Διάγγελμα Μητσοτάκη: Πότε θα γίνει – Τι θα πει για lockdown, σχολεία, μαγαζιά

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Την ερχόμενη εβδομάδα θα απευθυνθεί μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος στον ελληνικό λαό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας εκτός συγκλονιστικού απροόπτου την παράταση του lockdown.

Το νέο διάγγελμα Μητσοτάκη έχει κλειδώσει όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «MAX FM».

Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας, «ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι.

Τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους, ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες.

Όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι πρώτη φορά που έχουμε μια αχτίδα φωτός μπροστά μας: Είναι τα εμβόλια που θα έρθουν στην ώρα τους.

Μέχρι όμως ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού να εμβολιαστεί, θα πρέπει όλοι να εξακολουθούμε να τηρούμε τους κανόνες με προσοχή.

Είναι κάπως θετικά τα στοιχεία, ότι πέφτουν τα κρούσματα, πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης παντού σε όλη την Ελλάδα, αλλά με πιο αργό ρυθμό, από ό,τι θα περίμενε κανείς.

Και αυτό γιατί υπάρχει μια κόπωση του πληθυσμού, μετά από 10 μήνες μάχης με τον αόρατο εχθρό, τον κορονοϊό, η οποία οδηγεί και σε μια πιο βραδεία πτώση των κρουσμάτων».

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε επίσης ότι «η ατομική συμπεριφορά όλων μας μπορεί να μας οδηγήσει στον θρίαμβο ή την ήττα.

Και γι’ αυτό κάνουμε έκκληση, από πλευράς Κυβέρνησης, σε όλους τους πολίτες να συμβάλλουν με διαφορετικό, αλλά εξίσου σπουδαίο τρόπο, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στον κοινό σκοπό που είναι να μπορέσουμε να περάσουμε απέναντι.

Είμαστε στο μέσο του ποταμού και πρέπει να περάσουμε απέναντι μέσα από τα ορμητικά νερά της πανδημίας. Ξεκίνησε μια δύσκολη εβδομάδα με δυο αντιφατικά χαρακτηριστικά.

Πρώτον, θα βλέπουμε μια μείωση κρουσμάτων. Και δεύτερον θα συνεχίσει να είναι υψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων και δυστυχώς και των θανάτων, γιατί τα κρούσματα ήταν πολύ ψηλά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και πολλοί άνθρωποί νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ.».

Σε σχέση με τις αποκαλύψεις για το παράλληλο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ ο κ. Πέτσας επανέλαβε την κυβερνητική διάψευση υποστηρίζοντας ότι «η σύγχυση υπονομεύει την κοινή προσπάθεια».

«Είμαστε κατηγορηματικοί σε αυτό. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αξιοπιστίας των στοιχείων.

Ανακοινώσεις και απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, θα υπάρξουν λεπτομερείς σήμερα το απόγευμα από τον κ. Αρκουμανέα, τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ, στην καθιερωμένη ενημέρωση στις 6 το απόγευμα.

Τα στοιχεία από κάθε μεμονωμένο νοσοκομείο, από κάθε κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, από κάθε πύλη εισόδου στη χώρα συλλέγονται στο μητρώο του ΕΟΔΥ, που κάθε μέρα κάνει σχετική ανακοίνωση.

Είναι απόλυτα ελεγμένο και μας έχει οδηγήσει με ασφάλεια μέχρι εδώ. Δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση γιατί η σύγχυση υπονομεύει την κοινή προσπάθεια» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Μπορεί η καμπύλη των νέων κρουσμάτων να μειώνεται σχεδόν σε όλη την επικράτεια, πλην όμως συνεχίζεται η ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, πως στη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.000 ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος της τελευταίας εβδομάδας είναι ελαφρά μειωμένος και έχουμε περίπου 360 εισαγωγές καθημερινά.

Αυτός είναι και ο λόγος που το lockdown παρατάθηκε μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, ενώ οι συζητήσεις για άνοιγμα της χώρας διεξάγονται «δειλά», αφού τόσο στο επιστημονικό, όσο και στο κυβερνητικό επιτελείο φοβούνται πως μια γρήγορη άρση του lockdown θα οδηγήσει σε μια νέα έξαρση και ίσως ένα τρίτο κύμα του φονικού ιού.

Με φειδωλές κινήσεις και με τις αυστηρές υποδείξεις των λοιμωξιολόγων, η κυβέρνηση προετοιμάζει τα βήματα της εορταστικής επανεκκίνησης της αγοράς, περιορίζοντάς τα σε έναν στενό αριθμό κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Το ευχάριστο είναι ότι η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Παρατηρείται περαιτέρω μείωση του επταήμερου κυλιόμενου μέσου όρου κρουσμάτων που υπολογίζεται στα 1,750 κρούσματα την ημέρα, είπε η καθηγήτρια.

«Την τρίτη εβδομάδα του lockdown η μείωση των κρουσμάτων ήταν σημαντικά μεγαλύτερη σχετικά με τις προηγούμενες εβδομάδες, ωστόσο σε κάποιες περιφερειακές ενότητες, όπως η Πιερία, η Φθιώτιδα και η Αιτωλοακαρνανία, δεν έχουμε ακόμα δει σαφή μείωση των κρουσμάτων. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδο ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και σε πολλές μεγάλες πόλεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επίκουρου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων, όπως καταγράφονται από την μείωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο».

Ωστόσο, όπως εξήγησε αυτή την εβδομάδα η συρρίκνωση φαίνεται να είναι μικρότερη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακόμα, όπως ανέφερε, η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα συνεχίστηκε και αυτή την εβδομάδα με χαμηλότερους, ωστόσο, ρυθμούς.

Οι Έλληνες πρέπει να είναι πιο φρόνιμοι και να πάρουν πολύ στα σοβαρά το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19, ανέφερε ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός καθηγητής του Πανεπιστημίου Yale, Νίκολας Χρηστάκης, μιλώντας σε διαδικτυακή παρουσίαση του νέου βιβλίου του «Το Βέλος του Απόλλωνα – Οι βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας στον τρόπο που ζούμε», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα και στην Ελλάδα.

Όπως είπε, ο κοροναϊός κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα όπως οι ιδέες. Επεσήμανε ότι αν ληφθούν υπόψη, τόσο η μεταδοτικότητα όσο και η θνητότητα, η νέα πανδημία είναι η δεύτερη χειρότερη των τελευταίων 100 ετών, μετά την ισπανική γρίπη.

Ο κ. Χρηστάκης εκτίμησε ότι αν ο πληθυσμός πειστεί να κάνει το εμβόλιο, σε ένα περίπου χρόνο θα έχουμε ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τη βιολογική δυναμική του ιού και θα είμαστε αντιμέτωποι περισσότερο με την οικονομική και την κοινωνική επίπτωση του.

Για το χειμώνα του 2021, προέβλεψε ότι θα υπάρξει ένα τρίτο επιδημικό κύμα, αν και πιο ήπιο λόγω των εμβολιασμών που θα έχουν γίνει στο μεταξύ.

Περιμένοντας την αποκλιμάκωση κρουσμάτων και διασωληνώσεων, αν και πρόκειται για αργόσυρτη διαδικασία, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη επανόδου στην κανονικότητα μετά το δεύτερο κύμα πανδημίας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, χωρίς να αποκλείει την επέκταση του lockdown μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.

Έτσι, μετά την απόφαση για άνοιγμα των 110 εποχικών καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση περιμένει το «πράσινο φως» για να ελευθερώσει τη δεύτερη γραμμή της οικονομίας που περιλαμβάνει τα κομμωτήρια, τα καταστήματα παιχνιδιών, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία.

Μέχρι στιγμής φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει», μόνο οι απαγορεύσεις. Η πρώτη αφορά στα ταξίδια εντός Ελλάδος. Τα σχολεία και η εστίαση δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν το τέλος των εορτών των Χριστουγέννων.

Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα των Χριστουγέννων καταρτίζεται, λοιπόν, από την αρχή, καθώς η πανδημία επιμένει να πολιορκεί τη χώρα χωρίς να υποχωρεί.

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ

Επανενεργοποιούνται τα πενταψήφια sms στο 13033.

Ανοιχτά παραμένουν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, δομές υγείας, η διανομή του έτοιμου φαγητού.

Κλειστά θα είναι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα οποία θα λειτουργήσουν με καθεστώς τηλεργασίας.

Καθολική και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις μετακινήσεις.

Ανοιχτά παραμένουν τα εξής καταστήματα:

Σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, pet shops, περίπτερα, ψιλικά

Φούρνοι, Μανάβικα, Κρεοπωλεία

Καταστήματα εστίασης μόνο για υπηρεσίες delivery και take away

Πρατήρια υγρών καυσίμων

Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών

Φαρμακεία

Δομές Υγείας

Kαταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop).

Καθαριστήρια

Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ

Δημοτικά Σχολεία

Νηπιαγωγεία

Παιδικοί Σταθμοί

Σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων

Κλειστά θα παραμείνουν:

Καταστήματα πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης

Εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ

Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα

Κομμωτήρια και κουρεία. Σημειώνεται ότι εξετάζεται να δοθεί ολιγοήμερη παράταση ώστε να εξυπηρετηθούν τα ραντεβού τους και να μη δημιουργηθεί συνωστισμός

Κέντρα αισθητικής

Γυμναστήρια και αθλητικοί χώροι

Κινηματογράφοι, θέατρα, βιβλιοθήκες, μουσεία

Θεματικά πάρκα (λούνα παρκ κ.τ.λ.)

Γυμνάσια και Λύκεια, τα οποία θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση

Εκκλησίες (θα πραγματοποιούν λειτουργίες χωρίς παρουσία πιστών)