Δημοτικές εκλογές 2023: Δεν ψηφίζουν χωρίς αυτό το χαρτί οι ετεροδημότες

Δημοτικές εκλογές 2023: Τα δικαιολογητικά για να πάρετε την εκλογική σας άδεια. Τι ισχύει, ποιοι τη δικαιούνται, όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Για δύο εβδομάδες η χώρα έχει μπει ξανά σε εκλογικό ρυθμό, με τον δεύτερο γύρο για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Για να ψηφίσουν οι ετεροδημότες, δεν μπορούν πλέον να μεταβούν στα ειδικά εκλογικά κέντρα, αλλά θα πρέπει να μεταβούν στον τόπο που είναι εγγεγραμμένοι. Οι εργαζόμενοι, μάλιστα, σε δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα, θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν δικαιολογημένη άδεια από την εργασία τους.

Όπως και στις εθνικές εκλογές, δηλαδή, θα χρειαστούν μία βεβαίωση.

Διαβάστε αναλυτικά, πόσες μέρες άδειας δικαιούστε, ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να λείψουν, τι χαρτί χρειάζεστε για να αιτιολογήσετε τον λόγο απουσίας σας:

Πόσες μέρες είναι η εκλογική άδεια για δημοτικές εκλογές

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στη χορήγηση ειδικής άδειας για τη μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, ισχύουν για τους υπαλλήλους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα τα εξής:

Α. Για τους υπαλλήλους για τους οποίους δεν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:

 • Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
 • Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια δύο εργάσιμων ημερών.
 • Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια τριών εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.
 • Όσοι μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Β. Για τους υπαλλήλους, για τους οποίους εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:

 • Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200- 400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
 • Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια δύο εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.
 • Όσοι μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Η άδεια αυτή είναι μετ’ αποδοχών και δεν συνυπολογίζεται στον χρόνο της κανονικής άδειας που δικαιούνται οι υπάλληλοι.

Εκλογική άδεια: Τι χαρτί πρέπει να ζητήσετε από το εκλογικό τμήμα

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για τον εργοδότη, είναι το έγγραφο από τον δικαστικό αντιπρόσωπο ή από την εφορευτική επιτροπή στο εκλογικό κέντρο.

Μάθε πού ψηφίζεις στις δημοτικές εκλογές 2023: Βρες ΕΔΩ το εκλογικό τμήμα

Άνοιξε η πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις» για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, όπου οι πολίτες μπορούν σε λίγα βήματα να βρουν το εκλογικό τους τμήμα πριν την προσφυγή στην κάλπη.

Μπορείτε να βρείτε πού ψηφίζετε και με ένα απλό τηλεφώνημα, ενώ παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε όλες τις λεπτομέρειες και τον οδηγό για το πώς ψηφίζουμε σε αυτή την εκλογική διαδικασία.

Υπάρχουν δύο τρόποι να δείτε πού ψηφίζετε:

 • Μέσω gov.gr και υπουργείου Εσωτερικών ηλεκτρονικά
 • Μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας

Ηλεκτρονικά, πρέπει να μπείτε στον ακόλουθο ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://mpp.ypes.gov.gr/ (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) πριν τις 8 Οκτωβρίου και να συμπληρώσετε τα εξής στοιχεία:

 • Επώνυμο
 • Όνομα
 • Όνομα Πατέρα
 • Όνομα Μητέρας (Προαιρετικό)
 • Έτος Γέννησης

Στη συνέχεια επιλέγετε «Αναζήτηση» και θα σας βγάλει το εκλογικό τμήμα στο οποίο ανήκετε.

Τηλεφωνικά, για τον ίδιο σκοπό, το υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων και το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Δεύτερος γύρος δημοτικών εκλογών 2023: Πώς βγαίνουν οι έδρες

Ειδικότερα βάσει του νόμου αν το ποσοστό που έλαβε ο επιτυχών συνδυασμός, είναι έως και εξήντα τοις εκατό (60%) του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, ο επιτυχών συνδυασμός εκλέγει τα τρία πέμπτα (3/5) του συνόλου των εδρών του δημοτικού συμβουλίου. Το κλάσμα που προκύπτει στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη ακέραια μονάδα.

Αν κατά τον υπολογισμό των τριών πέμπτων (3/5) και των δύο πέμπτων (2/5) του συνόλου των εδρών προκύπτει κλάσμα μικρότερο του ημίσεος της μονάδας, δεν υπολογίζεται, ενώ αν προκύπτει κλάσμα μεγαλύτερο του ημίσεος, στρογγυλοποιείται στην επόμενη μονάδα.

Με βάση το πρώτο εδάφιο, οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου που αναλογούν στα τρία πέμπτα (3/5) για τον συνδυασμό που επικράτησε και στα δύο πέμπτα (2/5) για τους υπόλοιπους συνδυασμούς, κατανέμονται ως εξής:

α) στα δημοτικά συμβούλια που αποτελούνται από δεκατρία (13) μέλη, οκτώ (8) και πέντε (5) έδρες, αντίστοιχα,

β) στα δημοτικά συμβούλια που αποτελούνται από δεκαπέντε (15) μέλη, εννέα (9) και έξι (6) έδρες, αντίστοιχα,

γ) στα δημοτικά συμβούλια που αποτελούνται από δέκα εννέα (19) μέλη, έντεκα (11) και οκτώ (8) έδρες, αντίστοιχα,

δ) στα δημοτικά συμβούλια που αποτελούνται από είκοσι πέντε (25) μέλη, δεκαπέντε (15) και δέκα (10) έδρες, αντίστοιχα,

ε) στα δημοτικά συμβούλια που αποτελούνται από είκοσι εννέα (29) μέλη, δεκαεπτά (17) και δώδεκα (12) έδρες, αντίστοιχα,

στ) στα δημοτικά συμβούλια που αποτελούνται από τριάντα πέντε (35) μέλη, είκοσι μία (21) και δεκατέσσερις (14) έδρες, αντίστοιχα,

ζ) στα δημοτικά συμβούλια που αποτελούνται από τριάντα εννέα (39) μέλη, είκοσι τρεις (23) και δεκαέξι (16) έδρες, αντίστοιχα, και

η) στα δημοτικά συμβούλια που αποτελούνται από σαράντα τρία (43) μέλη, είκοσι έξι (26) και δεκαεπτά (17) έδρες, αντίστοιχα.

Ο επιτυχών συνδυασμός εκλέγει τον αριθμό εδρών που δικαιούται σύμφωνα με την παρ. 2.

Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού εδρών κάθε επιλαχόντος συνδυασμού που δικαιούται έδρα γίνεται ως εξής:

Δικαίωμα εκλογής δημοτικού συμβούλου έχει συνδυασμός ο οποίος κατά την αρχική ψηφοφορία (α’ γύρο) συγκέντρωσε ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Άρθρο 27 Κατανομή των εδρών του δημοτικού συμβουλίου ανά εκλογική περιφέρεια:

α) Στον επιτυχόντα συνδυασμό κατανέμεται μία (1) έδρα σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

β) Ο αριθμός των εγκύρων ψηφοδελτίων, που έλαβε στον δήμο ο μικρότερος σε εκλογική δύναμη συνδυασμός που δικαιούται έδρα, διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που δικαιούται και το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης, προσαυξημένο κατά μία (1) μονάδα, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Ο αριθμός των εγκύρων ψηφοδελτίων του σε κάθε εκλογική περιφέρεια διαιρείται με το εκλογικό μέτρο και ο συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο είναι το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης. Αν ο συνδυασμός εξακολουθεί να δικαιούται έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, ο αριθμός τους συμπληρώνεται με τη διάθεση ανά μίας από κάθε εκλογική περιφέρεια, όπου διατηρεί το μεγαλύτερο, κατά φθίνουσα σειρά, αδιάθετο υπόλοιπο ψηφοδελτίων.

γ) Αν σε κάθε εκλογική περιφέρεια υπάρχουν τόσες διαθέσιμες έδρες όσες δικαιούται ο συνδυασμός, τις καταλαμβάνει όλες και ο αριθμός τους αφαιρείται από τις διαθέσιμες έδρες της εκλογικής περιφέρειας. Αν δεν υπάρχει επαρκής αριθμός εδρών της εκλογικής περιφέρειας, στον συνδυασμό κατακυρώνονται μόνον οι διαθέσιμες έδρες. Αν μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής παραμένουν αδιάθετες για τον συν- δυασμό έδρες, κατανέμονται ανά μία (1) κατά σειρά στις εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες ο συνδυασμός διατηρεί το μεγαλύτερο, κατά φθίνουσα σειρά, αδιάθετο υπόλοιπο ψηφοδελτίων.

δ) Οι έδρες που κατανέμονται, σύμφωνα με τις περ. α) και β), αφαιρούνται από τις διαθέσιμες της εκλογικής περιφέρειας.

ε) Με την ίδια διαδικασία κατανέμονται οι έδρες σε κάθε εκλογική περιφέρεια για καθέναν από τους άλλους επιλαχόντες συνδυασμούς κατά αύξουσα σειρά εκλογής.

στ) Οι έδρες που παραμένουν αδιάθετες σε κάθε εκλογική περιφέρεια μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των περ. α), β), γ), δ) και ε) και για όλους τους επιλαχόντες συνδυασμούς καταλαμβάνονται από τον επιτυχόντα συνδυασμό.