Δυσάρεστες εξελίξεις με το επίδομα παιδιού: «Κόβονται» δικαιούχοι

Επίδομα παιδιού: Αυξάνεται αλλά και «κόβεται» σε αρκετούς δικαιούχους. Μεγάλες αλλαγές από το φθινόπωρο σε ποσά και τρόπο πληρωμής. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες στο xristika.gr.

Ο Σεπτέμβριος μπήκε και μαζί του φέρνει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στα επιδόματα. Αρχικά στον τρόπο πληρωμής και κατά δεύτερον στους δικαιούχους, αφού ειδικά για το επίδομα παιδιού, οι συνολικά 740.000 δικαιούχοι που έχουν υποβάλει αίτηση θα επανεξεταστούν για να διαπιστωθεί εάν πληρούν τα κριτήρια.

Έτσι, είναι βέβαιο, ότι από αυτούς, δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα «κοπούν». Υπενθυμίζεται ότι με την αύξηση των μισθών πολλοί γονείς έχασαν το επίδομα καθώς υπερέβαιναν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Το επίδομα παιδιού έχασαν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς φορολογούνται πλέον με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό με αποτέλεσμα αρκετοί, επίσης να υπερβούν, τα εισοδηματικά κριτήρια.

Την ίδια ώρα πάντως, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ έχει ήδη ανοίξει για αιτήσεις.

Μάλιστα, όσοι υποβάλουν την αίτησή τους, θα πληρωθούν αναδρομικά όλους τους μήνες από την αρχή του έτους.

Όλες οι λεπτομέρειες για το επίδομα παιδιού αναλυτικά:

Επίδομα παιδιού: Τα νέα ποσά μετά την αύξηση

Η αύξηση στο επίδομα παιδιού έχει «κλειδώσει» και η ανακοίνωση θα γίνει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το ερχόμενο Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ.

Αυτό που εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι η αύξηση του επιδόματος στο μέγεθος που δεν δημιουργείται δημοσιονομικό πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες το επικρατέστερο σενάριο κάνει λόγο για αύξηση του επιδόματος παιδιού από το 2025.

Συγκεκριμένα, η μείωση των δικαιούχων έφερε και μείωση της δαπάνης για επιδόματα παιδιού κατά 156.172.114 ευρώ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με μείωση της δαπάνης κατά 15,8% θα μπορούσε να διατεθεί για την αύξηση είτε των επιδομάτων είτε για την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να μην βγουν από το επίδομα όσοι είχαν αύξηση εισοδήματος.

Το επίδομα παιδιού ανέρχεται σήμερα για το πρώτο και δεύτερο παιδί το επίδομα είναι: 70 ευρώ, 42 ευρώ, 28 ευρώ και για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί: 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα.

Τέλος τα μετρητά στα επιδόματα – Ποια θα έχουν προπληρωμένη κάρτα

Μέσω προπληρωμένης κάρτας θα καταβάλλονται από το επόμενο διάστημα, μάλλον από το τελευταίο τρίμηνο του έτους, τα επιδόματα ανεργίας, το επίδομα τέκνων, γέννησης, οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν σε μετρητά έως το 50% του επιδόματος, ενώ το άλλο μισό θα πρέπει να δαπανάται υποχρεωτικά μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, δηλαδή μέσω της προπληρωμένης κάρτας.

Όσοι, δε, επιλέγουν να δαπανούν μεγαλύτερο ποσό (άνω του 50%) μέσω κάρτας θα τυγχάνουν επιπλέον κινήτρων.

Αν για παράδειγμα κάποιος λαμβάνει επίδομα ανεργίας ύψους 500 ευρώ από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) θα μπορεί να κάνει ανάληψη μόνο τα 250 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 250 ευρώ θα πρέπει να τα δαπανήσει μέσω της προπληρωμένης κάρτας. Εννοείται ότι μπορεί να ξοδέψει το σύνολο του ποσού σε ηλεκτρονικές αγορές, όχι όμως σε μετρητά.

Ακόμα, οι δικαιούχοι της προπληρωμένης κάρτας θα συμμετέχουν σε κληρώσεις, λοταρίες και προγράμματα επιβράβευσης που θα διεξάγουν τόσο οι τράπεζες, όσο και οι αρμόδιοι φορείς.

Τα επιδόματα που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα είναι:

το ανεργίας, από πλευράς ΔΥΠΑ, το επίδομα τέκνων, γέννησης, οικονομικής ενίσχυσης αναδοχής, καθώς και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από πλευράς ΟΠΕΚΑ.

Δεν θα καταβάλλονται μέσω προπληρωμένης κάρτας επιδόματα, ενισχύσεις, και παροχές όπως:

το επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη, το επίδομα διαθεσιμότητας, στέγασης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, αναπηρικά επιδόματα, το επίδομα ομογενών προσφύγων, τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανασφαλίστου υπερήλικα, στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες, η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς τα προστατευόμενα τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, η μηνιαία οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος προς κάθε ανήλικο τέκνο των θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν την Κρήτη κατά τον μήνα Φεβρουάριο 2019 και η μηνιαία οικονομική ενίσχυση προς τα προστατευόμενα τέκνα και αδέρφια θανόντων κατά τη διάρκεια και εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν την Περιοχή Βαρυμπόμπης Δήμου Αχαρνών την 3η Αυγούστου 2021 και εξαιτίας του σεισμού της 30ης Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο.

Επίδομα ανεργίας: Έρχεται μεγάλο «ψαλίδι»

Σημαντικές ανατροπές έρχονται και στα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος ανεργίας. Ο στόχος της παρέμβασης που σχεδιάζεται από την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως είναι οι αλλαγές να ενισχύσουν υποτίθεται τα κίνητρα εύρεσης εργασίας από τους σημερινούς ανέργους αλλά μέσω περιορισμού των δικαιούχων, ριζικής μείωσης της συνολικής δαπάνης της ΔΥΠΑ προς τους ανέργους και κλιμάκωσής του ανάλογα με τα χρόνια, έτσι ώστε οι νέοι άνεργοι να λαμβάνουν ακόμα πιο χαμηλό επίδομα και από το σημερινό.

Με βάση τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας το νέο επίδομα ανεργίας θα είναι κλιμακωτό και εμπροσθοβαρές προκειμένου οι άνεργοι να λαμβάνουν υψηλότερο ποσό για τους πρώτους δύο- τρεις μήνες και χαμηλότερο όσο θα εξαντλείται ο χρόνος της επιδότησης.

Ειδικότερα εξετάζεται το βασικό επίδομα να είναι το 70%% του κατώτατου μισθού αντί για 61,4% σήμερα για τους πρώτους δύο ή τρείς μήνες και στη συνέχεια να πετσοκόβεται στο 60% ή 50% του κατώτατου. Επίσης στο νέο επίδομα θα προστίθεται ένα μπόνους προϋπηρεσίας το οποίο εξετάζεται να καταβάλλεται σε ανέργους που έχουν προϋπηρεσία ως εργαζόμενοι άνω των τριών ετών. Για το εποχικό επίδομα που καταβάλλεται στους απασχολούμενους στον τουρισμό θα υπάρξει αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης του με στόχο να ενισχυθεί το κίνητρο για συνέχιση της απασχόλησης και μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου.

Επίδομα ανεργίας: Ποιοι θα πάρουν μπόνους

Το σχέδιο του υπουργείου περιλαμβάνει επίσης ένα «μπόνους» επίδομα για τους άνεργους που εργάζονταν για πολλά συνεχόμενα χρόνια, το οποίο θα συνδέεται με τα έτη προϋπηρεσίας και τον τελευταίο μισθό.

Μένει να φανεί ωστόσο, το ύψος του επιπλέον ανταποδοτικού ποσού και το αν θα δοθεί εφάπαξ ή κατά τη διάρκεια της επιδότησης του ανέργου.