Δυσάρεστα νέα για το ρεύμα: Ο πραγματικός χειμώνας τώρα αρχίζει

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ανακοινώνονται οι μειωμένες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και όλα αυτά ενώ τον Φεβρουάριο αναμένεται το πρώτο πραγματικό «πολικό» κύμα του φετινού χειμώνα. Πόσα θα πληρώσουμε.

Δύο παράλληλες ειδήσεις «τρέχουν» στο ξεκίνημα της εβδομάδας σε ειδησεογραφικά σάιτ, εφημερίδες και κανάλια. Δύο ειδήσεις που φαίνονται να μην έχουν σχέση μεταξύ τους, αλλά συνδέονται καθοριστικά.

Οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά μειώνονται δραστικά από τον Φεβρουάριο του 2023, δίνοντας «ανάσα» στα κρατικά Ταμεία, ωστόσο, τώρα είναι που χρειαζόμαστε περισσότερο τις εκπτώσεις. Και αυτό γιατί, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι είναι προ των πυλών ένα κύμα τσουχτερού κρύου στην Ελλάδα, που θα πλήξει και την Αττική.

Και ανεξάρτητα από το εάν θα χιονίσει ή όχι, οι ανάγκες για θέρμανση θα είναι νομοτελειακά αυξημένες.

Στα καλά νέα, ωστόσο, περιλαμβάνεται η είδηση οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου μειώνονται, επομένως όσοι έχουν λέβητες αερίου θα μπορούν πιο άνετα να ανάψουν τα καλοριφέρ. Από την άλλη, όμως, η κυβέρνηση ήταν εκείνη που προέτρεψε τους πολίτες να «γυρίσουν» σε πετρέλαιο τους καυστήρες με «μπόνους» διπλό επίδομα θέρμανσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρχεται «πολική εβδομάδα» με χαμηλές θερμοκρασίες

Όλα αυτά τα νέα, θα κρίνουν τελικά, τι θα πληρώσουμε στους λογαριασμούς ρεύματος των σπιτιών και των επιχειρήσεων. Και παρότι μέχρι στιγμής, κάπως την έχουμε γλιτώσει, φαίνεται ότι τελικά, ο χειμώνας θα δείξει τα δόντια του περίτρανα και φέτος.

Επιδοτήσεις ρεύματος Φεβρουαρίου: Ποια νοικοκυριά χάνουν

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η επιδότηση ρεύματος στα νοικοκυριά θα ανέλθει στα 0,04 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ τον Ιανουάριο ήταν στα 0,33 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πάροχοι ανακοίνωσαν χρεώσεις για τον Φεβρουάριο, που είναι έως και 60% χαμηλότερες σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα. Τον Ιανουάριο δηλαδή οι χρεώσεις ήταν από 0,358 ευρώ μέχρι 0,489 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, τα νοικοκυριά που είχαν επιλέξει τον Ιανουάριο παρόχους με χαμηλά τιμολόγια, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με εκπλήξεις και αυξήσεις στους νέους λογαριασμούς ρεύματος που θα έρθουν.

Μία ακόμα πληροφορία που αναμένεται να επιβεβαιωθεί ή όχι στην τακτική μηνιαία ανακοίνωση του Κώστα Σκρέκα, είναι το τι θα γίνει με όσα νοικοκυριά καταναλώνουν πάνω από 500 KWh μηνιαίως. Αυτή η κατηγορία, ενδεχομένως, να δει μεγαλύτερο «ψαλίδι» στην επιδότηση ρεύματος.  

Πάροχοι ρεύματος: Τα τιμολόγια Φεβρουαρίου αναλυτικά

  • ΔΕΗ: Η χρέωση διαμορφώθηκε στα 19,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για την 1η κλίμακα κατανάλωσης (έως 500 kWh μηνιαίως). Στα 21,1 λεπτά ανά kWh διαμορφώνεται η χρέωση της κατανάλωσης άνω των 500 kWh. Στα 15,8 λεπτά/kWh για το νυχτερινό ρεύμα.
  • Elpedison: Προβλέπεται χρέωση 0,195 λεπτά ανά kWh στο βασικό της πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό έχει μηδενικό πάγιο, με την Elpedison να διαθέτει επίσης ένα πρόγραμμα με έκπτωση συνέπειας (και πάγιο 5 ευρώ), η χρέωση του οποίου είναι 0,167 λεπτά ανά kWh, στην περίπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού.
  • ΗΡΩΝ: Η χρέωση είναι 0,1897 λεπτά ανά κιλοβατώρα με το συνδυαστικό πρόγραμμα ρεύματος και φυσικού αερίου DOUBLE GENEROUSHOME. Αφορά τους πελάτες της εταιρείας που πληρώνουν εμπρόθεσμα και έτσι πετυχαίνουν έκπτωση στην τιμή.
  • Protergia: Ανακοίνωσε χρέωση 0,248 λεπτά του ευρώ ανά kWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης.
  • ΖeniΘ: Η χρέωση διαμορφώνεται στα 0,1949 λεπτά του ευρώ ανά kWh τον Φεβρουάριο.
  • Watt & Volt: Θα ισχύει χρέωση 0,245 λεπτά ανά kWh, στο πρόγραμμα Zero.
  • Αέριο Αττικής: Η χρέωση είναι 0,122 λεπτά ανά κιλοβατώρα, στο φυσικό αέριο για ιδιώτες, για τον Φεβρουάριο.
  • NRG: Η χρέωση για τον Φεβρουάριο ανέρχεται σε 0,22 ευρώ/kWh.
  • ΕΛΙΝ: Ανακοίνωσε χρέωση 0,185 λεπτά του ευρώ ανά kWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης στο πρόγραμμα Power On! Home Comfort.
  • Volterra: Θα ισχύει χρέωση 0,209 λεπτά ανά kWh.

Θέρμανση με ρεύμα: Ποιες συσκευές καίνε τα περισσότερα κιλοβάτ

Κλιματιστικά για ψύξη και θέρμανση μαζί

Ένα κλιματιστικό inverter υψηλής ενεργειακής κλάσης είναι, ίσως, η καλύτερη λύση. Μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από τα απλά κλιματιστικά, αλλά αν τα χρησιμοποιείς αρκετά στη διάρκεια της μέρας, στο τέλος έχεις μέχρι και 30% λιγότερη κατανάλωση.

Έχουν υψηλή ενεργειακή απόδοση – τριπλάσια από τις υπόλοιπες θερμαντικές συσκευές και είναι κατάλληλα για τη θέρμανση μεγάλων χώρων. 

Η κατανάλωση του ρεύματος εξαρτάται από το είδος της συσκευής (απλή, νέα ή inverter) και τα BTU. Για παράδειγμα, ένα κλιματιστικό 12000 BTU έχει ισχύ 3520W και καίει περίπου 1,83€ ανά ώρα

Αντλία θερμότητας

Η αντλία θερμότητας είναι η σύγχρονη εναλλακτική για κεντρική θέρμανση με ρεύμα. Έχει μεγάλη ενεργειακή απόδοση και είναι φιλική για το περιβάλλον, εφόσον δεν εκπέμπει καυσαέρια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αντλίες θερμότητας πετυχαίνουν ακόμα και 3 φορές μικρότερο κόστος θέρμανσης σε σχέση με τους λέβητες πετρελαίου.

Για πολλούς μπορεί το αρχικό κόστος αγοράς και τοποθέτησης να είναι απαγορευτικό (κυμαίνεται από 4.000-10.000 ευρώ), αλλά μπορεί να γίνει σύντομα απόσβεση, ειδικά εφόσον πρόκειται για περιοχή που έχει χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Η αντλία θερμότητας λειτουργεί με ρεύμα και ανταλλάσσει θερμότητα με τον αέρα του περιβάλλοντος για ψύξη / θέρμανση, και ζεστό νερό. Συνδέεται με το υδραυλικό σύστημα νερού που ήδη υπάρχει στο σπίτι, δηλαδή με τα σώματα του καλοριφέρ. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με ενδοδαπέδια θέρμανση με ρεύμα, καθώς και με fan coil αντί για κλιματιστικό.

Ηλεκτρικός λέβητας

Για αυτόνομη θέρμανση με ρεύμα και καλοριφέρ, ώστε να φύγεις από την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας, αλλά να μην πάνε και χαμένα τα σώματα, τότε ένας ηλεκτρικός λέβητας είναι η κατάλληλη επιλογή. Η εγκατάσταση γίνεται σε εξωτερικό χώρο και παίρνει ρεύμα από το διαμέρισμά. Μετά συνδέεται με τα υπάρχοντα σώματα του καλοριφέρ ή αν υπάρχει, με την ενδοδαπέδια εγκατάσταση. 

Ανάλογα τα τετραγωνικά του σπιτιού, θα χρειαστεί λέβητας διαφορετικής ισχύος και προφανώς, διαφορετικού κόστους. Ένας ηλεκτρικός λέβητας κοστολογείται από 700 ευρώ, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος εγκατάστασης.

Πάνελ υπέρυθρων

Το πιο αποδοτικό σύστημα θέρμανσης με ρεύμα αυτή τη στιγμή. Η λειτουργία τους βασίζεται στην υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπουν, όπως ακριβώς μας ζεσταίνει ο ήλιος.

Αποτελούν τον πιο φυσικό τρόπο θέρμανσης, δεν βγάζουν αέρα και κάνουν μεγάλη οικονομία στην κατανάλωση του ρεύματος. Ωστόσο, δε ζεσταίνουν τον χώρο, αλλά απευθείας τα άτομα και τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε αυτόν, ως εκ τούτου δεν ενδείκνυνται για τη θέρμανση μεγάλων δωματίων.

Σόμπα αλογόνου – χαλαζία

Αν θέλεις να ζεστάνεις μικρούς χώρους, τότε μία τέτοια σόμπα είναι μια καλή εναλλακτική για θέρμανση σπιτιού με ρεύμα. Είναι αθόρυβες και εύκολες στη μετακίνηση. Έχουν σχετικά μικρό κόστος (από 10 έως 330 ευρώ), ανάλογα την ποιότητα και την ισχύ και είναι σχετικά ασφαλείς, αφού έχουν διακόπτη που σταματάει τη λειτουργία τους αν πέσουν. Διαθέτουν, επίσης, ειδικό προστατευτικό για να μην έρχεται κανείς σε επαφή με τις λάμπες.

Οι σόμπες χαλαζία ζεσταίνουν περισσότερο τον χώρο από αυτές του αλογόνου, που πρέπει να βρίσκεσαι πολύ κοντά για να αισθανθείς τη θαλπωρή. Μία σόμπα 1000W καταναλώνει περίπου 0,519€ ανά ώρα.