Δεν είναι μόνο το ηφαίστειο της Σαντορίνης ενεργό, υπάρχουν κι άλλα στον ελλαδικό χώρο, που είναι ενεργά, αλλά πιο ήπια και άλλα με πιο μεγάλη δυναμική.
Ο σεισμικός «χορός» συνεχίζεται στο Αιγαίο με αμείωτο ρυθμό, με τους σεισμούς κοντά σε Σαντορίνη και Αμοργό να είναι εκατοντάδες σε λίγες μόνο μέρες. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό ξεπέρασαν τους 550 και συνεχίζουν…
Στην Ελλάδα τα ενεργά ηφαίστεια είναι διατεταγμένα σε ένα τόξο (Ελληνικό Ηφαιστειακό Τόξο) και περιλαμβάνουν από Δυτικά προς Ανατολικά τα εξής ηφαίστεια: Σουσάκι ,Μέθανα, Μήλος, Σαντορίνη, Γυαλί, Νίσυρος και Κως.
Ελαφρώς παλαιότερη και όχι πλέον ενεργή είναι η ηφαιστειότητα στα εξής μέρη: Ν. Βλυχάδες (Β. Ευβοϊκός κόλπος), Μικροθήβες (Ν. Μαγνησίας), Βόρειες Σποράδες και Αλμωπία. Εκτεταμένη ηφαιστειακή δράση στο ΒΑ Αιγαίο (Λήμνος, Λέσβος, κ.ά.) προκάλεσε την απόθεση πολλών σχηματισμών και τη δημιουργία των απολιθωμένων δασών στα νησιά αυτά.
Νότια της Κρήτης, κάτω από τη γαλάζια θάλασσα λαμβάνει χώρα η υποβύθιση της αφρικανικής πλάκας κάτω από την ευρωπαϊκή. Εκεί που λεπταίνει η αφρικανική πλάκα, το μάγμα βρίσκει την ευκαιρία και βγαίνει προς τα έξω.
Όλα τα ηφαίστεια του Αιγαίου έχουν σχήμα κώνου και έχουν αλλοιωθεί είτε από διάβρωση, όπως στη Μήλο, είτε από «καλδεροποίηση», δηλαδή έχει βυθιστεί λόγω μεγάλης έκρηξης, όπως στη Σαντορίνη. Παρόλες τις μικρές φρεατικές εκρήξεις που συμβαίνουν σε μικρό βάθος, οι επιστήμονες δεν αναμένουν μεγάλες εκρήξεις, αλλά μια αυξημένη σεισμο-ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Οι τελευταίοι σεισμοί που σημειώθηκαν στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ανάφης προέρχονται από ενεργά σεισμικά ρήγματα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Το συγκεκριμένο ρήγμα, μήκους περίπου 25 χιλιομέτρων, θα μπορούσε να δώσει έναν ισχυρό σεισμό εάν ενεργοποιηθεί πλήρως. Οι επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο κατολισθήσεων ή ακόμα και τοπικού τσουνάμι στην περιοχή της καλντέρας και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι σεισμοί αυτοί δεν σχετίζονται άμεσα με το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος, οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς η σεισμική δραστηριότητα οφείλεται σε τεκτονικά ρήγματα και όχι σε ηφαιστειακή διέγερση. Παρά τις φήμες και τις υπερβολές, οι επιστήμονες δεν αναμένουν έκρηξη και επισημαίνουν ότι ακόμη και ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ δεν θα προκαλούσε σοβαρές ζημιές.
Την κατάσταση σχολίασε και ο Τούρκος καθηγητής γεωφυσικής, Όβγκουν Αχμέτ Ερτσάν, ο οποίος προειδοποίησε ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, τρία από τα τέσσερα βασικά σημάδια ηφαιστειακής έκρηξης έχουν ήδη παρατηρηθεί: ρηχοί σεισμοί, εκπομπές αερίων και θόρυβοι από το υπέδαφος. Παρόλα αυτά, ξεκαθαρίζει ότι η παρουσία αυτών των φαινομένων δεν σημαίνει ότι η έκρηξη είναι άμεση, καθώς το ηφαίστειο μπορεί να παραμείνει σε αυτή την κατάσταση για μήνες ή και χρόνια.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει καταγράψει περισσότερους από 380 σεισμούς από τις 24 Ιανουαρίου, εκ των οποίων οι 85 ξεπερνούν τα 3 Ρίχτερ. Οι ειδικοί βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, αναλύοντας συνεχώς τα δεδομένα και τοποθετώντας νέους σεισμογράφους στην Αμοργό και την Ανάφη για πιο ακριβείς μετρήσεις.
Η αλήθεια για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη είναι ότι πρόκειται κυρίως για τεκτονικά φαινόμενα, χωρίς άμεση σύνδεση με το ηφαίστειο. Οι επιστήμονες τονίζουν πως η κατάσταση παρακολουθείται στενά και δεν υπάρχει λόγος πανικού. Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ενημερώνονται μόνο από επίσημες πηγές, αποφεύγοντας τις φήμες και την παραπληροφόρηση.
Η Σαντορίνη παραμένει ένας από τους πιο μαγευτικούς προορισμούς του κόσμου – και η φύση της συνεχίζει να μας υπενθυμίζει τη δυναμική της.
Εκτός από τον Κηφισό που χρειάζεται συντήρηση εκτάκτως, μετά τις σοκαριστικές εικόνες που ήρθαν στο «φως» με τις υπόγειες λίμνες, άλλη μία γέφυρα εκπέμπει SOS.
Στη Νέα Φιλαδέλφεια, χιλιάδες πεζοί και οδηγοί περνούν καθημερινά από μια γέφυρα που μοιάζει έτοιμη να καταρρεύσει. Η γέφυρα Βρυούλων, που συνδέει τη Νέα Φιλαδέλφεια με τους Αγίους Αναργύρους, δείχνει σημάδια σοβαρής φθοράς: σκουριασμένα μεταλλικά στοιχεία, εκτεθειμένοι οπλισμοί, ρωγμές στο σκυρόδεμα και αποκολλημένα τμήματα. Οι εικόνες προκαλούν ανησυχία, καθώς πρόκειται για ένα κομβικό πέρασμα οχημάτων, πεζών και μαθητών.
Οι κάτοικοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τον κίνδυνο, αλλά μέχρι στιγμής οι παρεμβάσεις είναι ελάχιστες. Η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησε η μελέτη αποκατάστασης, όμως το ερώτημα παραμένει: θα προλάβουν να τη σώσουν ή θα γκρεμιστεί πριν γίνουν έργα;
Η γέφυρα Βρυούλων επανέρχεται τώρα στο προσκήνιο χάρη σε drone video που δημοσιεύτηκε σε διαδικτυακό κανάλι στο YouTube. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε παρακάτω ακούγοντας και ένα πλήρες ιστορικό της κατάστασης που έχει οδηγήσει στο σημερινό σημείο.
Βγαίνουν οχήματα στους δρόμους και σαρώνουν ό,τι κινείται. Δείτε πώς μπορείτε να προστατευτείτε αν είστε στην Αθήνα.
Εντάξει, δεν είναι και τόσο επικίνδυνα, απλά η ιδιωτικότητά σας πάει… περίπατο.
Πρόκειται για τα οχήματα της Google που ξεκινούν τρισδιάστατη χαρτογράφηση των περιοχών της Αττικής, της Κρήτης, της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου, του Αιγαίου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.
Τα οχήματα που θα φέρουν την ειδική σήμανση “Google Street View” θα κάνουν βόλτες στους δρόμους το διάστημα από τις 4 Φεβρουαρίου έως τις 30 Οκτωβρίου 2025.
Ο σκοπός της χαρτογράφησης είναι η ανανέωση της υπηρεσίας Google Maps, συμπεριλαμβανομένου του Street View. Τα πρόσωπα και οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων θα είναι θολωμένα, ούτως ώστε να μην είναι δυνατή η αναγνώριση, πριν την ανάρτηση της χαρτογραφημένης περιοχής στην ιστοσελίδα της Google.
Το υποκείμενο των δεδομένων ή οποιοσδήποτε τρίτος, μπορεί να επισημάνει τη μη θόλωση ή τη μη επαρκή θόλωση οποιουδήποτε ατόμου ή πινακίδας κυκλοφορίας. Το υποκείμενο των δεδομένων μπορεί, επίσης, να ζητήσει τη θόλωση της εικόνας της οικίας του. Το υποκείμενο των δεδομένων έχει, εφόσον τα δεδομένα δεν έχουν ήδη θολώσει, το δικαίωμα αντίρρησης και μπορεί να ζητήσει την αφαίρεσή τους σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Βάσει των παραπάνω, τα δεδομένα είτε θολώνουν είτε διαγράφονται.
Το δικαίωμα αντίρρησης μπορεί, επίσης, να ασκηθεί πριν η χαρτογραφημένη περιοχή αναρτηθεί στον ιστότοπο, εκτός εάν τα δεδομένα έχουν ήδη θολώσει. Η θόλωση πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος, μέσα σε πέντε ημέρες από την έναρξη της υπηρεσίας ή, εάν η υποβολή του αιτήματος γίνει μετά την έναρξη της υπηρεσίας, μέσα σε πέντε ημέρες από την υποβολή του. Τα πρωτογενή δεδομένα δεν θα πρέπει να διαβιβάζονται σε τρίτους.
Σχολεία: Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία, οι δημοτικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου…
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Τα δύο σενάρια για την έντονη σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης…
Σεισμός: Τεράστια ανησυχία έχει προκαλέσει η σεισμική διέγερση στη Σαντορίνη και την Ανάφη τα τελευταία…
Καιρός: Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο καιρού. Κάνει λόγο για βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους.Σύμφωνα…
Νέα ευρώ έρχονται για την Ελλάδα. Δείτε πότε θα τα δούμε στις συναλλαγές μας. Τι…
Σε 15 μέρες ανοίγει στο gov.gr η αίτηση για μία μεγάλη επιδότηση που δικαιούνται νέοι…