Ebenezer Cobb Morley: Ποιος ήταν και γιατί τον τιμά η Google

Ebenezer Cobb MorleyΜε αφορμή την επέτειο της γέννησής του, η Google αφιερώνει το Doodle της 16ης Αυγούστου στον Ebenezer Cobb Morley, τον άνθρωπο που κωδικοποίησε και θέσπισε τους πρώτους κανόνες ποδοσφαίρου στην Αγγλία.

Ο Ebenezer Cobb Morley (Εμπενίζερ Κομπ Μόρλεϊ) γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1831, στην πόλη Χαλ, στο ανατολικό Γιόρκσαϊρ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Morley, γιος υπουργού, μεγάλωσε με αγάπη για τον αθλητισμό και σπούδασε νομικά.

Μετά την ένταξή του στο Μπαρνς Football Club του Λονδίνου συνειδητοποίησε ότι το παιχνίδι θα ήταν πολύ καλύτερο εάν είχε συγκεκριμένη δομή, οργάνωση και κανονισμούς.

187α γενέθλια του Εμπίνιζερ Κομπ Μόρλεϊ

Μέχρι τότε το ποδόσφαιρο παίζονταν με τους «κανόνες» της κάθε περιοχής, της κάθε γειτονιάς.

Ebenezer Cobb Morley: Οι νόμοι του για το ποδόσφαιρο

Σε μια συνάντηση, λοιπόν, στην Freeman’s Tavern, ο Μόρλεϊ συζήτησε με μέλη ποδοσφαιρικών συλλόγων από όλη την Αγγλία, που είχαν ανάλογες προθέσεις με εκείνον και είχαν φτιάξει κάποιους υποτυπώδεις κανονισμούς για το άθλημα, πριν εκείνος συντάξει τον κατάλογο των 13 κανόνων, που αποτέλεσε το πρότυπο του παιχνιδιού στην Αγγλία.

Οι «νόμοι» του Ebenezer Cobb Morley βοήθησαν σημαντικά στη μείωση της βίας στο γήπεδο και ουσιαστικά άνοιξαν το δρόμο για τη δημιουργία της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Πριν από την ημέρα που ο Ebenezer Cobb Morley κατέθεσε τους κανόνες του ποδοσφαίρου το 1863, το παιχνίδι ήταν πολύ πιο χαοτικό από τη μορφή που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.

Ο 13ος κανόνας που έβαλε ήταν χαρακτηριστικός για το πώς παιζόταν το άθλημα στην Αγγλία κατά τον 19ο αιώνα:

«Κανένας παίκτης δεν θα πρέπει να φέρει καρφιά, πλάκες σιδήρου ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα στα πέλματα ή τα τακούνια των μποτών του».

Το 1863 εξελέγη επίτιμος γραμματέας της ομοσπονδίας και από το 1867 έως το 1874 υπήρξε πρόεδρός της.

Στη συνέχεια, υπήρξαν κι άλλες ομάδες από διάφορες χώρες που εξέλιξαν σημαντικά το ποδόσφαιρο, αλλά χάρη στον Ebenezer Cobb Morley το παιχνίδι έγινε λιγότερο βίαιο, απέκτησε μεγαλύτερη δράση και εξαπλώθηκε γρήγορα σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Δείτε το doodle της google για τον Ebenezer Cobb Morley:

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=qQuPmB5T6gc” /]

Τι είναι τα doodle;

Τα doodle είναι οι διασκεδαστικές, απρόσμενες και ορισμένες φορές αυθόρμητες αλλαγές που πραγματοποιούνται στο λογότυπο της Google για να γιορτάσουμε αργίες, επετείους και τον βίο διάσημων καλλιτεχνών, πρωτοπόρων και επιστημόνων.

Πώς προέκυψε η ιδέα για τα doodle;

Το 1998, όταν ακόμα η Google δεν είχε γίνει ανώνυμη εταιρεία, η ιδέα των doodle γεννήθηκε όταν οι ιδρυτές της εταιρείας, ο Larry και ο Sergey, πειραματίστηκαν με το εταιρικό λογότυπο για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ Burning Man στην έρημο της Νεβάδας. Τοποθέτησαν ένα σκίτσο μιας ξύλινης φιγούρας πίσω από το δεύτερο “o” της λέξης Google. Το αναθεωρημένο λογότυπο προοριζόταν ως αστείο μήνυμα για τους χρήστες Google ότι οι ιδρυτές της Google βρίσκονταν “εκτός γραφείου”. Αν και το πρώτο doodle ήταν σχετικά απλό, αποτέλεσε της γένεση της ιδέας της διακόσμησης του εταιρικού λογότυπου για τον εορτασμό αξιοσημείωτων γεγονότων.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2000, ο Larry και ο Sergey ζήτησαν από τον σημερινό webmaster Dennis Hwang, ο οποίος τότε ήταν εκπαιδευόμενος, να δημιουργήσει ένα doodle για την Ημέρα της Βαστίλης. Οι χρήστες μας το αγάπησαν τόσο που ο Dennis διορίστηκε αρχισχεδιαστής doodle της Google και τα doodle άρχισαν να εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα στην αρχική σελίδα Google. Αρχικά, τα doodle συνόδευαν συνήθως τις μεγάλες, γνωστές γιορτές. Σήμερα, τιμούν μια μεγάλη ποικιλία από εκδηλώσεις και επετείους, από τα γενέθλια του John James Audubon μέχρι το Ice Cream Sundae (παγωτό με γαρνιτούρα).

Με την πάροδο του χρόνου, η ζήτηση για doodle αυξήθηκε τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς. Η δημιουργία τους αποτελεί τώρα ευθύνη μιας ομάδας ταλαντούχων εικονογράφων (τους αποκαλούμε σκιτσογράφους) και μηχανικών. Γι’ αυτούς, πρόκειται πλέον για μια ομαδική προσπάθεια να προσδώσουν ζωντάνια στην αρχική σελίδα του Google και να φέρουν χαμόγελα στα πρόσωπα των χρηστών Google σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πόσα doodle έχει δημιουργήσει η Google όλα αυτά τα χρόνια;

Η ομάδα έχει δημιουργήσει πάνω από 2000 doodle για τις αρχικές σελίδες μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ποιος επιλέγει ποια doodle θα δημιουργηθούν και πώς αποφασίζετε ποια γεγονότα θα τιμηθούν με ένα doodle;

Μια ομάδα υπαλλήλων της Google συναντώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και ανταλλάσσουν ιδέες για τα γεγονότα που θα τιμηθούν με ένα doodle. Οι ιδέες για τα doodle προέρχονται από πάμπολλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων της Google και των χρηστών Google. Όταν επιλέγουμε ένα doodle, μας ενδιαφέρει κυρίως να τιμήσουμε συναρπαστικά γεγονότα και επετείους που αντανακλούν το χαρακτήρα και την αγάπη της Google για την καινοτομία.

Ποιος σχεδιάζει τα doodle;

Υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα εικονογράφων (τους αποκαλούμε σκιτσογράφους) και μηχανικών πίσω από κάθε doodle που βλέπετε.

Πώς μπορούν οι χρήστες/το κοινό του Google να υποβάλει ιδέες για doodle;

Η ομάδα doodle χαίρεται πάντα όταν οι χρήστες μοιράζονται τις ιδέες τους – μπορείτε να στέλνετε τις ιδέες σας για το επόμενο Google Doodle στη διεύθυνση proposals@google.com.

Διαβάστε επίσης: