Δραματικές καταστάσεις: Δείτε τι θα συμβεί στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα του 2022

Χριστούγεννα 2022: Ποιο «καλάθι της νοικοκυράς» και ποια μέτρα; Με τα καύσιμα στα ύψη, τα προίόντα απλησίαστα και τους λογαριασμούς στο… θεό, οι καταναλωτές ετοιμάζονται για δύσκολα Χριστούγεννα. Τι έρχεται τους επόμενους μήνες. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Το κύμα ακρίβειας και οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη και τρόφιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, με τους τελευταίους να επιδίδονται στο «κυνήγι» των προσφορών.

Σύμφωνα με έρευνα πρόσφατη έρευνα της NielsenIQ, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος για σχεδόν ένα στους δύο Έλληνες (46%) θα γίνει με προϊόντα που βρίσκονται σε προσφορά στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με την έρευνα ακόμη δεν έχουν περάσει στις τιμές λιανικής αρκετές από τις αυξήσεις που περιλαμβάνουν οι τιμοκατάλογοι, οι οποίοι έχουν αποσταλεί από τους προμηθευτές στους λιανεμπόρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό που συναντάται στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την αγορά προϊόντων που βρίσκονται σε προσφορά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι το υψηλότερο που καταγράφεται στη σχετική έρευνα και αρκετά πάνω από το μέσο ποσοστό που είναι 32%.

Χριστούγεννα 2022: Η εικόνα στην Ευρώπη

Ένα 25% σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα αγοράσει λιγότερα προϊόντα, 22% θα στραφεί σε φθηνότερες μάρκες, 15% θα προτιμήσει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ ένα 13% θα αγοράσει τοπικά προϊόντα για να ενισχύσει την εθνική οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οχτώ στους δέκα καταναλωτές στην ΕΕ δηλώνουν ότι θα αλλάξουν, λόγω πληθωρισμού, τις χριστουγεννιάτικες συνήθειές τους.

Άλλωστε η πλειονότητα των καταναλωτών στην ΕΕ εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός των Χριστουγέννων θα είναι ίδιος με πέρυσι ή χαμηλότερος.

Λόγω, πάντως, του γεγονότος ότι τα Χριστούγεννα του 2020 και του 2021 τα γιορτάσαμε με πολλούς περιορισμούς, οι καταναλωτές στην Ελλάδα θεωρούνται «λάτρεις των Χριστουγέννων» σε ποσοστό 74%, αρκετά υψηλότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο στην ΕΕ (66%).

Ως τότε θα έχει -τουλάχιστον με βάση όσα ανακοινώθηκαν προσφάτως μετά τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με εκπροσώπους του λιανεμπορίου- ανακοινωθεί από κάθε αλυσίδα το δικό της «καλάθι» με τα 50 φθηνά προϊόντα.

Χριστούγεννα 2022: Αυξήσεις που ζαλίζουν σε βασικά προϊόντα – Τα τρικ με την ποσότητα

Και ενώ οι ανατιμήσεις βασικών αγαθών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση επιφέροντας ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, οι καταναλωτές καλούνται να βρίσκονται σε εγρήγορση καθώς στα ράφια πωλούνται προϊόντα στην ίδια τιμή αλλά με μικρότερη συσκευασία.

Πολλές επιχειρήσεις για να αποφύγουν νέες ή μεγαλύτερες αναπροσαρμογές τιμών που θα έστρεφαν τους καταναλωτές σε ανταγωνιστές τους προχώρησαν σε κάποια τρικ, αφήνοντας την ίδια συσκευασία στο προϊόν αλλά μειώνοντας την ποσότητα.

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης μίλησε στο Newsbomb.gr για «το νέο φαινόμενο εξαπάτησης του καταναλωτή με βάση τα τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτή». Και συνέχισε κάνοντας λόγο για «στημένο παιχνίδι» καθώς οι βιομηχανίες «ξεκίνησαν το καθεστώς της μείωσης της ποσότητας» ώστε να κρατιέται ίδια η τιμή των προϊόντων, αλλά σε μικρότερη ποσότητα και με την ίδια ακριβώς συσκευασία, για να μη φαίνεται η αύξηση της τιμής τους.

«Τερτίπια των εταιριών ώστε να εξαπατήσουν τους καταναλωτές», τονίζει φανερά εκνευρισμένος ο κ. Λεχουρίτης, δίνοντας παράλληλα παραδείγματα όπου συσκευασίες προϊόντων από 100ml έγιναν 80ml ή από 1 κιλό έγιναν 800 γραμμάρια.

  • Γιαούρτι από 250 γρ. σε 200 γρ. – 220 γρ.
  • Κρουασάν από 90 γρ. σε 70 γρ.
  • Πατατάκια από 120 γρ. σε 90 γρ.
  • Ψωμί από 1 κιλό σε 870 γρ.
  • Χαρτί υγείας από 1 κιλό σε 800 γρ.
  • Γατοτροφές / σκυλοτροφές από 2 κιλά σε 1.800 γρ.
  • Μακαρόνια από 500 γρ. σε 450 γρ.

«Έχουμε οριζόντια μείωση σε ποσότητες συσκευασμένων τροφίμων, αλλά και σε συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά».

Χριστούγεννα 2022: Όλα όσα έρχονται τους επόμενους μήνες

Τα μέτρα αυτά ήταν επιβεβλημένα καθώς το 2023 χαρακτηρίζεται υπό συνθήκες εξαιρετικά υψηλής αβεβαιότητας, αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις μακροοικονομικές προβλέψεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2023, είναι αυξημένοι και συνδέονται κατά κύριο λόγο με τις γεωπολιτικές προκλήσεις, την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, τις συνθήκες εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο, τις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων και την ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση κλήθηκε να συγκεράσει προκλήσεις που αφορούν στην ενεργειακή κρίση, την πληθωριστική πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, την υγειονομική κρίση που εάν και έχει υποχωρήσει, συνεχίζει να επιβαρύνει τις δαπάνες του συστήματος υγείας, καθώς και τις αυξημένες δαπάνες για την αναγκαία αμυντική θωράκιση της χώρας.

Και η άσκηση αυτή δεν είναι εύκολη, καθώς η Ελλάδα έχει ακόμη μια υποχρέωση έναντι της ΕΕ.

Πρέπει να διατηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων.

Χριστούγεννα 2022: Μέτρα στήριξης

Ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι ο πρώτος κρατικός προϋπολογισμός τα τελευταία δώδεκα έτη, που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας.

Έτσι, για το 2023 έχει συμπεριληφθεί το σύνολο των δημοσιονομικών μέτρων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που εξαγγέλθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και επιπλέον 1 δισ. ευρώ αποθεματικό για αυξημένες δαπάνες αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, πρωτίστως για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και την αντιμετώπιση δαπανών των φορέων γενικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, από το νέο έτος προβλέπεται η μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους υπαλλήλους του Δημοσίου, στους συνταξιούχους και στον ιδιωτικό τομέα, που οδηγεί στην αύξηση του πραγματικού εισοδήματος.

Ακόμη, προβλέπεται η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο, καθώς και η αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές.

Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται η διατήρηση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Πέραν των ανωτέρω ο προϋπολογισμός 2023 προβλέπει και κονδύλι ύψους 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης. Από το ποσό αυτό τα 700 εκατ. προορίζονται για την επιδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα για τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Χριστούγεννα 2022: Τα φορολογικά έσοδα

Οπως προκύπτει από το προσχέδιο προυπολογισμού 2023, οι φόροι το επόμενο έτος θα αυξηθούν κατά 1,58 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, θα φθάσουν τα 56,19 δισ. από 54,6 δισ. φέτος. Τα επιπλέον έσοδα σε σύγκριση με φέτος θα προκύψουν από τους έμμεσους φόρους και τον φόρο εισοδήματος, κυρίως των νομικών προσώπων.

Ειδικότερα:

Οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών (έμμεσοι φόροι) προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 32,138 δισ., αυξημένοι κατά 668 εκατ. έναντι του 2022, εκ των οποίων τα 563 εκατ. θα προέλθουν από αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ. Ο φόρος εισοδήματος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο ποσό των 17,240 δισ., αυξημένος κατά 682 εκατ. έναντι του 2022.

Η αύξηση οφείλεται κυρίως στα προβλεπόμενα έσοδα του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, ο οποίος αναμένεται να ανέλθει σε 4,714 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 595 εκατ. έναντι του 2022, ενώ ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται στο ποσό των 11,180 δισ. και είναι αυξημένος κατά 42 εκατ. έναντι του 2022, παρά τη μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους, στους δημοσίους υπαλλήλους και στον ιδιωτικό τομέα. Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, θα διατηρηθεί στα επίπεδα του 2022, στα 2,38 δισ. ευρώ.