Δώρο Πάσχα 2021: Αγωνία για το πώς θα πληρωθεί το Δώρο Πάσχα από χιλιάδες εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο!
Με μοντέλο μεικτής χρηματοδότησης θα πληρωθεί φέτος το Δώρο Πάσχα σε πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενους, που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας από τον Ιανουάριο.
Καθώς η πανδημία επελαύνει και η άρση των lockdown απομακρύνεται, η διασωληνωμένη οικονομία δεν αφήνει άλλα περιθώρια, εκτός από την επανάληψη του μοντέλου συνεργασίας δημόσιου – ιδιωτικού τομέα.
Υπενθυμίζεται πως το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται κάθε χρονιά με βάση τον χρόνο εργασίας εντός του πρώτου 4μήνου του έτους, δηλαδή εντός της περιόδου από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, το φετινό Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί σε δυο τμήματα:
- Το κράτος θα πληρώσει απευθείας στους λογαριασμούς των εργαζομένων την αναλογία για την χρονική περίοδο αναστολής της σύμβασης εργασίας, εντός του πρώτου 4μήνου, με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού
- Ο εργοδότης θα πληρώσει την αναλογία για την χρονική περίοδο κατά την οποία ο μισθωτός εργάστηκε κανονικά, πάντα εντός του 4μήνου Ιανουάριος – Απρίλιος, με βάση υπολογισμού τον ονομαστικό μισθό του.
Αυτό σημαίνει πως όποιος εργαζόμενος έχει παραμείνει σε αναστολή ολόκληρο το πρώτο 4μηνο του έτους, θα λάβει από το κράτος περίπου 270 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η αναλογία του επιδόματος αδείας. Επίσης, κάθε μήνας αναστολής της σύμβασης εργασίας μεταφράζεται σε Δώρο Πάσχα της τάξης των 67 ευρώ.
Δώρο Πάσχα 2021: Αναλυτικά παραδείγματα
Εργαζόμενος σε ξενοδοχείο ο οποίος είναι αδιάκοπα σε αναστολή από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου : Θα λάβει Δώρο Πάσχα μόνο από το κράτος περίπου 270 ευρώ.
Αντίστοιχα, εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 800 ευρώ, που ήταν σε αναστολή το πρώτο τρίμηνο του 2021, δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου, ενώ τον Απρίλιο επέστρεψε σε ενεργή απασχόληση θα λάβει:
- 200 ευρώ από το κράτος
- 100 ευρώ από τον εργοδότη του
σύνολο Δώρου Πάσχα : 300 ευρώ.
Μισθωτός με μισθό 1.000 ευρώ δικαιούται πλήρες δώρο 500 ευρώ.
Αν είναι εργαζόμενος που βρίσκεται ακόμη σε αναστολή τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου 2021, περίπου 2,5 μήνες, τότε θα λάβει δώρο από τον εργοδότη 183 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό με βάση το την αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ θα τα λάβει από το κράτος που θα είναι περίπου 162 ευρώ.
Σύνολο θα λάβει 345 ευρώ δώρο Πάσχα.
Μισθωτός με μισθό 800 ευρώ δικαιούται πλήρες δώρο 400 ευρώ. Αν είναι εργαζόμενος σε αναστολή για ένα μήνα το διάστημα που υπολογίζεται το δώρο θα λάβει από τον εργοδότη περίπου 302 ευρώ και από το κράτος 64,8 ευρώ. Σύνολο θα λάβει 366,8 ευρώ δώρο Πάσχα.
Το Δώρο Πάσχα αναμένεται φέτος να καταβληθεί στην ώρα του, δηλαδή έως την Μεγάλη Τετάρτη που φέτος είναι στις 28 Απριλίου.
Υπενθυμίζεται πως πέρυσι είχε ακολουθηθεί άλλη φόρμουλα, καθώς οι εργοδότες είχαν κληθεί να πληρώσουν ολόκληρο το Δώρο Πάσχα 2020 με βάση τον ονομαστικό μισθό και ακολούθως υπέβαλλαν αίτηση για να λάβουν πίσω από το κράτος το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχούσε στην χρονική περίοδο της αναστολής.
Γι αυτό το λόγο είχε τότε δοθεί παράταση, ώστε να καταβληθεί από τους εργοδότες έως 30 Ιουνίου.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ένα μικρό μέρος του Δώρου που πληρώνεται από το κράτος, ειδικά για τους εργαζόμενους που θα δηλωθούν σε αναστολή από αύριο και μετά, να πληρωθεί μετά το Πάσχα, όπως έγινε και με το Δώρο Χριστουγέννων.
Ωστόσο, επειδή οι αναστολές πλέον προαναγγέλονται, για τους περισσότερους τεκμαίρεται πως θα πληρωθεί το πλήρες Δώρο πριν το Πάσχα.
Δώρο Πάσχα 2021: Ποιοι θα το λάβουν ολόκληρο
Ωστόσο κανονικά αναμένεται να λάβουν το Δώρο Πάσχα 2021 οι μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που δουλεύουν κανονικά εν μέσω πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο, δικαιούνται από τους εργοδότες τους Δώρο Πάσχα ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπ’ όψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.
Συνεπώς αν κάποιος εργαστεί ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα που αναφέραμε δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του, δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα που αναφέραμε είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:
Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.
Οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλουν το Δώρο το αργότερο μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη.
Με την νέα online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕ.Π.Ε.Α. δίνεται η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Πάσχα που δικαιούνται, πατώντας ΕΔΩ.
Δώρο Πάσχα 2021: Τι προβλέπεται με βάση το Νόμο
Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:
Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.
Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που κατάβαλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.
Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.
Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.
Ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που κατάβαλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 19040/81 (ΦΕΚ 742/Β/81) των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας που εκδόθηκε σε εκτέλεση του άρθρου 1 του Ν. 1082/80 (ΦΕΚ 250/Α780) καθορίζεται πάγια το σύστημα υπολογισμού του Δώρου εορτών Πάσχα, στην οποία προβλέπεται ότι:
Για την καθυστέρηση καταβολής του Δώρου Πάσχα, το οποίο θεωρείται τακτική αποδοχή, όπως έχει γίνει αυτό δεκτό πάγια από τη Νομολογία του Αρείου Πάγου, επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του ΑΝ. 690/45, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 8, παρ.1 του Ν. 2336/95.
Συνεπώς κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή επιτετραμμένος ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές του Δώρου Πάσχα, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του Υπουργείου Εργασίας (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) ή της οικείας Αστυνομικής Αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων, με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το πόσο δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού.
Η εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 417 επ. του ΚΠΔ.