Δεν είναι φάρσα: Τριπλή αύξηση σε χιλιάδες πολίτες – Ποιοι και πότε θα την πάρουν

Συντάξεις 2022: Τι φέρνει η τριπλή αύξηση στις αποδοχές των συνταξιούχων. Τι σημαίνει για τα «καθαρά» των συνταξιούχων η αύξηση των αποδοχών πάνω από 6%, η κατάργηση της εισφορά αλληλεγγύης και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ. Όλες οι εξελίξεις για τις Συντάξεις 2022 στο xristika.gr.

Τριπλή ένεση ρευστότητας στις Συντάξεις 2022, με τις αποδοχές των συνταξιούχων να εκτοξεύονται μέσα στον Δεκέμβριο. Από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκύπτει αύξηση στις Συντάξεις 2022 για όσους έχουν μηδενική, η μικρή προσωπική διαφορά, αύξηση των καθαρών αποδοχών, μέσω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με ένα έκτακτο επίδομα 250 ευρώ.

Πρακτικά οι συνταξιούχοι που δεν καρπώνονται τη λεγόμενη προσωπική διαφορά, αναμένεται να λάβουν το 2023 μια αύξηση στις αποδοχές τους (ίσως του Δεκεμβρίου) πάνω από 6%!

Οι υπόλοιποι, όσοι δηλαδή παίρνουν προσωπική διαφορά, δεν θα δουν καμία αύξηση.

Ωστόσο, θα πάρουν τον Δεκέμβριο ένα βοήθημα ύψους 250 ευρώ, ως ένα μικρό αντιστάθμισμα των απωλειών τους.

Επιπλέον, από το 2023 οι συνταξιούχοι (οι υπόχρεοι δηλαδή) θα απαλλαγούν και από τη φορολογική εισφορά αλληλεγγύης που επιβαρύνει εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Ειδικότερα:

-Αύξηση συντάξεων: Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν αυξάνονται οι συντάξεις 1.500.000 συνταξιούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα προκύπτει κατά 50% από την αύξηση του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Η Πρώτη αύξηση ότι θα είναι πάνω από 6%. Ως απόρροια αυτών των αυξήσεων, είναι πιθανό να υπάρξουν άλλοι συνταξιούχοι οι οποίοι θα τύχουν πρόσθετου οφέλους λόγω μηδενισμού της προσωπικής διαφοράς τους.

Μέσω της διαδικασίας επανυπολογισμού της σύνταξής τους, θα λάβουν έξτρα μικρές αυξήσεις. Πρόκειται για συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη προϋπηρεσίας και στην περίπτωση αυτή οι αυξήσεις θα είναι περιορισμένες, δηλαδή δεν θα υπερβούν τα 10 ευρώ.

-Επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους: Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια έκτακτη η ενίσχυση 250 που θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους (όπως επίσης σε ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους).

Η καταβολή του επιδόματος προγραμματίζεται για το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, όταν δηλαδή θα δοθούν και οι αυξήσεις που προγραμματίζονται για τους υπόλοιπους συνταξιούχους.

Ήδη στον ΕΦΚΑ έχει δοθεί εντολή να πραγματοποιηθεί ακριβής διαχωρισμός ανάμεσα σε εκείνους που θα καρπωθούν το σύνολο της αύξησης στη σύνταξή τους και σε όσους θα έχουν την ατυχία να λάβουν μέρος αυτής, ή ακόμα χειρότερα καθόλου επειδή τους πιάνει ο κόφτης της προσωπικής διαφοράς.

-Εισφορά αλληλεγγύης: Το 2023 έχει καταργείται -για όλους πια- η φορολογική εισφορά αλληλεγγύης (2,2%-10%), που προκύπτει από μηνιαία παρακράτηση για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ ετησίως.

Πρακτικά όμως η συγκεκριμένη εισφορά επιβάλλεται στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Με την κατάργησή της θα ελαφρύνει το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος για τους συνταξιούχους.

Η «χρυσή» κατηγορία των συνταξιούχων, που θα ενισχυθεί διπλά η και τριπλά, είναι:

  • 900.000 συνταξιούχοι οι οποίοι πλην των αυξήσεων θα ωφεληθούν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης,
  • 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι οι οποίοι θα πληρωθούν την 4η δόση αύξησης του επανυπολογισμού που δικαιούνται καθώς έχουν διανύσει περισσότερα από 30 χρόνια στην ασφάλιση.

Υπενθυμίζουμε ότι το ποσοστό της αύξησης προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο που προσθέτει τον τιμάριθμο και την αύξηση του ΑΕΠ, διαιρώντας το σύνολο διά δύο.

Ο ετήσιος πληθωρισμός, που εκτιμάται ότι θα φτάσει -αν δεν ξεπεράσει- το 10%, «κλείνει» στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ στις αρχές Μαρτίου θα οριστικοποιηθεί το ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης.

Επομένως το ποσοστό της αύξησης θα «κλειδώσει» στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότερη ημερομηνία καταβολής των αυξήσεων αναδρομικά από την 1/1/ 2023 θα είναι στο τέλος Μαρτίου με τις συντάξεις του Απριλίου.

Συντάξεις 2022: «Παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης από την αύξηση του ΑΕΠ

Καταλυτικό ρόλο στην αύξηση του ΑΕΠ και στις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 5% με 6% για το 2022, παίζουν οι τουριστικές εισπράξεις οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 18 δισ. ευρώ το 2022 για να δώσουν έτσι ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.

Παράλληλα, σε ανοδική τροχιά βρίσκονται και οι ελληνικές εξαγωγές που αυξήθηκαν κατά 39,9% και όπως αναφέρει το ρεπορτάζ οδεύουν ολοταχώς για νέο ρεκόρ.

Η βελτίωση, λοιπόν, των οικονομικών δεικτών και οι αισιόδοξες προβλέψεις αφήνουν ανοικτό το «παράθυρο» για να ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης από τον πρωθυπουργό τα επόμενα 24ωρα. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την εξαγγελία του πλέγματος στήριξης της κοινωνίας έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια.

Σύμφωνα με τις μέχρι πληροφορίες τα μέτρα που έχουν κλειδώσει είναι οι επιδοτήσεις ρεύματος, το αυξημένο επίδομα θέρμανσης και η διεύρυνση των δικαιούχων ώστε περισσότερα νοικοκυριά να στραφούν στη χρήση πετρελαίου.

Επίσης εξετάζεται κι ένα έκτακτο βοήθημα στα ευάλωτα νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους με τις αποφάσεις να οριστικοποιούνται τις επόμενες ώρες. Το ανώτατο ύψος της ενίσχυσης εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 200 ευρώ ενώ μελετάται να υπάρξει κλίμακα ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου.

Εξετάζεται δηλαδή το να ισχύσουν κλίμακες που θα ξεκινούν από, π.χ., 100-130 ευρώ και θα φτάνουν στα 200 ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, τα άτομα με αναπηρία, καθώς και έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Παράλληλα εξετάζεται να δοθεί διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για τους δικαιούχους του επιδόματος.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ3 ανέφερε ότι τα μέτρα στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων κόντρα στην ενεργειακή κρίση θα υπερβούν σημαντικά τα 10 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 8,5 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις μέχρι το τέλος του 2022 ξεπερνούν σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποτελούν το μεγαλύτερο σχετικό πακέτο (στην ΕΕ), σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν και οίκων αξιολόγησης.