Δωρεάν Wi-fi στην Αθήνα: Αυτές είναι οι 11 περιοχές – Πώς θα συνδεθείτε

Wi-fi: Δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας να απολαμβάνουν υπηρεσίες ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο, χωρίς κανένα κόστος, σε 11 σημεία της πόλης. Τι πρέπει να κάνετε. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

O μετασχηματισμός της Αθήνας σε μια έξυπνη και βιώσιμη πόλη, όπου οι πολίτες απολαμβάνουν να ζουν και να εργάζονται σε αυτήν, αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Δήμου.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Δημοτική Αρχή έχει αναπτύξει σειρά τολμηρών παρεμβάσεων, δημιουργώντας νέες ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες που κάνουν την καθημερινότητα των πολιτών ευκολότερη, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει ήδη δημιουργήσει 118 εύχρηστες ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες είναι προσανατολισμένες στις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων. Χιλιάδες πολίτες λαμβάνουν πλέον με λίγα «κλικ» από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους πιστοποιητικά, βεβαιώσεις και έγγραφα, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τα πήγαινε-έλα στις υπηρεσίες, τις ουρές, αλλά και τον συνωστισμό.

Εδώ και λίγες εβδομάδες, ο Δήμος της Αθήνας έκανε ακόμη ένα σημαντικό ψηφιακό βήμα, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας να απολαμβάνουν υπηρεσίες ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο, χωρίς κανένα κόστος, σε 11 σημεία της πόλης.

Μάλιστα, τα δίκτυα ελεύθερου Wi-Fi βρίσκονται σε πολυσύχναστες περιοχές της πόλης, ώστε να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, εξοικονομώντας δεδομένα αλλά και χρήματα.

Ήδη, στους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας του, το πρόγραμμα έχει προσφέρει δωρεάν ίντερνετ σε περισσότερους από 100.000 χρήστες, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 300.000 μοναδικές συνδέσεις.

Τα σημεία στα οποία παρέχεται δωρεάν ασύρματο δίκτυο στους πολίτες είναι τα εξής: Πλατεία Συντάγματος, Λυκαβηττός, Πλατεία Ηρώων (Πλ. Ψυρρή), Πλατεία Κοτζιά, Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2), Πνευματικό Κέντρο (Ακαδημίας 50), Λιοσίων 22, Πλατεία Καραμάνου, 1ο Κοιμητήριο Αθηνών και ΚΕΠ Πλατείας Βικτωρίας.

Δωρεάν σύνδεση στο ασύρματο δίκτυο του Δήμου Αθηναίων εύκολα και γρήγορα
Η πρόσβαση στο δίκτυο είναι δωρεάν και ελεύθερη για όλους, ενώ δεν απαιτούνται προσωπικά στοιχεία κατά την είσοδο και χρήση του δικτύου. Το δίκτυο WiFi4EU υλοποιείται με τεχνολογία isolation, η οποία απομονώνει την συσκευή μας από τους άλλους χρήστες του δικτύου για μέγιστη ασφάλεια.

Οι πολίτες μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο με δύο απλά βήματα:

Βήμα 1: Οι πολίτες εντοπίζουν την λίστα με τα Wi-Fi δίκτυα στην φορητή συσκευή τους και επιλέγουν το δίκτυο “WiFi4EU” (εφόσον βρίσκονται σε ένα από τα γεωγραφικά σημεία που προσφέρουν κάλυψη)

Βήμα 2: Μόλις εμφανιστεί στην οθόνη τους η σελίδα εισόδου του portal του Δήμου Αθηναίων, πατάνε «Σύνδεση» και αυτόματα, αποκτούν πρόσβαση στο διαδίκτυο για τις επόμενες 12 ώρες.

Μετά το πέρας του χρόνου αυτού, αρκεί να επαναλάβουν τη διαδικασία.

«Η πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, στην οποία οι ελεύθερες υπηρεσίες με επίκεντρο τον πολίτη διευρύνονται και στον ψηφιακό χώρο.

Στόχος μας είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί και στις 129 γειτονιές της Αθήνας, ούτως ώστε κάθε δημότης και κάθε επισκέπτης της πόλης να έχει τη δυνατότητα, στο πλαίσιο των ίσων ευκαιριών, να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, από όπου κι αν βρίσκεται.

Η Αθήνα έχει μπει δυναμικά στη νέα ψηφιακή εποχή και ο Δήμος Αθηναίων μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μηχανογράφησης, θα συνεχίσει να δημιουργεί τις συνθήκες που θα κάνουν ευκολότερη και περισσότερο λειτουργική την καθημερινότητα των δημοτών του», τονίζει ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, στην οποία οι ανοιχτές και ελεύθερες υπηρεσίες με επίκεντρο τον άνθρωπο διευρύνονται και στον ψηφιακό χώρο, δίνοντας το έναυσμα για την υλοποίηση παρόμοιων πρωτοβουλιών.

Με στόχο την ενίσχυση των ίσων ευκαιριών πρόσβασης κάθε πολίτη στο διαδίκτυο, αλλά και την καλύτερη εξοικείωση του με τις νέες τεχνολογίες, τις υπηρεσίες αλλά και τις εφαρμογές, ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει σταδιακά επέκταση του προγράμματος δωρεάν Wi-Fi σε όλες τις γειτονιές της πόλης.

Wi-fi: Σας κλέβουν με το ίντερνετ; Έτσι μπορείτε να πάρετε αποζημίωση

Μπορεί η κοροϊδία των παρόχων ίντερνετ να πηγαίνει… σύννεφο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι χρήστες δεν έχουν δικαιώματα! Δείτε στο xristika.gr πώς μπορείτε να αποζημιωθείτε…

Συγεκριμένα, οι συνδρομητές δικαιούνται αποζημίωση σε περίπτωση που διαπιστωθούν συνεχείς ή επαναλαµβανόµενες αρνητικές αποκλίσεις µεταξύ της µετρούµενης ταχύτητας στο ∆ιαδίκτυο και της ταχύτητας που αναφέρεται στους όρους παροχής, ανάλογα πάντα και µε το µέγεθος της απόκλισης.

Βάσει του κανονισµού, οι πάροχοι οφείλουν να εξετάζουν κάθε παράπονο ή καταγγελία συνδροµητή και να αναφέρουν στους όρους παροχής/χρήσης των υπηρεσιών τις επανορθώσεις ή αποζηµιώσεις που δικαιούνται οι συνδροµητές.

Συγκεκριµένα υποχρεούνται σε επανορθώσεις στην περίπτωση αποκλίσεων απόδοσης από την αναφερόµενη ελάχιστη ταχύτητα για συνδροµητές σταθερών δικτύων και από την αναφερόµενη µέγιστη ταχύτητα για συνδροµητές κινητών δικτύων.

Επίσης, οφείλουν να παρέχουν έγκαιρη προειδοποίηση στον χρήστη, µέσω ηλεκτρονικού µηνύµατος ή µε άλλο πρόσφορο τρόπο, σε περίπτωση που ο χρήστης πλησιάζει ένα όριο ορθής χρήσης.

Σε περίπτωση που διαπιστωθούν σημαντικές συνεχείς ή επαναλαμβανόμενες αρνητικές αποκλίσεις και ο πάροχος δεν έχει αποκαταστήσει το πρόβλημα εντός 30 ημερών από την υποβολή του παραπόνου/καταγγελίας, ο συνδρομητής έχει το δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης, είτε είναι ορισμένου είτε αορίστου χρόνου, αζημίως.

Στην περίπτωση αυτή, εξακολουθούν να ισχύουν μόνο οι υποχρεώσεις των μερών όσον αφορά την καταβολή τυχόν υπολοίπων επιδότησης συσκευών ή τερματικού εξοπλισμού, όπως αυτές ίσχυαν κατά την τελευταία συναφθείσα μεταξύ αυτών σύμβαση ορισμένου χρόνου.

Για την επιβεβαίωση από τον πάροχο του παραπόνου ή της καταγγελίας συνδρομητή που αφορά στην ταχύτητα σύνδεσης, γίνεται επαρκής αριθμός μετρήσεων:

α) προκειμένου για σταθερά δίκτυα, στη σύνδεση του συνδρομητή,

β) προκειμένου για κινητά δίκτυα, στην περιοχή όπου αναφέρθηκε το παράπονο (σύμφωνα με την γεωγραφική ανάλυση των χαρτών βάσει του Άρθρου 11), η οποία περιλαμβάνει τη διεύθυνση όπου αναφέρεται το παράπονο/καταγγελία.

Ο έλεγχος γίνεται σε ώρες αιχμής είτε στη ροή καθόδου ή στη ροή ανόδου ή και στις δύο ροές, ανάλογα με το παράπονο/καταγγελία του συνδρομητή. Γενικότερα, η εξέταση του παραπόνου ή της καταγγελίας από τον πάροχο πρέπει να είναι συναφής με τις συνθήκες υπό τις οποίες παρατηρήθηκε από το συνδρομητή (όπως χρόνος όπου αναφέρθηκε το παράπονο/καταγγελία, ή απόσταση από σταθμό βάσης).

Wi-fi: Πονεμένη ιστορία στην Ελλάδα…

Παράλληλα, σύμφωνα με μετρήσεις του Speedtest Global Index, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συγκεκριμένα το διάστημα Ιούλιος 2020-Ιούλιος 2021, η ταχύτητα του mobile internet αυξήθηκε παγκοσμίως.

Έτσι η μέση ταχύτητα download παγκοσμίως για τον Ιούλιο του 2021 μετρήθηκε σε 55,07Mbps, αυξημένη κατά 59,5%, ενώ ενισχυμένη κατά 31,9% ήταν η ταχύτητα των σταθερών συνδέσεων με τη μέση ταχύτητα download να φτάνει τα 107,5Mbps.

Ανάμεσα σε 139 χώρες που έγινε η σχετική μέτρηση, η Ελλάδα κατατάσσεται 25η, υποχωρώντας 5 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη συγκριτικά με πέρσι, ενώ διαφορετικά είναι τα πράγματα στις σταθερές συνδέσεις, αφού η χώρα μας καταλαμβάνει μόλις την 100η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες.

Η Ελλάδα κατέγραψε μέσες επιδόσεις mobile internet που αγγίζουν τα 76,36Mbps download και τα 15,91Mbps upload καθώς επίσης ταχύτητες 36,42Mbps download και 8,52Mbps upload στις σταθερές συνδέσεις.

Wi-fi: Φόβοι πως θα «πέσει» στην Αθήνα

Μπροστά σε ένα ενδεχόμενο ιντερνετικό μπλακ-άουτ βρίσκεται η Αθήνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του «internet now», Νίκο Βασιλάκο!

Ο ειδικός σε θέματα τεχνολογίας μίλησε στο ΣΚΑΪ για το πολύωρο κραχ και μας προειδοποίησε να προετοιμαστούμε «να πέσει το ίντερνετ στην Αθήνα»!

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Βασιλάκος, πρόεδρος του «internet now»:

«Ετοιμαστείτε για ιντερνετικό μπλακ άουτ στην Αθήνα, σε όλες τις συνδέσεις. Σας το λέω και θυμηθείτε το».

Συγκεκριμένα ο ίδιος εξήγησε:

«Λόγω υπερφόρτωσης και μη κάλυψης δικτύων πέμπτης γενιάς 5G. Επειδή δεν υιοθετήσαμε έγκαιρα το 5G ως χώρα έχουμε προβλήματα, τα οποία τα ζείτε. Όταν μιλάμε στο κινητό, υπάρχουν ώρες που έχουμε πρόβλημα στην επικοινωνία. Επίσης, οι πάροχοι αποφάσισαν να περάσουν την τηλεφωνική κλήση, τη φωνή για να το πω απλά, από κλήσεις δεδομένων. Αυτό έριξε την ποιότητα. Ο χαλκός που ήξεραν είναι αναντικατάστατος. Η οπτική ίνα είναι το μέλλον αλλά πρέπει να λειτουργεί παντού για να μην έχουμε προβλήματα. Πάντα φροντίζουμε να έχουμε back up δίκτυα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να λειτουργούμε με ενσύρματη τηλεφωνία».