Εκτός από τους «κόκκινους» καταθέτες, η Εφορία φαίνεται πως έχει στόχους και συγκεκριμένες περιοχές.
Αυτό αποκαλύπτεται σήμερα για τους ράμπου και τους ελέγχους που κάνουν σε φορολογούμενους και εταιρείες.
Οι επιχειρήσεις που μπαίνουν στο στόχαστρο είναι όσες εδρεύουν σε περιοχές με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας και επιχειρηματικοί κλάδοι όπου διαπιστώθηκε μεγάλη φοροδιαφυγή το 2023. Σε αυτές θα αρχίσουν να ψάχνουν τα ΦΠΑ και άλλες παραβάσεις.
Οι περισσότεροι έλεγχοι (9.802 σε σύνολο 23.795 ελέγχων) διενεργήθηκαν από τις ΔΟΥ και τα ΕΛΚΕ της Φορολογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας το 41,2% του συνολικού πλήθος ελέγχων.
Οι ΔΟΥ και τα ΕΛΚΕ αρμοδιότητας της Φορολογικής Περιφέρειας Αθηνών, διενεργώντας 5.335 ελέγχους, βεβαίωσαν 617,95 εκατ. ευρώ (ποσοστό 47,2% στο σύνολο της βεβαίωσης).
Στο σύνολο των εισπράξεων τη μεγαλύτερη συμμετοχή έχουν οι ΔΟΥ και τα ΕΛΚΕ αρμοδιότητας Φορολογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης (38,0%) και ακολουθούν οι ΔΟΥ και τα ΕΛΚΕ της Φορολογικής Περιφέρειας Αθηνών (24,0%).
Σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκαν οι ΔΟΥ και τα ΕΛΚΕ των Φορολογικών Περιφερειών Πειραιά και Πατρών, τόσο ως προς το πλήθος των ολοκληρωμένων ελέγχων όσο και ως προς τα βεβαιωθέντα και εισπραχθέντα ποσά από ελέγχους.
Ποια είναι η περιοχή με την πιο μεγάλη παραβατικότητα
Η περιοχή που εντοπίστηκαν πολλές περαβάσεις για το 2023 ήταν η Περιφέρεια Κρήτης.
Η περιφέρεια Κρήτης εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό εντοπισθείσας παραβατικότητας (36,6%) σε 5.137 ελέγχους και ακολουθούν η περιφέρεια Θεσσαλίας στην οποία πραγματοποιήθηκαν 3.034 έλεγχοι και εντοπίστηκαν παραβάσεις στο 36,3% αυτών και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με το ποσοστό εντοπισθείσας παραβατικότητας να ανέρχεται σε 35,4% σε σύνολο 3.651 ελέγχων.
Το χαμηλότερο ποσοστό παραβατικότητας (22,2%) εντοπίστηκε στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου πραγματοποιήθηκαν 2.029 έλεγχοι.
Εφορία: Δεν είναι φάρσα – Σε ποιους διαγράφει τα μισά χρέη
Εφορία: Μείωση των προστίμων της εφορίας έως και 50% προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, υπό την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος θα παραδεχτεί τις παραβάσεις.
Με τις αλλαγές, που επιφέρει στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιδιώκει την επίσπευση της είσπραξης των φόρων και των προστίμων, που καταλογίζονται από τους ελέγχους παρέχοντας κίνητρα για την αναγνώρισή τους ως οφειλής και την πληρωμή τους είτε άμεσα είτε σε δόσεις.
Αναλυτικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση του προστίμου από 25% έως 50% σε περίπτωση μη αμφισβήτησης της οφειλής που προκύπτει έπειτα από φορολογικό έλεγχο.
Η κλιμάκωση του κουρέματος είναι η ακόλουθη:
- Μείωση προστίμου έως και 50% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου και υποβολή σχετικής δήλωσης μέχρι και 10 ημέρες μετά την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.
- Μείωση προστίμου έως και 40% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μετά την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου αλλά πριν την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ). Σημειώνεται πως η προθεσμία προσφυγής στη ΔΕΔ είναι 30 ημέρες από την κοινοποίηση της έκδοση της οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, που σημαίνει, ότι τόση είναι και η προθεσμία που έχει ο ελεγχόμενος, για να αποδεχτεί τον… λογαριασμό της εφορίας και να λάβει έκπτωση 40%.
- Μείωση προστίμου μειώνεται έως και 30% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της υποβολής προσφυγής σε αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο. Εάν προσφύγει στη ΔΕΔ (εντός μηνός) η ΔΕΔ θα εκδώσει την απόφαση σε διάστημα έως 120 ημερών. Ακολούθως, εάν απορριφθεί η προσφυγή, ο ελεγχόμενος έχει τη δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο, αλλά εάν δεν προχωρήσει και αποδεχτεί την παράβαση, τότε έχει έκπτωση 30%.
- Μείωση προστίμου έως και 25% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της έναρξης συζήτησης ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου. Ωστόσο, μετά τη μείωση του προστίμου θα πρέπει το 25% της συνολικής οφειλής να καταβληθεί μέσα σε 3 ημέρες από την αποδοχή της σχετικής αίτησης που θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, η ενεργοποίηση της οποίας αναμένεται την 1 Οκτωβρίου 2024 και η συνολική οφειλή, μετά τη μείωση μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, οι πρόσθετοι φόροι και οι προσαυξήσεις που καταλογίζονται από τους ελέγχους, καταβάλλονται εντός μηνός από τη βεβαίωσή τους, χωρίς προσαυξήσεις, ενώ οι ελεγχόμενοι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν την καταβολή τους, σε έως 48 έντοκες δόσεις.
Σημειώνεται ότι η υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία προβλέπει μείωση προστίμου κατά 40% για φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ, αν υποβληθεί η δήλωση προ της κοινοποίησης διορθωτικού προσδιορισμού και η συνολική οφειλή (κύριος φόρος, αναλογικό πρόστιμο και τόκοι) εξοφληθεί σε 30 ημέρες από την υποβολή της αρχικής εκπρόθεσμης ή τροποποιητικής.
Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης έως και την 10η ημέρα από την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού.
Όπως εξηγεί το υπουργείο Οικονομικών, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που υποβάλλουν κάθε χρόνο φορολογικές δηλώσεις, θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης έως και τη 10η ημέρα, από την ημερομηνία κοινοποίησης του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.
Σήμερα αυτό που ισχύει είναι η δυνατότητα υποβολής τους μέχρι την ημέρα κοινοποίησης του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.
Εφορία: Έσβησε χρέη πάνω από 38 δισ. – Ποιοι είναι οι τυχεροί
Ξεπέρασαν τα 38 δισ. ευρώ τα χρέη που η Εφορία θεωρεί ανείσπρακτα και είτε τα διέγραψε οριστικά είτε τα έβαλε στο αρχείο, αναγνωρίζοντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να τα εισπράξει.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, με ημερομηνία αναφοράς την 31η Δεκεμβρίου 2023, το συνολικό ύψος των χρεών που έχουν χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτα» είσπραξης ή διαγράφηκαν ανήλθαν στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου σε 38,35 δισ. ευρώ, από 27,62 δις. ευρώ, που ήταν στο τέλος του 2022, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr.
Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι, τα χρέη που διαγράφηκαν ανήλθαν σε 12,03 δισ. ευρώ, στα οποία πρέπει να σημειωθεί, ότι εντάσσονται και τα χρέη του παλαιού ΟΣΕ ύψους 10,4 δισ. ευρώ, που διαγράφηκαν στη διάρκεια του 2023.
Συγχρόνως, η εφορία έχει βάλει στην «άκρη» και χρέη ύψους 26,32 δισ. ευρώ, τα οποία έχει χαρακτηρίσει ως ανεπίδεκτα είσπραξης και δεν ασχολούνται οι υπηρεσίες της, με την είσπραξή τους.
Εφορία: Ποια χρέη ξεχνιούνται
Για να διαγραφεί ή να μπει στο «αρχείο» μια οφειλή, θα πρέπει να έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και να μην έχουν αποδώσει, ενώ αν πρόκειται, για μεγάλα χρέη, θα πρέπει να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
- Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της ΑΑΔΕ και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων ή απαιτήσεων αυτών έναντι τρίτων ή διαπιστώθηκε η καθ’ οποιονδήποτε τρόπο εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων που δεν υπόκειται σε ακύρωση ή σε διάρρηξη και ειδικότερα διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή με διαδικασία εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον πρόκειται για πτωχό.
- Έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης ή δεν είναι δυνατή η υποβολή της.
- Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας φορολογικής ή τελωνειακής αρχής, ο οποίος πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.
- Οι πράξεις του χαρακτηρισμού των επιδεκτικών ή ανεπίδεκτων είσπραξης και της καταχώρισης των απαιτήσεων σε ειδικά βιβλία ανεπίδεκτων είσπραξης γίνονται με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις που τη διέπουν.
- Εφόσον πρόκειται για συνολική βασική οφειλή άνω του 1.500.000 ευρώ, οι πράξεις αυτές κοινοποιούνται στην υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των δημόσιων εσόδων, από την οποία και ελέγχονται. Αν κρίνεται αναγκαίο, έλεγχος μπορεί να διενεργηθεί και στις πράξεις της παρούσας που αφορούν συνολική βασική οφειλή κατώτερη του ως άνω ποσού.
Από την καταχώριση της οφειλής στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης και για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο έγινε η καταχώριση:
- Αναστέλλεται αυτοδικαίως η παραγραφή της,
- Δεν χορηγείται στον οφειλέτη και στα συνυπόχρεα πρόσωπα αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία ούτε άλλο νομίμως προβλεπόμενο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, εκτός εάν πρόκειται για είσπραξη χρημάτων που θα διατεθούν για την ικανοποίηση του Δημοσίου ή για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, το προϊόν των οποίων θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό,
- Δεσμεύονται στο σύνολό τους οι τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί και το περιεχόμενο των θυρίδων σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα των παραπάνω προσώπων.
- Το Δημόσιο διατηρεί ακέραιο το δικαίωμά του για την είσπραξη της οφειλής ή συμψηφισμό και μετά την καταχώρισή της στα ειδικά βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης.
- Οφειλή που έχει καταχωρισθεί, κατά τα ανωτέρω, ως ανεπίδεκτη είσπραξης επαναχαρακτηρίζεται ως εισπράξιμη, εάν πριν από την παραγραφή της, διαπιστωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησής της είτε από τον οφειλέτη είτε από συνυπόχρεο πρόσωπο.