Δεν είναι φάρσα! Δωρεάν σπίτια – Πώς θα τα αποκτήσετε

Σπίτια: Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης. Οι παρεμβάσεις για τους νέους με σπίτια σε ζευγάρια και «χτύπημα» στην ανεργία. Πού είναι τα σπίτια που προορίζονται για τους νέους και πώς μπορείτε να τα αποκτήσετε. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Νέο κομμάτι στο παζλ της στήριξης των νέων, πέραν των όσων ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, σχεδιάζουν στην κυβέρνηση. Πρόκειται για την παροχή δωρεάν στέγης σε νέα ζευγάρια με την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η «δεξαμενή» από την οποία θα βρεθούν τα εν λόγω ακίνητα είναι το χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) που διαθέτει πάνω από 70.000 ακίνητα με ένα μεγάλο κομμάτι τους να μπορεί να αξιοποιηθεί για τον σκοπό αυτό.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το μέτρο αυτό μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε αυτό της πριμοδότησης προσλήψεων των νεοεισερχομένων έως 29 ετών στην αγορά εργασίας με 600 ευρώ για τον εργαζόμενο και 600 ευρώ για τον εργοδότη για ένα εξάμηνο.

Το μέτρο αυτό έρχεται σε εφαρμογή του μοντέλου προγραμμάτων φτηνής στέγης για νέους που εφαρμόζονται στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία.

Το σκεπτικό πίσω από το μέτρο αυτό που βρίσκεται υπό εξέταση ξεκινά από το συνδυασμό του ρυθμού αύξησης των ενοικίων σε συνδυασμό με τις χαμηλές αμοιβές σε νέους με αποτέλεσμα η στέγαση να καθίσταται ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της νέας γενιάς.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι τα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με το οποία σχεδόν το 70% των νέων στην Ελλάδα ηλικίας 18 έως 24 ετών μένει με τους γονείς του την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ ανέρχεται σε 50%.

Σύμφωνα με το Open οι σκέψεις για τα μέτρα στέγασης των νέων «ευάλωτων» οικογενειών αφορά την πριμοδότηση νέων ζευγαριών που θεωρούνται «ευάλωτα» βάσει οικονομικών κριτηρίων, παραδείγματος χάριν ζευγάρια που δεν μπορούν να νοικιάσουν ακόμη και το πρώτο τους σπίτι με τη λογική της δωρεάν παραχώρησης χρήσης του ακινήτου ως α’ κατοικία.

Σπίτια: Οι δικαιούχοι του προγράμματος «πρώτο ένσημο» – Τι κερδίζουν οι νέοι έως 29 ετών

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα 600 ευρώ θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους νέους, πέραν του μισθού τους, για να τα ξοδέψουν όπως θέλουν.

Συνεπώς η στόχευση του μέτρου έχει διπλό στόχο. Από τη μια να ενισχυθεί το εισόδημα των χαμηλόμισθων συνήθως νέων εργαζόμενων και από την άλλη να επιδοτηθεί το κόστους εργασίας για τον εργοδότη, ο οποίος θα μπορεί να προσλαμβάνει με πολύ μικρό κόστος

Για παράδειγμα ένας νέος 24 ετών που προσλαμβάνεται για πρώτη φορά τον Νοέμβριο με μικτό μισθό 650 ευρώ, δηλαδή τον κατώτατο, θα εισπράττει καθαρό μισθό 558 ευρώ και επιδότηση από το κράτος για ένα 6μηνο 600 ευρώ. Επομένως το μηνιαίο του εισόδημα θα ανέρχεται στα 1.158 ευρώ

Αναφορικά με τον εργοδότη θα επιβαρύνεται με κόστος 812,44 ευρώ για τον μισθό των 650 ευρώ. Επειδή όμως θα εισπράττει την επιδότηση των 600 ευρώ, ο εργαζόμενος θα του κοστίζει συνολικά 212,44 ευρώ.

Σημειώνεται πως για εργασία μερικής απασχόλησης 20 ωρών την εβδομάδα θα καταβάλλεται το ήμισυ του πόσου. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022.

Σπίτια: Τα υπόλοιπα μέτρα για τους νέους

Από 1/1 2022 για τους εφήβους 15 έως 17 ετών αυτοί που θα έχουν εμβολιαστεί θα προφερθούν 50 δωρεάν GB data στο κινητό τους

Kαθιερώνεται από το 2022 η μόνιμη ψηφιακή κάρτα για τους νέους. Αυτό θα είναι ένα ψηφιακό πορτοφόλι, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι παροχές του κράτους προς τους νέους.

Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (συνολικά 150.000 θέσεις εργασίας).

Επέκταση στεγαστικού επιδόματος 1000 ευρώ/έτος και στους σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ.

Kατάργηση ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας για όλους τους νέους έως 29 ετών για φθηνότερη πρόσβαση στο διαδίκτυο με μείωση έως 20 ευρώ σε κάθε λογαριασμό/μήνα.

Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών από τους γονείς προς τα παιδιά.

Σπίτια: Πόσο κοστίζουν στα νησιά – Μεγάλες ευκαιρίες

Το 2013 σε διεθνή έκδοση για την προσέλκυση επενδυτών για τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ σημειωνόταν ότι η Ελλάδα αποτελεί μία «value for money» επενδυτική πρόταση επειδή, μεταξύ άλλων, διαθέτει 130 ημέρες συνεχούς ηλιοφάνειας, μέση θερμοκρασία 28 βαθμών Κελσίου, 16 χλμ. ακτογραμμής και 387 παραλίες.

Δύσκολα θα αμφισβητούσε κάποιος ότι το εύκρατο κλίμα και η ηλιοφάνεια λειτουργούν καθοριστικά για την επιλογή ακινήτου ιδίως για Βορειοευρωπαίους αγοραστές.

Tο συγκεκριμένο κριτήριο, ο αριθμός ημερών ηλιοφάνειας λαμβάνει υπόψη του ο βρετανικός ιστότοπος Money.co.uk, που παρέχει υπηρεσίες σύγκρισης χρηματοπιστωτικών προϊόντων (π.χ. ενυπόθηκων δανείων), για να κατατάξει τις πιο φθηνές και πιο ακριβές κατοικίες (σε σύνολο 290) με βάση τον αριθμό των ημερών ηλιοφάνειας.

Οι αναλυτές στηρίζονται στην αναλογία των ωρών ηλιοφάνειας ανά μήνα -βάσει των δεδομένων του ευρωπαϊκού οργανισμού Eumetsat- σε 200 περιοχές σε 18 χώρες προς τη μέση τιμή των κατοικιών στις εν λόγω περιοχές.

Σπίτια: Τι δείχνει η έρευνα

Η Ελλάδα καταλαμβάνει συνολικά 16 από τις 290 συνολικά θέσεις, ενώ οι φθηνότερες τιμές ως προς τις ώρες ηλιοφάνειας εντοπίζεται σε τέσσερις περιοχές της Βουλγαρίας (Ρούσε, Βράτσα, Βελίκο Τάρνοβο και Γκάμπροβο).

Έτσι, το Ρούσε διαθέτει κατοικίες με μόλις 13,1 χιλ. ευρώ και περίπου 198 ώρες ηλιοφάνειας ανά μήνα, με την τιμή να αυξάνεται σε 25,7 χιλ. ευρώ για 185 ώρες ήλιου.

Την πεντάδα συμπληρώνει το Καμπομπάσο της Ιταλίας με 34,5 χιλ. ευρώ και 223 ώρες, με την Ελλάδα και συγκεκριμένα το Λασίθι της Κρήτης να καταλαμβάνει την 25η θέση, όπου με 150 χιλ. ευρώ αγοράζει κάποιος σπίτι που ο ήλιος λούζει 258 ώρες τον μήνα.

Στην 38η θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Μαγνησία με κατοικίες αξίας, κατά μέσον όρο, 170 χιλ. ευρώ και 233 ώρες ηλιοφάνειας, ενώ η Λακωνία έρχεται 52η, διαθέτοντας σπίτια προς 220 χιλ. ευρώ και 245 ώρες ηλιοφάνειας.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει αρκετές ακόμη θέσεις στη σχετική κατάταξη. Το Ηράκλειο, δηλαδή, βρίσκεται στην 57η θέση με κατοικίες 250 χιλ. ευρώ και 260 ώρες ήλιου, 59η έρχεται η Χαλκιδική με σπίτια 225 χιλ. ευρώ και 231 ώρες ηλιοφάνειας, ενώ η Αθήνα είναι στην 63η θέση με ιδιοκτησίες 260 χιλ. ευρώ και 260 ώρες ηλιοκάλυψης ανά μήνα.

Επίσης, κατατάσσονται:

-66η η Ιθάκη με σπίτια 250 χιλ. ευρώ και 245 ώρες ήλιου

-72α τα Χανιά με 265 χιλ. ευρώ και 246,6 ώρες

-73ο το Ρέθυμνο με 265 χιλ. ευρώ και 246,48 ώρες

-88η η Αργολίδα με 330 χιλ. ευρώ και 237 ώρες

-89η η Κέρκυρα με 350 χιλ. ευρώ και 248 ώρες

-126η η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Κως και η Ρόδος με 680 χιλ. ευρώ και 277 ώρες

-143α τα Νότια προάστια της Αθήνας με 800 χιλ. ευρώ και 265 ώρες

-180η η Ανατολική Αττική με 982,7 χιλ. ευρώ και 255,7 ώρες

-234α τα νησιά των Κυκλάδων με κατοικίες 1,5 εκατ. ευρώ και 267,1 ώρες ηλιοφάνειας

Πάντως, η βρετανική ιστοσελίδα δεν προσδιορίζει τα επιμέρους χαρακτηριστικά των ιδιοκτησιών που χρησιμοποιεί, ενώ λαμβάνει υπόψη μόνο ιδιοκτησίες που τίθενται προς πώληση μέσω του ιστότοπου RightMoveOverseas.

Ως αποτέλεσμα δημιουργούνται ερωτήματα εάν το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό. Κι αυτό δεδομένου ότι στη σχετική κατάταξη των 290 περιοχών, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος καταλαμβάνουν την 234η θέση, προσφέροντας πολυτελείς κατοικίες αξίας 1,5 εκατ. ευρώ και 267 ώρες ηλιοφάνειας, σε μηνιαία βάση. Ωστόσο, στα συγκεκριμένα νησιά υπάρχουν κατοικίες με τιμή σημαντικά χαμηλότερη του 1,5 εκατ. ευρώ.

Σπίτια: Τα στεγαστικά δάνεια που έχουν γίνει ανάρπαστα

Μετά από χρονιά που έμειναν «παγωμένα» και ασύμφορα, οι τράπεζες «ξεκλειδώνουν» πλέον τα στεγαστικά δάνεια προσφέροντας μάλιστα χαμηλά επιτόκια. Ποια είναι τα στεγαστικά που είναι εξαιρετικά ελκυστικά για τους πολίτες. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Η μεγάλη ζήτηση για αγορά ακινήτου που είχε εκδηλωθεί πριν από το δεύτερο lockdown επανήλθε εντονότερη μετά τον Απρίλιο του 2021, με αποτέλεσμα μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα έχουν εκταμιευθεί στεγαστικά δάνεια 350 εκατ. ευρώ, όταν σε όλη τη διάρκεια του 2020, το αντίστοιχο ποσό είχε φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι εντός του 2021 τα νέα στεγαστικά δάνεια θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του έτους η αγορά ήταν παγωμένη λόγω του τελευταίου lockdown, ενώ ο Δεκέμβριος παραδοσιακά παρουσιάζει τις περισσότερες εκταμιεύσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι συνολικές εκταμιεύσεις προς νοικοκυριά (στεγαστικά και καταναλωτικά) θα ξεπεράσουν φέτος συνολικά το 1,5 δισ. ευρώ.

Η μεγάλη ζήτηση πυροδοτήθηκε από τη μεγάλη κάμψη στις τιμές ακινήτων από το 2008 μέχρι το 2019, οπότε κατεγράφη μείωση κατά περίπου 45%. Σε αυτό συνέβαλε η κρίση, η οποία χτύπησε την αγοραστική δύναμη και τον κατασκευαστικό κλάδο. Έτσι, δεν χτίστηκαν πολλά νέα ακίνητα και το υφιστάμενο στοκ άρχιζε να γερνάει με αποτέλεσμα να πιέζονται οι τιμές παρακάτω.

Το 2019 εμφανίστηκε μία διαθέσιμη ρευστότητα και ζήτηση για αγορά ακινήτων από ιδιώτες (από Ελλάδα και εξωτερικό), η οποία ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αν και τα lockdown πάγωναν τις μεταβιβάσεις. Έτσι, προέκυψε μια αναβαλλόμενη ζήτηση, η οποία εμφανίστηκε στο γ’ τρίμηνο του 2020 για να διακοπεί στη συνέχεια και να επανέλθει μετά το α’ τρίμηνο του 2021.

Σπίτια: Ανάρπαστα τα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου

Στη συνολικότερη ζήτηση βοήθησε η αύξηση της ρευστότητας των νοικοκυριών κατά περίπου 11 δισ. ευρώ, το ενδιαφέρον από Έλληνες του εξωτερικού, αλλά κυρίως η δημιουργία νέων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες, εκμεταλλευόμενες τη μείωση των επιτοκίων από τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι τράπεζες δημιούργησαν και προώθησαν στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο που ξεκινούσαν από το 2,7% με διάρκειες έως 30 έτη.

Σπίτια: Ποιοι και τι δάνεια ζητούν

“Σήμερα οι το 85% των εκταμιεύσεων στα νέα στεγαστικά δάνεια αφορούν σε δάνεια με σταθερό επιτόκιο και μάλιστα για όλη τη διάρκεια του δανείου”, δήλωσε στο Capital.gr, ο κ. Ιάκωβος Γιαννακλής, γενικός διευθυντής λιανικής τραπεζικής της Eurobank, η οποία κατέχει μερίδιο άνω του 30% στην αγορά των στεγαστικών δανείων. Όπως εξηγεί ο κ. Γιαννακλής, η πορεία των εκταμιεύσεων νέων στεγαστικών δανείων στο πρώτο εξάμηνο του 2021 οδηγεί στην εκτίμηση ότι φέτος οι συνολικές νέες εκταμιεύσεις θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ, έναντι 600 εκατ. ευρώ το 2020.

Η ίδια τάση επιβεβαιώνεται και από τις υπόλοιπες τράπεζες, Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς, με την κύρια πελατεία να αποτελούν ιδιώτες εντός και εκτός Ελλάδος, ηλικίας 40-55 ετών.

Σημαντικό ποσοστό είναι και Έλληνες του εξωτερικού, του λεγόμενου brain drain. Πρόκειται για ηλικίες που αποτελούν το μέσο αντιπροσωπευτικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή η γενιά της 10ετούς κρίσης που σήμερα έχει τη δυνατότητα και την ανάγκη να αποκτήσει το δικό της σπίτι.

Η διαφορά με τους Έλληνες του εξωτερικού είναι ότι προτιμούν προς το παρόν την αγορά ακινήτου για αξιοποίηση μέσω βραχυπρόθεσμων μισθώσεων και όχι για επιστροφή στην πατρίδα.

Σπίτια: Συντηρητικοί δανειολήπτες

Ωστόσο, κοινό χαρακτηριστικό είναι το συντηρητικότερο προφίλ. Προτιμούν ακίνητα ποιοτικά, μικρότερου προϋπολογισμού, και κατά συνέπεια λιγότερων τετραγωνικών μέτρων σε σχέση με τις παλαιότερες δεκαετίες.

Επίσης, ενώ τα στεγαστικά προγράμματα χρηματοδοτούν μέχρι το 85% της αξίας του ακινήτου, η νέα γενιά δανειοληπτών προτιμά το ποσοστό αυτό να κυμαίνεται γύρω στο 50%-65% και το πολύ μέχρι το 70%.

Σε αυτό το συντηρητικότερο προφίλ από εκείνο της προηγούμενης γενιάς, το κλείδωμα του επιτοκίου σε χαμηλά επίπεδα μέχρι την αποπληρωμή του δανείου αποτέλεσε ένα ακόμα κίνητρο.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από τις αντίστοιχες διευθύνσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, το χαμηλό ποσοστό χρηματοδότησης σε σχέση με την αξία του ακινήτου και το συντηρητικό προφίλ έχει οδηγήσε σε εγκρίσεις άνω του 80% των αιτήσεων.

Σπίτια: Άλμα αιτήσεων και χορηγήσεων

Αυξημένη κινητικότητα παρουσιάζουν τα στεγαστικά δάνεια, με τους καταναλωτές να στρέφονται στην επιλογή του δανείου για την αγορά ή ανακαίνιση ακινήτου καθώς οι «αλμυρές» τιμές στα ενοίκια, σε συνδυασμό με αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, κάνουν την επιλογή αυτή πιο ελκυστική σε σχέση με το παρελθόν.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, τα αιτήματα για στεγαστικά κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 25% το 4ο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο το 2021, ενώ οι προβλέψεις για το σύνολο του έτους θέλουν την αύξηση να ξεπερνάει το 30% και τις νέες χορηγήσεις να ανέρχονται στα 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη της τραπεζικής αγοράς οι θετικές προοπτικές της αγοράς ακινήτων, μετά τη μεγάλη πτώση των τιμών εξαιτίας της κρίσης που έπληξε τη χώρα την προηγούμενη δεκαετία, αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης του ενδιαφέροντος. Παράλληλα οι υψηλές τιμές των ενοικίων στρέφουν πολλά νοικοκυριά στην αγορά ακινήτου καθώς σε πολλές περιπτώσεις η δόση του στεγαστικού δανείου είναι χαμηλότερη του ενοικίου,

Σημειώνεται ότι η στεγαστική πίστη σημείωσε βουτιά στα χρόνια της κρίσης με το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων να διαμορφώνεται σήμερα λίγο υψηλότερα των 41 δισ. ευρώ από 81 δισ. ευρώ που ήταν στις αρχές του 2010.

«Κατά το 2020, σε ιδιαίτερα δύσκολες εποχές λόγω της νέας κρίσης από την πανδημία Covid-19, η συνολική αγορά των στεγαστικών δανείων ανήλθε περίπου στα 600 εκ. ευρώ, ενώ, βάσει των προβλέψεών μας, το 2021 η αγορά ενδέχεται να προσεγγίσει τα 800 εκ. ευρώ, δηλαδή μία αύξηση που μπορεί να ξεπεράσει το 30% και προσβλέπει σε ένα πολλά υποσχόμενο 2022», τονίζει στο Business Daily ο Γιώργος Κεφάλας, Βοηθός Γενικός Διευθυντής, επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης προϊόντων Retail Banking της Eurobank.

Σε ποσοστό 70% τα νέα στεγαστικά δάνεια χορηγούνται για την αγορά κατοικίας, ενώ το υπόλοιπο 30% για την κατασκευή ή επισκευή υφιστάμενης κατοικίας. Οι πελάτες που ζητούν στεγαστικό δάνειο τα τελευταία έτη διαθέτουν ικανοποιητικό πιστωτικό προφίλ, το οποίο αποτυπώνεται και σε υψηλό ποσοστό εγκρισιμότητας που μπορεί να φθάνει και το 80%. Σημαντικό ωστόσο είναι να καταφέρνουν να συγκεντρώνουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να καλύπτουν την ίδια συμμετοχή.

Σχολιάζοντας την κίνηση της αγοράς ακινήτων, ο κ. Κεφάλας εμφανίζεται αισιόδοξος, αναφέροντας πώς η αποτελεσματική, μέχρι στιγμής, διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, θα οδηγήσει σε μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη και σε θετικές επενδυτικές προοπτικές στην εγχώρια αγορά ακινήτων με το τέλος της πανδημίας. «Βέβαιο είναι ότι θα βιώσουμε αναδιαμόρφωση των κανόνων του παιχνιδιού, καθώς η τηλεργασία και το ηλεκτρονικό εμπόριο θα επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας και της αγοράς ακινήτων. Στην αγορά των οικιστικών ακινήτων οι τιμές συνέχισαν να παρουσιάζουν αύξηση, αλλά με μειωμένο ρυθμό, 4,2% το 2020 έναντι 7,2% το 2019».