Δεν είναι φάρσα: Ανάψτε λιγότερο το κλιματιστικό και πάρτε… μπόνους!

Ηλεκτρικό ρεύμα: Σε απόγνωση βρίσκεται στο θέμα της ενέργειας η κυβέρνηση καθώς ετοιμάζει μέτρο… μπόνους σε όσους ανάβουν λίγο το κλιματιστικό τους!

Ειδικό σχέδιο για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος που θα περιλαμβάνει μπόνους για την επιχείρηση «θερμοστάτης» για τα κλιματιστικά στον δημόσιο τομέα έχει εκπονήσει το οικονομικό επιτελείο ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο επιδότησης και για νοικοκυριά που θα κάνουν το ίδιο.

Στην ουσία, σύμφωνα με την Καθημερινή, θα γίνεται έλεγχος των λογαριασμών ρεύματος και από εκεί θα διαπιστώνεται αν υπάρχει μείωση της κατανάλωσης σε νοικοκυριά αλλά και Δημόσιο.

Συγκεκριμένα για τους μεν φορείς του Δημοσίου θα προβλέπεται αύξηση κονδυλίων ενώ για τα νοικοκυριά θα προβλέπεται αυξημένη επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αν διαπιστωθεί ότι συμβάλουν στην επιχείρηση «θερμοστάτης», στη μείωση, δηλαδή, της κατανάλωσης ενέργειας.

Στο σχέδιο, μάλιστα, αναμένεται να περιλαμβάνεται και ειδική αναφορά για περιορισμό στις καταναλώσεις οδικού φωτισμού με τους υπολογισμούς του ΥΠΟΙΚ να κάνουν λόγο για μια εξοικονόμηση της τάξης των 18-20 εκατομμυρίων ευρώ.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι συσκευές που καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα

Με το ζόρι μπορούμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς ρεύματος και η λύση είναι να τα βγάλουμε σχεδόν όλα από την πρίζα!

Όπως είναι γνωστό, την περισσότερη ενέργεια στο σπίτι την καταναλώνουμε για την θέρμανση.

Είτε πρόκειται για τη θέρμανση του χώρου για να ζεσταινόμαστε, το θερμοσίφωνο για ένα ζεστό μπάνιο ή το μαγείρεμα του φαγητού, η θέρμανση είναι συνήθως αυτή που ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης ρεύματος.

Όπως φαίνεται και στην παρακάτω λίστα, ο θερμοσίφωνας μπορεί να έχει ελάχιστη κατανάλωση 3.000W και μέγιστη έως 5.000W, ο φούρνος έχει ελάχιστη κατανάλωση 2.000W και μέγιστη 4.000W, ενώ ακόμη και το πιστολάκι «καίει» από 1.800W έως 2.500W.

Aυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι πως η κατανάλωση ρεύματος για την ίδια συσκευή μπορεί να διαφέρει μεταξύ κατασκευαστών και μοντέλων.

Κάπως έτσι, ένας φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να «καίει» 600W, αλλά μπορεί να φτάσει να καίει μέχρι και… 1700W.

Προσοχή! Κατά την αγορά μίας συσκευής, αυτό που μπορείτε εσείς να κοιτάτε, είναι η αναγραφόμενη ενεργειακή κλάση της συσκευής και να προτιμάτε αυτήν με τη χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση (A+++).
Πόσο καίνει κάποιες από τις πιο συνηθισμένς ηλεκτρικές συσκευές
Ένας βραστήρας μπορεί να έχει ελάχιστη κατανάλωση 1200W, αλλά η μέγιστη μπορεί να φτάσει τα 3.000W.

Το πιστολάκι μαλλιών μπορεί να έχει ελάχιστη κατανάλωση 1.800W και να φτάσει έως και τα 2.500W, το μεγάλο μάτι της κουζίνας «καίει» 2.000W και το αερόθερμο από 2.000 έως 3.000W.

Η τοστιέρα «καίει» από 800W έως 1.800W ενώ το κλιματιστικό καταναλώνει από 900 έως 5.000W ανάλογα και με το πόσο σύγχρονης τεχνολογίας ή όχι είναι.

Το πλυντήριο πιάτων «καίει» από 1000 έως 2.400W, ενώ ο στεγνωτήρας ρούχων από 1.000 έως 4.000W.

Τέλος το σίδερο έχει ελάχιστη κατανάλωση 1.000W και η μέγιστη διαμορφώνεται στα 2.000W.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Το επίδομα είναι για τους πλούσιους!

Μπορεί οι απλοί πολίτες να παλεύουν για τα αυτονόητα στο νοικοκυριό τους, ωστόσο η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το επίδομα ρεύματος ακόμη και σε εκείνους που τους… περισσεύουν!

Την αύξηση του εισοδηματικού ορίου για τη λήψη της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος από 45.000 ευρώ σε 73.000 ευρώ υποκρύπτει η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Αυτό σημαίνει ότι οι δυνητικοί δικαιούχοι της ενίσχυσης έως και 600 ευρώ, αυξάνονται σημαντικά καθώς διευρύνθηκε το εισοδηματικό όριο.

Ενώ με βάση τις ανακοινώσεις των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας ανέφεραν ότι η οικονομική ενίσχυση θα καταβάλλεται σε νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ, με την οριστική ρύθμιση ορίζεται ότι, το εισοδηματικό όριο των 45.000 ευρώ είναι καθαρό εισόδημα, αφαιρουμένων των φόρων επ’ αυτού.

Έτσι, αν κάποιος έχει εισοδήματα 60.000 ευρώ, αλλά με την επιβολή του φόρου εισοδήματος, το εισόδημα μειώνεται 44.000 ευρώ, δικαιούται τη λήψη της επιδότησης.

Ειδικότερα, η σχετική διάταξη που ενσωματώθηκε με τη μορφή τροπολογίας στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2021».
Τα στοιχεία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, λαμβάνονται υπόψη όπως έχουν δηλωθεί έως την 1η Μαΐου 2022. Τα στοιχεία φορολογικής κατοικίας, καθώς και του εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, λαμβάνονται όπως έχουν δηλωθεί, μέχρι τη στιγμή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης κάθε δικαιούχου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 έως την 1η Μαΐου 2022, εφόσον υποχρεούται από τον νόμο και εάν υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021, πριν την υποβολή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτές είναι οι οικιακές συσκεύες που σας χρεώνουν χωρίς να το ξέρετε

Το ηλεκτρικό ρεύμα εξελίσσεται σε εφιάλτη για εκατομμύρια νοικοκυριά και όλοι αναζητούν τρόπους για να μειώσουν τους λογαριασμούς τους.

Με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να βρίσκονται στα ύψη και τα νοικοκυριά να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στους φουσκωμένους λογαριασμούς, έχετε σκεφτεί πόσα χρήματα θα εξοικονομούσατε αν κλείνατε τελείως τις συσκευές – βαμπίρ; Δηλαδή αυτές που συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια, παρότι δεν λειτουργούν και είναι κλειστές.

Για να σας βγάλουμε από τον κόπο, αυτήν ακριβής την έρευνα υλοποίησε η εταιρεία British Gas στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία κατέδειξε ότι τα βρετανικά νοικοκυριά πληρώνουν 3,16 δισ. λίρες (3,74 δισ. ευρώ) ετησίως, μόνο και μόνο για να έχουν τις συγκεκριμένες συσκευές σε κατάσταση stand-by. Δηλαδή κλειστές, χωρίς να βγαίνουν από την πρίζα.

Σύμφωνα με το BBC, αυτό το ποσό ισούται με 147 λίρες (173 ευρώ) για κάθε νοικοκυριό ετησίως ή αλλιώς με το αντίτιμο δύο μηνιαίων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Κάθε ηλεκτρική συσκευή που παραμένει συνδεδεμένη στην πρίζα, ανεξαρτήτως αν λειτουργεί ή όχι, εξακολουθεί να καταναλώνει ενέργεια, με αποτέλεσμα το… ρολόι να συνεχίζει να γράφει.

Λάπτοπ, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, φορτιστές, φούρνοι μικροκυμάτων κ.ο.κ., επομένως, συνιστούν τους αθόρυβους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, την παρουσία των οποίων αντιλαμβανόμαστε μόνο στο τέλος κάθε μήνα, όταν έρχεται ο λογαριασμός.

Μπορεί να είναι άβολο κάθε φορά που κλείνεις την τηλεόραση να την «βγάζεις» κι από την πρίζα, αλλά αυτό μπορεί να σου εξοικονομήσει 24,61 λίρες ετησίως (29 ευρώ), όπως αναφέρεται στη σχετική έρευνα. Το ίδιο ισχύει και με έναν αποκωδικοποιητή συνδρομητικής τηλεόρασης (όφελος 27,3 ευρώ ετησίως).

Και πάει λέγοντας:

  • Κονσόλες παιχνιδιών 12,17 λίρες (15 ευρώ)
  • Ηλεκτρονικοί υπολογιστές 11,22 λίρες (13,2 ευρώ)
  • Φούρνος μικροκυμάτων 16,37 λίρες (19,7 ευρώ)
  • Πλυντήριο πιάτων 4,73 λίρες (5,5 ευρώ)
  • Εκτυπωτής 3,81 λίρες (4,5 ευρώ)
  • Φορτιστής κινητού 1,26 λίρα (1,48 ευρώ)