Δώρο Χριστουγέννων 2022: Μέχρι πότε πρέπει να γίνει η πληρωμή – Τι πρέπει να κάνετε αν δεν σας το δώσουν

Δώρο Χριστουγέννων: Ποια είναι τα δικαιώματά σας; Τι πρέπει να κάνετε αν ο εργοδότης δεν σας δώσει δώρο Χριστουγέννων; Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ). Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το Δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Οι εργαζόμενοι μέσω της εφαρμογής του ΚΕ.Π.Ε.Α. μπορούν να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται, στον παρακάτω σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php.

Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς μίλησε στο Newsbomb.gr για το πώς οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν το δώρο τους σε περίπτωση μη καταβολής από τον εργοδότη ενώ τόνισε παράλληλα ότι δεν υπάρχουν «παραθυράκια» για όσους προσπαθήσουν να μην το καταθέσουν στους υπαλλήλους τους.

  • Τι γίνεται σε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων;

Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά ο εργαζόμενος εάν δεν λάβει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου το Δώρο Χριστουγέννων μπορεί να κάνει καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας καθώς το αδίκημα θεωρείται αυτοφόρω και αυτεπάγγελτο. Η επιθεώρηση εργασίας θα διαβιβάσει την καταγγελία αυτή στον εισαγγελέα για να ασκήσει ποινική δίωξη στον εργοδότη.

  • Τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι σε περίπτωση που ο εργοδότης καταβάλλει το Δώρο Χριστουγέννων αλλά έπειτα το ζητήσει πίσω;

Σε αυτή την περίπτωση σύμφωνα με τον εργατολόγο, ο εργαζόμενος πρέπει να αρνηθεί την επιστροφή των χρημάτων καθώς αυτό είναι παράνομο. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος γυρίσει μετρητά το Δώρο, έπειτα δεν θα μπορεί να το αποδείξει και έτσι κανείς δεν θα δεχτεί ότι ο εργοδότης έχει λάβει επιστροφή σε μετρητά.

  • Υπάρχουν «παραθυράκια» για τους εργοδότες;

Ο εργοδότης δεν μπορεί να αντικαταστήσει το δώρο με παροχή σε είδος. Είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το Δώρο μέχρι 21 Δεκεμβρίου.

Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, σε οποιονδήποτε εργοδότη, δικαιούνται δώρα εορτών.

Δώρο Χριστουγέννων: Πώς υπολογίζεται

Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων, αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέρθηκε, δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο, που είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι, όμως, από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του Δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης τους.

Σε αυτή την περίπτωση, το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του Δώρου.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας).

Ειδικά, ως προς την απουσία των εργαζομένων, λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του Δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Τα δώρα εορτών, σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Δώρο Χριστουγέννων: Τι ισχύει για την έκτακτη ενίσχυση

Οι άνεργοι πήραν στις αρχές Δεκεμβρίου το Δώρο Χριστουγέννων ΟΑΕΔ, ωστόσο, σε λίγες ημέρες θα πιστωθεί απευθείας στους λογαριασμούς τους, χωρίς καμία επιπλέον αίτηση, ένα επιπλέον επίδομα λίγο πριν τις γιορτές.

Συγκεκριμένα, μεταξύ αυτών στους οποίους θα δοθεί η επιταγή ακρίβειας είναι και οι μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ, από 12 έως 24 μήνες που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ.

Η έκτακτη ενίσχυση θα είναι της τάξης των 250 ευρώ και υπολογίζονται σε περίπου 100.000.

Ωστόσο, στο τραπέζι της κυβέρνησης, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, βρίσκεται η επέκταση του επιδόματος ακρίβειας σε περισσότερες κατηγορίες ανέργων και όχι μόνο στην παραπάνω. Σε λίγα 24ωρα αναμένεται να ανακοινωθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση βάσει της οποίας θα δοθεί το επίδομα στους μακροχρονίως ανέργους.

Μέχρι τότε, οι ιθύνοντες του υπουργείου Εργασίας προσπαθούν να «ζυγίσουν» το κόστος επέκτασης του μέτρου καθώς τυχόν επέκταση του θα αυξήσει τον αριθμό των δικαιούχων.

Πάντως εφόσον τελικώς επεκταθεί το μέτρο θα συμπεριλάβει μόνο ανέργους που δεν δικαιούνται τακτική επιδότηση ανεργίας.

Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι άνεργοι θα πάρουν επιταγή ακρίβειας

Επίσης θα πρέπει να πληρούν και τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να μην είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • Να έχουν ετήσιο  ατομικό φορολογητέο εισόδημα  έως 9.600 ευρώ
  • Να έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα  έως 16.800 ευρώ

Μέχρι  στιγμής δεν προβλέπεται να καταβληθεί η οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ σε ανέργους που:

  • δεν έχουν πάνω από 12 μήνες ανεργία
  • σε όσους έχουν κάνει κάποιο μεροκάματο κατά τη διάρκεια  της ανεργίας τους
  • σε όσους ανέργους παίρνουν επίδομα ανεργίας

Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι λαμβάνουν το επίδομα των μακροχρόνια  ανέργων δεν δικαιούνται επιταγή ακρίβειας. Άρα ως μακροχρόνια άνεργοι της ΔΥΠΑ- ΟΑΕΔ  και εν τέλει δικαιούχοι  της έκτακτης ενίσχυσης θεωρούνται όσοι έχουν συμπληρώσει 12μηνο χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως, παραμένουν  εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων και έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας.

Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι πληρώνονται στις 20 Δεκεμβρίου

Οι δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας είναι:

  • 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι, με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έναντι 7.200), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ (έναντι 14.400) και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ)
  • 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ
  • 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο
  • 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ
  • 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν αυξημένο επίδομα κατά 50%
  • 100.000 μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες -στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας- που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ

Ειδικότερα για τους συνταξιούχους, το επίδομα 250 ευρώ θα λάβουν:

  • Οι συνταξιούχοι με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα 9.600 ευρώ (ή 800 ευρώ μηνιαία σύνταξη προ φόρου) ή με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ως 16.800 ευρώ.
  • Πέραν του εισοδηματικού ορίου, η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι συνταξιούχοι μένουν εκτός πληρωμής

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι, για να μη μείνουν εκτός πληρωμής, πέρα από το εισοδηματικό κριτήριο, είναι οι εξής:

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις εννέα χιλιάδες εξακόσια (9.600,00) ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις δεκαέξι χιλιάδες οκτακόσια (16.800,00) ευρώ. Ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος, θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021, η οποία έχει υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, του υπόχρεου, του/ της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013 (Α΄ 167), τέκνων που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021, να μην υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ.
  • Κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και έχουν υποβάλει, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-Ε.Φ.Κ.Α.

Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι θα πάρουν 500 ευρώ

Η συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει μονάχα για δύο συζύγους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης που είναι και οι δύο δικαιούχοι της ενίσχυσης. Δεν παίρνει ουσιαστικά ένας δικαιούχος 500 ευρώ, αλλά τα δύο μέλη του νοικοκυριού που παίρνουν έκαστος από 250 ευρώ. Για να πάρουν το επίδομα, θα πρέπει να πληρούνται τα εξής κριτήρια:

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως)
  • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως)
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως)
  • Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.

Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι θα πάρουν 420 ευρώ επιταγή ακρίβειας

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Η έκτακτη δόση καταβάλλεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου στους δικαιούχους του επιδόματος κατά το πέμπτο δίμηνο του 2022. Αντίστοιχη έκτακτη δόση καταβάλλεται στους λοιπούς νέους δικαιούχους του επιδόματος του 2022, μετά την έγκριση της αίτησής τους.

Αυτοί που θα πάρουν μέχρι και 420 ευρώ έξτρα ενίσχυση, είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες που έχουν τρία παιδιά και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ.

Η επιπλέον ενίσχυση υπολογίζεται ως εξής:

1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2. Επομένως, το ισοδύναμο εισόδημα υπολογίζεται: 12.000 ευρώ / 2 = 6.000 ευρώ. Οι εν λόγω οικογένειες εντάσσονται στην Α εισοδηματική κλίμακα και λαμβάνουν 280 ευρώ τον μήνα. Η μιάμιση επιπλέον δόση βγαίνει στα 420 ευρώ, δηλαδή, 280 ευρώ + 140 ευρώ για τον Δεκέμβριο.