Δείτε τι ετοιμάζουν για όσους δεν έκαναν το εμβόλιο

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σε ένα μέτρο το οποίο αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης μετακίνησης εκτός νομού όσων δεν έχουν εμβολιαστεί!

Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιο Πέτσας προαναγγέλλοντας ουσιαστικά απαγορεύσεις ή πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για τη μετακίνηση εκτός νομού των μη εμβολιασμένων.

«Ο εμβολιασμένος να μπορεί να πάει σε μία παράσταση, χωρίς να νιώθει κάποιο φόβο, να μπορεί να επισκεφθεί πιο εύκολα έναν χώρο διασκέδασης και να μπορεί να μετακινηθεί πιο εύκολα σε κάθε γωνιά της επικράτειας ή στο εξωτερικό.

Στον αντίποδα, εκείνος που από επιλογή του δεν εμβολιάζεται, ενώ έχει τη δυνατότητα να το κάνει, θα πρέπει να ζει για λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με τους περιορισμούς που επιβάλλει αυτή του η απόφαση.

Επίκεινται ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση, σίγουρα, πάντως, μιλάμε για πιο καθαρούς κανόνες. Προσωπικά, έχω πει από την αρχή ότι το ζήτημα των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων είναι ένα βασικό αξιακό και πολιτικό θέμα», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο κύριος Πέτσας.

Αναφερόμενος στις ανησυχίες των επιστημόνων για τη αύξηση των κρουσμάτων και την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, είπε ότι η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός, είναι απαραίτητη, ενώ αναφέρθηκε και στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και σημείωσε:

«Έχουμε καταλήξει στις δύο πρώτες κατηγορίες εργαζομένων που οφείλουν να είναι εμβολιασμένοι -το υγειονομικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στις μονάδες κοινωνικής φροντίδας- και έχει ξεκινήσει μία συζήτηση και για άλλους εργαζόμενους πρώτης γραμμής, όπως είναι ο χώρος της εκπαίδευσης, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και οι υπηρεσίες του δημοσίου πρώτης γραμμής.

Και για αυτά τα ζητήματα, έχει ανακοινωθεί ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι εβδομάδα ανακοινώσεων. Δεν διστάζω, πάντως, να το πω -γιατί πρόκειται για δημόσιες τοποθετήσεις- ότι σε όλες μου τις επισκέψεις αυτές τις τελευταίες ημέρες, όλοι οι φορείς -είτε πρόκειται για αγροτικούς συλλόγους, είτε για τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους, είτε για οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική κατηγορία- μου έθεταν μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εκπαιδευτικών μας, για δύο βασικούς λόγους. Αφενός καταλαβαίνουμε όλοι την ευαισθησία στο θέμα αυτό, επειδή πρόκειται για τα παιδιά μας και αφετέρου επειδή πρόκειται για μία από τις πολυπληθέστερες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, υπάρχει ο φόβος της διασποράς.

Επομένως, είναι επίσης ένα θέμα που μας απασχολεί έντονα τις ημέρες αυτές και θα έλεγα να περιμένουμε λίγο ακόμα. Οι ίδιες ανησυχίες υπάρχουν, φυσικά, και για τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής των δήμων.

Εκεί όπου δεν υπάρχει τόσο μεγάλη επαφή με τον πολίτη, είναι διαφορετικά τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή, γίνεται αυτή η συζήτηση και αυτή η κατηγοριοποίηση. Αυτό που έχει σημασία, πάντως, είναι ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους λύσεις, γιατί υπάρχει αρκετή ευελιξία, έτσι ώστε και οι πολίτες να εξυπηρετούνται όπως πρέπει, αλλά και οι αμφιβολίες να καμφθούν για όλους όσοι δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

Βασικό κίνητρο, εάν δεν θέλεις να εμβολιαστείς και θέτεις ενδεχομένως σε κίνδυνο και το κοινωνικό σύνολο και τους γύρω σου, είναι ότι θα πρέπει να έχεις μία απώλεια του εισοδήματός σου.

Αυτή η απώλεια του εισοδήματος πιστεύω ότι είναι αρκετά ισχυρός παράγοντας, που θα οδηγήσει πολλούς αναποφάσιστους να εμβολιαστούν».

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Μπορούν να μας απολύσουν αν αρνηθούμε;

Παράλληλα, σε μείζον θέμα έχει εξελιχθεί το κατά πόσο κάποιος πολίτης είναι υποχρεωμένος να εμβολιαστεί ή όχι. Διαβάστε στο xristika.gr όλη την αλήθεια…

Bήμα – βήμα θα προχωρήσει η διαδικασία του υποχρεωτικού εμβολιασμού και των κυρώσεων για τους ανεμβολίαστους σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο νομικός κόσμος, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο όπως φυσικά και οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, η οποία καθορίζεται ήδη και θα συνεχίσει να καθορίζεται από τις νέες εξάρσεις της πανδημίας ελέω μεταλλάξεων αλλά και από τον ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού με στόχο το τείχος ανόσιας.

Σε αυτό το πρωτόγνωρο πλαίσιο υπάρχουν δεδομένα για τα οποία οι νομικοί και οι εργατολόγοι συμφωνούν και άλλα για τα οποία διαφωνούν.

Κατά αρχήν δυο δείχνουν να είναι τα βασικά σημεία – πυλώνες της διαδικασίας:

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι οριζόντιος, να αφορά δηλαδή όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, καθώς κάτι τέτοιο προσκρούει – σύμφωνα με τους ειδικούς – σε ζητήματα συνταγματικότητας. Επίσης δεν μπορεί να ισχύει επ άπειρον. Αντίθετα μπορεί να θεσμοθετηθεί υποχρεωτικός εμβολιασμός με κλαδικά, τοπικά ή άλλα ειδικά χαρακτηριστικά και σε κάθε περίπτωση με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, για παράδειγμα σε σύνδεση με την πορεία της πανδημίας. Μπορεί να αφορά, δηλαδή, κατά περίπτωση συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων με ειδικά χαρακτηριστικά (έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο ή με ειδικές ομάδες πληθυσμού κ.α.).

Ο εμβολιασμός δεν μπορεί βεβαίως να είναι υποχρεωτικός με την μορφή του φυσικού εξαναγκασμού, αλλά μπορεί να είναι έμμεσος μέσω προβλέψεων κυρώσεων για τους ανεμβολίαστους. Οι κυρώσεις όμως που θα προβλεφθούν σε αυτή την περίπτωση – όπως εξηγούν, ειδικοί συνταγματολόγοι – πρέπει να είναι συμβατές με την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή δεν μπορεί να είναι υπέρμετρες, όπως για παράδειγμα η απόλυση του εργαζόμενου που δεν εμβολιάζεται.

Σε αυτό το πλαίσιο το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων με την κύρωση της αναστολής σύμβασης εργασίας και την στέρηση μισθού σε όσους αρνούνται το εμβόλιο κρίνεται κατ αρχήν εντός συνταγματικών ορίων από τους ειδικούς.

Σημαντικός κρίκος της αλυσίδας είναι το αν θα προβλεφθεί συγκεκριμένο χρονικό όριο στην αναστολή εργασίας, αν για παράδειγμα θα συνδεθεί με την πορεία της πανδημίας ή όχι.

Επίσης ζητούμενο είναι αν ο εργαζόμενος κατά την διάρκεια της αναστολής θα μπορεί να απασχοληθεί αλλού – όπου ενδεχομένως δεν υπάρχει υποχρέωση εμβολιασμού – ή αυτό θα απαγορεύεται.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τέλος τα ένσημα στους αρνητές!

Την ίδια ώρα, σφίγγει τα… λουριά η κυβέρνηση στο θέμα των εμβολιασμών καθώς είναι έτοιμη να αρχίσει να μην αναγνωρίζει ένσημα αρνητών!

Ο χρόνος της άδειας άνευ αποδοχών είναι σήμερα κενός ασφαλιστικός χρόνος και έτσι αναμένεται να παραμείνει για τους μισθωτούς που θα αρνούνται το υποχρεωτικό εμβόλιο.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί εργατολόγοι στην «Ημερησία», η παρεχόμενη εργασία ασφαλίζεται και καθώς στην άδεια άνευ αποδοχών δεν παρέχεται εργασία ούτε καταβάλλεται μισθός δεν υπάρχει και ασφαλιστέος χρόνος.

Οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί του μισθού που καταβάλλεται, οπότε εφόσον δεν υπάρχει μισθός για την συγκεκριμένη περίοδο δεν υπάρχουν και εισφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι αυτή την στιγμή είναι το καθεστώς να παραμείνει ως έχει για τους εργαζόμενους που θα αρνούνται το εμβόλιο ενώ ο εμβολιασμός έχει καταστεί γι αυτούς υποχρεωτικός.

Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές στην «Η» θα ήταν μάλλον παράξενο το κράτος να σπεύσει να αναλάβει το κόστος για τις ασφαλιστικές εισφορές του χρονικού διαστήματος της αναστολής σύμβασης και της άδειας άνευ αποδοχών – όπως συνέβη στην περίοδο των προηγούμενων lockdown όταν το κράτος πλήρωνε και αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ για τους εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης και το 100% των εισφορών τους – καθώς μια τέτοια κίνηση θα μείωνε σημαντικά την ισχύ του αντικινήτρου που θεσπίζεται μέσω του υποχρεωτικού εμβολιασμού ακριβώς για να οδηγήσει στο εμβόλιο όσους αρνούνται ή όσους φοβούνται.

Συνεπώς ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα και ο δημόσιος υπάλληλος που θα βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών – π.χ. εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικοί – θα χάνουν και ασφαλιστικό χρόνο δηλαδή ένσημα για όσο διάστημα επιμένουν να αρνούνται το εμβόλιο ενώ έχει καταστεί γι αυτούς υποχρεωτικό.

Προσοχή, ο μισθωτός δεν θα χάνει την ασφαλιστική του ικανότητα, δηλαδή την πρόσβαση του σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς αρκούν 50 ένσημα το χρόνο για να έχει πλήρη πρόσβαση ο ασφαλισμένος σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ειδικά για φέτος και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 με ειδική διάταξη αρκούν και λιγότερα από 50 ένσημα.