Δίκη στρατιωτικών Αδριανούπολη

Δίκη στρατιωτικών Αδριανούπολη: Δεν έχει τέλος το θρίλερ με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στον Έβρο.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (05/03/2018), απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισής τους, την οποία κατέθεσαν λίγες ώρες νωρίτερα οι δικηγόροι τους.

Οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων συλληφθέντων είχαν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της προφυλάκισής τους, η οποία είχε διαταχθεί με το σκεπτικό ότι δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.

Η υπεράσπιση ζήτησε να αναγνωριστεί ως προσωρινή κατοικία των δύο Ελλήνων το ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη, ώστε να αποφυλακιστούν, μέχρι να εκδικαστεί η έφεση.

Αυτό, όμως, δεν έγινε αποδεκτό και έτσι τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς θα παραμείνουν στη φυλακή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση της παράνομης εισόδου τους στην Τουρκία.

Δίκη στρατιωτικών Αδριανούπολη: Θα τους κατηγορήσουν και για κατασκοπεία;

Στο μεταξύ, λίγη ώρα αργότερα, σαν «βόμβα» έσκασαν οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου και εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, ο οποίος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους της γείτονος χώρας ανέφερε: «Αυτοί οι στρατιωτικοί συνελήφθησαν και ανακρίνονται για τις κατηγορίες της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και της στρατιωτικής κατασκοπείας, και κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα προφυλακίστηκαν με την κατηγορία της εισόδου σε στρατιωτικά απαγορευμένη περιοχή».

Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι η Τουρκία βάζει για πρώτη φορά στο… τραπέζι την κατηγορία της κατασκοπείας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για τη συνέχεια αυτής της τόσο σοβαρής υπόθεσης. Η κατηγορία της κατασκοπείας, έστω και σαν εν εξελίξει έρευνα και ανάκριση, δεν έχει καμία απολύτως λογική. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς προτίθεται να πράξει ο Ερντογάν  κι αν θα πιέσει την… ανεξάρτητη τουρκική Δικαιοσύνη προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δίκη στρατιωτικών Αδριανούπολη: «Δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής»

«Δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στην Τουρκία με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ελλάδα», ανέφερε, επίσης, ο Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Ούτε η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή, ούτε από την Τουρκία υπάρχει ένα τέτοιο αίτημα», πρόσθεσε.

«Η έκδοση στην Τουρκία των πραξικοπηματιών στρατιωτικών είναι ένα θέμα στο οποίο η Τουρκία έχει το δίκιο με το μέρος της», συνέχισε ο Μποζντάγ.

Σημειώνεται πως από νωρίς το πρωί, στο χώρο του δικαστηρίου προσήλθαν οι γονείς των δύο συλληφθέντων, οι οποίοι αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση, ενώ οι ίδιοι οι στρατιωτικοί δεν μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο.

Θυμίζουμε ότι ο 25χρονος υπολοχαγός Μηχανικού, Άγγελος Μητρετώδης και 29χρονος λοχίας Μηχανικού, Δημήτρης Κουκλατζής, οι οποίοι υπηρετούν στην 3η Μηχανοκίνητη Ορεινή Ταξιαρχία «Ρίμινι», βρίσκονται προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη από την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, οι φυλακές που κρατούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι υψίστης ασφαλείας. Σημειώνουν, δε, ότι κρατούνται στην ίδια πτέρυγα με τον πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχετίν Ντεμιρτάς.

Δίκη στρατιωτικών Αδριανούπολη: Αυστηρό μήνυμα Κοτζιά

Μήνυμα στην Τουρκία «να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα» έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με αφορμή τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Όπως είπε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, η Τουρκία αυτή την εποχή χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη νευρικότητα και από αίσθηση ότι μπορεί να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

«Ο σεβασμός είναι απαίτηση και της χάρτας του ΟΗΕ και του κεκτημένου της Ε.Ε.», τόνισε.