουμε προβλήματα. Πάντα φροντίζουμε να έχουμε back up δίκτυα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να λειτουργούμε με ενσύρματη τηλεφωνία».
Ίντερνετ: Τιτανομαχία ΔΕΗ – ΟΤΕ!
Το 2022 φέρνει τον μεγαλύτερο… πόλεμο που έχουμε δει στις τηλεπικοινωνίες καθώς ΔΕΗ και ΟΤΕ βρίσκονται στα χαρακώματα! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr…
Πολεμική ατμόσφαιρα θα επικρατήσει το 2022 στις τηλεπικοινωνίες, καθώς η ΔΕΗ κινείται μεθοδικά προς την υλοποίηση του σχεδίου για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, ενώ ήδη έχουν αρχίσει προκαταρκτικές συζητήσεις με τους μεγάλους της αγοράς τηλεπικοινωνιών (Vodafone, Wind/Nova), με τη ΔΕΗ να υπόσχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ μεγάλες εκπτώσεις σε σχέση με τις τιμές χονδρικής που προσφέρονται από τον ΟΤΕ.
Η ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών από τη ΔΕΗ θα είναι ένα γεγονός καταλυτικής σημασίας για την πορεία του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, καθώς για πρώτη φορά θα ενεργοποιηθούν οι δυνάμεις του ανταγωνισμού με τέτοιο τρόπο και με τέτοια ένταση.
Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο ότι αμέσως μόλις «κλείδωσε» το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ για τις τηλεπικοινωνίες, ύψους 680 εκατ. ευρώ, ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής του ΟΤΕ, Deutsche Telekom έσπευσε να υποσχεθεί στον πρωθυπουργό μεγάλες επενδύσεις στα δίκτυα οπτικών ινών, οι οποίες καθυστερούσαν για χρόνια από τον γερμανικό όμιλο, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σταθερά στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης η Ελλάδα, σε ότι αφορά τις ταχύτητες σύνδεσης στο ίντερνετ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει υπολογίσει ότι μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες χονδρικής στους μεγάλους παρόχους με τιμές ακόμη και 40% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του ΟΤΕ, καθώς η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών πάνω στο υφιστάμενο ηλεκτρικό δίκτυο έχει πολύ χαμηλότερο επενδυτικό κόστος από τις παραδοσιακές επενδύσεις στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, όπως αυτό του ΟΤΕ.
Στόχος της ΔΕΗ είναι να έχει έσοδα 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο από αυτές τις υπηρεσίες, που θα αλλάξουν ριζικά το τοπίο στην αγορά, καθώς:
- Ο ΟΤΕ για πρώτη φορά θα χάσει τα προνόμια του πρώην μονοπωλιακού παρόχου σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες χονδρικής, έχοντας να αντιμετωπίσει ένα νέο δίκτυο πολύ υψηλής ταχύτητας και με χαμηλότερες χρεώσεις για τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.
- Με τη σειρά τους, οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ θα είναι σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες λιανικής στους καταναλωτές με χαμηλότερο κόστος, «πατώντας» στο φθηνό δίκτυο της ΔΕΗ, ώστε να «ροκανίσουν» με ταχύτερους ρυθμούς τη συνδρομητική βάση του ΟΤΕ -ήδη ο ΟΤΕ ανήγγειλε ότι θα διπλασιάσει τις ταχύτητες για τους πελάτες του, όπου είναι τεχνικά εφικτό, με την ίδια χρέωση, ενώ έχει στείλει στην ΕΕΤΤ νέα, μειωμένα τιμολόγια προς έγκριση.
Μέσα στο 2022 θα μπει το σχέδιο της ΔΕΗ για τις τηλεπικοινωνίες στην τελική φάση του, καθώς ήδη έχουν συμφωνηθεί και εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ οι όροι δανεισμού από τις τράπεζες, ενώ το αμέσως επόμενο βήμα, που είναι και το σπουδαιότερο, θα είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού για να επιλεγεί η εταιρεία που θα αναλάβει να αναπτύξει το νέο δίκτυο της ΔΕΗ. Ως μια «πρόγευση» του μέλλοντος, η ΔΕΗ θα στήσει μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 ένα πιλοτικό δίκτυο στο Περιστέρι.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο για την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 1,35 δισ. ευρώ, το σχέδιο της ΔΕΗ είναι αρκετά φιλόδοξο, καθώς, όπως τονίζεται «θα επιδιώξει να επενδύσει σε δίκτυο οπτικών ινών, στοχεύοντας στη δημιουργία πελατειακής βάσης με περίπου 1 εκατ. πελάτες και με έσοδα περίπου 120 εκατ. ευρώ».
Η απόδοση για τη ΔΕΗ από την είσοδο στις τηλεπικοινωνίες προβλέπεται εξαιρετικά υψηλή, καθώς από έσοδα 120 εκατ. ευρώ εκτιμά ότι θα εξασφαλίζει λειτουργικά κέρδη της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό, «αξιολογούμε την περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών καλωδίων οπτικών ινών στο δίκτυο διανομής (το οποίο θα παραμείνει στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ). Κατά την εκτέλεση αυτής της επένδυσης, θα χρησιμοποιήσουμε τις υπάρχουσες διευκολύνσεις και τα δικαιώματά μας με σκοπό την ανάπτυξη προσφοράς υπηρεσιών δικτύου χονδρικής.
Αυτή τη στιγμή εκτελούμε πιλοτικό έργο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, το οποίο, εάν επιτύχει, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένη ανάπτυξη δικτύου από το 2022».
Όσον αφορά τις επενδύσεις, τονίζεται ότι «με τη δέσμευση επενδύσεων περίπου 680 εκατ. έως το 2026, στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τις υπάρχουσες υποδομές μας για μια εθνική πλατφόρμα υποδομής οπτικών ινών και να γίνουμε ο κορυφαίος εθνικός πάροχος χονδρικής πρόσβασης σε συνδέσεις δεδομένων οπτικών ινών και υψηλής ταχύτητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα».