Έχεις κάρτα Visa ή Mastercard; Διάβασε άμεσα πριν κάνεις πληρωμή

Μία σημαντική ανακοίνωση έκαναν Visa και Mastercard για τις κάρτες τους. Προχώρησαν σε έναν πολύ σημαντικό διακανονισμό.

Οι δύο κολοσσοί, Visa και η Mastercard συμφώνησαν σε ένα θέμα που αποτελούσε αγκάθι στους εμπόρους. Συγκεκριμένα συμφώνησαν να μειώσουν τις προμήθειες συναλλαγών τους στις ΗΠΑ.

Ο διακανονισμός-ορόσημο με τους εμπόρους λιανικής θα τους εξοικονομήσει 30 δισ. δολάρια σε διάστημα πέντε ετών.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε, προβλέπει ότι οι εταιρείες πληρωμών θα μειώσουν τα λεγόμενα swipe fees που χρεώνουν στους πωλητές αγαθών και υπηρεσιών για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Επιτρέπει στους εμπόρους λιανικής να χρεώνουν διαφορετικές τιμές στους καταναλωτές, με βάση την πιστωτική κάρτα που χρησιμοποιούν.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η συμφωνία βάζει τέλος σε μια νομική διαμάχη πολλών δεκαετιών των δύο κολοσσών με τους εμπόρους σχετικά με τα τέλη διεκπεραίωσης πληρωμών.

Επί του παρόντος, οι έμποροι μπορούν να χρεώνουν μια επιπλέον προμήθεια για τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν κάρτες American Express, αλλά η Visa και η Mastercard τους έχουν εμποδίσει να το κάνουν για τους χρήστες τους.

Ο διακανονισμός δεν περιλαμβάνει την απαίτηση να μεταφέρουν οι έμποροι λιανικής την εξοικονόμηση πόρων από τα χαμηλότερα τέλη στους καταναλωτές.

«Με απευθείας διαπραγματεύσεις με εμπόρους, καταλήξαμε σε μια διευθέτηση με ουσιαστικές παραχωρήσεις που αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα που έχουν εντοπίσει οι μικρές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Κιμ Λόρενς, πρόεδρος της Visa North America.

Τέλος Mastercard και Visa: Τι θα γίνει με τις κάρτες

Ένα mega deal που έγινε απειλεί ευθέως τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες Mastercard και Visa. Τι θα γίνει από εδώ και πέρα στην Οικονομία. Διαβάστε στο xristika.gr.

Η συμφωνία της Capital One και της Discover, αξίας 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων ‒η μεγαλύτερη συγχώνευση που ανακοινώθηκε παγκοσμίως φέτος‒ ενώνει τα δύο ιστορικά brands και δημιουργεί τον μεγαλύτερο εκδότη πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ σε όγκο δανείων.

Το συγκεκριμένο deal ξεπερνά τους κολοσσούς American Express, Citigroup και JPMorgan Chase.

Βέβαια, οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία των ΗΠΑ δεν είναι υπέρ της εξαγοράς.

«Μια οριστική συγχώνευση, η οποία θα κάνει ήδη ισχυρές χρηματοπιστωτικές εταιρείες ακόμα μεγαλύτερες και ισχυρότερες, δεν βοηθά τη μέση οικογένεια», δήλωσε ο Sherrod Brown, επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής του σώματος.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η δύναμη των ηγετών της αγοράς στις πληρωμές καθιστά το ζήτημα πιο περίπλοκο από το μέγεθος της νέας εταιρείας, καθώς η δημιουργία ενός βιώσιμου ανταγωνιστή θα μπορούσε να θεωρηθεί πλεονέκτημα για τον εμπορικό κόσμο. Εάν οι ρυθμιστικές αρχές μπλοκάρουν τη συμφωνία, “θα κατηγορηθούν ότι προστατεύουν τη Visa και τη Mastercard”, σημείωσε ο Ian Katz, CEO της Capital Alpha Partners.

Πάντως όπως τονίζουν τα δημοσιεύματα ακόμα και μετά το μεγάλο deal, η Discover θα παρέμενε πολύ πίσω από τη Visa και τη Mastercard.

Ωστόσο ο έλεγχος του δικτύου της Discover θα μπορούσε να βοηθήσει την τράπεζα να σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με τους καταναλωτές και τους εμπόρους και, δυνητικά, να δημιουργήσει περισσότερα έσοδα. Η κατάργηση του μεσάζοντα θα δώσει, έτσι, αξία στο δίκτυο της ενιαίας εταιρείας.

Η Capital One είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εκδότης καρτών Mastercard και Visa στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10% των δαπανών πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με τη Mizuho Securities USA. 

Αν και ο Fairbank ανέφερε ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει εντελώς τα συγκεκριμένα δίκτυα καρτών, προέβλεψε ότι περισσότεροι από 25 εκατομμύρια κάτοχοι καρτών Capital One, που αντιπροσωπεύουν ετήσιες δαπάνες 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο δίκτυο της Discover τα επόμενα χρόνια.

Μπαμ με «νέα» πιστωτική κάρτα για όλους: Πώς βγαίνει

Ένα τεράστιο deal ανάμεσα σε δύο μεγάλες παίκτες της αγοράς «έκλεισε» τις προηγούμενες μέρες, με τις εταιρείας να δημιουργούν μία νέα πιστωτική κάρτα που θα φέρει τριγμούς στην αγορά και την Οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο αμερικανός δανειστής Capital One αγοράζει την ανταγωνιστική Discover Financial για 35,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η συμφωνία ενώνει δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες πιστωτικών καρτών της Αμερικής.

Η εξαγορά τη ςDiscover από την Capital One αποτιμά τη μετοχή του μικρότερου αντιπάλου της κατά 27% πάνω από την τιμή κλεισίματος της ΠαρασκευήςΣύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Discover θα λάβουν 1.0192 μετοχές Capital One για κάθε μία από αυτές.

«Μέσω αυτού του συνδυασμού, δημιουργούμε μια εταιρεία που βρίσκεται σε εξαιρετικά καλή θέση για να δημιουργήσει σημαντική αξία για τους καταναλωτές, τις μικρές επιχειρήσεις, τους εμπόρους και τους μετόχους, καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να μεταμορφώνει την αγορά πληρωμών και τραπεζών», δήλωσε ο Richard Fairbank, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Capital One.

Το deal αυτό θα προκαλέσει κλιδωνισμούς στο τοπίο των πιστωτικών καρτών των ΗΠΑ και θα σηματοδοτήσει μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες του κλάδου από την οικονομική κρίση του 2008.

Η Capital One και η Discover είναι δύο από τους μεγαλύτερους δανειστές πιστωτικών καρτών, πίσω από την JPMorgan Chase και τη Citigroup. Το Discover προσφέρει επίσης ένα δίκτυο πληρωμών, καθιστώντας το ανταγωνιστή με τις Visa και Mastercard.

Η Capital One και η Discover δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η συναλλαγή αναμένεται να δημιουργήσει συνέργειες δαπανών ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2027 και να προσφέρει απόδοση επενδυμένου κεφαλαίου 16% το 2027.

Οι εταιρείες δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η συμφωνία θα κλείσει στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025.

Σχολεία: «Βόμβα»! Κινητά τέλος στους μαθητές

Σχολεία: Μια σημαντική απόφαση πήρε ο Διευθυντής του 6ου Γυμνάσιου Ηρακλείου καθώς η εξάρτηση των μαθητών από τα κινητά τηλέφωνα γίνεται όλο και μεγαλύτερη στα σχολεία.

Αποφάσισε λοιπόν να πάρει μέτρα και κάλεσε γονείς και κηδεμόνες να συνεργαστούν μαζί του.

Συγκεκριμένα ζήτησε να μην φέρνουν τα παιδιά κινητά και έξυπνες συσκευές στο σχολείο και σε περίπτωση που πιαστούν με αυτά θα παραδίδονται στη διεύθυνση.

Επίσης, προτείνει τη χρήση απλών κινητών τηλεφώνων χαμηλού κόστους που επιτρέπουν μόνο τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα SMS, χωρίς δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο και τονίζει ότι αυτά θα πρέπει να είναι απενεργοποιημένα και μέσα στην τσάντα τους.

Καλεί δε τους γονείς και τους κηδεμόνες να μην αφήνουν τα παιδιά τους να μεταφέρουν στο σχολείο συσκευές μεγάλης αξίας, οι οποίες μπορεί να χαθούν ή να αποτελέσουν στόχο για την κλοπή τους ακόμα και έξω από το σχολείο…

Ο Διευθυντής, σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει ότι, από σήμερα «αν σε κάποιον μαθητή ή μαθήτρια βρεθεί έξυπνο κινητό τηλέφωνο σε εμφανές σημείο, η συσκευή θα παραμένει στη διεύθυνση του σχολείου, θα ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες του, και θα λαμβάνονται όλα τα παιδαγωγικά και πειθαρχικά μέτρα που προβλέπονται από τη νομοθεσία».