Δημοσκόπηση: Πρώτη η ΝΔ αλλά… Δείτε πόσο ανέβηκε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη

Δημοσκόπηση: Στο 38% η εκτίμηση ψήφου για τη ΝΔ, στο 19% για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο 12% για το ΠΑΣΟΚ. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Κάτι περισσότερο από μία μονάδα κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη, ενώ η διαφορά με τη ΝΔ καταγράφεται στις 19 μονάδες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή τη φορά η αλλαγή ηγεσίας σε ένα κόμμα δεν συνοδεύτηκε από την πρώτη στιγμή από την καλλιέργεια μεγάλων προσδοκιών για την πορεία του.

Ωστόσο, οι 6 στους 10 ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι το κόμμα τους θα πάει «καλύτερα ή πολύ καλύτερα» με τη νέα ηγεσία, ενώ στο ίδιο ποσοστό δέχονται ότι υπάρχει θέμα με την ενότητα της Κουμουνδούρου», πράγμα που σημαίνει ότι αποδέχονται, αλλά δεν φοβούνται το ενδεχόμενο μίας διάσπασης.

Την ίδια στιγμή, η κυριαρχία της ΝΔ παραμένει αδιαμφισβήτητη, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων -το 40% που θεωρεί ότι βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση- την καλούν «να προσπαθήσει περισσότερο», τόσο στο σύνολο της διακυβέρνησης, όσο και ειδικά στο ζήτημα της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών.

Σημειώνεται η άνοδος των ποσοστών του ΚΚΕ -στο 9% στην εκτίμηση ψήφου- όπως και της Ελληνικής Λύσης, που δείχνει να κερδίζει το παιχνίδι στην «δεξιά πολυκατοικία».

Δημοσκόπηση: Η εικόνα Κασσελάκη

Θετική εικόνα για τον Στέφανο Κασσελάκη έχουν δύο στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο νέος πρόεδρος του κόμματος έχει χαμηλή αποδοχή στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το γεγονός πως είναι ένας «νέος παίκτης» στην πολιτική σκηνή θεωρείται ως πλεονέκτημα μόνον από το 17% των ψηφοφόρων, ενώ η πλειονότητα εκτιμά ότι «άλλα είναι τα πιο σημαντικά». Είναι δε ενδιαφέρον ότι αυτή η εκτίμηση διατρέχει όλες τις ηλικιακές ομάδες από τους νέους των 17 ετών ως τους ηλικιωμένους.

Δημοσκόπηση: «Καμπανάκια» για την κυβέρνηση

Το 40% των πολιτών δηλώνει ότι η κυβέρνηση κινείται «στη σωστή κατεύθυνση» , ωστόσο σε πολύ μεγάλο ποσοστό αυτοί οι ψηφοφόροι ζητούν από την κυβέρνηση να προσπαθήσει περισσότερο», τόσο στο σύνολο της διακυβέρνησης, όσο και ειδικότερα στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών.

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης έχει δημοτικότητα 43% – ψηλότερα από το ποσοστό της ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου.

Επικαιρότητα

Δημοτικότητες

Πολιτικοί δείκτες

Δημοκσόπηση: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Metron Analysis

την πρώτη δημοσκόπηση της Metron Analysis μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης  ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να καταγράφει κάποια άνοδο. Αντιθέτως, στην εκτίμηση ψήφου, χάνει μία μονάδα από τις εκλογές του Ιουνίου, καθώς καταγράφεται στο 16,8%.

Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ σημειώνει πτώση, σε σχέση πάντα με τις εκλογές του Ιουνίου, της τάξης των 4,2 ποσοστιαίων μονάδων.

Ως εκ τούτου το προβάδισμα της έναντι του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 19,6 μονάδες.

Η εκτίμηση ψήφου στην έρευνα της Metron Analysis διαμορφώνεται ως εξής:

 • ΝΔ 36, 4
 • ΣΥΡΙΖΑ 16,8
 • ΠΑΣΟΚ 12,5
 • ΚΚΕ 9,5
 • Σπαρτιάτες 3,9
 • Ελληνική λύση 7,5
 • ΝΙΚΗ 4,4
 • Πλεύση 3,1

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, (εάν δηλαδή οι εκλογές διεξάγονταν την προσεχή Κυριακή), η ΝΔ έχει προβάδισμα ακριβώς 16 ποσοστιαίων μονάδων. Η δύναμη των κομμάτων καταγράφεται ως εξής:

 • ΝΔ 29,7
 • ΣΥΡΙΖΑ 13,7
 • ΠΑΣΟΚ 10,2
 • ΚΚΕ 7,7
 • Σπαρτιάτες 3,1
 • Ελληνική λύση 6,1
 • ΝΙΚΗ 3,6
 • Πλεύση 2,6

Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 38%, ενώ ο μόνος που φαίνεται να μπορεί να τον… ανταγωνιστεί είναι ο «κανένας», με ποσοστό 29%. Τρίτος και «καταϊδρωμένος» έρχεται ο Στέφανος Κασσελάκης, με ποσοστό μόλις 7%, και ακολουθούν οι λοιποί πολιτικοί αρχηγοί. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δυνάμεις ως «καταλληλότερη πρωθυπουργός» καταγράφει και η προσφάτως ηττημένη στις εκλογές για την αρχηγία στον ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, με ποσοστό 3%.

Όσο για τη δημοφιλία του νεοκλεγέντος προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει 31% θετικές/μάλλον θετικές γνώμες, ενώ, στον αντίποδα, οι αρνητικές/μάλλον αρνητικές γνώμες καταγράφονται στο 54%.

Η ακρίβεια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα καθώς την αναφέρει το 36%, με την οικονομία να ακολουθεί με 23% ενώ τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα αναφέρει το 5%.

Όσον αφορά την αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 34% αξιολογεί ως θετικό το έργο της κυβέρνησης, έναντι του 12% που αξιολογεί θετικά την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ποσοστό αυτό για την κυβέρνηση είναι κατά μια μονάδα μειωμένο σε σχέση με τον Μάιο του 2023, όταν και κατέγραψε 35%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται 7 μονάδες κάτω από την αντίστοιχη χρονική περίοδο, όταν και είχε καταγράψει 19%.