Έχεις iPhone; Έκτακτη ανακοίνωση από την Apple

iPhone: Έτσι θα προστατεύει τους χρήστες iPhones από κλοπές η Apple. Πώς θα λειτουργούν οι νέες ρυθμίσεις. Τι συμβουλεύει τους χρήστες. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Η Apple ετοιμάζει νέες ρυθμίσεις, για την προστασία των χρηστών iPhones στην περίπτωση κλοπής της συσκευής τους.

Οι αλλαγές έρχονται ως αποτέλεσμα ενός ρεπορτάζ της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η νέα πρακτική των κλεφτών είναι να παρακολουθούν τους χρήστες iPhones για να δουν τον κωδικό ασφαλείας τους, πριν να αρπάξουν τη συσκευή. Με αυτό τον τρόπο, δεν κλέβουν απλά το iPhone, αλλά αποκτούν πρόσβαση στους λογαριασμούς του χρήστη στην Apple, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να κλέψουν χρήματα και να πάρουν τον έλεγχο φωτογραφιών και βίντεο που είναι αποθηκευμένα στο iCloud. Όταν ο κωδικός τους βρεθεί σε λάθος χέρια, τα θύματα δεν έχουν πλέον και πολλές επιλογές για να προστατευτούν.

Για να προστατεύσει τους χρήστες από αυτού του είδους τις επιθέσεις, η Apple κυκλοφορεί τη νέα ρύθμιση Προστασίας Κλεμμένης Συσκευής (Stolen Device Protection), η οποία θα είναι διαθέσιμη με το επόμενο update του λογισμικού, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Ωστόσο, οι χρήστες θα πρέπει να την ενεργοποιήσουν, εάν θέλουν να προστατεύσουν τα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα τους στο iPhone.

iPhone: Πώς δουλεύει η εφαρμογή

Έχοντας τον κωδικό ασφαλείας –συνήθως μία σειρά από 4 ή 6 αριθμούς- οι κλέφτες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πολλά δεδομένα ενός χρήστη και να κάνουν μεγάλες αλλαγές στους λογαριασμούς του.

Με την ενεργοποίηση του Stolen Device Protection, το iPhone απενεργοποιεί κάποιες ρυθμίσεις όταν η συσκευή βρίσκεται μακριά από τις συνηθισμένες τοποθεσίες της –όπως είναι το σπίτι ή ο τόπος εργασίας του χρήστη.

Για παράδειγμα, με τις έως σήμερα ρυθμίσεις, ένας κλέφτης μπορεί να χρησιμοποιήσει τον κωδικό ασφαλείας για να αλλάξει τον κωδικό του χρήστη στον λογαριασμό του στην Apple και να τον αποκλείσει από αυτόν.

Οι κλέφτες μπορούν, με αυτό τον τρόπο, να απενεργοποιήσουν τη ρύθμιση «Find My iPhone» και να «καθαρίσουν» το κινητό τηλέφωνο, προκειμένου να το πουλήσουν.

Με την ρύθμιση Stolen Device Protection, εάν οποιοσδήποτε θέλει να αλλάξει το Apple ID password όταν η συσκευή βρίσκεται μακριά από τις συνηθισμένες τοποθεσίες της, τότε απαιτείται το ξεκλείδωμά της με αναγνώριση προσώπου ή δακτυλικού αποτυπώματος (Face ID ή Touch ID).

Μετά, χρειάζεται να περάσει μία ώρα πριν να εκτελεστεί η εντολή αυτή. Και αφότου περάσει αυτή η ώρα, απαιτείται και νέα αναγνώριση προσώπου ή δακτυλικού αποτυπώματος. Μόνο όταν έχουν γίνει όλα αυτά, καθίσταται δυνατή η αλλαγή του password.

Πρακτικά, με το Stolen Device Protection, η Apple απαιτεί βιομετρικά στοιχεία και καθυστέρηση μίας ώρας όταν η συσκευή βρίσκεται μακριά από το σπίτι του χρήστη –και όχι απλά τον κωδικό ασφαλείας του- για μία σειρά από ενέργειες, όπως η αλλαγή του Apple ID password, η αλλαγή του τηλεφωνικού αριθμού εμπιστοσύνης, η προσθήκη ή αφαίρεση ενός Face ID ή Touch ID, η απενεργοποίηση του «Find My iPhone» και η απενεργοποίηση του Stolen Device Protection.

Σε κάθε περίπτωση, η Wall Street Journal συστήνει στους χρήστες να παίρνουν τα εξής μέτρα προφύλαξης:

– Μην αφήνετε ξένους να βλέπουν την πληκτρολόγηση του password σας. Όταν είστε ανάμεσα σε κόσμο, κάντε την κίνηση στα κρυφά ή χρησιμοποιείστε το Face ID/Touch ID.

– Να χρησιμοποιείτε ένα password που είναι δύσκολο να το μαντέψει κανείς.

– Προσθέστε PINs και βιομετρικά στοιχεία στις εφαρμογές που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, crypto wallets και πληρωμές γενικότερα.

– Εάν το κινητό σας κλαπεί, κινηθείτε γρήγορα για να περιορίσετε τις απώλειες απλά στην αξία της συσκευής. Μπείτε στο icloud.com/find ώστε να σβήσετε εξ αποστάσεως τα δεδομένα στην κλεμμένη συσκευή σας, πριν οι κλέφτες αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά.

iPhone: Πώς μπορείτε να ανταλλάσσετε αριθμούς απλά αγγίζοντας τα μεταξύ τους

iPhone: Χρησιμοποιώντας το NameDrop μπορείτε να μοιραστείτε επαφές με οποιονδήποτε έχει iPhοne. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια εκδήλωση ή σε ένα δείπνο, μπορείτε να ανταλλάξετε αριθμούς τηλεφώνων με έναν νέο συνάδελφο ή με έναν φίλο απλά κρατώντας τα iPhone ο ένας κοντά στον άλλον.

Η λειτουργία, γνωστή ως NameDrop, έγινε διαθέσιμη όταν η Apple κυκλοφόρησε το iOS 17 τον Σεπτέμβριο.

Το NameDrop είναι ταχύτερο από το να διαβάζετε τους αριθμούς ή να ανταλλάσσετε τηλέφωνα και να πληκτρολογείτε χειροκίνητα τις πληροφορίες επαφής.

Επιπλέον, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως γράψετε λάθος το όνομα της νέας σας επαφής. Απλώς μεταφέρεται απευθείας στο τηλέφωνό σας.

Όπως αναφέρει το CNBC, το Apple σας επιτρέπει να επιλέγετε τι θα μοιραστείτε με κάποιον όταν χρησιμοποιείτε το NameDrop, ώστε να μην αποκαλύψετε κατά λάθος ευαίσθητες πληροφορίες που μπορεί να έχετε αποθηκεύσει στο τηλέφωνό σας, όπως μια διεύθυνση κατοικίας.

Το μειονέκτημα ωστόσο είναι ότι δεν μπορείτε να μοιραστείτε το email και τον αριθμό τηλεφώνου σας ταυτόχρονα και μπορείτε να κάνετε NameDrop μόνο μία φορά μεταξύ δύο τηλεφώνων, εκτός αν διαγράψετε την επαφή και ξεκινήσετε από την αρχή.

iPhone: Πώς να χρησιμοποιήσετε το NameDrop στο iOS 17 στο iPhone για να ανταλλάξετε επαφές

 • Ξεκλειδώστε το iPhone σας (η λειτουργία δεν θα λειτουργήσει με κλειδωμένο το τηλέφωνό σας).
 • Τοποθετήστε την κορυφή ενός τηλεφώνου ακριβώς πάνω από την κορυφή ενός άλλου τηλεφώνου, όπως στην εικόνα στην κορυφή αυτής της ιστορίας.
 • Περιμένετε περίπου τρία δευτερόλεπτα και θα εμφανιστεί μια προτροπή στην οθόνη σας.
 • Μπορείτε να πατήσετε “Μόνο λήψη” ή “Κοινή χρήση” και μπορείτε να πατήσετε το βέλος προς τα κάτω για να επιλέξετε ποιες από τις πληροφορίες επικοινωνίας σας πρόκειται να στείλετε.
 • Θα πρέπει να πατήσετε και οι δύο το “Κοινή χρήση” για να λάβετε ο ένας τα στοιχεία επικοινωνίας του άλλου.
  Εάν μόνο ένας από εσάς χρειάζεται τις πληροφορίες επαφής, το άτομο αυτό θα πρέπει να πατήσει το “Receive Only” (Λάβετε μόνο). Το άλλο άτομο πρέπει ακόμα να πατήσει το κουμπί “Κοινή χρήση” για να συναινέσει.
 • Αν φτάσετε σε αυτό το στάδιο και συνειδητοποιήσετε ότι δεν θέλετε να κάνετε τίποτα από τα δύο, απλά σαρώστε το δάχτυλό σας προς τα πάνω για να βγείτε από το NameDrop.
 • Μόλις λάβετε τη νέα επαφή, θα δείτε μια σελίδα επαφής. Μπορείτε να τροποποιήσετε την επαφή με όποιον τρόπο θέλετε, αλλά αν σας φαίνεται καλή, απλώς πατήστε “Done” (Τέλος) στην επάνω αριστερή πλευρά.

iPhone: Αν σας το κλέψουν κάντε αυτό – Πώς κλειδώνει για πάντα

Μια δικλείδα ασφαλείας που αγνοούν οι περισσότεροι κάτοχοι τους, έχουν τα iPhone.

Ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας των iPhone τηλεφώνων, επιτρέπει την πρόσβαση στην συσκευή από απατεώνες, ενώ ταυτόχρονα μπλοκάρει του χρήστες από το να βρουν την κλεμμένη συσκευή τους.

H Wall Street Journal αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο, ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας της συσκευής με το όνομα recovery key, μπορεί να γίνει exploited από το “bad actors”.

Το Bad Actors είναι ένα εργαλείο που κλειδώνει αποτρέπει τους ιδιοκτήτες της συσκευής από το να κάνουν χρήση της, κλειδώνοντάς τους. Η WSJ αναφέρει τον χρήστη Creg Frasca, που είναι κλειδωμένος από την συσκευή του από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Frasca δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να πετάξει μέχρι το Cupertino, προκειμένου να αποδείξει στην Apple πως αυτός είναι ο ιδιοκτήτης της συσκευής, αλλά και να πληρώσει 10.000 δολάρια, ώστε να πάρει πίσω τον έλεγχο της συσκευής του.

Αυτά γιατί στην συσκευή έχει φωτογραφίες 8 ετών από τις κόρες του που δεν θέλει να χάσει για κανένα λόγο.

Όμως ο Frasca δεν είναι ο μόνος, καθώς υπάρχουν πολλοί χρήστες με το ίδιο πρόβλημα.

Κάποιος έκλεψε το κινητό του Frasca σε ένα μπαρ στο Σικάγο και χρησιμοποίησε τοn κωδικό ξεκλειδώματος, που πιθανότατα είδε πριν κλέψει την συσκευής, για να αλλάξει τον κωδικό του Apple ID του.

Αργότερα σιγούρεψαν πως ο Frasca δεν θα μπορέσει να πάρει τον έλεγχο της συσκευής του ξανά, ενεργοποιώντας το recovery key.

Το recovery key κυκλοφόρησε αρχικά το 2020 από την Apple.

Όταν ενεργοποιείται, δημιουργεί έναν κωδικό 28 ψηφίων, που απαιτείται κάθε φορά που ο χρήστης θέλει να αλλάξει τον κωδικό του για το Apple ID. Αν όμως ο χρήστης δεν το έχει ενεργοποιήσει και το κάνουν αυτοί που κλέψουν την συσκευή του, τότε ο χρήστης χάνει την πρόσβαση στον λογαριασμό του και δεν υπάρχει γυρισμός.

Η Apple μέσω εκπροσώπου της δήλωσε:

“Συμπονούμε τους ανθρώπους που είχαν αυτή την εμπειρία και παίρνουμε όλες τις επιθέσεις στους χρήστες μας πολύ σοβαρά, ανεξάρτητα από το πόσο σπάνιες είναι.

Εργαζόμαστε ακούραστα καθημερινά για να προστατεύσουμε τους λογαριασμούς και τα δεδομένα των χρηστών μας και πάντα διερευνούμε πρόσθετες προστασίες έναντι αναδυόμενων απειλών όπως αυτό.”

Για να δημιουργήσετε το security key μπορείτε να πάτε στο iPhone ή το iPad σας και να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες:

 • Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις> Το όνομά σας > Συνθηματικό και ασφάλεια
 • Πατάτε στο Ανάκτηση λογαριασμού
 • Ενεργοποιείται την επιλογή
 • Πατάτε Χρήση της ανάκτησης συσκευής και βάζετε τον κωδικό σας.
 • Κρατάτε γραμμένο το recovery key σε ασφαλές μέρος
 • Επιβεβαιώνεται το recovery key στην επόμενη οθόνη

Το πρόβλημα με αυτή την υλοποίηση είναι πως μπορείτε εύκολα να χάσετε το recovery key, είτε το έχετε σε χαρτί είτε αποθηκευμένο κάπου ψηφιακά.

Αν συμβεί αυτό, τότε πείτε αντίο στα δεδομένα σας, αν χάσετε το τηλέφωνό σας, μια για πάντα. Από την άλλη αν δεν το χάσετε και βρείτε ένα τρόπο να μην χαθεί και να είναι ασφαλές, τότε σε περίπτωση κλοπής κρατάτε τα δεδομένα σας και τους κωδικούς σας ασφαλείς.

Στην περίπτωση που έχετε το recovery key, η Apple θα σας ζητήσει την χρήση του, μαζί με ένα τηλέφωνο που έχετε δηλώσει και μια Apple συσκευή για να κάνετε την διαδικασία.

Όμως ακόμα και η Apple παραδέχεται πως η απώλεια του recovery key σημαίνει πως θα κλειδωθείτε εκτός του λογαριασμού σας μόνιμα.

Μάλιστα τα μέρη με πολύ κόσμο είναι κοινός τόπος για να συμβεί κάτι τέτοιο αν σας κλέψουν την συσκευή, όπου αρκετοί μπορούν να δουν τον κωδικό για να ξεκλειδώσει η συσκευή σας.

Αν ο κλέφτης δει τον κωδικό μετά μπορεί εύκολα να κλέψει την συσκευή σας και να σας κλειδώσει για πάντα.

Στην συνέχεια ενεργοποιεί το recovery key και σας κλειδώνει για πάντα εκτός του λογαριασμού σας.

Μέχρι στιγμής μόνο ένας χρήστης κατάφερε να βγάλει άκρη με την Apple.

Ο λόγος γι ατον Terry Allen, που μετά από μήνες προσπαθειών με Apple, έπεσε πάνω σε έναν καλό εκπρόσωπο, που αφιέρωσε χρόνο για να κάνει στον Allen ερωτήσεις ώστε να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του Allen.

Στην συνέχεια απενεργοποίησε το recovery key και ο Allen είχε ξανά πρόσβαση στα δεδομένα του και τις φωτογραφίες του που ήταν και ο λόγος που αφιέρωσε τόσους μήνες από τη ζωή του, ώστε να βγάλει άκρη.