ΔΕΗ: Νέο «χουνέρι» σε Βρδινογιάννη και Μυτιληναίο – Ακόμα ψάχνονται!

ΔΕΗ: Ποια κατάρρευση; Όλο και λιγότερους πελάτες χάνει η επιχείρηση. 262.000 νέες συνδέσεις για το 2022. Απόλυτη κυριαρχία στην Ελλάδα και στοχευμένα βήματα στην εξωστρέφεια. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Μπορεί η ΔΕΗ να δαπάνησε σχεδόν 2 διs. για τις επιδοτήσεις και την διατήρηση προσιτών τιμoλογίων στους πελάτες της όλη την προηγούμενη χρονιά, αλλά και οι καταναλωτές την αντάμειψαν μειώνοντας την κινητικότητα στην αγορά του retail.

Πέρσι, η ΔΕΗ κατάφερε να προσελκύσει 262.000 νέες συνδέσεις έναντι 157.000 το 2021 και μόλις 119.000 το 2020. Την ίδια στιγμή από το δίκτυο της επιχείρησης μετακινήθηκαν 316.000, από 444.000 το 2021 και 574.000 το 2020.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το 2020 η ΔΕΗ έχασε 392.000 πελάτες, αριθμός που περιορίστηκε σε 130.000 το 2022.

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη της ΔΕΗ αυξήθηκαν κατά 9,4% σε σχέση με το 2021 και συγκεκριμένα κατά 82 εκατ. ευρώ. Το επαναλαμβανόμενο EBITDA της ΔΕΗ για την περσινή χρονιά ανήλθε στα 953,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε χθες στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2022, η ΔΕΗ κατάφερε να διατηρήσει συνεπείς στις πληρωμές και υψηλής αξίας πελάτες καθώς ο σχετικός δείκτης απωλειών κινήθηκε στο γ΄τρίμηνο του 2022 μεταξύ 1,7% και 2,9% στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Για την ίδια περίοδο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παρουσίασαν μείωση κατά 38 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με το 2021.

Οι ερωτήσεις των αναλυτών επικεντρώθηκαν στην στρατηγική της εταιρείας στην Ρουμανία αλλά και στο deal με την Enel που αναμένεται να ολοκληρωθεί το γ΄τρίμηνο του 2023.

Μάλιστα δεν έλειψαν και ερωτήσεις σε σχέση με τα σχέδια της Macquarie που ενδιαφέρεται για το χαρτοφυλάκιο της Enel Green Power στην Ελλάδα και την Enel Ρουμανίας, τα οποία δεν επιβεβαιώθηκαν.

Όσον αφορά τη ρευστότητα της ΔΕΗ όπως παρουσιάστηκε χθες, ανέρχεται σε 4,4 δισ. ευρώ, από τα οποία 3,2 είναι μετρητά της εταιρείας και 1,2 δισ. ευρώ οι διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές.

Η ρευστότητα αυτή αποτελεί ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας της εταιρείας στις διακυμάνσεις της ενεργειακής αγοράς, την στιγμή που πολλοί εκτιμούν ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει.

ΔΕΗ: Χτίζει ισχυρά θεμέλια στο retail

Η εμπορική πολιτική της ΔΕΗ υποστηρίζεται και από την ενίσχυση του δικτύου των καταστημάτων. Χθες ο κ. Στάσσης δήλωσε στους αναλυτές ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα λειτουργήσουν 15 νέα καταστήματα σε συνδυασμό με αναβαθμισμένες υπηρεσίες και παρουσία στο ίντερνετ.

Αξιοσημείωτη είναι η διείσδυση των νέων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας όπως είναι η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας και η παροχή φυσικού αερίου, η οποία έχει πλέον φτάσει το 5,5% του πελατολογίου από 2,4% το 2021, ενώ ήταν μηδενική το 2020.

Για τον τομέα της ηλεκτροκίνησης αναφέρθηκε ότι πέρσι η επιχείρηση διπλασίασε τα δημόσια σημεία φόρτισης που έφτασαν τα 1.200 σε ολόκληρη την Ελλάδα ενώ έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις για εγκατάσταση άλλων 2.000 φορτιστών μέσα στην επόμενη διετία.

Για το δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH), μέσω των οποίων θα παρέχει υπηρεσίες χονδρικής πρόσβασης σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, η διοίκηση επανέλαβε τους στόχους για επέκταση σε 13 δήμους της Αττικής μέσα στο 2023 ώστε μέχρι το τέλος του έτους να καλύπτει το δίκτυο περίπου 400.000 νοικοκυριά.

Στο τέλος του 2022 είχε ολοκληρωθεί το πιλοτικό έργο στο Περιστέρι με κάλυψη 15.000 νοικοκυριών. Παραμένει ο στόχος για κάλυψη περίπου τριών εκατ. νοικοκυριών μέχρι το 2026.

Η διοίκηση αναφέρθηκε και στη συμμετοχή (25%) που έχει στην κοινοπραξία που προωθεί το υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών East Med Corridor System (EMC) που θα συνδέει Ευρώπη με Ασία.

Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στη φετινή χρονιά.

ΔΕΗ: Το ‘πε και το ‘κανε! Τεράστια συμφωνία

Ανακοινώθηκε το mega deal για την εξαγορά της Enel στη Ρουμανία. Η συμφωνία αφορά την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών που κατέχονται από την Enel και τις θυγατρικές αυτής στη Ρουμανία έναντι συνολικού αντιτίμου ύψους 1.260 εκατομμυρίων ευρώ. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Δεσμευτική συμφωνία με την ρουμανική Enel S.p.A. για την εξαγορά της Enel και των θυγατρικών της στη Ρουμανία ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Η συμφωνία αφορά την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών που κατέχονται από την Enel και τις θυγατρικές αυτής στη Ρουμανία έναντι συνολικού αντιτίμου ύψους €1.260 εκατομμυρίων περίπου (βάσει της συνολικής αξίας της επιχείρησης που ανέρχεται σε €1.900 εκατομμύρια περίπου).

Το συνολικό αντίτιμο υπόκειται σε συνήθεις αναπροσαρμογές και περιλαμβάνει έναν μηχανισμό κερδών στο πλαίσιο μιας πιθανής επιπρόσθετης πληρωμής με βάση μια μελλοντική αύξηση της αξίας των δραστηριοτήτων της εμπορίας.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2023 και θα υπόκειται σε ορισμένες προϋποθέσεις (conditions precedent) συνήθεις σε τέτοιου είδους συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένης μεταξύ άλλων της έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, η εξαγορά αποτελεί ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της Δ.Ε.Η., με την απόκτηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (τόσο έργων σε λειτουργία όσο και έργων σε διαδικασία ωρίμανσης), και δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας που κατέχουν κορυφαία θέση στην αγορά. Η εξαγορά αποτελεί επίσης την πρώτη σημαντική επέκταση της Δ.Ε.Η. στο εξωτερικό.

ΔΕΗ: Με συνδυασμό δανείων και ιδίων κεφαλαίων

Η Δ.Ε.Η. προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά μέσω συνδυασμού δανείων και ιδίων κεφαλαίων στον ισολογισμό της, εκ των οποίων €800 εκατομμύρια θα προέλθουν από ήδη εξασφαλισμένη δανειακή χρηματοδότηση διαθέσιμη με τη μορφή δανείου ύψους €485 εκατ. και διάρκειας 5 ετών από Ελληνικές τράπεζες, καθώς και δανείου-γέφυρας (bridge facility) ύψους €315 εκατ. από διεθνείς τράπεζες.

Η Citigroup Global Markets Europe AG, η Goldman Sachs Bank Europe SE και η HSBC Continental Europe ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και η Milbank LLP ως νομικός σύμβουλος της Δ.Ε.Η. στο πλαίσιο της Εξαγοράς.

Ο κ. Γεώργιος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Δ.Ε.Η., δήλωσε:

«Η εξαγορά αυτή είναι απολύτως συνεπής με όσα είχαμε παρουσιάσει τον Νοέμβριο του 2021 στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου μας, το οποίο προέβλεπε τη διεθνή επέκτασή μας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και συνεπώς οι δραστηριότητες της Enel στη Ρουμανία αποτελούν την ιδανική επιλογή τόσο από γεωγραφική όσο και από επιχειρηματική άποψη.

Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουμε μια καθετοποιημένη εταιρεία ενέργειας με ελκυστική αποτίμηση, δρομολογώντας τη μετατροπή της Δ.Ε.Η. στην κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η σημαντική εξέλιξη θα συμβάλει στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Δ.Ε.Η. τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο, με απώτερο αποτέλεσμα τη δημιουργία αξίας για τα ενδιαφερόμενα μέρη μας.»

Η Δ.Ε.Η. θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 στις 19:00 προκειμένου να συζητήσει με θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές τη συμφωνία εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία. Η σχετική παρουσίαση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Δ.Ε.Η., στην ενότητα «Επενδυτικές Σχέσεις».

ΔΕΗ: Ο μεγαλύτερος παίκτης στη ΝΑ Ευρώπη

Πηγές της ΔΕΗ αναφέρουν πως με την εξαγορά της Enel Romania η ΔΕΗ γίνεται ο μεγαλύτερος ενεργειακός παίχτης στην Νοτιοανατολική ευρώπη καθώς:

 • Αγοράζει πάνω από 130.000 km Δικτύου Διανομής
 • Διπλασιάζει την ισχύ σε ΑΠΕ
 • Προσθέτει 3,2 εκατ. νέους πελάτες στο πελατολόγιό της
 • Αγοράζει σε τιμές πολύ φθηνότερες από την Ελλάδα

ΔΕΗ: Τι αγοράζει στη Ρουμανία

Με την εξαγορά της Enel Romania η ΔΕΗ ισχυροποιεί τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή και καθίσταται ο μεγαλύτερος παίκτης στη ΝΑ Ευρώπη.

Επίσης αποκτά άμεση πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με αποτέλεσμα το φθηνότερο κόστος παραγωγής.

Ουσιαστικά διπλασιάζει την παραγωγή της από ΑΠΕ (εξαιρουμένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών).

Αντιμετωπίζει το ρυθμιστικό κίνδυνο από τους περιορισμούς που της επιβάλλονται στην Ελλάδα, όπου είναι υποχρεωμένη να μειώσει το μερίδιο αγοράς της.

Με τον τρόπο αυτό διατηρεί και αυξάνει το μέγεθός της. Επιπλέον δίνει ένα γεωπολιτικό προβάδισμα στην Ελλάδα καθώς θα διαχειρίζεται μεγάλο μέρος των ενεργειακών πόρων και δικτύων μεταφοράς στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, με την κίνηση αυτή υλοποιεί το επενδυτικό της σχέδιο όπως μάλιστα είχε παρουσιαστεί στους επενδυτές πριν την επιτυχημένη Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου το Νοέμβριο του 2021.

Με τη συμφωνία εξαγοράς η ΔΕΗ αποκτά το σύνολο των συμμετοχών της ιταλικής Enel στη Ρουμανία και συγκεκριμένα:

ΔΕΗ: ΔΙΚΤΥΟ

Τις τρεις από τις συνολικά οκτώ εταιρείες διανομής της χώρας:

 1. E-Distribute Muntenia Sud, που ηλεκτροδοτεί την περιοχή Muntenia συμπεριλαμβανομένου και του Βουκουρεστίου,
 2. E- Distribute Banat με δίκτυα διανομής στην ομώνυμη περιοχή όπου βρίσκεται η βιομηχανική ζώνη της χώρας,
 3. E- Distribute Dobrogea, διανέμει ρεύμα στην ομώνυμη τουριστική περιοχή).

Συνολικά αποκτά τη διαχείριση ενός δικτύου διανομής πάνω από 130.000 χλμ, που διανέμει περίπου 16 TWh.

ΔΕΗ: ΑΠΕ

Σημαντικά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

 • 534MW ΑΠΕ εν λειτουργία: 8 αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 499MW και 4 φωτοβολταϊκά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 36 MW,
 • 5,4GW έργα σε ανάπτυξη: αποκτά και μια δεξαμενή έργων  περίπου 5,4 GW σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, εκ των οποίων 2,3 GW αφορούν σε αιολικά και 3,1 GW σε φωτοβολταϊκά.

ΔΕΗ: Εμπορία/ Προμήθεια

 • Τις δύο εταιρείες προμήθειας Enel Energie Muntenia και Enel Energie, με 3,2 εκατ. πελάτες και πωλήσεις 11 TWh.
 • Την Enel-X, εταιρεία υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, όπως η ανάπτυξη δικτύου ηλεκτροκίνησης, υπηρεσίες συντήρησης και επισκευών και ενεργειακές λύσεις, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Η εξαγορά δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να διεισδύσει σε μια μεγάλη και ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, συνδεδεμένη με την Ελλάδα. Η Enel Romania είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ΑΠΕ και η δεύτερη στην παροχή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Ταιριάζει απόλυτα στη στρατηγική της ΔΕΗ και την κατατάσσει σε ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή.

ΔΕΗ: Τι είναι ο μηχανισμός earn out (αναφέρεται στην Εμπορία)

Η συμφωνία αγοράς, όπως συνηθίζεται σε τέτοιου είδους συναλλαγές, περιλαμβάνει πρόβλεψη για πιθανή επιπρόσθετη πληρωμή (Earn-out), βάσει συγκεκριμένου μηχανισμού, σε περίπτωση που η δραστηριότητα της Εμπορίας της Enel Ρουμανίας αποκτήσει στα επόμενα 2 έτη, αξία μεγαλύτερη από αυτή που έχει ενσωματωθεί στο αντίτιμο των 66,5€/πελάτη.

Πρόκειται στην ουσία για ένα μηχανισμό διαμοιρασμού της όποιας επιπρόσθετης αξίας δημιουργηθεί στην εν λόγω δραστηριότητα μεταξύ της ΔΕΗ και της Enel αποκλειστικά για τα επόμενα δύο χρόνια, πέραν της συμφωνημένης.

Το μέγεθος της επιπρόσθετης πληρωμής αυξάνει όσο αυξάνει και η επιπρόσθετη αξία. Με άλλα λόγια, είναι μία συμφωνία win-win και για τις δύο πλευρές, η οποία αποδεικνύει ότι το τίμημα που πέτυχε η ΔΕΗ είναι εξαιρετικά συμφέρον.

Σε κάθε περίπτωση, μία τέτοια επιπρόσθετη πληρωμή, αν τελικά προκύψει θα είναι μικρή και δεν θα επηρεάσει τα οικονομικά της συναλλαγής.

ΔΕΗ: Δικαστική εκκρεμότητα της Enel στην Ρουμανία με για την επιβολή φόρου σε υπερκέρδη των ΑΠΕ

Tο θέμα με τη φορολόγηση των υπερκερδών και τη δικαστική διεκδίκηση αφορά στο παρελθόν και έχει αντιμετωπιστεί με το πλαφόν στις τιμές.

Κατά συνέπεια, έχει ήδη τιμολογηθεί στη συναλλαγή και δεν αναμένεται να επηρεάσει μελλοντικά.

ΔΕΗ: Τι προοπτικές δημιουργεί η εξαγορά

H είσοδος της ΔΕΗ στη Ρουμανία, σε μία ώριμη αγορά, της δίνει πρόσβαση σε έναν πολύ σημαντικό, στρατηγικό ενεργειακό διάδρομο, που ξεκινά από την Ελλάδα, περνά από τη Βουλγαρία και καταλήγει στη Ρουμανία, κάτι που δεν ίσχυε για την ιταλική Enel.

Με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την άρση των περιορισμών στις διασυνοριακές συναλλαγές, οι εθνικές αγορές είναι συνδεδεμένες και το ρεύμα πωλείται ελεύθερα μεταξύ των χωρών.

Η συναλλαγή θα προσθέσει ένα EBITDA της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ στο συνολικό EBITDA του Ομίλου ΔΕΗ, ενώ οι συνέργειες που θα δημιουργηθούν είναι της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας.

Οι συνέργειες των δύο εταιρειών είναι ο προφανής λόγος. Ωστόσο οι ρυθμοί ανάπτυξης της ρουμανικής οικονομίας (2,5% φέτος παρά τον αυξημένο πληθωρισμό και 3% το 2024) και η εντατική εκβιομηχάνιση της χώρας, αποτελούν εχέγγυο για τη μελλοντική πορεία της επένδυσης.

Επιπλέον, το γεγονός ότι η εξαγορά λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο “ισχνών αγελάδων”, δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να επιτύχει καλύτερη τιμή εξαγοράς.

ΔΕΗ: Γιατί πουλάει η Enel

Η διεθνής ενεργειακή κρίση βρήκε την μητρική Enel υπό το βάρος ενός πολύ υψηλού χρέους να αναγκάζεται να αποεπενδύει από θυγατρικές της σε διάφορες αγορές.

Έχει ήδη πουλήσει assets στη Χιλή, καθώς και τη δραστηριότητα στη Ρωσία, και είναι σε διαδικασία πώλησης τόσο της δραστηριότητα της Ρουμανίας όσο και της Ελλάδας, της Αργεντινής και του Περού.

Χρειάζεται τα χρήματα για να αντιμετωπίζει τις πιέσεις στην Ιταλική αγορά. Αντίθετα η ΔΕΗ έχει καταφέρει να εξυγιάνει τα οικονομικά της και να αναζητά ευκαιρίες επένδυσης, σύμφωνα και με το πλάνο για το οποίο δεσμεύτηκε στη διεθνή επενδυτική κοινότητα κατά την ΑΜΚ.