ΔΟΥ: Έκτακτη ανακοίνωση – Συγχωνεύονται, δείτε πού ανήκεται

ΔΟΥ: Νέες αλλαγές στις ΔΟΥ καθώς συγχωνεύονται, προκαλώντας σύγχυση στους φορολογούμενους.

Σταθερή πρόοδος σημειώνεται στην οργανωτική αναδιάρθρωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) όσον αφορά τις ΔΟΥ, στο πλαίσιο υιοθέτησης του νέου μοντέλου λειτουργίας που παρουσίασε ο διοικητής της, Γιώργος Πιτσιλής, στις αρχές του έτους.

– Η σύσταση κεντρικοποιημένων υπηρεσιών της ΑΑΔΕ στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη (Κέντρα Βεβαίωσης και Είσπραξης, Κέντρα Φορολογίας Κεφαλαίου, Κέντρα Φορολογικών Διαδικασιών και Εξυπηρέτησης), στις οποίες μεταφέρεται το σύνολο των λειτουργιών που σήμερα εκτελούν οι ΔΟΥ.

– Η μετεξέλιξη των σημερινών ΔΟΥ Αττικής και Θεσσαλονίκης σε υπηρεσίες νέου τύπου, χωρίς ειδική τοπική αρμοδιότητα, που θα λειτουργούν ως Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης.

Στελεχωμένες με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, σε χώρους με σύγχρονο και εργονομικό σχεδιασμό, που θα προσφέρουν λειτουργική επάρκεια και χωρική ευελιξία, με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, οι νέες υπηρεσίες θα εστιάζουν στην υποδοχή, ενημέρωση και άμεση εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, τους οποίους θα καθοδηγούν στη χρήση των ψηφιακών εφαρμογών και θα διευκολύνουν στην ορθή εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Για την υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ ενοποιούνται οι παρακάτω ΔΟΥ Αττικής και Θεσσαλονίκης με όμορη χωρική αρμοδιότητα, ως εξής:

ΑΑΔΕ: Ποιες ΔΟΥ ενοποιούνται σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ βρίσκεται σε επικοινωνία με τους Δημάρχους των Δήμων Ζωγράφου, Αιγάλεω, Ψυχικού και Κορωπίας, για τη διερεύνηση της δυνατότητας να συσταθούν Γραφεία Φορολογικής Εξυπηρέτησης στις εγκαταστάσεις των Δήμων αυτών.

Περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη τις ημερήσιες συναλλαγές ταμείου στις ΔΟΥ της Αττικής, μετά τη σύσταση του Κέντρου Βεβαίωσης και Είσπραξης Αττικής, με Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, από τις 26 Μαρτίου 2024, θα παρέχονται υπηρεσίες ταμείου για την έκδοση διπλοτύπου παραστατικού είσπραξης τύπου Α’ αποκλειστικά από τις παρακάτω υπηρεσίες:

ΑΑΔΕ: Ποιες ΔΟΥ ενοποιούνται σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Με την ολοκλήρωση της μετάβασης στο νέο λειτουργικό και οργανωτικό μοντέλο, οι ΔΟΥ που μετεξελίσσονται σε Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης είναι οι ακόλουθες:

Στην Περιφέρεια Αττικής:

Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης

ΑΑΔΕ: Ποιες ΔΟΥ ενοποιούνται σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με το newsit, διατηρείται η ειδική αρμοδιότητα της:

  1. ΔΟΥ Πλοίων, η οποία θα μετονομαστεί σε Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης Πλοίων.
  2. ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Κατοίκων Ημεδαπής, η οποία θα μετονομαστεί σε Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης.

Στον Νομό Θεσσαλονίκης

Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης

ΑΑΔΕ: Ποιες ΔΟΥ ενοποιούνται σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ δήλωσε: «Συνεπείς στη δέσμευση μας να γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι προς όφελος πολιτών κι επιχειρήσεων, προχωράμε γοργά στην οργανωτική μετεξέλιξη της ΑΑΔΕ. Ταυτόχρονα με την κεντρικοποίηση των υπηρεσιών μας στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αναβαθμίζουμε τις ΔΟΥ σε Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης, καταργώντας τους γεωγραφικούς περιορισμούς. Δημιουργούμε ένα νέο μοντέλο εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων, που μειώνει τη γραφειοκρατία και παράλληλα προσφέρει ποιοτικότερες υπηρεσίες στους φορολογούμενους.»

ΔΟΥ: Βάζει φυλακή όσους χρωστάνε και ένα ευρώ η Εφορία

Αντιμέτωποι με φυλάκιση θα βρεθούν πολλοί φορολογούμενοι που έχουν «ξεχάσει» να πληρώσουν χρέη τους προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Σε αυτά τα χρέη μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία, εντάσσονται πλέον και οι οφειλές που προέρχονται από τη μη εκτέλεση χρηματικών ποινών οι οποίες επιβλήθηκαν από τα δικαστήρια, μαζί με τις προσαυξήσεις από τους τόκους, όπως αναφέρει εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με την οποία αποσαφηνίζει τις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Με αυτόν τον τρόπο διευρύνεται ο αριθμός των οφειλετών με χρέη προς το Δημόσιο. Συγκεκριμένα:

-Για οφειλές άνω των 100.000 ευρώ έρχονται αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης ενός έτους τουλάχιστον.
-Για οφειλές άνω των 200.000 ευρώ, οι ποινές μπορεί να υπερβούν τα τρία έτη.

Ο οφειλέτης γλιτώνει την ποινή φυλάκισης και μένει ατιμώρητος στην περίπτωση που εξοφλήσει ολοσχερώς το χρέος του μέχρι την εκδίκαση του ποινικού σκέλους της υπόθεσής του, σε οποιονδήποτε βαθμό, ή εφόσον εντάξει το χρέος του σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

Οι ποινές φυλάκισης ισχύουν, εκτός από τα χρέη προς την Εφορία, και για τα χρέη προς Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αναφέρει η Δημοκρατία.

Την ίδια στιγμή, ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις για αδικήματα που έχουν να κάνουν με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Το διοικητικό πρόστιμο των 50.000 ευρώ έως 10.000.000 ευρώ διατηρείται ως έχει, ωστόσο αλλάζουν οι χρηματικές ποινές για τις περιπτώσεις που δεν μπορεί να υπολογιστεί το κέρδος της παράβασης – αυξάνονται στα 4.000.000 ευρώ από 1.000.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, αν η αξιόποινη πράξη νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή κάποιο από τα βασικά αδικήματα τελείται προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου ή οντότητας από φυσικό πρόσωπο που ενεργεί είτε ατομικά είτε ως μέλος οργάνου του νομικού προσώπου ή της οντότητας και κατέχει διευθυντική θέση εντός αυτών ή έχει εξουσία εκπροσώπησής τους ή εξουσιοδότηση για τη λήψη αποφάσεων για λογαριασμό τους ή για την άσκηση ελέγχου εντός αυτών, επιβάλλονται στο νομικό πρόσωπο ή στην οντότητα, σωρευτικά ή διαζευκτικά, οι εξής κυρώσεις:

-Διοικητικό πρόστιμο από 50.000 ευρώ έως 10.000.000 ευρώ. Το ακριβές ποσό του προστίμου ορίζεται κατ’ ελάχιστον στο διπλάσιο του ποσού του κέρδους που προήλθε από την παράβαση, εφόσον το κέρδος μπορεί να προσδιοριστεί, ή, εφόσον δεν μπορεί να προσδιοριστεί, σε 4.000.000 ευρώ.

-Οριστική ή προσωρινή, για χρονικό διάστημα από έναν μήνα έως δύο έτη, ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας ή απαγόρευση άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας ή λύση του νομικού προσώπου ή της οντότητας και θέση αυτού ή αυτής υπό εκκαθάριση.

-Απαγόρευση άσκησης ορισμένων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ή εγκατάστασης υποκαταστημάτων ή αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου για το ίδιο χρονικό διάστημα.

-Οριστικός ή προσωρινός για το ίδιο χρονικό διάστημα αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις, αναθέσεις έργων και υπηρεσιών, προμήθειες, επιδοτήσεις, διαφημίσεις και διαγωνισμούς του δημόσιου τομέα.

-Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται πάντοτε, ανεξαρτήτως της επιβολής άλλων κυρώσεων. Οι ίδιες κυρώσεις επιβάλλονται και όταν το φυσικό πρόσωπο που έχει κάποια από τις αναφερόμενες στο πρώτο εδάφιο ιδιότητες είναι ηθικός αυτουργός ή συνεργός στις ίδιες πράξεις.

Αν η έλλειψη εποπτείας ή ελέγχου από φυσικό πρόσωπο που αναφέρεται κατέστησε δυνατή την τέλεση από ιεραρχικά κατώτερο στέλεχος ή από εντολοδόχο του νομικού προσώπου ή της οντότητας της πράξης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή του βασικού αδικήματος προς όφελος ή για λογαριασμό του νομικού προσώπου ή της οντότητας, επιβάλλεται αιτιολογημένα στο νομικό πρόσωπο ή στην οντότητα, σωρευτικά ή διαζευκτικά, διοικητικό πρόστιμο από 10.000 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ.

Το ακριβές ποσό του προστίμου ορίζεται κατ’ ελάχιστον στο διπλάσιο του ποσού του κέρδους που προήλθε από την παράβαση, εφόσον το κέρδος μπορεί να προσδιοριστεί, ή, εφόσον δεν μπορεί να προσδιοριστεί, σε 2.500.000 ευρώ.