Δεν είναι φάρσα: Οριστικό – Καταργούνται τα χαρτονομίσματα των 5 ευρώ – Δείτε τι έχει συμβεί

Η απόφαση της Ευρώπης δείχνει πως τα 5ευρα τελειώνουν. Την ίδια ώρα προωθείται όλο και περισσότερο το ψηφιακό ευρώ.

Πάμε να δούμε όμως τι συμβαίνει με τα 5 ευρώ.

Αν και οι συναλλαγές των περισσότερων από εμάς έχουν πλέον περάσει σε άλλο επίπεδο, με το Iris και την κάρτα να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών μας, ωστόσο, τα μετρητά συνεχίζουν να κυκλοφορούν και να είναι απαραίτητα.

Και μπορεί προς την Σκανδιναβία να μην γνωρίζουν τι… χρώμα έχουν, ωστόσο στη Γερμανία εξακολουθεί να αποτελεί δημοφιλή τρόπο συναλλαγής.

Στα τέλη Ιανουαρίου, στην ευρωζώνη κυκλοφορούσαν χαρτονομίσματα αξίας πάνω από 1,5 τρισεκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο, οι συναλλαγές με μετρητά κατέγραψαν μείωση.

Για το 2024, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέθεσε στην Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, να τυπώσουν για το 2024 το σύνολο των νέων χαρτονομισμάτων των πέντε ευρώ για όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι δύο χώρες θα εκτυπώσουν 313,8 εκατομμύρια χαρτονομίσματα των πέντε ευρώ που απαιτεί ο ευρωπαϊκός οργανισμός για το τρέχον έτος.

Παράλληλα, η Ισπανία θα εκτυπώσει επίσης και τα τραπεζογραμμάτια των 10 ευρώ για ολόκληρη την ευρωζώνη, για το 2024.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ισπανίας έχει ως αποστολή την εκτύπωση 424,2 εκατ. τραπεζογραμματίων των 10 ευρώ, που ισοδυναμούν με αξία 4,24 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η ΕΚΤ.

Άλλες Κεντρικές Τράπεζες στις χώρες της ευρωζώνης θα εκτυπώσουν επίσης 1.538,4 εκατομμύρια τραπεζογραμμάτια των 50 ευρώ, 564,9 εκατομμύρια των 20 ευρώ, 527,5 εκατομμύρια των 100 ευρώ και 164,2 εκατομμύρια χαρτονομίσματα των 200 ευρώ.

Για την ιστορία, προκειμένου να περιορίσει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η ΕΚΤ σταμάτησε να εκδίδει χαρτονομίσματα των 500 ευρώ εδώ και πέντε χρόνια. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση για χαρτονομίσματα των 100 και 200 ​​ευρώ αυξήθηκε.

Τραπεζικοί παράγοντες λένε μάλιστα ότι πολλοί Ευρωπαίοι παραμένουν δύσπιστοι προς τα εναλλακτικά μέσα πληρωμής και εξακολουθούν να προτιμούν τα μετρητά.

Παρά το γεγονός ότι τα μετρητά είναι πιο… ακριβά, καθώς πέρα από τα έξοδα εκτύπωσης, η συντήρηση των ΑΤΜ κοστίζει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε όλη την ευρωζώνη και οι έμποροι λιανικής πρέπει να ξοδεύουν επίσης αρκετά δισεκατομμύρια για να μεταφέρουν τα μετρητά. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται πάντως για την εισαγωγή ψηφιακού ευρώ, προκειμένου να αλλάξει τον τρόπο χρήσης του χρήματος, τις επόμενες δεκαετίες.

Στόχος είναι να δοθεί στους Ευρωπαίους πολίτες ένας ασφαλής τρόπος να πραγματοποιούν αγορές χωρίς να εξαρτώνται από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που ελέγχονται από μη ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως οι Mastercard, Visa, Apple Pay και Google Pay.

Τέλος το ευρώ και στην Ελλάδα: Η πρώτη περιοχή της χώρας που καταργεί τα μετρητά

Κι όμως ένας Δήμος της Ελλάδος σταματά τις συναλλαγές με ευρώ, δηλαδή με χρήματα. Ακόμη ένα βήμα για συναλλαγές αποκλειστικά και μόνο μέσω καρτών και τράπεζας.

Στο… κλίμα της εποχής που βάζουν τέρμα στις συναλλαγές με μετρητά μπήκε ο Δήμος Θέρμης της Θεσσαλονίκης. Από την 1η Νοεμβρίου οι υπηρεσίες του Δήμου σταμάτησαν να δέχονται μετρητά.

Για κάθε πληρωμή που θέλει να κάνει ο πολίτης με φυσική παρουσία στο Ταμείο του Δήμου, θα μπορεί πλέον να την κάνει μόνο με χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας όλων των Τραπεζικών Ιδρυμάτων.

Παρακάτω θα δείτε ποιες συναλλαγές θα γίνονται μόνο μέσω κάρτας:

  • Ηλεκτρονική πληρωμή οφειλών μέσω της υπηρεσίας »πληρώνω ηλεκτρονικά» στο https://www.thermi.gov.gr/ με χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.
  • Ηλεκτρονική πληρωμή της οφειλής μέσω e-banking ή σε οποιοδήποτε τραπεζικό ίδρυμα διατηρούν λογαριασμό, με χρήση του κωδικού ηλεκτρονικής πληρωμής RF που αναγράφεται στη σχετική ειδοποίηση
  • .Στην Ταμειακή υπηρεσία του Δήμου, Δευτέρα έως Πέμπτη, 08:30 – 13:00, μέσω POS με χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Όλες οι αλλαγές στον Δήμο Θέρμης

Πιο συγκεκριμένα η Οικονομική Διεύθυνση προχώρησε στην εισαγωγή νέων λειτουργιών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών τόσο στην αποτύπωση όσο και στην είσπραξη οφειλών προς το Δήμο και συγκεκριμένα σε:

α) νέο τρόπο αποτύπωσης των βεβαιωμένων οφειλών με την έκδοση οφειλής και πληρωμών αυτών εύκολα και γρήγορα από οπουδήποτε, μέσω του Ηλεκτρονικού Διατραπεζικού Συστήματος ΔΙΑΣ Α.Ε. και

β) νέα δυνατότητα για τους πολίτες, πληρωμής οφειλών μέσω εφαρμογής

Η Ταυτότητα Οφειλής είναι ένας μοναδικός κωδικός πληρωμής (𝗥𝗙) που αναγνωρίζει οφειλέτη και είδος οφειλής και παρέχει στους πολίτες την δυνατότητα πληρωμής χωρίς να απαιτείται από αυτούς η γνώση των λογαριασμών IBAN του Δήμου.

Η μεταφορά της πίστωσης σε λογαριασμό του Δήμου γίνεται μέσω του Ηλεκτρονικού Διατραπεζικού Συστήματος ΔΙΑΣ Α.Ε. Με την Ταυτότητα Οφειλής, οι οφειλέτες του Δήμου έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν τις οφειλές τους από όπου αυτοί κρίνουν σκόπιμο ακόμη και μέσω του κινητού τους. H πληρωμή αυτή είναι άμεσα ταυτοποιήσιμη (ως προς τον συναλλασσόμενο και το είδος της οφειλής) από το Ταμείο του Δήμου, και η απόδειξη είσπραξης εκδίδεται και αποστέλλεται άμεσα στον ενδιαφερόμενο.

Ξεχάστε το ευρώ: Ανακοινώθηκε νέο νόμισμα – Τι θα γίνει στην Ελλάδα

Ευρώ: Ξεχάστε ό,τι ξέρατε μέχρι σήμερα για τις συναλλαγές μας με τις τράπεζες, καθώς μετά το ευρώ έρχεται ένα νόμισμα, με τις επίσημες ανακοινώσεις να γίνονται σε λίγες ημέρες από την Αθήνα.

Μιλάμε για το ψηφιακό εύρω, η ανακοίνωση του οποίου θα γίνει από την Αθήνα, καθώς μέσα στον Οκτώβριο ολοκληρώνονται οι σχετικές προετοιμασίες που ξεκίνησε δύο χρόνια πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ημερομηνία για τις ανακοινώσεις φαίνεται πως θα είναι η 26η Οκτωβρίου, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και οι λοιποί κεντρικοί τραπεζίτες – μέλη της ΕΚΤ έρχονται στην Αθήνα για την μία συνεδρίαση που πραγματοποιεί ετησίως το ΔΣ της ΕΚΤ εκτός Φρανκφούρτης προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, εκείνη την ημέρα μπορεί να γίνουν και οι ανακοινώσεις για το ψηφιακό ευρώ, αποτελώντας, έτσι, μία κομβική στιγμή για την ΕΚΤ και την Ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι της άφιξης και της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ στην Αθήνα, αναμένεται να έχει προηγηθεί η δεύτερη απονομή επενδυτικής βαθμίδας στη χώρα (μετά την DBRS), από την Standard & Poor’s, γεγονός που θα στρέψει τα φώτα και στην Ελλάδα.

Αν και οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πραγματοποιήσουν μία ακόμη συνάντηση πριν το ραντεβού τους στην Αθήνα για να οριστικοποιήσουν την ατζέντα τους για το ψηφιακό ευρώ, οι προετοιμασίες στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, με τον διοικητή και οικοδεσπότη, Γιάννη Στουρνάρα, να μεριμνά για την φιλοξενία των ομολόγων του.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δεύτερος όροφος στο κεντρικό κτίριο της ΤτΕ στην Πανεπιστημίου έχει αναδιαμορφωθεί για τη δημιουργία των χώρων όπου θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΚΤ, αλλά και των προσωπικών γραφείων που, βάσει πρωτοκόλλου, θα πρέπει να διαθέτει ο κάθε κεντρικός τραπεζίτης – μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ-, καθώς επίσης και της αίθουσας για τις συνεντεύξεις Τύπου. Παράλληλα, το προσωπικό ασφαλείας της ΤτΕ εκπαιδεύτηκε εντατικά από την αρχές του καλοκαιριού από την Ελληνική Αστυνομία, ώστε να παράσχει τις υψηλού επιπέδου προδιαγραφές ασφαλείας που απαιτεί η διοργάνωση