Δίκη για βιτριόλι: Αυτή θα είναι η ποινή – Πόσα χρόνια θα μείνει στη φυλακή η Έφη Κακαράντζουλα

Δίκη για βιτριόλι: Στην τελική ευθεία μπαίνει η εκδίκαση της υπόθεσης με το βιτριόλι. Το θύμα, Ιωάννα Παλιοσπύρου συγκλονίζει με την συνεχή της παρουσία στο Δικαστήριο, ενώ ψυχρή και απαθής η δράστιδα, Έφη Κακαραντζούλα περιμένει να ακούσει την ποινή της. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Μετά την αγόρευση-καταπέλτη του εισαγγελέα, και αφού (απο σήμερα) αγορεύσουν όλοι οι δικηγόροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής οι δικαστές και οι ένορκοι θα κληθούν να εκδώσουν την απόφασή τους τόσο επί της ενοχής της κατηγορουμένης -που θεωρείται δεδομένη για ένα ομολογημένο έγκλημα- όσο και για ποιο αδίκημα.

Δίκη για βιτριόλι: Η ποινή

Η κατηγορία έχει εξαιρετική σημασία δεδομένου ότι θα καθορίσει το ύψος της ποινής της. Αν δηλαδή οι λαϊκοί και οι τακτικοί δικαστές, την καταδικάσουν για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπως η ίδια ζητά, ή για απόπειρα ανθρωποκτονίας, την πράξη που της έχει αποδοθεί με το κατηγορητήριο.

Ποια είναι η διαφορά:

– Στην πρώτη περίπτωση η ανώτατη ποινή είναι τα 10 χρόνια κάθειρξη

– Στη δεύτερη τα 15 χρόνια κάθειρξη.

Και στις δυο περιπτώσεις, εφοσον η κατηγορουμένη αιτηθεί ελαφρυντικό (βάσει των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα) και οι δικαστές το δώσουν, τότε η ποινή μπορεί να μειωθεί στο μισό.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ακόμη και αν της επιβληθεί η αυστηρότερη ποινή, δηλαδή τα 15 χρόνια, η κατηγορουμένη δεν θα μείνει στη φυλακή παραπάνω από 5 έως 6 χρόνια, για ένα έγκλημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Δίκη για βιτριόλι: Κι άλλοι συνεργοί;

Το δικαστήριο, πλην της ποινικής μεταχείρισης της κατηγορουμένης θα αποφασίσει και για το αν η δικογραφία θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα, ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα ύπαρξης ενός “δικτύου υποστήριξης” της δράστιδος. Από την αρχή της διαδικασίας, οι δικηγόροι της Ιωάννας είχαν θέσει το ερώτημα για την ύπαρξη συνεργών κατά την προετοιμασία της επίθεσης, αλλά και για την πηγή προμήθειας του καυστικού υγρού από την κατηγορούμενη.

Δίκη για βιτριόλι: Πόσο θα μείνει στη φυλακή η δράστιδα

Με την αγόρευση του ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας αναφορικά με τις προθέσεις της Έφης Κακαράντζουλα, προτείνοντας την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχκή κατάσταση.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Απόστολος Λύτρας, δικηγόρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, σημείωσε πως ο εισαγγελέας έπιασε όλα τα στοιχεία της υπόθεσης ένα προς ένα και τα ανέλυσε και κατέληξε ότι η κατηγορούμενη ήθελε να σκοτώσει.

Σχολιάζοντας την αποχώρηση της κατηγορουμένης από τη δικαστική αίθουσα κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του Εισαγγελέα, ο κ. Λύτρας είπε πως το έκανε από εκνευρισμό, αλλά και γιατί δεν άντεξε να ακούσει αυτά που καταμαρτυρούσε.

«Η μεγαλύτερη καταδίκη της ήταν ότι κατάφερε να κάνει την Ιωάννα σύμβολο δύναμης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το χρόνο παραμονής της κατηγορούμενης στη φυλακή η πρόβλεψη του κ. Λύτρα είναι πώς θα παραμείνει μέσα για 5,5 το πολύ 6 χρόνια:

«Mιλάμε για 15 χρόνια κάθειρξη. Θα εκτίσει τα 3/5 της ποινής, στα 5,5-6 χρόνια θα είναι έξω», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως ο συνολικός χρόνος έκτισης της ποινής της θα καθοριστεί εν πολλοίς και από την στάση που θα τηρήσει μέσα στις φυλακές.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως η Έφη Κακαράντζουλα έχει ήδη προχωηρήσει σε πειθαρχικό παράπτωμα και συγκεκριμένα έχει πιαστεί να κλέβει από συγκρατούμενές της.

Δίκη για βιτριόλι: «Η μητέρα μου έπρεπε να βρίσκει το θάρρος να βλέπει τη εικόνα μου στο νοσοκομείο – Αφόρητοι οι πόνοι»

Για το πότε είδε τον εαυτό της μετά την επίθεση είπε: «Πολλές φορές είχα ρωτήσει τη γιατρό μου να μου εξηγήσει τι μου έχει συμβεί, αλλά όταν είδα τις φωτογραφίες από τα χειρουργεία μου τότε κατάλαβα πόσο δύσκολο ήταν εκείνη να μου δώσει να καταλάβω το μέγεθος και το βάθος αυτής της ζημιάς.

Και την προσπάθειά της σαν γιατρός για να αποκαταστήσει τη βλάβη και να πετύχουν όλα τα μοσχεύματα. Το δεύτερο που σκέφτηκα αμέσως είναι η μητέρα μου.

Ότι έπρεπε να βρίσκει το θάρρος να τις αντιμετωπίζει γιατί αυτή ήταν η εικόνα μου πλέον στο νοσοκομείο και εκείνη το ήξερε εγώ δεν το ήξερα και έπρεπε να βρίσκει το κουράγιο μπροστά μου να φέρεται φυσιολογικά και να με κάνει να αισθάνομαι ήρεμη.

Και το τρίτο είναι ότι κατάλαβα πόσο πολύ κοντά έφτασα το θάνατο και συνειδητοποίησα πόσο τυχερή είμαι που σώθηκα και δυστυχώς κάθε φορά συνειδητοποιώ ότι δεν θα μπορέσω ποτέ ξανά να είμαι όπως ήμουν».

«Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας μου δεν είχα δει καθόλου την εικόνα μου, δεν είχα δει ούτε το πρόσωπό μου, ούτε τα χέρια μου, το σώμα μου.

Όταν έπρεπε να κάνω αλλαγές στο σώμα μου, γυρνούσα το κεφάλι για να μην τα αντικρίσω. Πλησίαζε όμως η ώρα του εξιτηρίου οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι με πίεζαν να κάνω την κίνηση να δω τον εαυτό μου.

Ενιωθα πάντα ότι δεν είμαι έτοιμη, δεν ήθελα να το αντικρίσω. Ήταν όμως ένα βήμα που έπρεπε να κάνω πριν φύγω από την ασφάλεια του νοσοκομείου.

Οπότε έγινε λίγες μέρες πριν βγω με βοήθησε η γιατρός μου να δω κάποιες πρώτες φωτογραφίες από τα χειρουργεία, για να μπορέσει να μου εξηγήσει και να κατανοήσω τι έχει γίνει. Τι θα είναι αυτό που θα αντικρίσω, γιατί θα είναι έτσι αυτό που θα αντικρίσω.

Έγινε πολύ σταδιακά και προσεκτικά. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο για μένα.

Δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να προετοιμαστεί για αυτό ή να το αντιληφθεί.

Μου πήρε πολύ καιρό να καταλάβω ότι δεν θα ξαναδώ την εικόνα μου όπως την ήξερα. Ο σωματικός πόνος πάντα ξεχνιέται ο ψυχικός πόνος είναι που δεν ξεπερνιέται.

Οι πόνοι είναι αφόρητοι κάθε φορά που πρέπει να κάνω μία θεραπεία ένα χειρουργείο ή κάτι ενέσιμο οτιδήποτε. Είχα περάσει μία πολύ δύσκολη περίοδο μέσα στο νοσοκομείο ήταν αμέτρητες φορές που λύγισα. Ζητούσα πάντα η γιατρός μου να ναι εκεί γιατί έχω μαζί της εμπιστοσύνη.

Στο χειρουργείο προσπαθούσα να δώσω κουράγιο στον εαυτό μου και αυτό που σκεφτόμουν την ώρα που με μετέφεραν είπα ok δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι, το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί είναι να πεθάνεις, το οποίο είναι το ίδιο για σένα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι. Είναι το ίδιο ααν να έχεις πεθάνει αυτή τη στιγμή, οπότε μη φοβάσαι».

Δίκη για βιτριόλι: «Ανέπαφη είμαι μόνο από τις γάμπες και κάτω αυτή τη στιγμή»

Για τη μητέρα της και την κατάστασή της σήμερα είπε: «Το στήριγμά μου στο νοσοκομείο ήταν η μαμά μου, τις πρώτες μέρες που το μόνο που θυμάμαι είναι πόνος και απελπισία, ήταν εκεί η μαμά μου και με πήρε αγκαλιά και μου είπε “μη φοβάσαι, θα πάνε όλα καλά και στηρίχτηκα πάνω στη δύναμη της μαμάς μου για να βρω και εγώ τη δύναμη να το αντιμετωπίσω.

Την ημέρα της επίθεσης ήταν όλα πολύ φυσιολογικά δεν είχα την παραμικρή ιδέα ότι κάτι κακό θα συμβεί, ήταν ένα όμορφο πρωινό. Ετοιμάστηκα, μπήκα στο αυτοκίνητό μου για να πάω στη δουλειά μου, τίποτα άλλο, φυσιολογικά.

Ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό αλλά η ποσότητα ήταν τόσο πολύ μεγάλη που οι τραυματισμοί που έχω είναι σε όλο μου τον κορμό στα χέρια στο πρόσωπο και στο λαιμό μου. αλλά και από εκεί που χρειάστηκε να πάρουν το δέρμα για να μου καλύψουν όλα τα υπόλοιπα τραύματα.

Ανέπαφη είμαι από τις γάμπες και κάτω αυτή τη στιγμή. Αυτή την περίοδο είμαι στη δεύτερη φάση αποκατάστασης. Έχει τελειώσει η πρώτη φάση των βασικών χειρουργείων για να μπορώ να είμαι στη ζωή και αυτή την περίοδο ο οργανισμός ξεκουράζεται.

Επιβάλλεται να κάνω κάποιες καθημερινές θεραπείες και περιποίησης των μοσχευμάτων με κρέμες και θεραπευτικά μασάζ γιατί τα μοσχεύματα εάν δεν τα περιποιηθώ και δεν τα περιποιούμαι σε καθημερινή βάση θα χάσουν την όψη που έχουν, θα σκληρύνουν και δεν πρέπει.

Στη δεύτερη φάση θα ξεκινήσω πάλι χειρουργεία, άλλες διαδικασίες για να αποκαταστήσουμε τα σημεία που δεν έχουν πάει καλά. Η μάσκα αυτή σε πιέζει, είναι ο ρόλος της θεραπευτικός, με πιέζει ώστε να θεραπευτούν οι ουλές και να μπορέσει το δέρμα να σταθεροποιηθεί».

Δίκη για βιτριόλι: «Δεν γνωρίζω τον 40χρονο, δεν ξέρω την όψη του, δεν τον έχω συναντήσει»

Για τον άνδρα που φέρεται να είναι η «πέτρα του σκανδάλου» η Ιωάννα ήταν «κάθετη»: «Καλό θα είναι να εξετάζουμε αυτά που δηλώνουμε γιατί η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή.

Να έρθει στο δικαστήριο και να πει την αλήθεια, αυτά που πραγματικά ξέρει, την αλήθεια, και να βοηθήσει να διαλευκανθεί η υπόθεση. Αυτόν τον άνθρωπο δεν τον ξέρω, δεν ξέρω την όψη του, δεν τον έχω συναντήσει, ποτέ δεν είχα καμία σχέση μαζί του και είναι άσχημο να μιλάμε για ερωτική αντιζηλία διότι δεν υπάρχει καμία σχέση με αυτό τον άνθρωπο.

Εκτός από τα μηνύματα που έχουν βγει στη δημοσιότητα δεν υπήρξε καμία άλλη επαφή με το συγκεκριμένο κύριο.

Δεν ξέρω αν έχει γίνει κατανοητό ότι όλα τα μηνύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και υπάρχουν στη δικογραφία έχουν γίνει από τις δύο πλευρές προς εμένα.

Δεν έχω ενοχλήσει ποτέ κανέναν από τους δύο προσπάθησα να είμαι ευγενική και με τους δυο, και ήμουνα ειλικρινής και με τους δύο και δεν κατάλαβα ποτέ για ποιον λόγο έχω εμπλακεί.

Εκείνη ήξερε ότι εγώ δεν έχω καμία σχέση με εκείνον, γιατί με παρακολουθούσε και της το είχα πει. Η μόνη επαφή που είχαμε με τη δράστιδα ήταν μία φορά το χρόνο ή κάθε δύο χρόνια σε κάποιο φιλικό σπίτι σε μία γιορτή. Δεν ήμασταν φίλες, δεν βγαίναμε έξω, δεν είχαμε επικοινωνία».

Αναφορικά με το γεγονός ότι ζητήθηκε εξαίρεση γυναικών από το σώμα ενόρκων η Ιωάννα είπε:

«Είναι δικαίωμά του συνήγορου να κάνει τις εξαιρέσεις των γυναικών με βάση το νόμο, εγώ πιστεύω ότι η δικαιοσύνη δεν είναι θέμα φύλου, δεν έχει να κάνει με άντρες και γυναίκες.

Ως γυναίκα θύμα πιστεύω ότι η κίνηση έχει κάποια στοιχεία σεξισμού και ρατσισμού. Αλλά η υπόθεση έχει αγγίξει όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως φύλου και πιστεύω ότι οι ένορκοι είτε είναι άντρες είτε γυναίκες από τη διαδικασία της δίκης και από τη δικογραφία θα πράξουν σωστά».

Για τη συμπαράσταση που έχει δεχθεί είπε:

«Αγάπη έχω εισπράξει από την αρχή αυτής της επίθεσης, από τις μέρες που ήμουνα στο νοσοκομείο. Παίρνω δύναμη από την αγάπη και μου δίνει κουράγιο να σταθώ στα πόδια μου όταν δεν έχω δυνάμεις για να το πολεμήσω και να το προσπαθήσω.

Η συμπαράσταση με κάνει να μη φοβάμαι. Το πιο άσχημο συναίσθημα, πέρα από τον πόνο που είναι σημαντικός, είναι ο φόβος. Ένα τεράστιο συναίσθημα φόβου το καταπολεμώ λόγω της συμπαράστασης και της αγάπης του κόσμου.