Δείτε τι έρχεται στην Ελλάδα: Συναγερμός σε Apple, Huawei και Samsung

Κινητή τηλεφωνία: Μπορεί οι Έλληνες να προτιμούν Apple, Huawei, Samsung κινητά, ωστόσο σύντομα θα έχουν μια ακόμη επιλογή και οι εταιρείες έναν μεγάλο ανταγωνιστή!

Την έναρξη της δραστηριοποίησής της στην ελληνική αγορά ανακοίνωσε η OPPO, που συγκαταλέγεται στις ηγέτιδες εταιρείες στον χώρο των «έξυπνων» συσκευών τεχνολογίας, κατέχοντας την τέταρτη θέση ανάμεσα στους μεγαλύτερους κατασκευαστές smartphones παγκοσμίως και έχοντας ως στόχο να εξελιχθεί σε ένα από τα κορυφαία brands στις προτιμήσεις των καταναλωτών και στην Ελλάδα.

Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στη σύσταση τοπικού γραφείου, το οποίο είναι υπεύθυνο για όλες τις δραστηριότητες στην Ελλάδα. Στόχος της OPPO, όπως αναφέρθηκε, είναι να αποσπάσει μερίδια αγοράς αντίστοιχα με εκείνα που έχει σε διεθνές επίπεδο και να διευρύνει σταδιακά τη γκάμα που θα διαθέτει στην ελληνική αγορά προϊόντων τεχνολογίας. Συνολικά, η εταιρεία δίνει έμφαση σε προϊόντα, που συνδυάζουν κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά, όμορφο και πρακτικό σχεδιασμό, καθώς και ποιότητα κατασκευής σε ανταγωνιστικές τιμές.

«Έχοντας αποδείξει ότι μπορούμε να μετατρέπουμε καινοτόμες ιδέες σε προϊόντα, εκτιμούμε ότι η Ελλάδα θα εξελιχθεί σε μία σημαντική αγορά για την OPPO», αναφέρει ο Mars Cui, Γενικός Διευθυντής της OPPO για την Ελλάδα και την περιοχή των Βαλκανίων. «Δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο ταλέντο που υπάρχει στην Ελλάδα, προκειμένου να αναπτύξουμε και να επεκτείνουμε το brand μας. Η διάθεση ενός αρκετά διευρυμένου χαρτοφυλακίου προϊόντων και οι στρατηγικές συνεργασίες με παρόχους και αλυσίδες λιανικής διασφαλίζουν ότι θα παρουσιάσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», επισημαίνει ο ίδιος.

Όπως ανακοινώθηκε, η OPPO κάνει το ντεμπούτο της με την εμπορική διάθεση από 4 Ιουλίου: των έξυπνων κινητών τηλεφώνων Find X5 Pro, με εντυπωσιακές δυνατότητες λήψης video,του Reno7 Lite 5G, με κορυφαία χαρακτηριστικά όσον αφορά στην κάμερα και του OPPO A96, που προσφέρει αξιοπιστία και υψηλή ποιότητα. Επιπλέον, η OPPO λανσάρει στην ελληνική αγορά και τα true wireless ακουστικά Enco Air2 και Enco Buds.

Η OPPO ιδρύθηκε το 2004 και έχει εξελιχθεί σε έναν εκ των κορυφαίων κατασκευαστών «έξυπνων» συσκευών τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η OPPO παρουσιάζει σταθερά τα τελευταία χρόνια υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ιδίως στη μεσαία και την υψηλή κατηγορία συσκευών και στο πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones παγκοσμίως.

Η OPPO έχει παρουσία σε 50 χώρες και απασχολεί περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους. Ο αριθμός των χρηστών των συσκευών της OPPO ξεπερνά τα 450 εκατ. ευρώ, ενώ τα προϊόντα της εταιρείας μπορεί να τα βρει σε περισσότερα από 280.000 σημεία λιανικής πώλησης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κινητή τηλεφωνία: Όλοι πλέον… ίδιο φορτιστή!

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη (Συμβούλιο) κατέληξαν σήμερα σε προσωρινή πολιτική συμφωνία για την εισαγωγή στην ΕΕ, έως το φθινόπωρο του 2024, ενός γενικού καθολικού φορτιστή για όλες τις μικρού και μεσαίου μεγέθους φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

Βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη, μέχρι το φθινόπωρο του 2024, το USB Type-C θα γίνει στην ΕΕ η κοινή θύρα φόρτισης για όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet, τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός, τα ακουστικά, τα φορητά ηχεία, τις ψηφιακές μηχανές, κ.α. , ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους. Για τους φορητούς υπολογιστές, ο κανονισμός θα ισχύσει σε δεύτερη φάση, έως 40 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του.

Με την καθιέρωση ενός ενιαίου φορτιστή για ορισμένες ηλεκτρονικές συσκευές αναμένεται να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να διευκολυνθεί η ζωή των καταναλωτών που αναγκάζονται να συσσωρεύουν ασυμβίβαστους φορτιστές για τις διαφορετικές συσκευές τους.

Οι καταναλωτές θα λαμβάνουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά φόρτισης των νέων συσκευών, διευκολύνοντάς τους να δουν εάν οι υπάρχοντες φορτιστές τους είναι συμβατοί. Οι αγοραστές θα μπορούν επίσης να επιλέξουν αν θέλουν να αγοράσουν νέο ηλεκτρονικό εξοπλισμό με ή χωρίς συσκευή φόρτισης.

Αυτές οι νέες υποχρεώσεις θα οδηγήσουν σε περισσότερη επαναχρησιμοποίηση φορτιστών και θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν έως και 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε περιττές αγορές φορτιστών. Οι απορριφθέντες και αχρησιμοποίητοι φορτιστές εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου 11.000 τόνους ηλεκτρονικών απορριμμάτων ετησίως.

«Περιμέναμε δέκα χρόνια για να σημειωθεί πρόοδος σε αυτόν τον φάκελο», τόνισε ο Επίτροπος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, προσθέτοντας ότι είναι μια σημαντική συμφωνία τόσο για τους καταναλωτές όσο και για το περιβάλλον.

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μαλτέζος Σοσιαλιστής ‘Αλεξ ‘Αγκους Σάλιμπα, ανεφερε ότι οι ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν τώρα να χρησιμοποιούν έναν μόνο φορτιστή για όλες τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. «Είμαστε περήφανοι που προσθέσαμε επίσης διατάξεις σχετικά με την ασύρματη φόρτιση που είναι η επόμενη εξέλιξη στην τεχνολογία φόρτισης και βελτιωμένη πληροφόρηση και επισήμανση για τους καταναλωτές», τόνισε.

Καθώς η τεχνολογία ασύρματης φόρτισης γίνεται πιο διαδεδομένη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξουσιοδοτηθεί να αναπτύξει τις λεγόμενες κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, σχετικά με τη διαλειτουργικότητα των λύσεων φόρτισης.

Κινητή τηλεφωνία: Περιαγωγή χωρίς πρόσθετα τέλη στην ΕΕ για ακόμη μια δεκαετία

Η ΕΕ θα ανανεώσει το πρόγραμμα «Roam Like At Home» κινητής τηλεφωνίας για ακόμη δέκα χρόνια, σύμφωνα με τα σχέδια που ενέκρινε το Κοινοβούλιο την Πέμπτη.

Το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο μεταξύ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, αποτελεί συνέχεια του κανονισμού για την κατάργηση των πρόσθετων τελών περιαγωγής («roaming») που θεσπίστηκε το 2017. Οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας θα εξακολουθούν να πραγματοποιούν κλήσεις όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό εντός της ΕΕ χωρίς πρόσθετα τέλη πέραν εκείνων που ήδη πληρώνουν στη χώρα τους.

Ο κανονισμός για την περιαγωγή θέσπισε τον κανόνα «Roam-Like-At-Home», επιβάλλοντας την κατάργηση των πρόσθετων σχετικών τελών λιανικής στην ΕΕ από τις 15 Ιουνίου 2017. Ο ισχύων κανονισμός έχει διάρκεια ως τις 30 Ιουνίου 2022. Πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή του κανονισμού το 2015, η Επιτροπή επανεξέτασε το καθεστώς προκειμένου να αξιολογήσει τα αποτελέσματά του και την ανάγκη παράτασής του, όπως επισημαίνεται στην αξιολόγηση των επιπτώσεων.

Με τη νέα συμφωνία οι πολίτες της ΕΕ θα απολαμβάνουν την ίδια ποιότητα και ταχύτητα κινητής σύνδεσης στο εξωτερικό όπως και στη χώρα τους. Οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν ίδιας ποιότητας περιαγωγή με τις υπηρεσίες που παρέχουν στην χώρας έδρας τους, εφόσον υπάρχουν οι ίδιοι όροι στο δίκτυο της χώρας την οποία επισκέπτονται οι καταναλωτές. Κατά τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν να συμπεριληφθεί στους νέους κανόνες διάταξη για την απαγόρευση πρακτικών που μειώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών περιαγωγής, π.χ. με τη μετατροπή της σύνδεσης από 4G σε 3G.

Οι ταξιδιώτες και οι άνθρωποι με αναπηρίες θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης χωρίς πρόσθετη χρέωση, είτε με κλήση είτε με γραπτό μήνυμα, συμπεριλαμβανομένης της διαβίβασης πληροφοριών για τον εντοπισμό του καλούντος. Οι πάροχοι θα πρέπει επίσης να προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.

Κατά τις συνομιλίες με τους υπουργούς των κρατών μελών, οι ευρωβουλευτές άσκησαν πιέσεις για τον τερματισμό των πρόσθετων τελών για κλήσεις εντός της ΕΕ (π.χ. όταν καλεί κανείς από το Βέλγιο στην Ιταλία), καθώς οι καταναλωτές εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση μεταξύ των καταναλωτών όσον αφορά τη διαφορά μεταξύ των κλήσεων περιαγωγής και των κλήσεων εντός της ΕΕ. Σήμερα, το κόστος των εντός ΕΕ κλήσεων έχει ανώτατο όριο στα 19 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό. Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει ότι η Επιτροπή θα εξετάσει το ζήτημα αυτό και θα αξιολογήσει κατά πόσον απαιτούνται περαιτέρω μειώσεις των ανώτατων ορίων.

Τα τέλη περιαγωγής χονδρικής (δηλαδή όταν ένας πάροχος χρεώνει έναν άλλο για τη χρήση των δικτύων του πρώτου από πελάτες του δεύτερου) θα χρεώνουν κατ’ ανώτατο όριο 2 ευρώ το Gigabyte από το 2022, ενώ θα μειωθούν σταδιακά σε 1 ευρώ έως το 2027. Εάν οι καταναλωτές υπερβούν τα όρια του συμβολαίου τους στην περιαγωγή, τα τυχόν πρόσθετα τέλη δεν μπορούν να είναι υψηλότερα από τα ανώτατα όρια περιαγωγής χονδρικής.

Η εισηγήτρια Angelika Winzig (ΕΛΚ, Αυστρία) δήλωσε: «Το ‘Roam-like-at-home’ είναι μια ευρωπαϊκή επιτυχία άνευ προηγουμένου, η οποία δείχνει πώς επωφελούμαστε όλοι από την κοινή αγορά. Καταφέραμε να μειώσουμε τα κόστη περαιτέρω και να βελτιώσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όφελος όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων στην ΕΕ. Όταν κάνουν χρήση υπηρεσιών περιαγωγής θα μπορούν να έχουν την ίδια ποιότητα και ταχύτητα όπως και στην χώρα τους. Η εσκεμμένη επιβράδυνση από τους παρόχους της ταχύτητας σύνδεσης για τα δεδομένα πλέον απαγορεύεται. Ταυτόχρονα, μειώνοντας σημαντικά τα μέγιστα όρια χρεώσεων χονδρικής, δημιουργούμε ένα πιο δίκαιο και ανταγωνιστικό περιβάλλον στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Με τους κανόνες αυτούς κάνουμε άλλο ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία μιας πραγματικά ευρωπαϊκής ψηφιακής ενιαίας αγοράς, για μια επιτυχημένη, δυνατή και αποτελεσματική ΕΕ του μέλλοντος».

Η νομοθεσία, ο οποίος εγκρίθηκε με 581 ψήφους υπέρ, 2 ψήφους κατά και 5 αποχές, θα τεθεί σε ισχύ μόλις εγκριθεί από το Συμβούλιο.