Δεν μπορεί να πιστέψει κανείς αυτό που συμβαίνει: Φόβοι για κραχ

Λάδι: Σε… χρυσάφι εκτυλίσσεται το λάδι καθώς η τιμή του όχι απλά έχει ξεφύγει αλλά έφτασε σε σημείο που λίγοι μπορούν να το αγοράσουν.

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, πλησιάζοντας μια ανάσα από τα 8 ευρώ το κιλό, την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί στην εγχώρια αγορά μέχρι σήμερα.

Μάλιστα δεδομένου ότι τα αποθέματα που έχουν μείνει στις δεξαμενές είναι ελάχιστα και η ζήτηση υψηλή, δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να καταγραφούν ακόμα μεγαλύτερες τιμές.

Και αυτό γιατί η ξηρασία που έπληξε την Ευρώπη πέρυσι το καλοκαίρι, στέγνωσε τις δεξαμενές των μεγάλων ελαιπαραγωγών σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.

Μονδαδική εξάιρεση αποτέλεσε η Ελλάδα η οποία δεν αντιμετώπισε προβλήματα ξηρασίας και κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή ελαιόλαδου από τους 220.000 τόνους το 2021 σε 330.000 το 2020, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Και παρόλο που η χρονιά ξεκίνησε καλά από άποψη τιμής το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από 4,5 ευρώ το κιλό κανείς δεν περίμενε ότι θα έφθανε ακόμα και τα 8 ευρώ τα κιλά.

Παράλληλα ώθηση στις τιμές του ελαιόλαδου έδωσε και η μείωση της παγκόσμιας προσφοράς ηλιέλαιου αλλά και το αυξημένο κόστος των μεροκαμάτων ως αποτέλεσμα της έλλειψης εργατών γης.

Οι πωλήσεις των τελεευταίων ποσοτήτων ελαιόλαδου εξελίσσεται σε ντέρμπι μεταξύ των συνεταιρισμών δεδομένου ότι από μέσα σε μέρα η τιμή πώλησης αυξάνεται και ενώ όλοι θεωρούν ότι έπιασε το ταβάνι, έρεχεται η επόμενη πώληση να ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά τον πήχ

Πάντως στις δεξαμενές των συνεταιρισμών έχουν μείνει πολύ μικρές ποσότητες ελαιόλαδου και δεδομένου ότι η ζήτηση είναι έντονη τόσο από εγχώριες όσο και από ξένες εταιρίες, η τιμή του σύντομα αναμένεται να ξεπεράσει τα 8 ευρώ το κιλό.

Λάδι: Το ολέθριο σφάλμα που κάνουμε

Το συνηθισμένο λάθος στη φύλαξη του ελαιολάδου. Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε με το κορυφαίο από τα τρόφιμα της ελληνικής κουζίνας. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Το ελαιόλαδο με την αψάδα του και τα πλούσια αρώματά του, με την εγγραφή του στη γευστική μας μνήμη από τα παιδικά μας χρόνια, αλλά και με τους ισχυρισμούς υγείας που μπορεί ύστερα από τόσες και τόσες έρευνες δικαίως να επικαλείται, είναι το νούμερο ένα λάδι της ελληνικής κουζίνας.

Για να διατηρήσει όμως τις γευστικές, αρωματικές και θρεπτικές του αρετές αναλλοίωτες, και να μην ταγγίσει με αποτέλεσμα τη δυσάρεστη οσμή και γεύση, έχει τα «όχι» και τα «ναι» του στο φύλαγμά του. Ωστόσο φαίνεται ότι υιοθετούμε μόνο μερικά από αυτά.

Ενώ, λόγου χάρη στη συντριπτική τους πλειονότητα (95%) των νοικοκυριών αποθηκεύουν σωστά σε σκιερό και δροσερό μέρος το ελαιόλαδο, όπως κατέδειξε έρευνα που είχε κάνει ο ΕΦΕΤ πέρυσι τέτοια εποχή, τα περισσότερα σπίτια το φυλούν στα πλέον ακατάλληλα δοχεία: τους τενεκέδες.

Συγκεκριμένα μόλις το 16% των νοικοκυριών που συμμετείχαν δήλωσε ότι χρησιμοποιεί σκούρα γυάλινα μπουκάλια, όπως ενδείκνυται, ενώ το 61% χρησιμοποιεί μεταλλικές συσκευασίες και τενεκέδες που οξειδώνονται.

Λάδι: Τα «όχι» στη συντήρηση του ελαιολάδου

Όχι στους ντενεκέδες και το πλαστικό. Οι ντενεκέδες λαδιού κάνουν μόνο για τη μεταφορά του και για τίποτε άλλο, καθώς είναι φτιαγμένοι από υλικά που οξειδώνονται τα ίδια και ευνοούν την οξείδωση.

Ούτε το πλαστικό είναι καλή επιλογή, καθώς αφήνει ίχνη.

Όχι στο φως. Το ελαιόλαδο που αφέθηκε στον ήλιο μπορεί να ταγγίσει ακόμη και σε μια εβδομάδα.

Κρατήστε το ελαιόλαδο σε σκοτεινά μέρη.

Όχι στο οξυγόνο. Το ελαιόλαδο θα πρέπει να διατηρείται καλά κλεισμένο γιατί η επαφή με τον αέρα και το οξυγόνο θα επισπεύσουν την οξείδωσή του.

Όχι στη ζέστη. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν ευνοούν την καλή συντήρηση του λαδιού.

Ναι στις ανοξείδωτες συσκευασίες και τις inox δεξαμενές λαδιού, αν πρόκειται για φύλαξη αρκετών λίτρων λαδιού (π.χ. του ελαιολάδου της χρονιάς).

Ναι στα αδιαφανή, γυάλινα μπουκάλια, αν πρόκειται για ελαιόλαδο που θα καταναλωθεί σύντομα (αυτό που έχουμε δηλαδή στην κουζίνα μας για το καθημερινό μαγίρεμα, τις σαλάτες μας κ.λπ.).

Λάδι: Αυτά είναι τα 5 τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζετε ποτέ στην πόρτα του ψυγείου

Το να τακτοποιείς τα πράγματα που μόλις αγόρασες στο ψυγείο μπορεί να φαίνεται απλή διαδικασία, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι. Έχει τεράστια σημασία το πού και πώς τα τοποθετούμε. Ποια είναι τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Το πού τοποθετούμε τα διάφορα προϊόντα, από τα ράφια και τα συρτάρια μέχρι την πόρτα έχει να κάνει με την ασφάλεια τροφίμων και τη σωστή διατήρησή τους.

Οπότε καλό είναι να είμαστε προσεχτικοί, ιδίως με ότι βάζουμε στην πόρτα.

Ενώ η θερμοκρασία στα ράφια και στα συρτάρια του ψυγείου μας συνήθως παραμένει σταθερή, η πόρτα του ψυγείου υπόκειται σε διακυμάνσεις θερμοκρασίας.

Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του ψυγείου, το περιεχόμενό της εκτείθεται σε θερμό αέρα.

Οπότε, τα τρόφιμα που βάζουμε εκεί έχουν υψηλότερο ρίσκο να χαλάσουν, γι’ αυτό καλό είναι να αποθηκεύουμε εκεί όσα μπορούν να δεχθούν αλλαγές στη θερμοκρασία.

Γάλα

Μπορεί να είναι πιο βολικό να τοποθετούμε στην πόρτα τα μεγάλα μπουκάλια του γάλακτος, αλλά δεν πρέπει να το κάνουμε. Οι χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν τα μικρόβια να αναπτύσσονται, οπότε το να φυλάσσουμε το γάλα στην πόρτα σημαίνει ότι θα είναι διαρκώς εκτεθειμένα στον κίνδυνο να χαλάσουν. Αντίθετα, το γάλα πρέπει να αποθηκεύεται στο πίσω μέρος του ψυγείου, εκεί όπου οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές.

Αυγά

Παρόλο που τα περισσότερα ψυγεία έχουν τις αυγοθήκες τους στην πόρτα του ψυγείου, ούτε αυτά είναι καλό να φυλάσσονται εκεί.

Τα αυγά θα πρέπει να διατηρούνται σε ένα εσωτερικό ράφι, όπου η θερμοκρασία είναι πιο σταθερή.

Μάλιστα, ακόμα καλύτερα είναι να παραμένουν μέσα στο αρχικό τους χάρτινο κουτί, που θα τα προστατέψει από την απώλεια υγρασίας και από το να πάρουν μυρωδιές από άλλα τρόφιμα.

Κρέας και πουλερικά

Κάθε φορά που έχετε να κάνετε με ωμό κρέας ή πουλερικά, είναι σημαντικό να τα χειρίζεστε σωστά, ώστε κανείς να μην αρρωστήσει.

Το ωμό κρέας και τα πουλερικά έχουν υγρά στη συσκευασία τους, τα οποία μπορεί να μολύνουν άλλα τρόφιμα, αν έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Έτσι, δεν τα βάζουμε ποτέ στην πόρτα, γιατί τα ζουμιά αυτά μπορεί εύκολα να χυθούν.

Επιπλέον, ισχύει ότι δεν είναι ασφαλή στην πόρτα, η οποία ανοιγοκλείνει και έχει διακυμάνσεις θερμοκρασίας.

Το καλύτερο μέρος για αυτά τα τρόφιμα είναι το κάτω ράφι του ψυγείου και θα πρέπει να είναι τυλιγμένα πολύ καλά με μεμβράνη ή να είναι κλεισμένα σε αεροστεγές δοχείο, για να μην υπάρχουν διαρροές υγρών.

Φρούτα και λαχανικά

Μπορεί να είναι πιο εύκολο να παίρνετε τα φρούτα σας από την πόρτα του ψυγείου αλλά σίγουρα υπάρχει καλύτερο μέρος για τα φρούτα και τα λαχανικά σας.

Τα ειδικά συρτάρια του ψυγείου σας. Και αν έχετε ένα ψυγείο σύγχρονης τεχνολογίας, μπορείτε να ρυθμίσετε και την υγρασία των συρταριών (τα φρούτα χρειάζονται χαμηλότερη υγρασία, ενώ τα λαχανικά υψηλότερη).

Οπότε αν έχετε δύο χωριστά συρτάρια, μπορείτε να έχετε ένα για φρούτα και ένα για λαχανικά.

Αν έχετε ενιαίο συρτάρι μπορείτε να φυλάσσετε τα φρούτα εκτός συρταριού και τα λαχανικά εντός ρυθμίζοντας το συρτάρι, ώστε να έχει έξτρα υγρασία.

Τυρί

Όπως και με τα φρούτα και τα λαχανικά, τα σύγχρονα ψυγεία έχουν ένα ειδικό συρτάρι για τα τυριά, όπου περνάει έξτρα κρύος αέρας, ώστε να τα διατηρεί πολύ κρύα, χωρίς να τα παγώνει, κάτι που είναι ιδανικό για τα τυριά.

Σε αυτό το συρτάρι αποθηκεύουμε και τα φρεσκοκομμένα αλλαντικά μας.

Τι να βάζουμε τελικά στην πόρτα του ψυγείου;

Είναι το κατάλληλο μέρος για σάλτσες και σιρόπια, από κέτσαπ, μαγιονέζα και μουστάρδα μέχρι σιρόπια, σόγια σος και πίκλες.

Επίσης, μπορείτε να βάλετε εκεί αναψυκτικά, που προτιμάτε να απολαύσετε κρύα.

Όλα αυτά έχουν το κοινό ότι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής στο ράφι του σούπερ μάρκετ, οπότε αντίστοιχα αντέχουν στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας της πόρτας του ψυγείου που ανοιγοκλείνει.