ΔΕΗ: Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται η πορεία των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, με τη ΔΕΗ να ετοιμάζει αυξήσεις και τους καταναλωτές να βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο xristika.gr.
Διψήφιος εκτιμάται πως θα είναι ο αριθμός που θα αντιστοιχεί στην αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας λόγω των υψηλών θερινών καταναλώσεων.
Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές του ρεύματος στη χονδρική αγορά από τον περασμένο μήνα, σπάζοντας το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο και προοιωνίζοντας μεγάλες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών μέσω των γνωστών ρητρών που έχουν επιβάλει οι προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης πλέον και της ΔΕΗ.
ΔΕΗ: Τόσο υπολογίζεται η αύξηση
Ήδη, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΑΔΜΗΕ, τον Ιούλιο η μεσοσταθμική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα ανήλθε σε 113,466 ευρώ ανά μεγαβατώρα (Mwh), αυξημένη κατά 15,3% σε σχέση με τον επίσης “ακριβό” Ιούνιο (98,391 ευρώ/MWh). Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο η ζήτηση ήταν αυξημένη κατά 30,7% έναντι της αντίστοιχης του Ιουνίου.
Η χονδρική τιμή έχει πραγματικά εκτοξευθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς τον περασμένο μήνα κατέγραψε άνοδο κατά 77% από τις αρχές της φετινής χρονιάς (Ιανουάριος 2021: 64,111 ευρώ/Mwh).
Ωστόσο, φαίνεται πως οι ανατιμήσεις δεν έχουν τέλος, καθώς ήδη από τις αρχές Αυγούστου καταγράφηκε το απίστευτο ρεκόρ των 185,59 ευρώ (4 Αυγούστου) στην αγορά της επόμενης ημέρας (Day Ahead Market -DAM), τη βασική χονδρεμπορική αγορά, εν μέσω ακραίου καύσωνα αλλά και πυρκαγιών στη χώρα μας.
Από τα τέλη Ιουλίου η μέση τιμή βρίσκεται σταθερά πάνω και πολύ πάνω από τα 100 ευρώ, ενώ το ανώτατό της όριο μέσα στις ημερήσιες διακυμάνσεις έχει ξεπεράσει ακόμα και τα 200 ευρώ (ανήλθε έως 208,12 ευρώ στις 9 Αυγούστου).
Χθες η χονδρική τιμή βρέθηκε στα 139,74 ευρώ, ενώ σήμερα κινείται ακόμη πιο πάνω, στα 151,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τοποθετώντας ξανά την Ελλάδα στην πρώτη θέση των χωρών με τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη ως την ακριβότερη αγορά.
ΔΕΗ: Τότε θα ανέβουν οι λογαριασμοί των καταναλωτών
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση αρκείται στην επίκληση υψηλών τιμών σε όλη την Ευρώπη -όταν οι ελληνικές “πρωτιές” είναι πλέον σχεδόν καθημερινές- καθώς και του ιδιαίτερα αυξημένου κόστους του φυσικού αερίου, που πια είναι το κυρίαρχο καύσιμο της ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και των υψηλών τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών CO2.
Μάλιστα, το τελευταίο δεκαήμερο έχουν επιστρατευτεί και όλες οι λειτουργούσες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ (ή και “σβησμένες”, όπως η Μεγαλόπολη 3) προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα επάρκειας.
Χθες το μεσημέρι (3 μ.μ.) η συνεισφορά του λιγνίτη στην παραγωγή έφτασε στο 22%, του φυσικού αερίου στο 49%, των διασυνδέσεων σε 18%, των υδροηλεκτρικών στο 7% και των ΑΠΕ στο 4%.
Η άνοδος των τιμών στη χονδρική αγορά περνά αυτούσια στους καταναλωτές, καθώς οι προμηθευτές μετακυλίουν στη λιανική τα επιπλέον κόστη μέσω της ενεργοποίησης ρητρών αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας που υιοθέτησε και η ΔΕΗ από τις 5 Αυγούστου.
Οι αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας που προσθέτει η ρήτρα είναι δεδομένες και εκτιμώνται σε διψήφιο ποσοστό, κάτι που θα φανεί στους αναμενόμενα, λόγω και των υψηλών θερινών καταναλώσεων, “φουσκωμένους” λογαριασμούς από τον Σεπτέμβριο και μετά.
ΔΕΗ: Γιατί διώχνει 1.200 εργαζόμενους;
Παράλληλα, μπορεί η ΔΕΗ να είναι το απόλυτο success story του επιχειρηματικού κόσμου, ωστόσο προσφέρει ξαφνικά πακέτο οικειοθελούς αποχώρησης σε 1.200 εργαζομένους της. Δείτε στο xristika.gr τι έχει συμβεί…
Ένα νέο πρόγραμμα εθελουσίας, που αφορά σε 1200 εργαζόμενους της ΔΕΗ σε λιγνιτικές μονάδες που κλείνουν ενέκρινε χθες το ΔΣ της επιχείρησης με τη συναίνεση και της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Πιο συγκεκριμένα το πακέτο της οικειοθελούς αποχώρησης με κίνητρα αφορά εργαζόμενους άνω των 51 ετών ενώ όσο ανεβαίνουν οι ηλικίες τόσο κλιμακώνεται και το πριμ αποχώρησης, με το μεγαλύτερο όφελος να προκύπτει για τους εργαζόμενους από 55 έως 60 ετών.
Αν και οι δικαιούχοι υπολογίζονται στους 1200, η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι θα αποχωρήσουν περί τα 500 άτομα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέσο ποσό του πριμ αποχώρησης ανέρχεται στις 42 χιλιάδες ευρώ, μαζί με το θεσπισμένο ποσό αποζημίωσης των 15 χιλιάδων ευρώ που εισπράττουν όσοι εργαζόμενοι αποχωρούν από την επιχείρηση.
Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για οικειοθελή αποχώρηση πρόκειται να υποβληθούν στο διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου έως 30η Οκτωβρίου, ενώ όσοι υποβάλουν αίτημα στο πρώτο δεκαήμερο της προθεσμίας θα λαμβάνουν επιπλέον μπόνους 2500 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση τα κριτήρια για τον υπολογισμό του συνολικού ύψους του πριμ αποχώρησης περιλαμβάνουν την προϋπηρεσία, την ηλικία, τα προστατευόμενα τέκνα αλλά και την ταχύτητα εκδήλωσης του ενδιαφέροντος.
Όσοι συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να αποχωρήσουν από την εταιρεία στο διάστημα 30 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου. Το συνολικό κόστος του νέου προγράμματος εθελουσίας ανέρχεται στα 21 εκατ. ευρώ ενώ το όφελος για την εταιρεία θα είναι μεγαλύτερο, στα 30 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η εταιρεία έχει εφαρμόσει πέρυσι δύο ακόμη προγράμματα εθελουσίας πέρυσι, μέσω των οποίων αποχώρησαν από τη ΔΕΗ περί τους 2600 εργαζόμενους.
ΔΕΗ: Απίστευτο – Δείτε πόσους διευθυντές έχει!
Την ίδια ώρα, πίσω από τη βιτρίνα της τεχνοκρατικής διοίκησης της ΔΕΗ από μια νέα και καλοπληρωμένη ομάδα στελεχών, με επικεφαλής τον Γιώργο Στάσση, στελέχη που υπηρετούν ή έχουν υπηρετήσει στο πρόσφατο παρελθόν στην επιχείρηση βλέπουν μια ανησυχητική αύξηση στον αριθμό των ανώτερων στελεχών, που μόνο σε σύγχρονες πρακτικές λιτού και αποτελεσματικού μάνατζμεντ δεν παραπέμπει, ενώ είναι βέβαιο ότι δεν συμβάλλει στη μείωση του λειτουργικού κόστους για να επιτευχθούν οι στόχοι επανόδου στην κερδοφορία.
Η διοικητική πρακτική που ακολουθείται πλέον στη ΔΕΗ θυμίζει… «μεξικανικό στρατό», όπως λένε χαρακτηριστικά πηγές που γνωρίζουν καλά τα διοικητικά θέματα. Δηλαδή, η κυρίαρχη τάση είναι πλέον να υπάρχουν περισσότεροι “βαθμοφόροι” από “στρατιώτες”, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πρωτοφανή στην ιστορία της ΔΕΗ διόγκωση του αριθμού των γενικών διευθύνσεων και, αντίστοιχα, των γενικών διευθυντών.
Ο αριθμός των γενικών διευθύνσεων έχει αυξηθεί σε 20 επί ημερών της νέας διοίκησης, κάτι που δεν δικαιολογείται από τις διοικητικές ανάγκες της επιχείρησης, όπως τονίζουν στελέχη. Παλαιό υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι σε άλλες εποχές, όταν ακόμη ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ δεν είχαν αποσχισθεί από τη ΔΕΗ και αποτελούσαν γενικές διευθύνσεις της επιχείρησης, ο αριθμός των γενικών διευθύνσεων ήταν πέντε.
Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τα διοικητικά θέματα, η πλούσια δομή στις γενικές διευθύνσεις και η στελέχωσή τους, κατά κανόνα, με πρόσωπα από την αγορά δημιουργεί την υπόνοια ότι περισσότερο εξυπηρετεί ανάγκες πελατειακών εξυπηρετήσεων, με τη δημιουργία νέων, καλοπληρωμένων θέσεων, παρά την ανάγκη αποτελεσματικότερης διοίκησης της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι παράλληλα με τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των γενικών διευθυντών σημειώνεται και μεγάλη αύξηση των διευθυντών.
Η δομή «μεξικανικού στρατού» έχει αρκετές παρενέργειες για τη ΔΕΗ:
- Προφανής είναι η αύξηση του κόστους μισθοδοσίας των ανώτερων στελεχών, που εκτιμάται ότι πλησιάζει τα 10 εκατ. ευρώ ετησίως, με τον συνυπολογισμό όλων των βασικών και συμπληρωματικών παροχών. Ουσιαστικά, η ΔΕΗ χάνει σε πρόσθετες αμοιβές στελεχών ένα σημαντικό τμήμα των δαπανών που εξοικονομεί με τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου χαμηλόβαθμού προσωπικού.
- Σε οργανωτικό επίπεδο, η πολυτελής δομή με τις… αμέτρητες γενικές διευθύνσεις που οργανώνονται τώρα και τα ουκ ολίγα ανώτερα στελέχη που ενημερώνονται και προσπαθούν να μπουν σε παραγωγικούς ρυθμούς, δεν επιτρέπει στην επιχείρηση να «τρέξει» με την απαιτούμενη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα το πρόγραμμα μετασχηματισμού της. «Η ΔΕΗ βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο μιας “μάχης” που θα κρίνει το μέλλον της και σίγουρα αυτός δεν ήταν ο καταλληλότερος χρόνος για αλλάξουν όλα στην εσωτερική δομή», αναφέρουν πηγές με γνώση των διοικητικών πραγμάτων στη ΔΕΗ.
- Ακόμη και σε χωροταξικό επίπεδο, η νέα δομή δημιουργεί σοβαρά ζητήματα. Ενώ έχει προγραμματισθεί η μεταστέγαση των γραφείων διοίκησης σε νέο βιοκλιματικό κτήριο υψηλών προδιαγραφών στο πρώην στρατόπεδο Πλέσσα στην Κατεχάκη , η ΔΕΗ υποχρεώνεται να αναζητήσει προσωρινή λύση μίσθωσης νέου και αρκετά μεγάλου κτηρίου γραφείων, συνολικής επιφάνειας έως 4.000 τ.μ. Εν μέρει, αυτή η απόφαση είναι αποτέλεσμα και του «ξεχειλώματος» των διοικητικών δομών.
Σε κάθε περίπτωση, το διοικητικό σχέδιο που εφαρμόζεται στη ΔΕΗ δεν παραπέμπει σε επιχείρηση που κάνει αγώνα για την οικονομική της εξυγίανση και την κατοχύρωση της θέσης της σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη αγορά ενέργειας.
Το πέρασμα σε μικρή κερδοφορία το 2020 θα ήταν λάθος να πιστωθεί στη σημερινή διοίκηση, τονίζουν πηγές με καλή γνώση της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ, αφού ήλθε ως φυσικό αποτέλεσμα πολλών ευνοϊκών παραγόντων: των αυξήσεων 20% στα τιμολόγια, της μεγάλης μείωσης της χονδρικής τιμής του ρεύματος αλλά και της κατάρρευσης των τιμών των καυσίμων, λόγω της πανδημίας.
Στην πραγματικότητα, η ΔΕΗ έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει μέχρι να εδραιώσει την οικονομική και επιχειρηματική της θέση και οι πειραματισμοί με πολυτελείς δομές στελέχωσης δεν θα επιταχύνουν αυτή την προσπάθεια.