Διακοπές: Το πρώτο νησί χωρίς κινητά – Ο προορισμός που «απαγορεύει» τα τηλέφωνα

Διακοπές: Αν και μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιους να αντισταθούν στα email εργασίας και στην ενημέρωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των διακοπών, αυτό το νησί  προτρέπει τους επισκέπτες να αγνοήσουν τις οθόνες τους και να απολαύσουν τη φύση. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Ισχυριζόμενο ότι είναι το πρώτο τουριστικό νησί στον κόσμο χωρίς τηλέφωνα, το Ulko-Tammio βρίσκεται στον Ανατολικό Κόλπο της Φινλανδίας, στο σκανδιναβικό έθνος που έχει χαρακτηριστεί «η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου» έξι συνεχόμενα χρόνια και, κάπως ειρωνικά, είναι έδρα της Nokia, της μάρκας πίσω από το smartphone.

«Το νησί Ulko-Tammio θα είναι μια περιοχή χωρίς τηλέφωνα αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο Mats Selin, ειδικός στον νησιωτικό τουρισμό στην περιοχή, όπως μεταδίδει το CNN.

«Θέλουμε να παροτρύνουμε τους παραθεριστές να απενεργοποιήσουν τις έξυπνες συσκευές τους και να σταματήσουν και να απολαύσουν πραγματικά τα νησιά,» πρόσθεσε.

Ένα από τα 41 εθνικά πάρκα της Φινλανδίας, το Ulko-Tammio δεν κατοικείται, αλλά φιλοξενεί πολλά σπάνια πουλιά και φυτά, τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να εντοπίσουν σε μια πεζοπορία στα φυσικά μονοπάτια του νησιού ή από τον πύργο του.

Η συμμετοχή στην ψηφιακή αποτοξίνωση για τους τουρίστες στο Ulko-Tammio είναι εθελοντική και, καθώς το νησί καλύπτεται από ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, ο πειρασμός θα είναι πάντα παρών.

Ωστόσο, το προσωπικό της Parks & Wildlife Finland, της εταιρείας που διαχειρίζεται το νησί, ελπίζει ότι η εκστρατεία θα προσελκύσει τουρίστες που θα αποσυνδέονται και θα ασχολούνται με τη χλωρίδα, την πανίδα και τους άλλους επισκέπτες.

«Το να απενεργοποιεί κανείς το τηλέφωνό του, να εξερευνά τη φύση και να συναντά ανθρώπους πρόσωπο με πρόσωπο είναι βέβαιο ότι θα τονώσει τη διάθεση και την ευεξία του», δήλωσε ο Sari Castrén, ψυχολόγος και διευθυντής ερευνών στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας.

«Ξοδεύουμε αμέτρητες ώρες κάνοντας scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οπότε κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα από αυτά σημαίνει ότι θα έχει κανείς περισσότερο χρόνο για νέες εμπειρίες», υπογράμμισε.

Διακοπές: 21% φθηνότερες στην Ελλάδα παρά στη χώρα τους για τους Γερμανούς

Η γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία δημοσιεύει μια σύγκριση τιμών για τις υπηρεσίες ξενοδοχείων και εστίασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο βασιζόμενη σε στοιχεία του περασμένου Μαρτίου.

Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι φθηνότερες διακοπές είναι στην Τουρκία και την Αλβανία ενώ οι ακριβότερες στη Ελβετία.

Επιγραμματικά, σύμφωνα με την γερμανική στατιστική υπηρεσία, οι γερμανοί τουρίστες μπορούν να υπολογίζουν σε χαμηλότερες τιμές στην Ελλάδα (21%), την Ισπανία (18%) και την Κύπρο (17%).

Οι πιο χαμηλές τιμές, σε σύγκριση με το κόστος διακοπών στη Γερμανία, εντοπίζονται στην Τουρκία (46%) και την Αλβανία (56%).

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει: «Το αυξημένο κόστος για την ενέργεια και τα τρόφιμα συμπιέζει τον προϋπολογισμό πολλών πολιτών για ταξίδια. Ιδίως σε χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης το επίπεδο τιμών για τις υπηρεσίες εστιατορίων και ξενοδοχείων είναι σαφώς χαμηλότερο από ό,τι στη Γερμανία».

Διακοπές: Φθηνότερες διακοπές σε Αλβανία και Τουρκία

Στην Κροατία και την Κύπρο οι τιμές είναι κατά 17% φθηνότερες απ΄ ότι στην Γερμανία.

Στην Ισπανία, την Πολωνία και την Τσεχία, οι παραθεριστές δαπάνησαν 18% λιγότερα για την εστίαση και τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες, στην Ελλάδα 21% και στην Πορτογαλία και τη Μάλτα 28%.

Ακόμη φθηνότερες ήταν οι διακοπές για τους Γερμανούς στο Μαυροβούνιο και την Ρουμανία, όπου διαμονή και εστιατόρια κόστιζαν περίπου τα μισά απ΄ότι στη Γερμανία (46%).

Όπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία: «στην Τουρκία και την Αλβανία, το επίπεδο των τιμών ήταν το χαμηλότερο από όλες τις υπό εξέταση χώρες. Και στους δύο τουριστικούς προορισμούς το κόστος διακοπών είναι φθηνότερο από το μισό με περίπου 56%.

Για τους Γερμανούς οι πιο ακριβές διακοπές, σε σύγκριση πάντα με το κόστος στη Γερμανία, εντοπίζεται στην Ελβετία αλλά και τις σκανδιναβικές χώρες.

Την πρωτιά έχει η Ελβετία όπου οι Γερμανοί πλήρωσαν 61% περισσότερα για διαμονή και διατροφή από ότι στην πατρίδα τους. Στη Δανία και τη Νορβηγία το κόστος αυξάνεται κατά 40%, η Φινλανδία κατά 25% ενώ η Σουηδία είναι λίγο πιο προσιτή με 17%.

Στην Ιρλανδία, οι παραθεριστές πληρώνουν 21% περισσότερα και στην Αυστρία 15%. Όσοι τέλος ταξίδεψαν στη Γαλλία, έναν επίσης δημοφιλή προορισμό διακοπών, πλήρωσαν περίπου 8% περισσότερα.

Παρά τον υψηλό πληθωρισμό οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι πολλοί Γερμανοί σχεδιάζουν το καλοκαίρι διακοπές.

Δημοσκόπηση για λογαριασμό του Ιδρύματος για Ζητήματα του Μέλλοντος που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει ότι το 16% των ερωτηθέντων προτίθεται να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Την ώρα που το 28% λέει ότι θα κάνει διακοπές στη Γερμανία, το 4% δηλώνει ότι θα ταξιδέψει σε Ελλάδα και Τουρκία, το 7% στην Ιταλία και το 8% στην Ισπανία.