Δραματικές εξελίξεις και στην Ελλάδα! Τέλος το φυσικό αέριο

Καύσιμα: Έκτακτες συσκέψεις σε Μαξίμου και υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο Πούτιν κλείνει τη στρίφιγγα και παγώνει τους πάντες. Πώς η κρίση στην Ουκρανία φτάνει μέχρι την Ελλάδα. Επιστρατεύονται η Ρεβυθούσα, oι λιγνίτες, περιορισμοί στην παρατεταμένη λειτουργία του diesel. Διπλωματία ή όπλα; Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Δραματικές εξελίξεις στο μέτωπο της Oυκρανίας μετά τoν αιφνιδιασμό Πούτιν.

Ασκήσεις ετοιμότητας για να θωρακιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας απέναντι στο ψυχροπολεμικό σκηνικό που στήνει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας, σηματοδοτεί η σημερινή έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Τις ανησυχίες επιτείνουν οι εξελίξεις της ουκρανικής κρίσης στο μέτωπο των τιμών καθώς εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσουν ένα νέο κύμα ανατιμήσεων με τεράστιες επιπτώσεις στην κατανάλωση.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει επιπλέον μέτρα που ενδέχεται να επηρεάσουν και τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.

Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι τις εξελίξεις θα καθορίσει το μέγεθος των κυρώσεων που θα επιβάλλει η ΕΕ εναντίον της Ρωσίας.

Ωστόσο, το δυσμενέστερο σενάριο για την Ελλάδα, όπως αυτό αποτυπώθηκε και στην προ μίας εβδομάδας τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να σταματήσει η ροή φυσικού αερίου του Τurkstream, μέσω του οποίου το αέριο φτάνει στο εθνικό σύστημα της Βουλγαρίας και από εκεί στο δικό μας μέσω Σιδηρόκαστρου.

H Ελλάδα για να ανταποκριθεί στην ζήτηση του επόμενου μήνα θα πρέπει να ενεργοποιήσει όλα τα εναλλακτικά καύσιμα, αρχή γενομένης από τη μετατροπή των 5 μονάδων φυσικού αερίου της ΔΕΗ και των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών σε diesel.

Επιπλέον θα πρέπει να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η εγκατάσταση της Ρεβυθούσας για την μεταφορά φορτίων LNG αλλά και όλες οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες και τα ορυχεία λιγνίτη καθώς και οι υδροηλεκτρικές μονάδες.

Εναλλακτική λύση αποτελεί και ο αγωγός TAP μέσω του οποίου διακινείται στην χώρα μας αέριο από το Αζερμπαϊτζάν χωρίς όμως σοβαρές προοπτικές για αύξηση της δυναμικότητας –αν χρειαστεί- πέραν του 1 δισεκατομμυρίου κ.μ που λαμβάνουμε.

Στελέχη της αγοράς έχουν εκτιμήσει ότι για να υπάρχει ενεργειακή ασφάλεια θα πρέπει να έρχονται στη χώρα μας 2 έως 3 επιπλέον LNG πλοία ενώ εξετάζονται και εναλλακτικές λύσεις εισαγωγής υγροποιημένου αερίου μέσω Αλγερίας (Sonatrach).

Ένα σοβαρό ενδεχόμενο που ενδέχεται να εμποδίσει την ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε LNG, είναι η εκτίναξη των τιμών σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης αλλά και οι μεγάλες ελλείψεις που θα παρατηρηθούν στην αγορά σε φορτία.

Αναγκαία επίσης προϋπόθεση είναι να υπάρχει αδιάκοπη και αδιάλειπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας.

Κάτι φυσικά που θα κριθεί από την διάρκεια της κρίσης, η οποία όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές άλλο είναι να διαρκέσει λίγες μέρες και άλλο μήνες.

Σε ότι αφορά το επίπεδο ετοιμότητας των μονάδων αερίου, οι ηλεκτροπαραγωγοί (ΔΕΗ, Elpedison, Ήρων) έχουν δηλώσει στην ομάδα διαχείρισης κρίσεων που συνεδρίασε προ εβδομάδων για την Ουκρανία ότι μπορούν να ανταποκριθούν σε καύση εναλλακτικών καυσίμων με κάποιους περιορισμούς.

Η ΔΕΗ φέρεται να έχει δηλώσει ότι τα αποθέματά της σε diesel είναι για 5 μέρες και η κυβέρνηση έχει ζητήσει να αυξηθούν στις 20 μέρες για να εξασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί έχουν δηλώσει στην ΡΑΕ ότι μια παρατεταμένη λειτουργία τους δεν είναι εγγυημένη. Ο λόγος είναι ότι επειδή οι μονάδες δεν έχουν σχεδιαστεί να καίνε πετρέλαιο, αν το καύσιμο μείνει πολλές μέρες στις δεξαμενές οξειδώνεται και καταστρέφεται.

Το ασφαλέστερο είναι οι μονάδες εφόσον πρόκειται να λειτουργήσουν για διάστημα πέραν των 5 ημερών να σταματούν, να συντηρούνται και να καθαρίζονται.

Επιπλέον σε κάποιες μονάδες όπως για παράδειγμα η Θίσβη της Elpedison όπου η τροφοδοσία γίνεται με φορτηγά, η επαναπλήρωση της δεξαμενής απαιτεί χρόνο.

Επιπλέον χρόνο που υπολογίζεται σε 4 έως 5 ώρες χρειάζεται η μονάδα και για να επαναλειτουργήσει με αέριο γεγονός που δημιουργεί κενά στην τροφοδοσία.

Καύσιμα: Έχεις φυσικό αέριο; Θα πληρώνεις τα τριπλά

Στο 154,8% η αύξηση στο φυσικό αέριο. Σε απόγνωση οι καταναλωτές. Μεγάλες ανατιμήσεις στα τρόφιμα. Το κόστος της ενέργειας έχει συμπαρασύρει σε ένα μπαράζ ανατιμήσεων όλες σχεδόν τις κατηγορίες τροφίμων. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Ως αποτέλεσμα των αυξημένων τιμών κυρίως στην ενέργεια έρχεται το ρεκόρ 25ετίας στον πληθωρισμό που έκανε νέο άλμα τον Ιανουάριο φθάνοντας στο 6,2%, από 5,1% τον Δεκέμβριο.

Μέσα σε ένα χρόνο το φυσικό αέριο έχει αυξηθεί κατά 154,8%, ο ηλεκτρισμός 56,7%, το πετρέλαιο θέρμανσης 36% και τα καύσιμα 21,6% με την ακρίβεια να βάζει δύσκολα στα νοικοκυριά.

Καύσιμα: Όλο το 2022 θα συνεχιστεί το κύμα ακρίβειας

Το κόστος της ενέργειας έχει συμπαρασύρει σε ένα μπαράζ ανατιμήσεων όλες σχεδόν τις κατηγορίες τροφίμων. Ενδεικτικά το τελευταίο δωδεκάμηνο αρνί και κατσίκι έχουν αυξηθεί κατά 17,6%, το ελαιόλαδο 15,4%, τα ζυμαρικά 7,1%, φρούτα και λαχανικά 8,4 % , αλεύρι και δημητριακά 6,6%.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο η ανάπτυξη για το 2021 αναμένεται να κλειδώσει πάνω από τις αρχικές προβλέψεις, στο 8,5%, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών.

Η νέα άνοδος του πληθωρισμού πυροδότησε πολιτική κόντρα μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το κόστος των εξοπλιστικών.

Καύσιμα: «Lockdown» στην Ελλάδα – Δεν μπορούμε να βάλουμε βενζίνη

Σε υψηλό ιστορικό επίπεδο ανήλθαν εκ νέου την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές στη σκιά της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, αλλά και των μειωμένων αποθεμάτων.

Ειδικότερα, η τιμή του αμερικανικού αργού έσπασε το φράγμα των 91 δολαρίων το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2014, ενώ και η τιμή του Μπρεντ βορείου θάλασσας εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επταετίας στα 92,2 δολάρια ανά βαρέλι.

Καύσιμα: Η διεθνής τιμή του πετρελαίου

  • Μπρεντ: 92,2 $
  • Αμερικανικό αργό: 91,4 $

Οι υψηλές διεθνείς ενεργειακές τιμές αποτυπώνονται ξεκάθαρα στις αντλίες στην ελληνική αγορά.

Καύσιμα: Οι τιμές καυσίμων στην Ελλάδα

 

03/02 31/12 Μεταβολή

  • Αμόλυβδη: 1,84 1,746 +5,4%
  • Πετρέλαιο κίνησης: 1,582 1,481 +6,8%
  • Υγραέριο κίνησης: 1,046 0,994 +5,2%
  • Πετρέλαιο θέρμανσης: 1,24 1,128 +9,7%

Τιμές αμόλυβδης

  • Μέσος όρος: 1,84 €
  • Κυκλάδες: 2,04 €
  • Δωδεκάνησα: 1,98 €
  • Ευρυτανία: 1,94 €

Την ίδια ώρα το υψηλό ενεργειακό κόστος εξακολουθεί να τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη.

Το υψηλό ιστορικό του 5,1% που καταγράφηκε στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο αποτέλεσε τον οδηγό για αλλαγή πλεύσης στην ΕΚΤ με την επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ να δίνει το πρώτο σήμα για το τέλος της εποχής του φτηνού χρήματος και τους αναλυτές να προβλέπουν αύξηση επιτοκίων νωρίτερα από τις εκτιμήσεις προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι θα συνεχίσει να στηρίζει και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συνεχίζοντας τις αγορές.

Πάντως ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη του την Παρασκευή στα Παραπολιτικά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα φοροελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων επαναξιολογώντας τις επιπτώσεις από την υγειονομική και ενεργειακή κρίση ανάλογα βέβαια με το δημοσιονομικό χώρο.

Καύσιμα: Οργή των καταναλωτών – «Δεν μπορούμε άλλο!»

Στο 5,1% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός εξαιτίας της κατακόρυφης αύξηση των τιμών σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό και αέριο.

Συγκεκριμένα από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Δεκεμβρίου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2020 προέκυψε αύξηση 5,1% έναντι μείωσης 2,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.

Η αλματώδης αύξηση του πληθωρισμού είναι αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης κατά 135,7% του φυσικού αερίου σε σχέση με πέρυσι, κατά 45% του ηλεκτρισμού, κατά 34,1% του πετρελαίου θέρμανσης, κατά 21,7 στα καύσιμα. Σημαντικές είναι οι αυξήσεις και στα είδη διατροφής με το αρνί να έχει αυξηθεί κατά 19,7%, το λάδι 17% και οι πατάτες 14,2% Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,7% τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2021, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

10,3% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς μέρους των τιμών στα προ χειμερινού δεκαήμερου εκπτώσεων επίπεδα.

0,8% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

0,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω επαναφοράς των τιμών στα προ χειμερινού δεκαήμερου εκπτώσεων επίπεδα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

0,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

0,5% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα οινοπνευματώδη ποτά.

0,2% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 5,1% τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

4,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, λοιπά τρόφιμα, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά, γάλα νωπό πλήρες, γλυκά κουταλιού-μαρμελάδες-μέλι.

3,0% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

18,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

10,9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

1,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία. 2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

0,1% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις οδοντιατρικές υπηρεσίες.

2,5% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

0,6% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμόυπολογιστές-επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα

0,6% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.