Δώρο Πάσχα 2024, επιδόματα, αναδρομικά: Όλες οι πληρωμές μέχρι τέλος Απριλίου

Δώρο Πάσχα, επιδόματα, αναδρομικά: Ποιοι και πότε θα πάνε ταμείο. Τι πρέπει να κάνετε αν δεν καταβληθεί εγκαίρως το Δώρο Πάσχα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Με την πληρωμή της επιδότησης ανεργίας αλλά και του Δώρου Πάσχα στους επιδοτούμενους ανέργους ξεκίνησε νωρίτερα στις 19 Απριλίου το πακέτο πληρωμών του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Απριλίου.

Προπληρώθηκαν επίσης το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας και το επίδομα γονικής άδειας.

Νωρίτερα λόγω Πάσχα θα καταβληθούν οι συντάξεις μη μισθωτών του ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα:

Συντάξεις

Την 25η/4/2024,ημέρα Πέμπτη θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μη Μισθωτών [ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ] και οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).

Την 29η/4/2024,ημέρα Δευτέρα θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Δώρο Πάσχα: Πρώτα τον αυξημένο κατώτατο μισθό των 830 ευρώ και μία μέρα μετά το ενισχυμένο δώρο Πάσχα θα λάβουν περίπου 560.000 εργαζόμενοι αμειβόμενοι που πληρώνονται συνήθως στο τέλος του μηνός.

Το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη, δηλαδή φέτος την 1η Μαΐου, αλλά οι εργοδότες μπορούν να το καταβάλλουν και νωρίτερα, αν το επιθυμούν.

Το δώρο Πάσχα (αυξημένο κατά 6,4%, δηλαδή όσο το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού) θα ανέρχεται στα 432.29 ευρώ καθώς υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων ενώ προστίθεται και η προσαύξηση του επιδόματος αδείας.

Τα αναδρομικά ποσά 6 μηνών του επιδόματος για τις μητέρες αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες που έκαναν παιδί από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και θα γίνει προσπάθεια από τις υπηρεσίες να καταβληθούν τέλος Απριλίου.

Πάντως ακόμα και αργότερα να πιστωθούν, η καταβολή θα γίνει σε μία δόση. Οι ασφαλισμένες θα λαμβάνουν για εννέα μήνες τον κατώτατο μισθό (830 ευρώ), δηλαδή συνολικά 7.470 ευρώ.

Οι αυτοαπασχολούμενες που δικαιούνται το επίδομα υπολογίζονται σε 5.000- 6.000 αν φυσικά είναι ασφαλιστικά ενήμερες και δεν έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ.

Τέλος Απριλίου αυξημένο επίδομα γέννησης θα λάβουν οι γυναίκες που γέννησαν από την 1η Ιανουαρίου 2023 κι έπειτα. To νέο επίδομα γέννησης κυμαίνεται από 2.400 έως 3.500 ευρώ, αναλόγως του αριθμού των τέκνων και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2023. Δικαιούχος είναι η μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

Επιπλέον, στο τέλος Απριλίου θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά από τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων σε περίπου 2.000 δικαιούχους από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ενώ τον Μάιο θα πληρωθούν 10.000 τέως τραπεζοϋπάλληλοι.

Δώρο Πάσχα, επιδόματα, αναδρομικά: Ξεπερνούν τα 11.000 ευρώ τα επιδόματα για τη νέα εργαζόμενη μητέρα στον ιδιωτικό τομέα

Συνολικά τα επιδόματα που λαμβάνει μία νέα εργαζόμενη μητέρα του ιδιωτικού τομέα και είναι συνδεδεμένα με τη γέννηση, μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 11.000 ευρώ, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του στο Ertnews.

Για το επίδομα μητρότητας, ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι, κατά την προηγούμενη τετραετία, η κυβέρνηση επέκτεινε χρονικά το επίδομα μητρότητας για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα στους εννέα μήνες, και τώρα επεκτείνει την παροχή και στις ελεύθερες επαγγελματίες, τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες.

Όπως είπε, «η προϋπόθεση είναι να είναι ασφαλιστικά ενήμερες. Αν τυχόν δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερες, η αντίστοιχη πλατφόρμα βγάζει ένα μήνυμα που τους λέει ‘παρακαλώ, είτε πληρώστε, είτε ρυθμίστε το χρέος σας, ώστε να μπορέσετε να λάβετε το επίδομα μητρότητας”.

Πρόκειται για ένα ασφαλιστικό και όχι προνοιακό επίδομα. Οι αυτοαπασχολούμενοι καταβάλλουν μηνιαία εισφορά, ύψους 10 ευρώ, που παλαιότερα κάλυπτε μόνο τον κίνδυνο της ανεργίας. Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ο δημοσιονομικός χώρος, ώστε να καλυφθεί και το επίδομα μητρότητας, το οποίο και κάναμε.

Το επίδομα έχει δύο στόχους. Πρώτον να ενισχύσει την οικογένεια, σε μία περίοδο στην οποία πραγματικά είναι πολύ χρήσιμο η μητέρα ή κάποιος από τους γονείς να μείνει με το παιδί του και, ταυτόχρονα, διευκολύνει τις γυναίκες να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας, ενθαρρύνει τις οικογένειες οι οποίες θέλουν αποκτήσουν παιδιά, να το κάνουν, συμφιλιώνοντας τον εργασιακό με τον οικογενειακό βίο».

Σε ερώτηση σχετικά με την εξαήμερη εργασία, ο κ. Τσακλόγλου απάντησε τα εξής: «Έχει νομοθετηθεί για ορισμένους ακόμα κλάδους, όπου η παραγωγή είναι ‘συνεχούς ροής’, τους οποίους δεν είχαμε καλύψει προηγουμένως και δίνει δικαίωμα στον εργοδότη να ζητήσει από τον εργαζόμενο να εργαστεί και έκτη ημέρα με τις μισθολογικές απολαβές που προβλέπει ο νόμος.

Το μέτρο καλύπτει σχετικά μικρό αριθμό εργαζομένων και, σίγουρα, δεν πρόκειται για γενίκευση του μέτρου σε όλους τους μισθωτούς»..

Αναφορικά με το πότε μπορεί κάποιος να πάρει σύνταξη, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι, για να μπορεί κάποιος να πάρει σύνταξη, πρέπει να έχει τουλάχιστον 15 έτη ασφαλιστικών εισφορών και να είναι τουλάχιστον 62 ετών. Αν έχει 40 χρόνια εισφορών, η σύνταξη καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή.

Αν δεν έχει 40 χρόνια εισφορών και θελήσει να βγει στη σύνταξη, μετά τα 62 και πριν τα 67, υφίσταται περικοπή ίση με 1/240 της εθνικής σύνταξης για κάθε μήνα από τη διαφορά από το θεωρητικό μέγιστο των 40 ετών. Στα 67 έτη, κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις της 15ετίας συνταξιοδοτείται, χωρίς περικοπή της εθνικής σύνταξης.

Σε πλήρη σύνταξη νωρίτερα από την ηλικία των 62, ετών μπορούν να βγουν όσοι είναι στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας, όπου το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης είναι στα 60 έτη, καθώς και οι εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Τέλος, για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε τα ακόλουθα: «Στη νομοθεσία μας, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης είναι συνδεδεμένο με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 χρόνια. Η εξέταση του αντιστοίχου ορίου γίνεται κάθε τρία χρόνια.

Έγινε πέρυσι και διαπιστώθηκε ότι το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 έτη δεν αυξήθηκε στην Ελλάδα, λόγω της πανδημίας. Η επόμενη επανεξέταση θα γίνει το 2027 και, μέχρι τότε, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα απολύτως».