Δωρεάν διόδια για τις εκλογές 2023: Ποιοι χρειάζονται δικαιολογητικά

Εκλογές 2023: Με δωρεάν διόδια θα ταξιδέψουν όσοι πρέπει να μεταβούν σε άλλο τόπο για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Δείτε τι ισχύει αναλυτικά, οι μέρες, οι ώρες.

Δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα έχουν ένα ακόμα τριήμερο ή και τετραήμερο -σε ορισμένες περιπτώσεις- με αφορμή τη διεξαγωγή των εκλογών στις 21 Μαΐου 2023.

Όπως γίνεται σε κάθε εκλογική διαδικασία, οι οδηγοί θα μπορούν να περνούν από τα διόδια στις εθνικές οδούς σε όλη τη χώρα χωρίς να πληρώνουν το αντίτιμο. Ισχύουν, ωστόσο, δύο μέτρα και σταθμά:

Άλλες ημερομηνίες καλύπτουν για τη δωρεάν μετακίνηση των πολιτών και άλλη ημερομηνία για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, ενώ απαιτούνται και δικαιολογητικά για την ελεύθερη διέλευση της δεύτερης κατηγορίας.

Δείτε αναλυτικά:

Εκλογές 2023 με δωρεάν διόδια: Οι μέρες και οι ώρες

Οι μπάρες των διοδίων σε όλη τη χώρα, θα είναι σηκωμένες από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 19 Μαΐου -δηλαδή από την Πέμπτη αργά το βράδυ- για όσους οδηγούς θα διέρχονται από τα διόδια σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε αυτούς τους δρόμους συμπεριλαμβάνεται και ο αυτοκινητόδρομος της γέφυρας Ρίου – Αντίρριου.

Πότε λήγει η διορία που περνάτε τα διόδια χωρίς να πληρώσετε: Παρότι δεν είναι ακόμα επίσημο, σύμφωνα με πληροφορίες θα διαρκέσει περίπου τρεις μέρες, δηλαδή θα λήξει νωρίς το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου, ακριβώς την επομένη μέρα των εκλογών.

Δωρεάν διόδια για τις εκλογές 2023: Ποιοι χρειάζονται δικαιολογητικά

Διαφορετικά δεδομένα ισχύουν για όσους δικαστικούς αντιπροσώπους μεταβούν στην επικράτεια για τα εκλογικά τμήματα. Για αυτούς, η ελεύθερη διέλευση θα ισχύσει από το πρωί της Πέμπτης 18 Μαΐου, καθώς πρέπει να είναι νωρίτερα από ότι οι ψηφοφόροι, με την επίδειξη βέβαια των απαιτούμενων εγγράφων.

Πού ψηφίζω το 2023

Υπάρχουν δύο τρόποι:

Ο ένας είναι ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας στο gov.gr όπου έχουν αναρτηθεί οι πληροφορίες όσων έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν.

Ο δεύτερος είναι τηλεφωνικά, στο τηλέφωνο που θα δείτε παρακάτω και, μάλιστα, θα παραμείνει ανοιχτό επί 24ωρου βάσεως την Κυριακή των εκλογών.

Πιο αναλυτικά, για να δείτε ηλεκτρονικά πού ψηφίζετε, πρέπει να μπείτε στην πλατφόρμα του gov.gr (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) και να βάλετε πέντε προσωπικά στοιχεία που θα σας ζητηθούν:

 • Επώνυμο (Ολογράφως)
 • Όνομα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
 • Όνομα μητέρας (Τα δύο πρώτα γράμματα)
 • Όνομα πατέρα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
 • Έτος γέννησης (4 ψηφία)

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου, στο τηλέφωνο 2131361500, που λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 μέχρι τις 20:00 για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν. Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση.

Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις εκλογές 2023

Για δύο ημέρες θα πρέπει να μείνουν κλειστά τα σχολεία λόγω των εκλογών, που ανακοινώθηκε τελικά ότι θα γίνουν στις 21 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι εκείνη την ημερομηνία, τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα συνεχίζονται κανονικά, εκτός από τα Λύκεια, που θα τελειώσουν τα μαθήματα μία ημέρα νωρίτερα.

Πιο αναλυτικά, τα σχολεία ΔΕΝ θα λειτουργήσουν τις εξής δύο ημερομηνίες:

 • Παρασκευή 19 Μαΐου
 • Δευτέρα 22 Μαΐου

Εάν και εφόσον γίνουν δεύτερες εκλογές, δεν θα επηρεάσουν τη λειτουργία των σχολείων, καθώς οι μαθητές θα είναι ήδη σε διακοπές από το τέλος Ιουνίου.

Οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν, εφόσον, υπάρξει αδιέξοδο σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, στις 2 Ιουλίου, ενώ εάν πάμε σε τρίτες κάλπες αυτές θα γίνουν στο τέλος Ιουλίου.

Πότε κλείνουν τα σχολεία για καλοκαίρι το 2023

Αναλυτικά, οι ημερομηνίες που θα κλείσουν τα σχολεία και θα αρχίσουν οι εξετάσεις είναι οι εξής:

 • Τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά κλείνουν στις 15 Ιουνίου 2023
 • Το τελευταίο μάθημα στα Γυμνάσια θα γίνει στις 30 Μαΐου 2023. Οι εξετάσεις στα Γυμνάσια θα τελειώσουν στις 15 Ιουνίου.
 • Τα Λύκεια τελειώνουν τα μαθήματα στις 19 Μαΐου 2023. Πιο συγκεκριμένα όμως, στη Γ’ Λυκείου οι ενδοσχολικές εξετάσεις σταματούν στις 30 Μαΐου. Οι Α’ και Β΄ Λυκείου θα τελειώσουν στις 15 Ιουνίου 2023.

Εκλογική άδεια: Πόσες μέρες είναι και για ποιους

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη (ΦΕΚ Β’ 2989- 6 Μαΐου 2023) καθορίζονται οι λεπτομέρειες για τη χορήγηση ειδικής άδειας μετ’ αποδοχών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατά τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η απόφαση προβλέπει συγκεκριμένα ότι όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις εκλογές της 21ης Μαΐου

Ο αριθμός των ημερών αδείας που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους, καθορίζεται ως εξής:

Α. Για τους μισθωτούς με καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

 • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
 • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια 2 εργασίμων ημερών.
 • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια 3 (3) εργασίμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.
 • Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Β. Για τους μισθωτούς με καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

 • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια 1 εργάσιμης ημέρας
 • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια 2 εργασίμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους
 • Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

3. Για όσους εκ των μισθωτών, η Κυριακή 21 Μαΐου (ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας), είναι εργάσιμη ημέρα, θεωρείται ως ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που προαναφέρθηκαν.

Σημειώνεται τέλος ότι η ειδική άδεια άσκησης εκλογικού δικαιώματος δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ΄ αποδοχών.