Λογαριασμοί ρεύματος: Ανακοινώθηκαν και επίσημα νέες αυξήσεις αλλά αυτή τη φορά δεν αφορούν τις τιμές του ρεύματος. Γιατί θα πληρώσουμε ξανά παραπάνω παρότι μειώθηκαν οι τιμές. Όλες οι νέες πληροφορίες στο xristika.gr.
Νέος σάλος είναι προ των πυλών να ξεσπάσει όταν οι καταναλωτές δουν τους νέους λογαριασμούς ρεύματος. Και αυτό, γιατί, ενώ τα μίντια «σφίζουν» με πληροφορίες ότι θα έχουμε μειώσεις στα τιμολόγια Μαρτίου, μια άλλη είδηση περνάει στα κρυφά και αφορά αυξήσεις!
Ωστόσο, αυτή η άνοδος δεν οφείλεται στις ενεργειακές τιμές αλλά σε νέα τέλη που αποφασίστηκαν να μπουν και θα φέρουν επιβάρυνση ξανά στους καταναλωτές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται στο φως από πηγές του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, η ΡΑΑΕΥ έδωσε στον ΑΔΜΗΕ «πράσινο φως» για να μπουν νέες αυξήσεις στα τέλη δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Με απλά λόγια, θα δούμε «φουσκωμένους» λογαριασμούς και αν κοιτάξουμε καλύτερα θα οφείλεται στα τέλη που φαίνονται στον αναλυτικό λογαριασμό χρεώσεων.
Διαβάστε αναλυτικά τα τελευταία νέα για τις τιμές ρεύματος:
Λογαριασμοί ρεύματος: Οι νέες τιμές μετά την αύξηση στα τέλη
Οι αυξήσεις στα τέλη δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου αναιρούν μέρος των μειώσεων που προκαλεί η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι εγκρίθηκε η αναθεώρηση του Wacc, κάτι που θα φέρει επιβαρύνσεις στο ρεύμα και στους λογαριασμούς.
Οι αυξήσεις που προκύπτουν για τα έτη 2023-2025 διαμορφώνονται σε ποσοστά περίπου 10%. Η αρμόδια αρχή έχει εκφράσει ανησυχία για τις επιπτώσεις στους καταναλωτές και έχει καλέσει τον ΑΔΜΗΕ να εξετάσει τον επιμερισμό των ποσών για τη μείωση του φόρτου στους καταναλωτές.
Οι αυξήσεις στα τέλη δικτύου εξανεμίζουν μέρος των μειώσεων που φέρνει η αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου, επηρεάζοντας τους λογαριασμούς ρεύματος, με τα μέσα νοικοκυριά να επιβαρύνονται περίπου κατά 76 ευρώ ετησίως.
Η απόφαση έγκρισης του αναθεωρημένου Wacc (μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου), που ελήφθη από την ολομέλεια τον Ιούλιο του 2023, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΡΑΑΕΥ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάκτηση των αυξημένων ετήσιων εσόδων του ΑΔΜΗΕ μέσω της αναπροσαρμογής των τελών δικτύου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» η απόφαση της ΡΑΑΕΥ εκφράζει επίσης ανησυχία για τις επιπτώσεις στους καταναλωτές και καλεί τον ΑΔΜΗΕ να προτείνει τον επιμερισμό των ποσών προς ανάκτηση στα επόμενα έτη, προκειμένου να αποφευχθούν οι έντονες διακυμάνσεις στα τέλη χρήσης δικτύου και να περιοριστεί η επιβάρυνση των καταναλωτών.
Οι αυξήσεις στο επιτρεπόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ διαμορφώνονται σε 9,96% για το 2023, 10,51% για το 2024 και 10,64% για το 2025. Ο ΑΔΜΗΕ είχε προηγουμένως λάβει έγκριση για Wacc 6,10% για την περίοδο 2022-2025, με το επιτρεπόμενο έσοδο να διαμορφώνεται αντίστοιχα για τα έτη 2022-2025.
Μετά την απόφαση της ΡΑΕΕΥ, ο ΑΔΜΗΕ υπέβαλε αίτημα έκτακτης αναθεώρησης για τα έτη 2023-2025, επικαλούμενος σημαντική μεταβολή στα οικονομικά και πραγματικά δεδομένα που είχαν ληφθεί υπόψη κατά την προηγούμενη έγκριση. Η τελική έγκριση της ΡΑΕΕΥ για Wacc ήταν 7,57% για το 2023, 7,51% για το 2024 και 7,45% για το 2025.
Βάσει του κανονιστικού πλαισίου, ο ΑΔΜΗΕ αναμένεται να προτείνει τις αναπροσαρμογές των τελών χρήσης δικτύου για το 2024, είτε για την πλήρη ανάκτηση του επιτρεπόμενου ετήσιου εσόδου είτε για χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕΕΥ για επιμερισμό σε επόμενα έτη.
Οι νέες τιμές ρεύματος τον Μάρτιο
Τον Μάρτιο, ενδέχεται να δούμε φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF παραμένει χαμηλή, κινούμενη κάτω από τα 25 ευρώ/μεγαβατώρα.
Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος στην ελληνική αγορά, η οποία διαμορφώνεται στα 75,55 ευρώ/MWh το Φεβρουάριο από τα 93 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο.
Εκτιμάται ότι η τιμή αυτή θα συνεχίσει να μειώνεται, καθώς η χαμηλή τιμή του φυσικού αερίου στον TTF καθυστερεί να επιδράσει στην ελληνική αγορά με μία μηνιαία καθυστέρηση.
Ακόμη και με τα τρέχοντα δεδομένα, οι πάροχοι μπορούν να προσφέρουν σταθερά τιμολόγια ρεύματος για εξάμηνη διάρκεια στα 9 λεπτά ανά kWh και για δωδεκάμηνη διάρκεια στα 10-11 λεπτά ανά kWh.
Μάλιστα, η Protergia κυκλοφόρησε το πρώτο σταθερό μπλε τιμολόγιο για εξάμηνη διάρκεια στα 9,75 λεπτά ανά kWh και πάγιο 9 ευρώ, χωρίς καμία δέσμευση (έκπτωση συνέπειας ή πάγια εντολή) και με εφάπαξ επιβάρυνση 50 ευρώ σε περίπτωση αποχώρησης οποιαδήποτε στιγμή.
Παρόλο που οι μειώσεις στις χονδρεμπορικές τιμές προβλέπονται, η αντίδραση των πράσινων τιμολογίων σε αυτές τις μειώσεις θα εξαρτηθεί από τις προσφερόμενες εκπτώσεις των παρόχων.
Η διαμόρφωση της χονδρεμπορικής τιμής κάτω από συγκεκριμένα επίπεδα ενεργοποιεί τον μηχανισμό διακύμανσης που προβλέπεται από τη φόρμουλα διαμόρφωσης της χρέωσης ανά κιλοβατώρα στα ειδικά τιμολόγια, ο οποίος ισχύει για έξι μήνες από τον Δεκέμβριο.
Παραδείγματος χάρη, η ΔΕΗ έχει θέσει ως όριο τιμής στα 85 ευρώ ανά MWh στο πράσινο τιμολόγιό της. Αυτό σημαίνει ότι εάν η χονδρεμπορική τιμή παραμείνει στα σημερινά επίπεδα τον Φεβρουάριο, θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και η τιμή χρέωσης ανά κιλοβατώρα θα κυμανθεί γύρω στα 9-10 λεπτά.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο με έκπτωση 20% επί της αρχικής τιμής, φθάνοντας τα 12,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις έως και 500 κιλοβατώρες και τα 13,67 λεπτά ανά κιλοβατώρα για μεγαλύτερες καταναλώσεις.
Η μέση τιμή στα πράσινα τιμολόγια τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 13,3 λεπτά ανά kWh σε σύγκριση με τα 14,7 λεπτά ανά kWh τον Ιανουάριο.
Αυτό είναι το φθηνότερο χρώμα στα τιμολόγια ρεύματος
Η συνεχιζόμενη μείωση της χονδρεμπορικής τιμής αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και στα κυμαινόμενα κίτρινα τιμολόγια. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αναλυτών για υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου ακόμη και κάτω από τα 20 ευρώ ανά MWh, αυτό θα «επιβραβεύσει» τους καταναλωτές που θα επιλέξουν αυτά τα τιμολόγια, αναλαμβάνοντας το ρίσκο της διακύμανσης.
Πρόκειται για τη μεγάλη μειοψηφία, αφού η πλειοψηφία επέλεξε να παραμείνει στο πράσινο, ειδικό τιμολόγιο.