Δεν έχει τέλος: Έρχονται αυξήσεις και στα τσιγάρα – Το colpo grosso του Καρέλια

Τσιγάρα – Καρέλιας: Ανατιμήσεις στα τσιγάρα φέρνει το αυξημένο κόστος. Πώς ο Καρέλιας κατάφερε να αντέξει και να συγκρατήσει τις τιμές μέχρι τώρα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Χρονιά «αξιοσημείωτων οικονομικών επιδόσεων» ήταν για τον όμιλο Καρέλια το 2021, αφού μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας λόγω των επαναλαμβανόμενων κυμάτων της πανδημίας Covid-19 και των συνεχών μεταπτώσεων από καθεστώς περιοριστικών μέτρων σε περιόδους χαλάρωσης αυτών, κατάφερε να πετύχει σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών, άνοδο στους όγκους πωλήσεων εντός και εκτός Ελλάδας και περαιτέρω βελτίωση των ταμειακών διαθεσίμων, στοιχεία τα οποία μεταφράζονται σε αύξηση της κερδοφορίας προ φόρων κατά 41,5 εκατ. ευρώ, ήτοι 57%.

Επιπλέον, η μείωση των οργανικών δαπανών σε σχέση με προηγούμενες χρήσεις βοήθησαν στο να αντεπεξέλθει στα πρώτα σημάδια έντονων πληθωριστικών πιέσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του έτους, όταν άρχισαν να παρατηρούνται οι πρώτες αυξήσεις, τόσο στις τιμές κλήσης πρώτων και βοηθητικών υλών όσο και στα κόστη ενέργειας και διεθνών μεταφορών.

Τσιγάρα – Καρέλιας: Η εικόνα σε Ελλάδα και εξωτερικό

Στις διεθνείς αγορές, ο όγκος πωλήσεων σημείωσε αύξηση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Αφρικής, ενώ καθοδικά κινήθηκε στις υπόλοιπες χώρες της Ασίας (συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς Duty Free της Τουρκίας) με σταδιακή, όμως, βελτίωση κατά τους τελευταίους μήνες του έτους.

Στην ελληνική αγορά, ο όγκος πωλήσεων παρουσίασε αύξηση 6,6% στα τσιγάρα και οριακή αύξηση στον καπνό για στριφτό τσιγάρο, ενώ τα μερίδια αγοράς της εταιρείας ανήλθαν αντίστοιχα σε 19,34% (από 18,24% το 2020) και 27,24% (από 26,97% το 2020).

Παράλληλα, στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών της χώρας, η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών κατά τους τελευταίους μήνες στάθηκε ικανή να ανατρέψει την υστέρηση των πωλήσεων που παρουσιάστηκε κατά τους πρώτους μήνες του 2021, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί αύξηση του κύκλου εργασιών από τον συγκεκριμένο τομέα, κατά 42%.

Τσιγάρα – Καρέλιας: Τα μεγέθη

Σαν αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, ο ενοποιημένος καθαρός (χωρίς Ε.Φ.Κ,) κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 228 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 8% σε σχέση με το 2020.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων, συναλλαγματικών διαφορών και αποσβέσεων ανήλθαν σε 106,97 εκατ. Ευρώ, αυξημένα κατά 16,65% σε σύγκριση με το 2020.

Τέλος, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας και φόρους, ανήλθαν σε 87,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 60,4% σε σύγκριση με το 2020, βοηθούμενα και από σημαντικές συναλλαγματικές διαφορές λόγω της έντονης ανατίμησης της ισοτιμίας του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ κατά την διάρκεια της χρήσης.

Τσιγάρα – Καρέλιας: Οι επιπτώσεις

Η διοίκηση της εισηγμένης παρακολουθεί τις εξελίξεις τόσο σε πολιτικό όσο και οικονομικό επίπεδο και παίρνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιορίσει τις επιπτώσεις των αντίξοων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία τα τελευταία χρόνια, αλλά και από τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, αποτέλεσμα:

 • των προβλημάτων στην αλυσίδα τροφοδοσίας,
 • του περιορισμού της προσφοράς σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας,
 • της αυξήσεως των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των υποπροϊόντων αυτών και της ηλεκτρικής ενέργειας,
 • της έντονα επεκτατικής πολιτικής των κεντρικών Τραπεζών παγκοσμίως,
 • της πολεμικής διένεξης Ρωσίας Ουκρανίας.

Τσιγάρα – Καρέλιας: Προτεραιότητα η επάρκεια

Ήδη από τους τελευταίους μήνες του 2021, η εταιρεία έχει έρθει αντιμέτωπη με σημαντικότατες ανατιμήσεις στις πρώτες και βοηθητικές ύλες, στο ενεργειακό κόστος και στο κόστος μεταφορών, ενώ σε κάποιους τομείς η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Στην παρούσα φάση η εταιρεία θεωρεί απαραίτητη την εξασφάλιση της επάρκειας σε πρώτες και βοηθητικές ύλες και λιγότερο την αναζήτηση αμφίβολης αποτελεσματικότητος εναλλακτικών λύσεων με χαμηλότερο κόστος.

Παράλληλα, και όπου αυτό είναι εφικτό και χωρίς να κινδυνέψει η ανταγωνιστικότητά της, η Καρέλιας προχωράει σε αυξήσεις των εργοστασιακών της τιμών ώστε να καλύψει μέρος των παραπάνω ανατιμήσεων.

Τσιγάρα – Καρέλιας: Πίεση στο μικτό περιθώριο

Πάντως, από το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και μετά αναμένει μία μείωση του μικτού της περιθωρίου κατά 10% – 20% περίπου, ενώ σε περίπτωση που το αμερικανικό δολάριο διολισθήσει έναντι του ευρώ, η μείωση στην μικτή κερδοφορία θα είναι μεγαλύτερη.

Σε επίπεδο όγκου πωλήσεων, δεν αναμένει σημαντικές διαφοροποιήσεις και ήδη από τους πρώτους μήνες του έτους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις διεθνείς μας αγορές, οι πωλήσεις παρουσιάζουν μικρή άνοδο, ενώ έντονα ανοδική πορεία αναμένεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και στους κλάδους Duty Free και ταξιδιωτικής λιανικής.

Σε επίπεδο μεριδίων αγοράς, δεν αναμένει σημαντικές μεταβολές παρά τη δρομολογημένη αύξηση της φορολογίας καπνικών, ιδιαίτερα στην Βουλγαρία, αλλά και τον ανταγωνισμό από εναλλακτικά προϊόντα παροχής νικοτίνης.

Τσιγάρα – Καρέλιας: Για αυτό είναι η κορυφαία επιχείρηση στην Ελλάδα

Ο Καρέλιας “χρύσωσε” τους εργαζόμενους για άλλη μια χρονιά!

Στο πακέτο παροχών περιλαμβάνεται η ενίσχυση για αγορές αγαθών και βοήθημα για παιδιά που σπουδάζουν.

Στα 4 εκ. το συνολικό ποσό, μαζί με τις δωρές σε ιδρύματα.

«Σε μία περίοδο που ο κόσμος μαστίζεται από μία πρωτοφανή πανδημία, η οποία τον τελευταίο καιρό δείχνει σημάδια έντονης αναζωπύρωσης, δεν μπορώ να κάνω κάτι διαφορετικό από το να σας ευχηθώ να έχετε πάνω απ’ όλα υγεία στα σπίτια σας.

Η σκέψη μας είναι κοντά σε εκείνους που ταλαιπωρούνται από την πανδημία και στους συνανθρώπους μας που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα κατά τη χρονιά που πέρασε», επεσήμανε μιλώντας στους εργαζόμενους της Καρέλιας ο Ανδρέας Γ. Καρέλιας, ανακοινώνοντας για άλλη μια χρονιά μεγάλες παροχές:

Αυξήσεις μισθών:

 • Όλοι οι εργαζόμενοι με μισθό πάνω από EUR 2.501, θα πάρουν από 01.01.2022, στις μικτές μηνιαίες αποδοχές τους, αύξηση 4%.
 • Όλοι οι εργαζόμενοι με μισθό από EUR 2.500 και κάτω, θα πάρουν από 01.01.2022 στις μικτές μηνιαίες αποδοχές τους αύξηση €100.

Έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις

 • Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση για το εορταστικό τραπέζι ανέρχεται φέτος στα €300 καθαρά.
 • Επιπλέον, ο κάθε εργαζόμενος που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση €1.500 καθαρά.
 • Επιπλέον, οι εργαζόμενοι, των οποίων τα παιδιά πέτυχαν στα παραπάνω Ιδρύματα μέσα στο 2021, θα λάβουν μία ακόμη πρόσθετη ενίσχυση €500 καθαρά.
 • Παράλληλα, η Εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2021.
 • Όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν μισθό πάνω από €2.500 θα λάβουν μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 1.200 καθαρά.
 • Όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν μισθό από € 1700 μέχρι € 2.499 θα λάβουν μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 1.650 καθαρά.
 • Όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν μισθό πάνω από €1.200 μέχρι € 1.699 θα λάβουν μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση €1.900 καθαρά.
 • Όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν μισθό κάτω από €1.200 θα λάβουν μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 2.150 καθαρά.
 • Ο κάθε λαχνός της σημερινής ημέρας για τον καθένα από τους 40 τυχερούς, θα ανέλθει σε €1.000 καθαρά.

Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε. θα συνεχίσει το κοινωνικό της έργο με την οικονομική ενίσχυση των φορέων εκείνων που πραγματικά έχουν ανάγκη την στήριξή.

Ειδικά για φέτος, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε να ενισχύσει με το συνολικό ποσό των €850.000 τους εξής φορείς:

 • Την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας με το ποσόν των € 130.000 εκ των οποίων € 50.000 για την ολοκλήρωση της ανέγερσης του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης στην πόλη μας.
 • Το «Χαμόγελο του Παιδιού» με το ποσόν των € 100.000.
 • Τον «Σύνδεσμο Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδος» με το ποσό των € 80.000.
 • Το Ίδρυμα Ευσταθίας Ι. Κωστοπούλου «Το Περιβόλι της Γιαγιάς» για την πολυετή συνεισφορά του προς το παιδί, με το ποσόν το ποσόν των € 70.000, προκειμένου αυτά να διατεθούν για την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων, όπως δημιουργία βιβλιοθήκης νηπίων αλλά και για την επιμόρφωση του ανθρωπίνου δυναμικού.
 • Το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων Και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Νομού Μεσσηνίας με το ποσόν των €50.000.
 • Το Σύλλογο Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Μεσσηνίας (ΣΥ.Φ.ΑΜΕΑ) με το ποσόν των €50.000.
 • Τα Παιδικά Χωριά SOS Καλαμάτας με το ποσόν των € 50.000.
 • Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) με το ποσόν των € 50.000.
 • Τον εθελοντικό μη κερδοσκοπικό Οργανισμό «Η Κιβωτός του Κόσμου» με το ποσόν των €70.000.
 • Την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ενίσχυση σε είδος αξίας €200.000.
 • Έτσι, το συνολικό ποσό που δίδεται φέτος για αυξήσεις μισθών και έκτακτες οικονομικές παροχές προς τους εργαζομένους στην Εταιρεία, αλλά και για την ενίσχυση των κοινωφελών φορέων που αναφέρονται πιο πάνω, ξεπερνά τα €4.000.000.