Ο εφιάλτης της λειψυδρίας είναι υπαρκτός και Δήμος της Ελλάδας ξεκινά τις διακοπές νερού άμεσα, αν οι πολίτες δεν συμμορφωθούν και σπαταλούν το νερό.
Το νερό, νεράκι θα πουν στον Δήμο Μονεμβασιάς, με τη δημοτική Αρχή να προειδοποιεί τους πολίτες για διακοπές νερού, προκείμενου να μην στερέψουν οι πόροι.
«Προειδοποιούμε για μία ακόμη φορά και τονίζουμε την ανάγκη για εξάλειψη της σπατάλης και την εξοικονόμηση νερού» αναφέρει στην επείγουσα ανακοίνωση του, ο Δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης και προσθέτει:
Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, ο Δήμος θα αναγκαστεί να προβαίνει σε διακοπές της ύδρευσης. Υπενθυμίζω ότι το νερό από το δημοτικό δίκτυο παρέχεται μόνο για ύδρευση.
Απαγορεύεται η χρήση του για άρδευση κηπευτικών και άλλων καλλιεργειών, ελιάς κλπ.
Επίσης δεν πρέπει να σπαταλάται για πλύσιμο βεραντών, αυλών, αυτοκινήτων κ.λ.π., ειδικά αυτή την περίοδο.
Αυτό σημαίνει πως οι κάτοικοι της Μονεμβασιάς σε λίγο καιρό θα αναγκάζονται να μένουν χωρίς νερό για κάποιες ώρες.
Οι Πρόεδροι με τους Τοπικούς Συμβούλους σε συνεργασία με τους Αντιδημάρχους, να οργανώσουν κλιμάκιο, το οποίο να περιοδεύσει στο χωριό, να ενημερώσει ξανά και να επιστήσει την προσοχή των δημοτών για την κατανάλωση του νερού.
Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, ο Δήμος είναι ιδιαίτερα ελλειμματικός σε νερό και κάθε χρόνο προβαίνει σε ανόρυξη νέων γεωτρήσεων και κατασκευή νέων δικτύων και δεξαμενών, προκειμένου να καλύψει τις απαραίτητες ποσότητες για ύδρευση σε 38 κοινότητες και 57 οικισμούς!
Όμως τα υδρολογικά έτη γίνονται όλο και χειρότερα με την πάροδο των χρόνων και οι γεωτρήσεις φτάνουν όλο και σε μεγαλύτερα βάθη, έως ότου πλέον δεν θα υπάρχει νερό ή θα είναι υφάλμυρο λόγω της διείσδυσης της θάλασσας».
Νερό: Σοκ! Για πόσο διάστημα φτάνει για την Ελλάδα
Νερό: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τη λειψυδρία στην Ελλάδα, ενώ ήδη 14 δήμοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς τα αποθέματα νερού φθάνουν μόνο για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.
Μιλώντας στην «Ώρα Ελλάδος» ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας υπογράμμισε την σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Στο ερώτημα για το πως η Ελλάδα έφτασε να έχει πρόβλημα με το νερό τόνισε: «Υπάρχουν δυο παράγοντες. Είναι οι υδρομετεωρολογικοί παράγοντες, δηλαδή η ανομβρία που υπήρχε τον προηγούμενο χειμώνα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια η οποία δεν τροφοδοτεί ούτε τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, ούτε τους επίγειους ταμιευτήρες. Υπάρχει έτσι το πρωτογενές έλλειμα σε νερό. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η αύξηση της κατανάλωσης. Λόγω της ξηρασίας και της αύξησης των θερμοκρασιών η κατανάλωση έχει φτάσει στα ύψη». Και συνεχίζει ο κ. Λέκκας: «Ειδικά στα νησιά η κατανάλωση αυξάνεται το πρόβλημα με τον τουρισμό και τον υπερτουρισμό. Δημιουργούνται συνεπώς πολλά προβλήματα στο τουριστικό τομέα αλλά και στον αγροτικό τομέα, όπου εκεί δεν μπορούν να παραχθούν πια τα αγροτικά προϊόντα. Επίσης, σταδιακά προκύπτει η λεγόμενη ερημοποίηση».
Σχετικά με τη σοβαρότητα του προβλήματος, ο καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών υπογράμμισε: «Ήδη έχουμε χάσει καλλιέργειες και προκύπτει η ερημοποίηση που αναφέραμε και παραπάνω. Είναι τεράστιο το πρόβλημα σε περιοχές που έχουμε να κάνουμε με περιορισμένους πόρους. Όπως στα νησιά αλλά και σε μεγαλύτερες περιοχές, όπως στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία». Και προσθέτει ο κ. Λέκκας: «Εκεί έχουμε έντονα τα καιρικά φαινόμενα αλλά δεν τροφοδοτούν τους υδροφόρους ορίζοντες. Είναι πολύ το νερό που πέφτει σε πολύ λίγο χρόνο, με αποτέλεσμα να φεύγει στη θάλασσα και να μην έχουμε αποθήκευση νερού. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό».
Χρειάζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα που θα περιλαμβάνει τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων και αποθήκευση νερού για να έχουμε αυξημένη επάρκεια, προσθέτει ο καθηγητής: «Γίνονται πολλές σπατάλες οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν». Τέλος, επεσήμανε πως η χώρα μας δεν μπορεί να αντέξει άλλον άνυδρο χειμώνα και επικεντρώθηκε στα προβλήματα που θα μεγαλώσουν: «Δεν αντέχουμε άλλον άνυδρο χειμώνα. Και η αγωνία είναι οι βροχοπτώσεις που θα υπάρξουν. Πρέπει να δούμε τι θα υπάρξει στη χειμερινή περίοδο και να διαμορφώσουμε έγκαιρα τις πολιτικές μας για την σωστή χρήση του νερού και τον περιορισμό του. Δεν είναι λύση η αφαλάτωση. Χρειάζεται μεγάλο κόστος και δεν είναι περιβαλλοντολογικό σωστό».
Νερό: Ανακοίνωση – προειδοποίηση ΕΥΔΑΠ
Προσοχή σε όσους καταναλώνουν νερό απευθύνει Δήμαρχος.
Η έκτακτη ενημέρωση για το νερό αφορά τους κατοίκους της Σαμοθράκης, καθώς μετά από ελέγχους που έγιναν κρίθηκε ακατάλληλο προς πόση. Το εργαστήριο, το οποίο ανέλυσε το νερό βρήκε επιβαρύνσεις μικροβιολογικές. Έτσι αποφασίστηκε πως πολλές περιοχές του νησιού δεν θα καταναλώνουν το νερό που τρέχει από τη βρύση.
Γι’ αυτό τον λόγο δόθηκαν παλέτες με νερά από την περιφέρεια.
Δείτε την ανακοίνωση του Δημάρχου Σαμοθράκης:
«Σήμερα στις 14:30 λάβαμε από το εργαστήριο τα αποτελέσματα ανάλυσης πόσιμου νερού. Όπως ήδη έχουμε ενημερώσει, στην Καμαριώτισσα στον Προφήτη Ηλία και στην Παλαιόπολη βρέθηκαν μικροβιολογικές επιβαρύνσεις πέραν των ορίων και το καθιστούν ακατάλληλο για πόση μέχρι την αποκατάστασή των κρίσιμων παραμέτρων.
Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους Αντιδημάρχους και του συνόλου της τεχνικής υπηρεσίας για άμεσες ενέργειες.
Με καθοδήγηση ειδικού πραγματοποιήθηκε έκτακτη χλωρίωση
Έγινε επικοινωνία με συνεργαζόμενη εταιρεία προκειμένου να γίνει άμεση ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμός όλων των συστημάτων χλωρίωσης που είχαν εγκατασταθεί πριν από 7 χρόνια.
Έγινε σε πρώτη φάση διανομή νερού κατ’ οίκον στον Προφ. Ηλία και Παλαιάπολη επειδή στους οικισμούς αυτούς δεν υπάρχει η δυνατότητα προσωπικής προμήθειας.
Κατόπιν συνεννόησης με τον Περιφερειάρχη και τον Περιφερειακό Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας και άμεση ανταπόκρισή του Περιφερειάρχη μας αποστέλλονται 14 παλέτες εμφιαλωμένου νερού το οποίο από την στιγμή της παραλαβής του θα διανέμεται με προτεραιότητα αύριο στην Καμαριώτισσα.
Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει ενημέρωση».
Νερό: SOS για περιοχές της Ελλάδας – Είναι μολυσμένο
Καμπανάκι για τις ασθένειες που ενδέχεται να προκληθούν από τις πλημμύρες στις πληγείσες περιοχές εκπέμπουν ειδικοί. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανάργυρος Μαριόλης υπενθύμισε στους κατοίκους των περιοχών πού «χτύπησε» η κακοκαιρία να πίνουν εμφιαλωμένο νερό.
«Όχι πόσιμο νερό μέχρι να ελεγχθεί η ποιότητά του», τόνισε ο κ. Μαριόλης για να προσθέσει τα εξής: «Το νερό είναι μολυσμένο.
Μπορεί να προκαλέσει οξύ διαρροϊκό σύνδρομο, να κάνει οξείες ηπατίτιδες κυρίως την Α’ σε ακραίες ηλικιακές ομάδες και την Ε΄ στις έγκυες.
Μπορεί να έχουμε λεπτοσπείρωση που το βλέπουμε αυτό και μπορεί να πάρει διαστάσεις ενδημίας, ειδικά μετά από πλημμύρες γιατί αυξάνονται τα τρωκτικά. Δεν ανοίγουμε τη βρύση για πόσιμο νερό».
«Θα έχουμε και τεράστιο πρόβλημα με την αύξηση των κουνουπιών, παράδειγμα είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου. Θα πρέπει να αποφύγουμε εκείνες τις λοιμώξεις από το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό, την επιμόλυνση τραυμάτων, τις δερματοπάθειες φυσικά» συμπλήρωσε.