Δώρο Χριστουγέννων: Τριπλός μποναμάς σε έναν μήνα – Ποιοι θα τον λάβουν

Δώρο Χριστουγέννων: Εξετάζεται το σενάριο να δοθεί φέτος η επιταγή ακρίβειας σε χαμηλοσυνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα έως 700 ευρώ. Ωστόσο δεν αποκλείεται – ανάλογα και με τον δημοσιονομικό χώρο – να αυξηθούν, εν τελεί, τα εισοδηματικά και να να φτάσουμε στα περσινά όρια, δηλαδή σε μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ και ετήσιο 9.600 ευρώ. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Και στους χαμηλοσυνταξιούχους θα δοθεί η επιταγή ακρίβειας, ύψους 200 ευρώ, δηλαδή η έκτακτη εφάπαξ παροχή προς τα ευάλωτα νοικοκυριά λόγω ακρίβειας και πληθωρισμού, λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Αν και υπήρχαν αρχικά σκέψεις να εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι από την έκτακτη ενίσχυση, δεδομένου ότι θα λάβουν την αύξηση 3% ή το επίδομα προσωπικής διαφοράς πριν τις γιορτές – θα καλυφθούν δηλαδή όλοι με μια ενίσχυση – τελικά φαίνεται να επικρατεί η άποψη να δοθεί έκτακτη ενίσχυση και στους χαμηλοσυνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια και ειδικά σε όσους δεν λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Άλλωστε η αύξηση φέτος είναι μόλις 3%, δηλαδή αγγίζει τα 21 ευρώ το μήνα στη σύνταξη των 700 ευρώ.

Όλα πάντως θα εξαρτηθούν από τα τελικά δημοσιονομικά περιθώρια και τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του προυπολογισμού που θα «κλειδώσουν» τις επόμενες ημέρες, ενώ το ποσό αναμένεται να είναι κοντά στα 200 ευρώ.

Δώρο Χριστουγέννων: Τα νέα εισοδηματικά

Η άσκηση, ωστόσο, που έχει γίνει από το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνει – προς το παρόν – ελαφρώς στενότερα εισοδηματικά κριτήρια από τα περσινά.

Ειδικότερα εξετάζεται το σενάριο να δοθεί φέτος η επιταγή ακρίβειας σε χαμηλοσυνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα έως 700 ευρώ, δηλαδή ετήσιο εισόδημα κοντά στα 8.400 ευρώ.

Ωστόσο δεν αποκλείεται – ανάλογα και με τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί πάνω από το 1,1% πρωτογενές πλεόνασμα – να αυξηθούν, εν τελεί, τα εισοδηματικά και να φτάσουμε στα περσινά όρια, δηλαδή σε μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ και ετήσιο 9.600 ευρώ.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί πως και το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα δοθεί φέτος στα 200 ευρώ σε συνταξιούχους όμως με κύριες συντάξεις έως 700 ευρώ…

Δώρο Χριστουγέννων: Το επίδομα προσωπικής διαφοράς

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει πως οι συνταξιούχοι που θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς 100-200 ευρώ (επειδή θα χάσουν την αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς) δεν θα μπορούν να λάβουν και επιταγή ακρίβειας, καθώς αν έπαιρναν συνδυαστικά και τις δυο ενισχύσεις στο τέλος θα έφταναν να λάβουν περισσότερα από άλλους συνταξιούχους που θα πάρουν μόνο την αύξηση 3%.

Έτσι εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια εξετάζεται να οριστεί και ως προϋπόθεση για την φετινή επιταγή ακρίβειας να ληφθεί μόνο από τους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς, τουλάχιστον στο μέγιστο ποσό της, δηλαδή 200 ευρώ.

Δεδομένου ότι τα 200 ευρώ του επιδόματος θα δοθούν σε συνταξιούχους με συντάξεις έως 700 ευρώ και το εισοδηματικό όριο που εξετάζεται για την επιταγή ακρίβειας είναι επίσης τα 700 ευρώ, οι δυο πληθυσμοί δικαιούχων θα έχουν σίγουρα κοινά άτομα και αλληλεπικαλύψεις.

Για το επίδομα προσωπικής διαφοράς όμως υπάρχει πρόσθετο κριτήριο: ποσό προσωπικής διαφοράς άνω των 10 ευρώ.

Συνεπώς οι κερδισμένοι της επιταγής ακρίβειας αναμένεται να είναι συνταξιούχοι με εισόδημα έως 700 (ή 800 ευρώ) το μήνα (από συντάξεις ή άλλες πηγές):

  • χωρίς προσωπική διαφορά ή
  • με προσωπική διαφορά μικρότερη των 10 ευρώ

Δηλαδή είναι συνταξιούχοι που θα λάβουν την αύξηση 3% και επειδή είναι χαμηλοσυνταξιούχοι – σε συντάξεις 700 ευρώ η αύξηση θα είναι μόλις 21 ευρώ το μήνα – θα πάρουν και την επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα.

Δώρο Χριστουγέννων: Οι πληρωμές

Όλα τα έκτακτα βοηθήματα αλλά και η τακτική ετήσια αύξηση των συντάξεων θα πληρωθούν φέτος πριν τις γιορτές. Αυτός είναι ο προσανατολισμός, καθώς πλέον έχουν δημιουργηθεί τα αρχεία από πέρσι και υπάρχει η εμπειρία στις υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται πως η περσινή αύξηση δόθηκε φέτος, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου (με τη σύνταξη Φεβρουαρίου) ενώ τον Μάρτιο του 2023 με εμβόλιμη πληρωμή είχε δοθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς του 2023. Πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, πέρσι, είχε δοθεί μόνο η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ.

Φέτος, όμως, υπάρχει και η εμπειρία και είναι στημένες οι τεχνικές δυνατότητες. Οπότε – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – πριν τις γιορτές οι συνταξιούχοι θα πάρουν… τριπλό μποναμά: 

  1. Αύξηση 3% στις κύριες συντάξεις
  2. Επίδομα προσωπικής διαφοράς 100 – 200 ευρώ
  3. Επιταγή ακρίβειας 200 ευρώ

Συνεπώς:

  • Οι χαμηλοσυνταξιούχοι – με συντάξεις έως 700 ή 800 ευρώ – θα πάρουν αύξηση 3% και επιταγή ακρίβειας.
  • Οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ και συντάξεις έως 1.600 ευρώ θα πάρουν επίδομα προσωπικής διαφοράς.
  • Οι συνταξιούχοι με συντάξεις άνω των 700 ή 800 ευρώ χωρίς προσωπική διαφορά θα πάρουν μόνο την αύξηση 3%.

Όλα βέβαια τελούν υπό την αίρεση της τελικής εκτέλεσης του προυπολογισμού που θα κλειδώσει τα επόμενα 24ωρα με τις επίσημες ανακοινώσεις να ακολουθούν.

Δώρο Χριστουγέννων: Όλοι οι μποναμάδες

πιδόματα και αυξήσεις που έχουν «κλειδώσει» αλλά και επιπλέον ενισχύσεις που εξετάζονται θα δώσουν «ανάσα» σε συνταξιούχους, εργαζόμενους , ευάλωτους και σε άλλες κατηγορίες πολιτών το δίμηνο Δεκεμβρίου 2023 – Ιανουαρίου 2024.

Τα μέτρα στήριξης που βρίσκονται στο τραπέζι είναι είτε μια νέα «στοχευμένη» επιταγή ακρίβειας είτε μια παράταση του Market Pass μέχρι το τέλος του έτους.

Τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί είναι η αύξηση του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος, οι αυξήσεις στις συντάξεις και στους δημοσίους υπαλλήλους καθώς και το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Αναλυτικά, τα μέτρα που θα στηρίξουν τα νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας είναι:

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Από την 1η Δεκεμβρίου το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) που θα καταβληθεί τα Χριστούγεννα αυξάνεται κατά 8% ενώ διευρύνονται και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Σήμερα το ΕΕΕ ξεκινά από τα 200 ευρώ και φτάνει έως τα 400 ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας. Με την αύξηση το ποσό θα κυμαίνεται από 216 έως 432 ευρώ.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς. Το επίδομα 100-200 ευρώ, θα λάβουν την περίοδο των γιορτών 750.000 συνταξιούχοι που δεν δικαιούνται την αύξηση του 3.1% καθώς διατηρούν προσωπική διαφορά.

Ειδικότερα, το επίδομα θα δοθεί σε συνταξιούχους με συντάξεις έως 1600 ευρώ που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ. Για συντάξεις έως 700 ευρώ το επίδομα θα ανέρχεται σε 200 ευρώ, για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ το επίδομα θα είναι 150 ευρώ και για συντάξεις από 1101 έως 1600 ευρώ το επίδομα θα ανέρχεται σε 100 ευρώ. Για παράδειγμα , συνταξιούχος με σύνταξη 700 ευρώ που δεν δικαιούνται αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς θα λάβει επίδομα 200 ευρώ. Συνταξιούχος με σύνταξη 1500 ευρώ που δεν δικαιούνται αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς θα λάβει επίδομα ύψους 100 ευρώ.

Όσοι συνταξιούχοι δεν πάρουν αυξήσεις, εκτός από το επίδομα προσωπικής διαφοράς, θα μπορέσουν να απομειώσουν την προσωπική τους διαφορά λογιστικά ώστε τα επόμενα χρόνια να προσδοκούν πραγματικές αυξήσεις στο χέρι.

Αυξήσεις στις συντάξεις. Στο τέλος Ιανουαρίου 2024, με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου θα πιστωθούν οι αυξήσεις 3.1% στις συντάξεις περίπου 1.5 εκ. συνταξιούχων που δεν έχουν προσωπική διαφορά η αν έχουν είναι μικρότερη από 10 ευρώ. Η εθνική σύνταξη από τα 413,76 ευρώ που είναι τώρα, θα ανέλθει την 1/1/2024 στα 426 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ολόκληρη την αύξηση θα πάρουν περίπου 500.000 συνταξιούχοι που αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016 χωρίς προσωπική διαφορά, 550.000 αγρότες που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις επανυπολογισμού σύνταξης και 350.000 παλαιοί συνταξιούχοι που είτε δεν είχαν είτε κάλυψαν την προσωπική διαφορά με τις αυξήσεις του 2023.

Αυξήσεις στο Δημόσιο. Από 1/1/2024 περίπου 663.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο θα δουν αυξήσεις κατά μέσο όρο 1.292 ευρώ μεικτά.

Η αύξηση στο βασικό μισθό θα είναι 70 ευρώ για υπαλλήλους, ένστολους και πανεπιστημιακούς.

Αυξάνεται επίσης η οικογενειακή παροχή, το επίδομα ευθύνης, το επίδομα ειδικών συνθηκών και άλλα.

Διπλή αύξηση θα πάρουν περίπου 300.000 παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν μηδενίσει την προσωπική διαφορά με τον επανυπολογισμό σύνταξης πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λάβουν στο τέλος Δεκεμβρίου την 5η και τελευταία δόση από την αύξηση που προκύπτει στην επανυπολογισμένη σύνταξη και στην ήδη αυξημένη με την 5η δόση σύνταξη θα «πέσει» και το 3,1% του 2024.

Δώρο Χριστουγέννων: Ανοίγει ο δρόμος και για νέα μέτρα στήριξης

Στα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί πρέπει να προστεθεί το ξεπάγωμα των τριετιών αλλά και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο του 2024.

Παράλληλα, η καλή πορεία των εσόδων ανοίγει το δρόμο για νέα μέτρα στήριξης όπως η επιταγή ακρίβειας, market pass 3 και διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες και θα δώσουν βοήθεια σε πολίτες που τα βγάζουν πέρα δύσκολα.

Υπενθυμίζουμε ότι έχει παραταθεί ο χρόνος υποβολής αιτήσεων για την καταβολή του Market Pass 2 για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023, έως και την 8η Ιανουαρίου 2024 για όλους τους δικαιούχους.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr, είτε μέσω των Κ.Ε.Π. Σημειώνεται πως για τους δικαιούχους που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν χρειάζεται νέα υποβολή αίτησης.

Δώρο Χριστουγέννων: Τα ποσά της επιδότησης

Το μηνιαίο ύψος αγορών ορίζεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο αγορών το ποσό των 1.000 ευρώ. Το όριο αγορών δεν ισχύει για δικαιούχους με περισσότερα από 6 εξαρτώμενα τέκνα.

Στη Θεσσαλία και τον Έβρο θα συνεχιστεί η καταβολή του μέχρι το τέλος του έτους και μάλιστα το ποσό θα είναι διπλάσιο.