PLUS

Δυσάρεστη αναπνοή: Τα τρόφιμα που την καταπολεμούν

Δυσάρεστη αναπνοή: Ποια τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στην κακοσμία του στόματος. Η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να βελτιωθεί και σας έχουμε τη λύση. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Η δυσάρεστη αναπνοή δυσκολεύει την καθημερινότητά σας και σας προκαλεί αισθήματα ντροπής; Τότε δοκιμάστε να εισάγετε στην καθημερινή σας διατροφή ορισμένα τρόφιμα που διορθώνουν το πρόβλημα.

Η κακοσμία στόματος υποσκάπτει τις κοινωνικές μας σχέσεις και μπορεί να δημιουργήσει στιγμές αμηχανίας. Το μυστικό για την αντιμετώπισή της, όμως, σύμφωνα με καινούρια κινεζική μελέτη, κρύβεται σε τροφές που θα μπορούσατε να καταναλώνετε καθημερινά.

Γιαούρτι, ψωμί με προζύμι, σούπα miso και ξινολάχανο, τρόφιμα δηλαδή που έχουν υποστεί ζύμωση, μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη του ενοχλητικού προβλήματος. Αυτό οφείλεται στα προβιοτικά βακτήρια που περιέχονται σε αυτές τις τροφές.

Ειδικότερα, τα βακτήρια Lactobacillus salivarius, Lactobacillus reuteri, Streptococcus salivarius και η Weissella cibaria συμβάλλουν θετικά στη δροσερή αναπνοή, σύμφωνα με τη συγκεντρωτική ανάλυση των δεδομένων της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο BMJ Open.

Η κακοσμία του στόματος αποτελεί κυρίως αποτέλεσμα των πτητικών θειικών ενώσεων. Οι ενώσεις αυτές παράγονται από βακτήρια του στόματος που αναμειγνύονται με τα υπολείμματα των τροφών και συνδέονται με την κακή στοματική υγιεινή.

Οι πιο συνηθισμένες κινήσεις που σώζουν από τη δυσοσμία του στόματος είναι τα στοματικά διαλύματα, οι τσίχλες, ο οδοντιατρικός καθαρισμός των δοντιών και η απόξεση της γλώσσας.

Ωστόσο, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι υπάρχουν αναδυόμενα στοιχεία που προτείνουν τα προβιοτικά βακτήρια ως μια απλούστερη εναλλακτική λύση.

Για να διαπιστώσουν πόσο μπορεί να διαρκέσουν αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές εξέτασαν βάσεις δεδομένων για σχετικές κλινικές δοκιμές που είχαν δημοσιευτεί έως τον Φεβρουάριο του 2021.

Εστίασαν σε επτά μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 278 άτομα. Ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε μελέτη ήταν μικρός και κυμαινόταν από 23 έως 68 άτομα, με ηλικιακό εύρος μεταξύ 19 και 70 ετών. Οι μελέτες διήρκεσαν από δύο έως 12 εβδομάδες.

Η σοβαρότητα της κακοσμίας του στόματος ορίστηκε σύμφωνα με τα επίπεδα των πτητικών θειούχων ενώσεων που ανιχνεύθηκαν στο στόμα με το σκορ OLP κάθε ατόμου, το οποίο μετρά την οσμή της αναπνοής σε διαφορετικές αποστάσεις από το στόμα.

Οι βαθμολογίες της επίστρωσης της γλώσσας (τρεις μελέτες) και ο δείκτης πλάκας (τρεις μελέτες) συμπεριλήφθηκαν επίσης στην ανάλυση, διότι η γλώσσα που δεν καθαρίζεται επαρκώς και η συσσώρευση πέτρας μεταξύ των δοντιών αποτελούν συχνά σημαντικές αιτίες της κακής αναπνοής.

Όπως αποκάλυψαν τα δεδομένα, οι βαθμολογίες OLP μειώθηκαν σημαντικά για τους συμμετέχοντες που έλαβαν προβιοτικά σε σύγκριση με εκείνους των ομάδων ελέγχου που δεν έλαβαν τα προβιοτικά, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.

Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και στα επίπεδα των πτητικών θειικών ενώσεων που ανιχνεύθηκαν, αν και αυτά διέφεραν σημαντικά στις επιμέρους μελέτες. Παρόλα αυτά, οι επιδράσεις αφορούσαν ένα σύντομο χρονικό διάστημα, όχι μεγαλύτερο των τεσσάρων εβδομάδων, μετά του οποίου δεν υπήρχε αξιοσημείωτη διαφορά.

Τέλος, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στη βαθμολογία της επικάλυψης της γλώσσας ή στον δείκτη πλάκας μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν προβιοτικά και εκείνων που δεν κατανάλωναν.

Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι τα προβιοτικά «μπορεί να αναστέλλουν την αποσύνθεση των αμινοξέων και των πρωτεϊνών από αναερόβια βακτήρια στο στόμα, περιορίζοντας έτσι την παραγωγή δύσοσμων υποπροϊόντων».

Επισημαίνουν ωστόσο ότι θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες στο μέλλον, καθώς οι μελέτες που εξέτασαν συμπεριέλαβαν μικρό μέγεθος δείγματος.

Δυσάρεστη αναπνοή: 8 top tips προστασίας για το στόμα

«Νιώσε περήφανος για το Σώμα σου!.. Νιώσε περήφανος για το Στόμα σου! Δώσε αφορμές στον εαυτό σου να χαμογελά!» είναι το κεντρικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας 2022, η οποία εορτάζεται την Κυριακή 20 Μαρτίου.

Το μήνυμα αυτό, είναι σήμερα επίκαιρο παρά ποτέ, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, με την υγειονομική κρίση σε εξέλιξη και τις αρνητικές συνέπειές της έντονα αποτυπωμένες στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής κ. Αθανάσιος Υφαντής «η σπουδαιότητα της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, έγκειται στο γεγονός ότι δίνεται μια ακόμη ευκαιρία να αναδειχθεί η καθοριστική σημασία της στοματικής υγείας στη συνολική υγεία του ανθρώπου, δεδομένου ότι πολλές ασθένειες συνδέονται αποδεδειγμένα με στοματικές νόσους ή κακή στοματική υγιεινή. Το 90% του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στοματική νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του, πολλές δε, από τις νόσους του στόματος μπορούν να προληφθούν. Στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί αναγκαιότητα η συνεργασία της Πολιτείας με την οδοντιατρική κοινότητα. Η οδοντιατρική πρέπει να λάβει τη θέση που της αναλογεί στο σύστημα υγείας και να ενταχθεί στην κοινωνική ασφάλιση ώστε να έχει πρόσβαση σ’ αυτή το σύνολο των πολιτών. Οι οδοντίατροι είμαστε παρόντες, διατηρήσαμε ανοιχτά τα οδοντιατρεία μας ακόμη και στη πιο δύσκολη περίοδο της πανδημίας, συμβάλλαμε στην αποσυμφόρηση του δημοσίου συστήματος υγείας και στην προάσπιση της ατομικής και δημόσιας υγείας».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής εξέδωσε τις παρακάτω γενικές οδηγίες:

Προστατεύουμε το στόμα και το σώμα μας:

  • ακολουθώντας υγιεινή διατροφή, με χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και πλούσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
  • αποφεύγοντας το κάπνισμα
  • αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Υιοθετούμε συνήθειες καλής στοματικής υγιεινής:

  • βουρτσίζουμε τα δόντια μας για δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα, με απλή ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα και φθοριούχα οδοντόπαστα
  • ξεπλένουμε με ένα φθοριούχο στοματικό διάλυμα ή μασάμε τσίχλα χωρίς ζάχαρη, μετά τα γεύματα και τα σνακς, εάν δεν είναι δυνατό το βούρτσισμα των δοντιών
  • καθαρίζουμε τα μεσοδόντια με τη χρήση οδοντικού νήματος ή άλλων καθαριστικών μέσων για επιπλέον όφελος
  • φορώντας προστατευτικό νάρθηκα όταν ασχολούμαστε με αθλήματα επαφής
  • μη αμελώντας να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας για τακτικό έλεγχο και καθαρισμό.

Ξέρουμε πως, με σωστή φροντίδα, μπορούμε να αποφύγουμε την δύσοσμη αναπνοή, την φθορά των δοντιών, αλλά και την ουλίτιδα. Γνωρίζατε όμως ότι η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να βλάψει και γενικότερα την υγεία μας;

H ουλίτιδα προκαλείται από φλεγμονές που συμβαίνουν όταν ο αριθμός των βακτηρίων στο στόμα αυξάνεται επικίνδυνα, με αποτέλεσμα τα ούλα μας να κοκκινίζουν και να πρήζονται.

Αν πάσχετε από ουλίτιδα, τα ούλα σας μπορεί να ματώνουν πολύ εύκολα κατά το βούρτσισμα, την χρήση οδοντικού νήματος ή οδοντογλυφίδας.

Η ουλίτιδα μπορεί πολλές φορές να θεραπευτεί, αλλά πρέπει να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο ο οποίος θα καθαρίσει τα δόντια σας από τα βακτήρια που έχουν συσσωρευθεί.

Αν η ουλίτιδα επιμένει και αφεθεί εκτός ελέγχου, τότε μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, με τα βακτήρια να προχωρούν ακόμα πιο βαθιά, κάτω από τα ούλα, προκαλώντας περιοδοντίτιδα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η περιοδοντίτιδα μπορεί να σας στοιχίσει ακόμα και τα δόντια σας.

Για την περιοδοντίτιδα συγκεκριμένα, πολλές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει πως σχετίζεται άμεσα με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, αυξάνοντας τον κίνδυνο να πάσχουμε από αυτά. Μερικά από αυτά είναι:

  • Καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό
  • Διαβήτης
  • Άνοια
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Πρόωρος τοκετός

Θα ήταν ιδανικό αν κλείνατε ένα ραντεβού για επαγγελματικό καθαρισμό δοντιών μια φορά στους έξι μήνες.

Ο κίνδυνος, όμως, είναι διαφορετικός για τον καθένα, και – προφανώς – σχετίζεται με το πόσο τακτικά και προσεκτικά φροντίζετε το στόμα και τα δόντια σας.

Παναγιώτης Ελενόπουλος

Ο Παναγιώτης Ελενόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, όπου ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων και ειδήσεων που καλύπτουν διάφορα θέματα, όπως την οικονομία, την τεχνολογία, την αγορά και την καθημερινή επικαιρότητα. Μέσα από τη δουλειά του στο xristika.gr, συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού με αξιόπιστο και προσιτό τρόπο, προσφέροντας ανάλυση και πληροφορίες που ενδιαφέρουν το μέσο αναγνώστη.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago