ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δείτε ποια ελληνική εταιρεία έδωσε μπόνους 2.500 ευρώ σε κάθε εργαζόμενό της

Επιχειρήσεις: Μπορεί φέτος να μην έγινε η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, όμως ο Πρόεδρος της εταιρείας επιφύλασσε μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη για τους εργαζόμενους.

Ο λόγος για την εταιρεία Agroinvest στην Ανατολική Φθιώτιδα, η οποία παρά τη συνεχιζόμενη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και των προκλήσεων που δημιουργεί στη λειτουργία της αγοράς η κρίση του κορονοϊού, η Διοίκηση αποφάσισε για άλλη μια χρονιά να δώσει bonus σε κάθε εργαζόμενό της 2.500€. Το συνολικό ποσό σε 562.500 ευρώ, αφού η εταιρεία απασχολεί συνολικά 225 εργαζόμενους.

«Για εμάς οι εργαζόμενοι ήταν, είναι και θα είναι η “ψυχή” της εταιρείας, γι αυτό πάρα τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, συνεχίζουμε να τους στηρίζουμε με κάθε τρόπο….», είπε στο LamiaReport ο πρόεδρος της «Agroinvest» Γιάννης Βογιατζης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζόμενων Νίκος Χάδος ευχαρίστησε τη Διοίκηση της εταιρείας και προσωπικά τον κ. Γιάννη Βογιατζή, τονίζοντας ότι εκτός από εξαιρετικός εργοδότης, πάνω απ όλα είναι Άνθρωπος, και αυτό το έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια στην πράξη, αφού ήταν πάντα δίπλα στον εργαζόμενο υλικά και ηθικά, όταν χρειαζόταν.

Στην επόμενη φώτο είναι ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών, ο Πρόεδρος της εταιρείας Γιάννης Βογιατζής και ο πρόεδρος των εργαζόμενων Νίκος Χάδος, από την περσινή εκδήλωση της κοπής πίτας της «Agroinvest», όπου επίσης είχε δοθεί αντίστοιχο μπόνους στους εργαζόμενους, με τον Μητροπολίτη να λέει δια μικροφώνου: «Μήπως μπορείτε να με προσλάβετε κι εμένα στην εταιρεία;»

Επιχειρήσεις: Δύο λόγια για την «Agroinvest»

Η εταιρεία «Agroinvest», είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο υγιείς Ελληνικές βιομηχανίες στον κλάδο των βιοκαυσίμων και τροφίμων στη χώρα μας.

Η επιχείρηση αναπτύσσει ευρύτατες δραστηριότητες και διαθέτει μεγάλο παραγωγικό δυναμικό και ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις, οι οποίες της προσδίδουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η βιομηχανική μονάδα της βρίσκεται στην ανατολική Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στο Αχλάδι Στυλίδας, σε έκταση 250 στρεμμάτων, όπου λειτουργούν οκτώ γραμμές παραγωγής, υποστηριζόμενες από μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους και το ιδιόκτητο λιμάνι.

Στις παραδοσιακές δραστηριότητες της Agroinvest περιλαμβάνονται η παραγωγή και εμπορία σπορελαίων κατεργασμένων και ακατέργαστων, σογιάλευρων, ηλιάλευρων, κραμβάλευρων, απλών και σύνθετων ζωοτροφών, καθώς επίσης αλεύρων για την αρτοποιία και την ζαχαροπλαστική. Η εταιρεία ασχολείται επίσης, συχνά, με την εμπορία δημητριακών, κυρίως για την παραγωγή ζωοτροφών.

Επίσης, έχει εισέλθει δυναμικά και στην παραγωγή βιοκαυσίμων, στην οποία οφείλει πλέον το αναλογικά μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της, καθώς το 2017 στην κρατική κατανομή της παραγωγής βιοντίζελ έλαβε ποσοστό 23,76%, το μεγαλύτερο από κάθε άλλη εταιρεία. Επίσης, διαθέτει μονάδα πάχυνσης ψαριών στη θέση Θυνί Αργολίδας. Ακόμη, δραστηριοποιείται και στην εμπορία λιπασμάτων. Εδρεύει στην Ηλιούπολη Αττικής και έχει γραφεία στη Θεσσαλονίκη, καθώς και υποκαταστήματα στο Πλατύ Ημαθίας και στο Κρανίδι Αργολίδας.

Επιχειρήσεις: Αυτοί είναι οι τρεις μεγάλοι «χαμένοι» της πανδημίας

Αδιανόητη πτώση του τζίρου εξαιτίας της πανδημίας. Πώς θα αποζημιωθούν; Η στήριξη του κράτους και τα προγράμματα χρηματοδότησης η τελευταία σανίδα σωτηρίας πριν το λουκέτο. Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις στο λιανεμπόριο και τις ευκαιρίες για απόκτηση ρευστότητας.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά στον κύκλο εργασιών του 2020, εν μέσω δηλαδή πανδημίας καταγράφονται στους επιμέρους κλάδους του λιανεμπορίου. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το λιανικό εμπόριο εμφάνισε απώλειες ύψους περίπου 4, 5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019 με την πτώση του τζίρου να φτάνει συνολικά το 8,6%, καθώς ανήλθε σε 47,25 δισ. ευρώ, έναντι 51,72 δισ. ευρώ το 2019.

Κοσμηματοπωλεία, καταστήματα με καλλυντικά καθώς και ο κλάδος της ένδυσης, ήταν οι επιχειρήσεις οι οποίες παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το 2020 συγκριτικά με το 2019.

Αναλυτικά σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στον κλάδο «Ρολόγια και κοσμήματα σε ειδικευμένα καταστήματα» καταγράφηκε μείωση -46,8%, με τον τζίρο να ανέρχεται σε 221.540 ευρώ έναντι 416.595 ευρώ το 2019. Ακολούθησε σε πτώση ο κλάδος «Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ενδύματα και υποδήματα σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» με μείωση -39,8% αλλά με πολύ μικρή συμμετοχή στον συνολικό κύκλο εργασιών.

Αντίστοιχα, η δραστηριότητα «λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα» με μεγαλύτερη συμμετοχή στον συνολικό κύκλο εργασιών (3,63%), κατέγραψε πτώση -36,6% με τζίρο 1.715.163 ευρώ έναντι 2.704.375 το 2019. Στον κλάδο των καταστημάτων με καλλυντικά και είδη καλλωπισμού τέλος, καταγράφηκε μείωση -39,4% με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 604.221 ευρώ έναντι 996.551 ευρώ το 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στις επιχειρήσεις με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον Nοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020 δηλαδή εν μέσω του δεύτερου lοckdown αλλά και των χριστουγεννιάτικων εορτών, στον κλάδο της ένδυσης τον Νοέμβριο καταγράφηκε μείωση -66,3% και τον Δεκέμβριο -72,%. Την ίδια περίοδο στα καταστήματα με ρολόγια και κοσμήματα μείωση – 61,9% και -43,8% αντίστοιχα, ενώ στα καλλυντικά -58,7% και -53,6%.

Στον κλάδο των παιχνιδιών, τέλος στον οποίο τον Δεκέμβριο γίνεται μεγάλο μέρος του ετήσιου τζίρου τον η μείωση έφτασε το 65,8% καθώς ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 46.420 ευρώ έναντι 135.803 ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρσι.

Όσον αφορά στους κλάδους με τις μεγαλύτερες αυξήσεις μεταξύ 2019-2020, οι «επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου» κατέγραψαν αύξηση 18%, ο κλάδος εμπορίου ηλεκτρονικών υπολογιστών αύξηση 13,1%, οι επιχειρήσεις με τρόφιμα/ποτά/καπνό 5,2% και τα καταστήματα με φαρμακευτικά είδη 4,1%.

Επιχειρήσεις: Επιδότηση – ευκαιρία! Αυτοί θα πάρουν το μισό δισ. ευρώ

Πώς θα στηριχθούν οι επαγγελματίες που χτυπήθηκαν από την πανδημία. Η μεγάλη ευκαιρία για να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος της ζημίας από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο. Δείτε στο xristika.gr όλες τις λεπτομέρειες.

Νέα ευκαιρία για να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος της ζημίας τους θα έχουν, από τον Απρίλιο και τμηματικά (ανα μήνα ή τρίμηνο) έως τον Δεκέμβριο, οι επιχειρήσεις που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων της κρίσης, αλλά δεν ενισχύθηκαν όσο θα επέβαλε το πλήγμα που υπέστησαν.

Το νέο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών που θα εγκαινιάσει το υπουργείο Οικονομικών έλαβε το πράσινο φως από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών. Έως την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί με κάθε λεπτομέρεια το νέο πλαίσιο.

Η επιδότηση δαπανών λειτουργίας, μαζί και με τη μηνιαία επιδότηση δανείων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, αφορά πάνω από 120.000 δικαιούχους συνολικά. Η ενίσχυση αναμένεται να καλύψει και δαπάνες που έγιναν από τον Μάρτιο του 2020 και μετά. Οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Απρίλιο και για τους επόμενους μήνες (συνολικά εννέα) μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.

Επιχειρήσεις: Η μοιρασιά

Οι έκτακτες ενισχύσεις που δίνονταν οριζόντια επί έναν χρόνο τελειώνουν, καθώς η επιδότηση από το κράτος δεν θα εξαρτάται πλέον από τους ΚΑΔ και τα lockdown. Μετά και την 7η Επιστρεπτέα του Μαρτίου, όλα αυτά πρέπει -θεωρητικά τουλάχιστον- να ανήκουν πια στο παρελθόν και να μην επαναληφθούν, καθ’ όσον βγαίνουμε από τον χειμώνα και οι εμβολιασμοί πολλαπλασιάζονται.

Στο εξής, μέχρι τέλος του 2021, το κράτος αναλαμβάνει να στηρίζει μόνον επιχειρήσεις που το έχουν απόλυτη ανάγκη για να μην κλείσουν, αρκεί να μην ήταν προβληματικές προτού ξεσπάσει ο κορωνοϊός.

Για να εντοπίσει ποιες επιχειρήσεις θα επιδοτεί από τον Απρίλιο και εφεξής, το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει πλατφόρμα αιτήσεων που θα ελέγχει δύο βασικά κριτήρια, διασφαλίζοντας ότι ενισχύει με περισσότερα χρήματα όσους τα χρειάζονται περισσότερο.

Επιχειρήσεις: Ποια θα είναι τα κριτήρια

Κριτήριο 1ο: Υψηλός τζίρος πριν, μεγάλες ανάγκες μετά

Ευνοούνται οι φορολογικώς ευσυνείδητοι. Δεν θα επιδοτηθούν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δήλωναν πολύ χαμηλούς τζίρους προ κορωνοϊού. Προκρίνονται μόνο όσοι δήλωναν υψηλά έσοδα πριν από την κρίση. Και πανευρωπαϊκά, στα Προγράμματα Επιδότησης Παγίων Δαπανών, επιβάλλεται ότι πρέπει οι επιχειρήσεις να υπέστησαν πτώση εσόδων τουλάχιστον 30%. Δηλαδή η Ε.Ε. ενθαρρύνει τις χώρες να καθορίσουν ως προϋπόθεση και υψηλότερες απώλειες (35% ή 40%) αν το κρίνουν απαραίτητο, αντί πτώση 20% που ήταν το όριο που έθεσε η κυβέρνηση στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1-7.

Αυτομάτως αποκλείονται χιλιάδες που πήραν Επιστρεπτέα με απώλειες κάτω του 30%. Όσο μειώνονται οι τελικοί δικαιούχοι που θα μοιραστούν την κρατική βοήθεια (μισό δισ. τουλάχιστον) τόσο αυξάνεται το ποσό που απομένει να λάβει ο καθένας τους. Μοναδική εξαίρεση, όσοι είχαν κέρδη αλλά έπεσαν σε ζημίες, ακόμα και αν είχαν μικρότερη πτώση των εσόδων τους – κυρίως αυτοί δηλαδή με ανελαστικές πάγιες δαπάνες που δεν μπορούν να τις περικόψουν όταν πέφτουν τα έσοδά τους.

Κριτήριο 2ο: Όσοι έλαβαν λιγότερες επιστρεπτέες, μειώσεις ενοικίων και αναστολές

Εκτός από τον εξωτερικό κόφτη (πτώση 30%), θα ισχύσει και εσωτερικός για όσους δεν αποκλειστούν λόγω τζίρου. Έτσι, τώρα θα ευνοηθούν όσοι πήραν λιγότερα από όσα είχαν ανάγκη γιατί θα λάβουν λιγότερα όλοι οι άλλοι που ήδη ενισχύθηκαν – και περισσότερο από όσο θα έπρεπε ενδεχομένως.

Συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα έρχεται να προσαυξήσει τα ανώτατα όρια επιδότησης που επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία ανά επιχείρηση. Από την άλλη όμως, στο ποσό του βοηθήματος συνυπολογίζονται -και αφαιρούνται- όλα τα μέτρα στήριξης που τυχόν έλαβε μια επιχείρηση: επιστρεπτέα προκαταβολή, απαλλαγή 40%-100% του ενοικίου, 534 ευρώ τον μήνα αποζημίωση εργαζομένων, κάλυψη 100% ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ. μειώνουν το ποσό επιδότησης παγίων δαπανών.

Αυτό αίρει στρεβλώσεις που είχαν παρατηρηθεί, καθώς πολλοί αδικήθηκαν από τα έως τώρα μέτρα επειδή επιδοτήθηκαν το ίδιο ή λιγότερο σε σχέση με άλλους που είχαν μικρότερες ανάγκες. Για παράδειγμα:

  • Πολλοί έλαβαν βάσει ΚΑΔ τα ελάχιστα κατώτατα όρια (1.000-8.000 ευρώ) από κάθε Επιστρεπτέα όπου συμμετείχαν, ασχέτως εάν ο μαθηματικός τύπος δικαιολογούσε λιγότερα για κάποιους λόγω του πλήγματος που υπέστησαν.
  • Επιχειρήσεις ή όμιλοι με πολλαπλές δραστηριότητες εξάντλησαν νωρίς τα όρια χρηματοδότησης σαν να είχαν μόνο ένα αντικείμενο, μένοντας ακάλυπτοι σε κάποιες λειτουργίες τους, καθώς και οι εργαζόμενοί τους σε αυτούς.
  • Επιχειρήσεις (όπως της εστίασης) ενισχύθηκαν, είτε λειτουργούσαν (π.χ. με delivery) είτε ήταν κλειστές (πτώση εσόδων 100%), ακόμα και αν είχαν αύξηση αντί πτώση του τζίρου τους!

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr

Παναγιώτης Ελενόπουλος

Ο Παναγιώτης Ελενόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, όπου ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων και ειδήσεων που καλύπτουν διάφορα θέματα, όπως την οικονομία, την τεχνολογία, την αγορά και την καθημερινή επικαιρότητα. Μέσα από τη δουλειά του στο xristika.gr, συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού με αξιόπιστο και προσιτό τρόπο, προσφέροντας ανάλυση και πληροφορίες που ενδιαφέρουν το μέσο αναγνώστη.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago